X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
החקיקה בישראל איננה מכירה בכלבי שירות לבעלי מוגבלויות דוגמת חולים אפילפטיים, אלא בכלבי נחייה לעיוורים בלבד. פירוש הדבר הוא כי אין תקצוב ממשלתי לנושא
▪  ▪  ▪
אילוף קפדני [צילום: יוסי זמיר/פלאש 90]

מחלת האפילפסיה ('כפיון', מוכרת לרוב כ'מחלת הנפילה') היא הפרעה נוירולוגית בה מתרחשת התפרצות בלתי מבוקרת של פעילות חשמלית עודפת ומוגברת בתאי עצב בקליפת המוח. הסובלים מהמחלה חווים התקפים חוזרים ונשנים של מגוון תופעות, בהן אובדן הכרה, רעידות בגפיים, הפרעות תחושתיות, אובדן זיכרון, התכווצות שרירים, ועוד.
'היום הסגול' - היום הבינלאומי למודעות למחלת האפילפסיה, מאפשר למקד בה את תשומת הלב הציבורית, ולסקור ולהתוודע למגוון מחקרים, טיפולים ואמצעים מסייעים לסובלים מן המחלה.
מזה מאות שנים מדובר על הכלב כ'חברו הטוב של האדם', אם לצורכי צייד ושמירה, שעשוע ומשחק, הצלה חרום וביטחון, סיוע לעיוורים, וסיוע בסדנאות שיקום והתמודדות נפשית. ובתוך כל מגוון השירותים שיודע הכלב להעניק לחברו הטוב ביותר, ישנם כלבים התומכים ומסייעים לחולים האפילפטיים. אלה אינם מקבלים חשיפה רבה, אך תרומתם לבעליהם הסובלים מהפרעות נוירולוגיות גבוהה ומשפרת באורח פלא את איכות חייהם ומצבם הבריאותי.
אימונים אינטנסיביים
כלבי השירות אינם כשאר הכלבים. הם נדרשים לאילוף קפדני, להכשרה וללמידה בתהליך המלווה על-ידי אנשי מקצוע ואורכו כשמונה-עשר חודשים. ראשיתו של ההליך בבחירת כלב מתאים המסוגל להתמודד עם חולה אפילפטי ולעבור הכשרה (לא כל גזע מתאים). בשלב הבא, כאשר הכלב (הגור) בן שישה שבועות מתחיל שלב הלמידה, האילוף וההכשרה. בעת הכשרתם עוברים הכלבים אימונים אינטנסיביים ומוכשרים, למשל, לזהות סימנים מקדימים להתקפי אפילפסיה, שבני האדם - ובכללם החולים עצמם, וכמובן סביבתם הקרובה - מתקשים (אם בכלל) לזהות.
בעזרת חוש הריח המפותח, הכלב לומד לזהות ריח הקשור בתהליך כימי המתרחש בגופו של החולה בטרם התחלת ההתקף האפילפטי, ומאומן להתריע על התפרצותו הקרובה של ההתקף. משום שכך, כלבי השירות המלווים חולים אפילפטיים מכונים 'כלבי התרעות'.
הכלב לומד דרכים שונות של התרעה בפני הסובבים את החולה, וניתן גם ללמדו ללחוץ על לחצן מצוקה ולהביא לחולה את התרופה שהוא נוטל, המיועדת להקטין את עוצמת ההתקף הצפוי.
כלבי השירות לומדים שיטות פעולה שונות, ולכל כלב דרך ייחודית כדי למשוך את תשומת לב הסובבים את החולה ואותו - אחדים נובחים, אחרים 'נותנים דחיפה' לבן-משפחה או אדם אחר בסביבתם, הכל בהתאם לסיטואציה ולחולה. הליך ההכשרה אינו נפסק עם גמר האילוף הטכני. כמו בכל מערכת יחסים זוגית, נדרשות היכרות ולמידה של שני הצדדים האחד את משנהו. הכשרת הכלב מתקיימת פעם בשבוע למשך ארבעה חודשים, בעזרתו של המאמן ולצד בעליו החדשים. זהו שלב בו המטופל לומד להכיר את הכלב, את התנהגותו, את אופן הפנייה אליו ואת יכולותיו ותרומתו. במקביל, גם הכלב לומד את בעליו החדשים, את הריחות ואת יחסי הכוחות ביניהם.
עניין יקר
החקיקה בישראל איננה מכירה בכלבי שירות לבעלי מוגבלויות דוגמת חולים אפילפטיים, אלא בכלבי נחייה לעיוורים בלבד. פירוש הדבר הוא כי אין תקצוב ממשלתי לנושא, כגון סבסוד או מימון של רכישת הכלב והכשרתו על-ידי המוסד לביטוח לאומי. מעלותיו ותרומתו של כלב השירות לחולי האפילפסיה לא תסולא בפז, אולם עלות הכשרתו היא עניין יקר (כ-15,000 דולר) למי שידם אינה משגת. זאת ועוד, תהליך הכשרתם של כלבי השירות מצריך אילוף ולימוד של כ-25 כלבים, אך בסופו של פרק האימון והלמידה רק כלב אחד יימצא מתאים. כלומר, נדרשים ארבעה-עשר חודשי הכשרה ועשרות אלפי שקלים כדי להיטיב עם חולה אחד, שחייו עתידים להשתנות ללא היכר.
חולים קשים באפילפסיה עשויים למצוא מנוח ועזר רב בשילובם של כלבי השירות בחייהם. יש להעלות את מודעות הציבור למחלה, לתסמיניה ולדרכי הטיפול בה, ולאפשר נגישות - לתקציב, להכשרה ולקבלה חברתית ומקצועית.
למען חברה צודקת, שילובם של בעלי מוגבלויות שונות והקלה על חייהם של החולים האפילפטיים, יש לפעול לשינוי החקיקה, ולזכור כל העת, כי הכלבים מעניקים חיים, והם אכן ידידינו הטובים ביותר.

הכותב הוא מנכ"ל 'מרכז הכלב והאדם'.
תאריך:  29/03/2016   |   עודכן:  29/03/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בצלאל לביא
נתניהו, המוכיח פעם ועוד פעם כי הוא חזק מול מיקרופונים ורמקולים, לא קיבל את ההצעה כיוון שלא היה בטוח שיצליח להעביר אותה בכנסת
עמוס גלבוע
איש תקשורת אחד כתב כי קרויף שיחק בנבחרת הולנד בארגנטינה ב-1978 ולא הצליח להבקיע שער במשחק הגמר נגד ארגנטינה    ברור שהוא לא הצליח, כי הוא לא היה בכלל בנבחרת הולנד באליפות העולם בארגנטינה ב-1978    זהו מודל לתהום הרדידות של השגיאות והבורות אליו התדרדרה מרבית התקשורת שלנו
איתמר לוין
חברת הכנסת שנושאת ברמה את דגל השמירה על כספי הציבור ומשאביו, מתנהגת אחרת לגמרי כאשר מדובר בה עצמה. ראו את תקציב הקשר עם הציבור ואת השימוש שעשתה באמצעי התקשורת
אליקים העצני
מי שמע, שיאמרו לחייל מסתער שלא לירות לעבר אמצע דמות האויב מחשש שייהרג, ואם נפגע מן הכדורים שלו - להזמין מיד עזרה ראשונה?
עו"ד יוסף ויצמן
רשות האכיפה חויבה לפצות דיירים על עיקול בלתי חוקי שביצעו קבלנים ששכר הזוכה. לצד זאת, מדגיש פסק הדין את הצורך להתייחס בזמן אמת להודעות מההוצל"פ
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il