X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
"צה"ל מורה לחיילים שאינם חבלנים לבדוק גופות מחבלים" - האמנם? תפקידו של הצבא הוא להגן על אזרחים, תוך מיזעור הפגיעה בחיילים
▪  ▪  ▪
גיבוי לחיילים [צילום: נתי שוחט/פלאש 90]

פרשת החייל היורה בחברון חשפה לא רק חוסר שליטה של הפיקוד הצה"לי בשטח על מעשי חיילים שתחת פיקודם, אלא גם נורמות פסולות 1 בטיפול באירועים עצמם וסדר-עדיפויות שגוי של הדרג הבכיר בהתייחסות לדפוסי ההתנהגות והפעולה של הכוחות בשטח. אם הדווח שבכותרת אכן משקף מה שהתרחש בשטח, צה"ל זקוק לבדק-בית דחוף.
התגובות שפרסמו שלטונות הצבא, עסקו הרבה יותר בנורמות מוסריות ובוויכוח על נורמות כאלה מול הציבור, מול ציבור החיילים ומול המולך של ה"תקינות הפוליטית", מאשר בשאלות המבצעיות, הפיקודיות והנוהליות של תפעול הכוחות - שאלות שעשויה להיות להן השלכה ישירה על שיעור הנפגעים בין חיילי צה"ל.
בעבר הבעתי הסתייגות רבה מן האופן שבו הגיבו הרמטכ"ל ושר הביטחון על אירוע הירי בחברון. ראיתי ואני עדיין רואה בדברי הרמטכ"ל במקרה זה ובהתבטאויות קודמות שלו ושל שר הביטחון בשאלת סדר העדיפיות בשמירה על חיי אזרחים ישראלים - מגויסים או לא מגויסים - שגיאה עקרונית ובעיה מוסרית. אני חוזר כאן על עמדתי הנחרצת שתפקידו של הצבא הוא להגן על אזרחים, תוך מיזעור הפגיעה בחיילים. אם עליו לטעות בתנאים מבצעיים בשיקול הדעת, אזי בין הקלה למפגעים שפרושה עשוי להיות אובדן יותר חיי ישראלים, או החמרה מול המפגעים - "עניי עירנו קודמים". לדידי, הסולידריות והאחריות ההדדית קודמים "לתקינות הפוליטית" ולכניעה "לעליהום" התקשורתי.
בא סגן הרמטכ"ל באירוע יום השואה ושופך שמן על מדורת חוסר הרגישות של הצבא לתחושות רבים בציבור הישראלי. יש בכך מידה לא מבוטלת של איבוד הצפון בפיקוד העליון של צה"ל, באשר לסדרי-העדיפות המוטלים עליו. הצבא איננו "המחנך הלאומי". הצבא איננו שחקן אולימפי באליפות העולם ל"תקינות פוליטית". הצבא איננו אמור לנהוג במי שבאים לתקוף ישראלים כגחמה של שנאה ובישראלים המותקפים, באותן נורמות של התייחסות. מי שפותח במלחמה או במעשי איבה, הוא התוקפן והוא זה שצריך לשלם מחירים שירתיעו אותו מחזרה על תוקפנותו. הצבא אינו שופט בין מפגעים לבין מתיישבים - הוא המגן על המתיישבים והמנטרל את המפגעים. הצבא הוא אומנם הריבון בשטחי איו"ש לפי החוק הבינלאומי, אבל הוא המגן היחיד על אזרחי ישראל לפי החוק שלנו.
אסור לצבא להשתתף בוויכוחים הפוליטיים בציבור. אסור לו לנקוט עמדות ערכיות כנגד הציבור ואסור לו לטעות בהבנת תפקידו. אם יש צורך בהסברה פנימית בין החיילים, יעשה זאת במסגרות הצבאיות הפנימיות ולא בתקשורת כצד בוויכוח. אין דבר גרוע מהתייצבות הצבא מול הציבור כמי שנוקט עמדה בעלת גוון פוליטי או נורמטיבי נגד הציבור, או בעד חלק מסוים ממנו. אם יש במערכת הביטחון מי שאינו מבין זאת, על הממשלה לסלקו משם - שר ביטחון, רמטכ"ל, סגן רמטכ"ל או כל אחד אחר. אין זה משנה אם הוא חייל מעולה ואם לזכותו צב ר מרשים של זכויות-עבר. לכל אחד מותר לשגות עד מידה ידועה, אבל אוי לו אם לא ידע להסיק מכך את המסקנות הנכונות. בכל מקרה, הנחיות הממשלה לצבא חייבות להיות ברורות וחד-משמעיות.

"סיפוח בדלת האחורית"
ריבוות ישראלית [צילום: פלאש 90]

סחבת
הסחבת שנוקטים הערבים נגד יישוב הסכסוך ובעד המשך המאבק המזויין והפוליטי-כלכלי בישראל, חייבת להסתיים.

קיימת בציבור הסכמה רחבה מאוד שבכל הסדר מדיני אמורים גושי ההתיישבות היהודית באיו"ש להשאר בריבונות ישראלית
▪  ▪  ▪

הכותרת היא ללא ספק כותרת פרובוקטיבית, וכנראה לא במקרה. הרעיון שהיא מבטאת הוא רעיון טוב ונכון 2, שעשויות להיות לו השלכות טובות וחשובות על המציאות באיו"ש ובמאבק של ישראל נגד תנועות וזרמים עויינים מבית ומבחוץ, לרבות בנושא סימון המוצרים, חרמות ועוד. אני חייב לציין שבממשלת נתניהו הנוכחית השרה שקד ממקמת עצמה במהירות בין השרים הפעילים והמוצלחים ביותר. היוזמות שהיא מעלה ויכולתה לקדם יוזמות אלה ראויות לציון. מתברר שהסיבה המרכרזית לאי קידומו של החוק המבקש להחיל את המשפט הישראלי על התושבים היהודים באיו"ש לאלתר, הייתה התנגדותו של היועץ המשפטי הקודם; עוד דוגמה לתלות העצומה
והבלתי-סבירה של החיים הפוליטיים באישיות המשפטית, המקרית, הממלאת ברגע נתון תפקיד- מפתח במערכת השלטונית.
מהכתבה עולה שהיוזמה הנ"ל של שקד זוכה לגיבוי מראש הממשלה, וטוב שכך. לכן, סביר שהיא חלק מסדרת מהלכים ממשלתיים רחבים יותר של מאבק ביריבים ואויבים מבית ומבחוץ על-רקע המחלוקת בשאלת הפתרון הרצוי לסכסוך הישראלי-ערבי ודרכי יישומו. הרעיון בכללותו אינו חדש. קיימת בציבור הסכמה רחבה מאוד שבכל הסדר מדיני אמורים גושי ההתיישבות היהודית באיו"ש להשאר בריבונות ישראלית. עובדה זו אינה סותמת את הגולל על אפשרות למו"מ ולהסדר מדיני, היה והערבים יתפכחו ויחזרו לשולחן המו"מ הישיר הדו-צדדי.
המצב הקיים יוצר מאידך מציאות קשה לגבי אחוז ניכר מהמתיישבים באיו"ש, שחייהם השוטפים מושפעים באופן ניכר מן ההבדלים במעמד המשפטי בינם לבין אזרחים ישראלים אחרים. מן השינוי יושפעו כל תהליכי הבנייה בישובים הקיימים והם יהיו זכאים לאותם שירותים ציבוריים ופרטיים שלהם זכאים כל אזרחי ישראל. שאלות הקשורות בזכויתיהם בכל הסדר עתידי, תגזרנה ממעמדם האזרחי שלאחר השינוי.
למהלך כזה שלוש משמעויות פוליטיות נוספות: א. חיזוק בפועל של העמדה הישראלית הגורסת ששטחים אלה יהיו בעתיד שטחים ישראלים לכל דבר ועניין, גם בשל חשיבותם האסטרטגית וגם מסיבות לאומיות ואזרחיות. ב. שבירת "מחסום הקסם האבסורדי", המנסה לקדש את קווי-הפסקת האש של 1949 כגבול בינלאומי. העולם הערבי מנסה להפוך "מנטרה" פוליטית, המגולמת בחלק אחד של החלטת מועה"ב 242 ומכונה "שטחים תמורת שלום", לתנאי-סף חד-צדדי לכל הסכם עם ישראל, על בסיס התקדימים בהסכמי השלום עם מצרים וירדן; אל לישראל להתפתות לכך. הדבר קשור גם בוויכוח על גורל רמת-הגולן וגם בתוואי הגבול המזרחי בארץ-ישראל המערבית, יהיה אופי ההסדר הישראלי-ערבי אשר יהיה. ג. יש במהלך זה אמירה ישראלית מעשית, שהסחבת שנוקטים הערבים נגד יישוב הסכסוך ובעד המשך המאבק המזויין והפוליטי-כלכלי בישראל, חייבת להסתיים. החלת החוק עצמה איננה סיפוח; סיפוח קשור גם במעמדו של השטח. אולם, אם לא תהיה התקדמות מדינית, תבואנה יוזמות ישראליות חד-צדדיות נוספות.

גלעד שרון: אותה גברת בשינוי קל של האדרת
שרון. מסנגר [צילום: פלאש 90]

טיעון אחד
אני מוכן להסכים לטיעון אחד בלבד העולה מבין השיטין של דברי גלעד שרון. אין סיבה להמשכת המצב הקיים ואין בכך גם כל יתרון.

אחרי פלפול לא משכנע, הוא מציג לנו שוב את הפתרון הישן-חדש והבלתי מציאותי שלו
▪  ▪  ▪

אחת למספר שבועות חוזרת דמותו של גלעד שרון להטרידנו בנסיון להחיות את הבר-מינן הפוליטי - הינתקות חד-צדדית מהערבים - מבית מדרשו המדיני של אביו, אריאל שרון ז"ל. בלשון כזו או אחרת הוא מסנגר על תוכנית הינתקות שנושאת בכל פעם שם חדש, אבל טומנת בחובה אותו כשלון פוליטי ואסטרטגי מובנה. לרוב הציבור ברור כיום שתוכנית ההינתקות של 2005 הייתה כשלון טוטאלי, מפני שלא השיגה אף אחת מהמטרות שכביכול היו אמורות להצדיקה. המהלך לא קידם תהליך מדיני, לא קנה לישראל נכסים של ממש בממשל בוש, לא שיפר את מצב הביטחון של ישראל, לא חסך ממש בתקציב הביטחון. בסופו של דבר איפשר המהלך את השתלטות חמאס על עזה ולהפיכת השטח דה-פקטו למדינת אויב פעילה.
בניתוח המציאות שהוא עורך ברשימתו "תמים וגולם" 3 הוא מודה שאין כיום פתרון מדיני בעין עם הפלשתינים. הללו אינם מעוניינים בפתרון של מדינת-ננס עצמאית, ואין בנמצא פתרון אחר.
כמה מן המשפטים "הבומבסטיים" שלו מעוררים תמיהה רבה:
  • "... כשחרויות מסוימות של צד אחד עומדות מול זכות החיים של צד אחר, התשובה מורכבת". - טעות גסה. מול דילמה כזו, התשובה ליהודים אחרי השואה פשוטה ביותר - זכות החיים קודמת! אוסיף ואבהיר את עמדתי בנקודה זו: אם מול זכות החיים "שלי" עומדת זכות החיים של אויב שתוקף אותי - זכות החיים "שלי" קודמת!
  • אחרי פלפול לא משכנע, הוא מציג לנו שוב את הפתרון הישן-חדש והבלתי מציאותי שלו, וקובע: "...השותפים שלנו לפתרון הם האמריקנים ומדינות ידידות נוספות, ולא הפלשתינים שרמאותם אומנותם... צריך להכריז עליהם כעל מדינה בגבולות זמניים. מדינה שאתה יש לנו מחלוקת טריטוריאלית. על כל שאר הבעיות נדון בהמשך. ... ואם הפלשתינים לא יסכימו שתהיה להם מדינה כבר עכשיו, ייחשף לעיני כל פרצופם האמיתי; ממש לא משכנע.
הפלשתינים הם הפיקציה הפוליטית שבנתה הליגה הערבית בכדי להמשיך באמצעותה את המלחמה בישראל, וארה"ב ומדינות ידידות כביכול אחרות, הן כיום משענת קנה רצוץ. עד כמה יכול אדם שמתיימר לעסוק ב"פוליטיקה מתקדמת" להתמם?! אם הערבים לא רוצים והפלשתינים לא רוצים ולא יכולים, מי ישלוט במפלצת הישנה-חדשה הזו כאשר תהיה לה מדינה בגבולות זמניים? בכל ההבלים האלה אנו מאכילים את עצמנו ביום השואה, ביום הזיכרון לחללי צה"ל או בסמוך להם? מה, השתגענו??
אני מוכן להסכים לטיעון אחד בלבד העולה מבין השיטין של דברי גלעד שרון. אין סיבה להמשכת המצב הקיים ואין בכך גם כל יתרון. צריך להתכונן ולהוביל להכרעה בוויכוח ההיסטורי על ארץ-ישראל. השיטה והעיתוי הם מלאכת מחשבת מדינית, אידיאולוגית ופוליטית. לדידי, ההתחלה הטובה ביותר היא בהחלת החוק הישראלי על אזרחי-ישראל המתגוררים בגושי ההתיישבות הגדולים באיו"ש. ההתקדמות תהיה פונקציה של מצב הביטחון באיו"ש ובירדן, ושל הדיאלוג המתנהל כיום עם המדינות הסוניות "המתונות", כשנקודת המוצא האידיאולוגית היא הציונות ו"הצהרת בלפור".

אינטל סוגרת את המפעל בירושלים
אינטל בהר חוצבים [צילום: איתמר לוין]

בירת ישראל
ירושלים היא גם בירת ישראל ומרכז דתי עולמי. בעיר כזו דרוש תמהיל תעסוקתי מותאם היטב לאופיה ולתוכניות הפיתוח שלה, שהן מונְחות אילוצים ארכיטקטוניים, פוליטיים, היסטוריים ודתיים.

גורל העיר תלוי בכך והנה, כאשר יש בה כבר מפעל מסוגו של "אינטל", מניחים לו "חכמי הדור" ופרנסי העיר לחמוק ממנה לכיוון קריית גת
▪  ▪  ▪

חלם שוב בפעולה. מהלכים מסוג זה 4, בעיר שסובלת ממחסור חמור במקומות עבודה מתקדמים, זהו המכשול הראשי לשימורם של תושבים ברמת חיים גבוהה ולהגעתם או חזרתם של מי שעזבו מסיבות של מחסור בתעסוקה איכותית. צריכים פרנסי העיר, השר לענייני ירושלים, שר האוצר, וראש הממשלה לעשות מאמץ עליון לספק בירושלים דיור ותעסוקה איכותיים וזמינים. גורל העיר תלוי בכך והנה, כאשר יש בה כבר מפעל מסוגו של "אינטל", מניחים לו "חכמי הדור" ופרנסי העיר לחמוק ממנה לכיוון קריית גת. אילו פעלו כך לגבי מפעל באזור המרכז, צריך היה לברך על המהלך. אבל מירושלים?!
אינני יודע אם כבר מאוחר מדי להפר את הגזירה אם לאו - "אם תרצו, אין זו אגדה", אמר חוזה המדינה - האם אנו באמת רוצים? בכל מקרה, אני מצפה לשמוע שהממשלה והעירייה מתעוררות ופועלות במרץ לפתרון שתי בעיות-יסוד אקוטיות אלה - דיור ותעסוקה מתקדמת, בטרם יהפכו פרנסינו את ירושלים בירת ישראל המאוחדת לפארסה אמיתית ובכייה לדורות.
ירושלים היא עיר מיוחדת בגלל הרכבה, פריסתה הגאוגרפית, שכיות החמדה ההיסטוריות שבה ושיקולים אורבניים נוספים. ירושלים היא גם בירת ישראל ומרכז דתי עולמי. בעיר כזו דרוש תמהיל תעסוקתי מותאם היטב לאופיה ולתוכניות הפיתוח שלה, שהן מונְחות אילוצים ארכיטקטוניים, פוליטיים, היסטוריים ודתיים - תמהיל כזה צריך לכלול מוסדות ממשלתיים וציבוריים, מוסדות אקדמיים, מכוני מחקר, מפעלים עתירי ידע ומוסדות ציבור וחברה יצוגיים והיסטוריים. סביב לשד פרופיל התעסוקה הנכון, תרכז ירושלים גם אוכלוסייה איכותית וגם דימוי ראוי. אל תפשלו

הערות

1. עמיחי אתאלי, ידיעות אחרונות, 27.4.16
2. טובה צימוקי, ידיעות אחרונות, 2.5.16
3. ידיעות אחרונות-דעות, 8.5.16, עמ' 28.
4. שגיא כהן, ידיעות-ממון, 19.5.16, עמ' 8

תאריך:  25/05/2016   |   עודכן:  25/05/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בודקים גופות מחבלים
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מדוע אין לראש הממשלה לידו
הכל נכון ביותר  |  25/05/16 14:56
2
מענין מאיכן לקח הסג"מ סמכות
David BarDror  |  25/05/16 22:20
3
משל כוס הזכוכית
דר יוסף טילס  |  26/05/16 08:30
 
- נהדר. כל מילה בסלע. מזכיר
בני בנקר  |  26/05/16 14:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות תוכנית ההינתקות
רפי לאופרט
מעשה ההתיישבות באיו"ש, איננו ליבת הוויכוח הפנימי בשאלת עיצוב היחסים בין יהודים לערבים במדינת הלאום היהודי. לצורך דיון זה די בערביי ישראל, היושבים בתחומי הקו הירוק ז"ל, ובשמאל הקיצוני המבקש לדחוק לשולי ההיסטוריה את הציונו
רון בריימן
האם שוחרי זכויות האדם והאזרח - כל עוד לא מדובר ביהודים - לא התגייסו להפוך ראש ממשלה מתבהם לאתרוג, ובלבד שיגשים את חלומם הגזעני, גירוש יהודים? האם התקרנפות איננה דרכה של התקשורת הישראלית, שהתגייסה כאיש אחד למען העקרונות המשיחיים של דת "השלום"? האם התחסדות איננה דרכם של מי שדוגל בעצמאות החשיבה של קציני צה"ל, אבל רק בערבון מוגבל?
דביר מור
מדוע כל הדרכים שאמורות להוביל לשלום ולביטחון עם הפלשתינים, עד כה נחסמו משני צדי המתרס    האם יש איזה שהוא סיכוי להסכם עתידי, ועל בסיס איזו יוזמת שלום?
דניאל גלילי
נרי אבנרי הצהיר כי איש תקשורת בכיר פעם אמר לו בביקור בביתו כי "פוליטיקאים ועיתונאים רבים אומרים את הדברים האלו מול המצלמות והם לא יודעים שיש משוגע בכפר-סבא שמקליט אותם"
איציק וולף
ראש הממשלה אמר שהעברת האחריות השלטונית בעזה לפלשתינים, שנעשתה על-ידי ממשלת שרון, הגבירה את התחמשות ארגוני הטרור ולא העלתה את הצדדים על דרך השלום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il