X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
צבי שוב עורך דין שוב ושות', משרד עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
ביטול הלכת קנית: בית המשפט העליון קובע, כי יזם בתקופת פיתוח נמצא במעמד של חוכר לדורות לצורך תשלום של היטל השבחה
▪  ▪  ▪
המדיניות בפועל

במהלך השנים חזרה והתעוררה השאלה מהו הדין לעניין חיוב בהיטל השבחה במקרים שבהם קרקע מוחזקת על-ידי יזם במסגרת חוזה פיתוח. כידוע, חוזה הפיתוח מהווה "שלב ביניים" לפני מתן זכויות של חכירה לדורות או בעלות ליזם, שבמסגרתו מתאפשר לרשות לפקח ולוודא שיתבצע הפיתוח.
כדי להשיב על שאלה זו, ציין בית המשפט העליון (10.5.16), כי יש לבחון מהו המעמד של היזם בשלב חוזה הפיתוח לצורך חיוב בהיטל השבחה. האם הזכויות שהוקנו ליזם בתקופת הפיתוח הן בפועל של בעלים או חוכר לדורות (החייבים בהיטל על-פי דין) - כך שיש לחייבו בהיטל השבחה? או שמא יש לראותו כבעל מעמד של בר-רשות בלבד, הפטור מתשלום ההיטל?
עמדתה הבסיסית של הפסיקה נקבעה לפני שנים בהלכת קנית (רע"א 85/88) ובה נקבע, כי מעמדו של היזם בתקופת חוזה הפיתוח הוא של בר-רשות בלבד, ומשום כך הוא אינו חייב בהיטל. בשנים שחלפו מאז, יישומה של הלכת קנית עורר שאלות הקשורות לכך שמבחינות מסוימות מעמדו של צד לחוזה פיתוח אינו שונה, בנוגע לתוכן של זכויותיו, ממעמדו של חוכר לדורות או בעלים.
דיני המס והמצב בשטח
אחד מפסקי הדין שניתנו לאחרונה (ויש שיאמרו כי היווה את הבסיס לביטול הלכת קנית) הוא פסק הדין בעניין בלוך (רע"א 725/05). שם נדונה חובת תשלום היטל השבחה של חברי אגודה חקלאית שיתופית, אשר מחזיקים במקרקעין כברי-רשות מכוח הסכמי שכירות שהאגודה חותמת עם רמ"י כל שלוש שנים ("חוזה משבצת"). באותו פסק דין נקבע, כי יש לראותם מבחינה כלכלית-מהותית כחוכרים לדורות לצורך תשלום היטל השבחה (בשל אינדיקציות שעלו ממערכת ההסכמים), למרות שקניינית מעמדם הוא של ברי-רשות.
בדונו בשאלה, סקר בית המשפט העליון את עקרונות הפרשנות בדיני המס, הדוגלים בפרשנות לפי המהות הכלכלית של העסקה, ואת תכלית היטל ההשבחה, לפיה מי שנהנה מפעולת התכנון שביצעה הרשות יחלוק את התעשרותו עם הקהילה שבקרבה הוא יושב.
לאחר מכן, בית המשפט בחן את המעבר ההדרגתי שנעשה מהקצאת קרקע במתכונת דו-שלבית להקצאה במתכונת חד-שלבית. בית המשפט ציין, שעם השנים דעכה ההצדקה למתכונת הדו-שלבית (שאז בשלב הראשון הייתה ניתנה ליזם הרשאה לבנות ולפתח בתוך זמן מוגבל, כשברגיל לרמ"י היה שיקול דעת האם להיעתר להארכת תקופת הפיתוח או לבטל ההסכם), משום שבפועל רמ"י נמנעה מלבטל הסכמים עם יזמים גם כאשר לא עמדו בתנאי חוזה הפיתוח. בהתאם לכך, התקבלו בשנים האחרונות החלטות שונות של מועצת מקרקעי ישראל, אשר עיגנו את הפרקטיקה של הימנעות, מביטולם של חוזי פיתוח. למעשה נשלל מרמ"י שיקול הדעת בנוגע להארכת תקופות הפיתוח, והרשות חויבה לחתום עם היזמים על חוזה עם תום תקופת הפיתוח, ללא קשר למצב הבינוי בקרקע (לדוגמה החלטה 1424).
היזם לא ישלם פעמיים
המסקנה אליה הגיע בית המשפט, היא שהתנהלותה של רמ"י ומדיניותה המוצהרת לאורך השנים ביחס לחוזי הפיתוח, ובפרט בשנים האחרונות, מצביעות על כך שהלכה למעשה שהיזמים בתקופת הפיתוח נחשבים כמי ששולטים באופן מהותי בזכויות של חכירה לדורות. בית המשפט הסביר, כי אף אם ניצמד לעקרונות שהותוו בהלכת "קנית", הרי שמכלול הנסיבות שתואר לעיל יוביל למסקנה, כי יש לראות את היזם בתקופת הפיתוח כחוכר לדורות או בעלים לצורך היטל השבחה.
עם זאת, בית המשפט ציין, כי חסרונה של הלכת קנית בכך שהיא מרבה התדיינויות וניסיונות לאבחן חלק מההסכמים שנחתמים עם הרשויות המקומיות (להבדיל מהסכמים עם רמ"י) מההסכם הספציפי שנדון בפרשת קנית. על כן, בשל שיקולי אחידות וודאות משפטיים, יש להחיל הלכה זו גם על חוזי פיתוח שנחתמו עם הרשויות המקומיות. בהתאם לכך, בית המשפט העליון מגיע למסקנה, כי הגיעה העת לסטות מהלכת קנית ולקבוע, כי יזם בתקופת פיתוח נמצא במעמד של חוכר לדורות לצורך תשלום היטל השבחה.
לבסוף, בית המשפט ציין, כי לא ניתן להשלים עם תוצאה לפיה היזם יינזק פעמיים במובן זה שישלם הן היטל השבחה בכובעו כ"חוכר לדורות" והן תשלום של 91% לרשות מקרקעי ישראל בכובעו כ"בר-רשות". על כן, באותם מקרים שבהם יזם חב תשלום בהיטל השבחה (ששיעורו 50%) ואף שילם לרמ"י תשלום בסך 91% מההשבחה, תשלום זה יוחזר לו, והוא יהיה חייב בתשלום דמי היתר לרמ"י בשיעור של 31% כחוכר לדורות.
בשולי הדברים
נראה, כי מסקנת בית המשפט נבעה בעיקרה מעקרונות הפרשנות בדיני המס, הדוגלים בפרשנות לפי המהות הכלכלית של העסקה, מתוך הסתכלות על המדיניות וההחלטות שניתנו לאחרונה על-ידי מועצת מקרקעי ישראל, אשר השוו לדבריו את מעמדו של בר-הרשות למעמד של חוכר לדורות. עם זאת, עולה השאלה האם ראוי להחיל את ההלכה הנ"ל על כל חוזה פיתוח, בשל עקרונות של אחידות וודאות משפטית, וזאת גם כאשר מדובר בחוזי פיתוח היסטוריים שעודם קיימים וגם על הסכמים שנערכו עם הרשויות המקומיות, שלגביהם לא מתקיימים אותן אינדיקציות היוצרות ודאות באשר לזכויות החכירה שיקבל היזם.

הכותבים הם ממשרד צבי שוב ושות', העוסק בתחום הנדל"ן.
תאריך:  16/05/2016   |   עודכן:  16/05/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
מדוע אצה הדרך של שר האוצר לקדם שבוע עבודה המקוצר אחת לחודש, בו-בזמן שבנושא דנה ועדה בינמשרדית שהקימה הממשלה ואמורה להגיש המלצותיה בחודש הבא?
אליעזר רפופורט
מדוע הנכבה היא הדבר הטוב ביותר שקרה לערביי ישראל מאז ומעולם    ומדוע על כל יהודי להפנים שמלחמת תש"ח יכולה הייתה להסתיים אחרת
צ'לו רוזנברג
בפוליטיקה מותר הכל, כך טוענים ציניקנים. ולא היא. גם בפוליטיקה ישנם גבולות שאסור לחצות
לאה טרן
כפי שמשתמשים רבות במיתוס התנ"כי שמשון הגיבור, כך עוד ימשיכו לכתוב ולפרשן את המיתוס של אריה אבנרי ז"ל    לזכרו של אריה
אורי גנני
מדוע החמיץ נתניהו את האפשרות להיכנס לספרי ההיסטוריה? משום שאינו מתייחס ברצינות למידע מפורט ומעודכן של מומחים בנושא, אשר נלחמים כבר שנים לשילוב מערכות הלייזר בהגנת המדינה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il