X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
השופט יורם דנציגר מחזיר את בית המשפט העליון לימיו של אהרן ברק: פרשנות מהותית ולא דווקנית של דיני המס
▪  ▪  ▪
דנציגר. פרשנות [צילום: אורי לנץ, פלאש 90]

דרך הפרשנות של דיני המס היא הקובעת בסופו של דבר, את חבות המס שתחול בעניין ספציפי זה או אחר, שכן הוראות חקיקה הן מטבען הוראות כלליות וכוללניות ואינן יכולות לרדת לפרטי כל עסקה ופעולה עסקית.
בתקופת כהונתו של אהרן ברק כנשיא בית המשפט העליון חל שינוי מהותי באופן פרשנות דברי חקיקה בכלל, ובאופן פרשנות דיני המס בפרט. פסיקת בתי המשפט בתקופה זו, נתנה דגש על הפרשנות המהותית בדיני המס ועל החתירה למס אמת, תוך יצירת קונסטרוקציות משפטיות שנתנו פתרון להגעה למס אמת גם במקרים שבהם הוראות החוק לא אפשרו זאת באופן ישיר. כך היה בעניין מ.ל. השקעות (ע"א 4271/00), בעניין בנק קונטיננטל (ע"א 2343/05), בעניין קלס (ע"א 900/01) ובפסקי דין רבים נוספים שניתנו בדיני המס בתקופה זו.
אלא, שלאחר פרישתו של הנשיא ברק, חלה נסיגה בולטת באופן הפרשנות של דיני המס. נזנחה דרך הפרשנות המהותית וברוב המקרים נבחרה דרך הפרשנות הלשונית הדווקנית להוראות הדין. כך ארע בעניין פוליטי (ע"א 8569/06), בעניין מלכיאלי (ע"א 8114/09) ובעניינים נוספים. עם זאת, בתקופה זו ניתנו מספר פסקי דין שעדיין דגלו בשיטת הפרשנות המהותית וחתירה למס אמת, כגון בעניין ורד פרי (ע"א 4243/08) ובעניין מודול בטון (ע"א 2895/08).
כעת נראה, כי בית המשפט העליון חוזר למדיניות של פרשנות מהותית וחתירה למס אמת, כפי שנעשה בעניין דמארי והירשזון (ע"א 4157/13). מדיניות חדשה-ישנה זו, קיבלה ביטוי בולט בפסק הדין בעניינו של אברהם פגי, שניתן ב-13.3.16. הערעור עסק באופן המיסוי על מכירת מניות, כאשר בחברה אשר מניותיה נמכרו, יש "רווחים ראויים לחלוקה" ("עודפים") אשר לא חולקו כדיבידנד.
השופט יורם דנציגר נתן הכרעה שמהווה אבן פינה מחודשת בעניין פרשנות הוראות המס, לפיה "הגישה הנוהגת כיום בשיטת המשפט הישראלית דוגלת בפרשנות מהותית - להבדיל מפרשנות דווקנית - של דיני המס... נקודת המוצא לפרשנות חוק מס היא הלשון בה החוק נוקט, ואולם אין מדובר בנקודת הסיום, כאשר מבין האפשרויות הלשוניות הקיימות, על הפרשן לבחור בזו המגשימה באופן המיטבי את תכלית החוק.
"אם בתום מלאכת הפרשנות המהותית נותרת הוראת המס 'סתומה' ובלתי מובנת, או שנותרות לפני הפרשן מספר חלופות פרשניות שקולות ערך, כי אז יש לבחור בפרשנות הפועלת לטובת הנישום, וזאת בשל הרצון להימנע מפגיעה בזכותו החוקתית לקניין".
יתרה מכך: קבע בית המשפט במקרה דנן, כי ראוי להתייחס באופן קונקרטי גם לשאלת פרשנות הוראת מס הקובעת תחולה רטרואקטיבית. הוראת חיקוק המשנה את תוצאת המס ביחס לאירוע מס שהתגבש לפני כניסתה לתוקף, פוגעת בזכותו המגובשת של הנישום לחיובו במס על-פי הדין הישן. על כן פגיעה זו תתאפשר רק במצבים חריגים ומפורשים.
כך נקבע, כי "הפרשנות שאותה מבקש פקיד השומה להחיל לגבי ההוראה לעניין ניכוי הפסד שטרם קוזז, היא למעשה פרשנות הקובעת תחולה רטרואקטיבית לאותה הוראה. ייתכן כי פרשנות זו הייתה עשויה להתקבל אילו היה המחוקק מביע את רצונו בה במפורש. אולם משהמחוקק לא עשה כן, הרי שהיא מנוגדת לחזקת התכלית הקובעת אי-רטרואקטיביות של הוראת חיקוק המטילה מס".
מדובר בשינוי מדיניות פרשנית, שיש בה להשליך באופן מהותי על סוגיות רבות העומדות כיום במחלוקת בין נישומים לבין רשויות המס. כך, לעניין קביעת מעמד של "תושב ישראל" או "תושב חוץ", לעניין האפשרות לקיזוז הפסדים, לעניין אופן קביעת שווי רכב צמוד לעובדים ולעניינים רבים נוספים שעוד יגיעו לפתחו של בית המשפט העליון. נקווה רק, כי המדיניות החדשה-הישנה דנן תיוותר על-כנה לאורך זמן.

תאריך:  24/03/2016   |   עודכן:  25/03/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חזרה למהות בדיני המס
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
דנציגר, ברק ופרשנות
ש.  |  24/03/16 11:52
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד שירי מלכה
סכסוך בין שני אחים השותפים במוסך, שלא עיגנו כראוי את מערכת היחסים העסקית ביניהם, מדגים את החובה להיזהר דווקא כאשר מנהלים עסקים עם בני משפחה
אריאל י. לוין, איתמר לוין
התמימות הפושעת של המערב עלולה להביא לכך שאירן תהיה המרוויחה הגדולה מהפיגועים בבריסל, כי העולם עוד לא הבין שאין טרור טוב וטרור רע
שמעון זיו
לכן נשאלת השאלה אם יורידו את היקף רווחי הבנקים האם אנחנו נהנה מזה? לא ולא. גם הבנקים יהיו יותר חלשים, אבל אנחנו הקטנים נרוויח מזה רק בשוליים
דביר מור
האם זה נכון לרדוף את העובדים והעובדות הסוציאליים, כאשר ההחלטה הסופית להוציא ילד/ילדה מביתם לא נתונה בידם? מדוע מערכת הרווחה הישראלית, אינה מטפלת כראוי למדינת רווחה מתוקנת?
שמחה סיאני
יָדוֹ הָיְתָה פְּתוּחָה לְמַתַּן צְדָקָה בְּכָל עֵת וּבְכָל רֶגַע וּבְכָל דַּקָּה וְהִקְפִּיד הֶעָשִׁיר לְחַלֵּק מִשְׁלוֹחַ מָנוֹת לָאֶבְיוֹנִים, לַדַּלִּים וְלָעֲנִיִּים שֶׁבַּשְּׁכוּנוֹת וּלְשַׂמְּחָם בְּחַג הַפּוּרִים - כִּי כָּךְ רָאוּי שֶׁיַּחְגְּגוּ כָּל הַיְּהוּדִים!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il