X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
השר כחלון מביא לנו מהפכה בבנקים אלק, הוא רק שכח איך ביצע השר אוריאל אטיאס את מהפכת הסלולר, כי אילו היה זוכר, אולי היה לשר כחלון סיכוי גם להצליח בבנקים
▪  ▪  ▪
אטיאס. התחיל [צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]

הרבה רעש וצלצולים, בנק ישראל, שר האוצר, ראש הממשלה, הם הולכים אלק להפוך את שוק הבנקאות לשוק פתוח ותחרותי, תוך חסכון כסף ניכר לבעלי החשבונות הפרטיים.
נראה לכם? לי לא!!
ומדוע?
על-מנת לשפוט אם תהליך יצליח או לא, הכי קל להביט בתהליך אחר שיזמו אנשים אחרים והצליחו.
השוואה עם מהפכת הסלולר של השר אטיאס
בואו אם כן נחזור למהפכת הסלולר. מהפכה מאוד מוצלחת, אותה יזם וביצע השר אוריאל אטיאס, ונשווה.
אז קודם כל בשני המקרים מונתה ועדה. אטיאס מינה את ועדת גרונאו לתקשורת, ואת ועדת שטרום לעניין הבנקים מינתה ממשלה קודמת. אממה, בתקשורת שכר אטיאס קודם למינוי הוועדה גוף יעוץ בין לאומי ולמיטב ידיעתי ועדת שטרום פועלת על רק כחול לבן, רקע ישראלי ציוני, מזרח תיכוני בלבד.
ומה ההבדל? ההבדל הוא האינטרסים. גוף יעוץ בין לאומי מגיע עם שולחן נקי, וככל שנבחר כיאות, כפי שאטיאס ומנכ"ל המשרד בחרו אותו במשמרתם במשרד התקשורת, הגוף הזה מביא אתו את כל הניסיון הבינלאומי שנצבר, ויוצר את התשתית המרכזית לשינוי. חלק ממסקנותיו מיושמות מיידית, וחלקן, אשר מחייבות התאמה לצרכים המיוחדים של המדינה, עוברות לוועדה מקצועית כחול לבן המקהה פינות אך אינה חורגת באופן קיצוני ממסקנותיו והמלצותיו של אותו גוף יעוץ בינלאומי.
וכאשר כל התשתית לוועדה כזו היא כחול לבן, כפי שלדעתי קרה בעניין הבנקים (ועדת שטרום) ללא שלד איתן של ניסיון בינלאומי, התוצאה היא חבילה מאוד מפושרת ומאוד לא חדה של המלצות נדושות אשר אפשר אולי להכריז עליהן הכרזות בומבסטיות בטלוויזיה, אך לטעמי אין בהן ממש, הן עקב חוסר יעילותן, והן עקב חוסר הסיכוי לממשן.
אטיאס התחיל עם חסמי המעבר, ולדעתי כחלון מתעלם מהם, מתעלם מהעיקר
זאת ועוד. שני עקרונות משמעותיים הם אבן יסוד בהגבלים עסקיים, ואשר יוצרים את התשתית להיווצרותו של מונופול. עקרון אחד הוא בצד ספקי השירות והוא נקרא "חסם כניסה" - לדוגמה כל חברה אשר תרצה להתחרות באמת בחברת חשמל תזדקק להשקעות ענק בתשתיות (למעט אם הרגולטור יאלץ אל חברה החשמל לאפשר למתחרים להשתמש בתשתיות שלה, או יאלץ אותה למכור את ההולכה לגוף שייאסר עליו להתעסק בייצור) וזו אחת הסיבות שחברת החשמל תמשיך להיות מונופול בייצור והולכת חשמל במדינה.
העיקרון השני הוא "חסם מעבר" - חסם המעבר הוא חסם בצד הלקוח, וזאת במקרה שיש מספר ספקים, אך מסיבות שונות הלקוחות מנועים או נמנעים מלעבור, ואז נוצרים מצבים של דואופול, טריאופול או אף מולטיפול, מצב בו יש מגוון ספקים אך הלקוחות לא עוברים מהאחד למשנהו, מסיבות כלשהן.
זה היה המצב בסלולר וזה בדיוק המצב בבנקים. בסלולר היו שלוש חברות גדולות לכאורה מספר די והותר של חברות לגודל השוק הישראלי ובכל זאת השוק התנהל כשוק מוניפוליסטי לכל דבר ועניין ומדוע? כי אנשים לא עברו מחברה לחברה עקב חוסר היכולת לנייד מספרים, ואם היו מוסיפם עוד חברה שתיים מה היה קורה? כלום וחצי, במקום 3 מונופולים היו לנו 5 מונופולים.
ומה עשה אטיאס? הוא אכף על חברות הסלולר את חובת ניוד המספרים, הסיר באבחת חרב את חסמי המעבר, ואז עבר לשלב ב' של התוכנית, הקטנת חסמי הכניסה, וזאת הוא עשה בעיקר על-ידי אימוץ שיטת MVNO שיטה צודקת של "הרצחת וגם ירשת", קודם הוא שחט את עגל הזהב של חברות הסלולר באמצעות הסרת חסמי המעבר, ואז אילץ אטיאס אותן חברות ותיקות ומדושנות לתת לחברות הצעירות המתחרות רישיונות שימוש בתשתית שלהן על-מנת לספק שרות זול יותר. ואת התורה הזו לא המצאנו כאן, זאת למדנו מן העולם. תודה לשר אטיאס. חבל שהוא כבר לא בפוליטיקה, חבל שיורשיו לא מגיעים לקרסוליו, אפילו אם השתלטו על תהילתו.
ולאחר עיון בדוח הביניים ועדת שטרום, ואל אף שאינני מומחה בתורות המימון והאשראי, ואינני מומחה, בהגבלים עסקיים, הרי שמצאתי מעט מאוד אם בכלל בדוח הביניים ועדת שטרום על חסמי המעבר בין הבנקים, שהם לטעמי עיקר הבעיה של העדר תחרות בבנקים.
לא חסרים כאן בנקים
האם חסרים כאן בנקים? האם צריך להוריד את דרישת ההון על-מנת לאפשר הקמת עוד בנקים? ייתכן, אך מה זה יועיל אם אזרח פותח חשבון בבנק, והחשבון הזה נסגר על-ידי יורשיו 90 שנה לאחר מכן? עיקר הבעיה בעולם הבנקאות שלנו הוא חוסר הניידות של הלקוחות בין הבנקים השונים, וכאן לא ראיתי דבר בדוח הביניים של שטרום.
מלכת שב"א
נקודה נוספת הצועקת לשמיים בדוח הביניים הזה היא ההתייחסות לשב"א - שירותי בנק אוטומטיים, אשר בניגוד לבנקים ולחברות האשראי הוא משאב יחיד, אשר הלקוח אינו רואה אותו אך דרכו עוברת כל אגורה מתשלומי האשראי שלנו. וגם כאן עשתה הוועדה עבודה אשר לדעתי חוטאת למטרת הקמתה. על שב"א נאמר בדוח: "שב"א – מבנה הבעלות על מערכת אשראית ישתנה כך שכל מוסד פיננסי רלוונטי (לרבות חברות כרטיסי האשראי המופרדות) יוכל להיות בעל מניות בחברה באופן שיבטיח ייצוג ראוי לסוגים שונים של מוסדות פיננסיים שיעשו שימוש במערכת וימנע פגיעה בהם, ובפרט במנפיקים וסולקים חוץ בנקאיים. במסגרת שינוי מבנה הבעלות יופרדו תשתיות מערכות ה-ATM, אשראית ומס"ב, אולם הפרדה כאמור לא תהיה תנאי לשינוי הבעלות כמפורט לעיל. במקביל ישקול בנק ישראל הקמת מתג שני, לאחר היוועצות עם ועדת היישום ושמיעת עמדתה".
כאן שוב גברו לדעתי האינטרסים, הרי מדובר בנקודה אחת מרכזית שהיא ללא תחרות ועליה נסובים כל תשלומי האשראי שלנו. לדעתי קיומה בגורם יחיד ובלעדי אף מונע מהשוק הישראלי להתפתח לאמצעי תשלום חדשים המקובלים כבר בכל העולם. ובנושא הקריטי הזה החליטה ועדת שטרום שלא להחליט, ולהשאיר את המצב העגום בבחינת מצריך עיון.
אין תהילת אטיאס כתהילתו של לפיד
השר כחלון קצר תהילה שאינה שלו במשרד התקשורת, ובאוצר הוא יקצור את תהילת מע"מ של השר שקדם לו, לטעמי לא יהיה כל שינוי בבנקאות הישראלית, למעט אולי כמה בודדים אשר יגוונו את עסקיהם משוק הגז, המזון, הנדל"ן או התקשורת גם לעסקי בנקאות, והתועלת שתצמח מכך לעם ישראל תהיה אפס בריבוע.

תאריך:  15/06/2016   |   עודכן:  15/06/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לא לומדים מאטיאס
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
שטרום - דוח ביניים
ה.א  |  16/06/16 07:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מנחם רהט
חודש הרמדאן נועד במקורו לתשובה ומעשים טובים, אבל הלהט הדתי והאקסטזה הנלווים אליו, הפכו את הרמדאן לרמאדם, לחודש של שפך דם נקיים
ציפורה בראבי
אמר אליטה או לא אמר אליטה    הוא מהאליטה או לא? למי אכפת? אם הוא חושב שהוא אליטה וטוב לו אז טוב    אם אתם חושבים שאתם לא אליטה ורע לכם – אז בדקו עצמכם
ציפורה חלפון
כאשר לפיד מתחיל לדבר על אשתו ציפורה כולי נמתחת מגאווה כאילו דיבר עלי    "ציפורה הייתה, נאמנה יותר לאבא שלה מאשר אליו", וכתוצאה מכל אלה – הכמיהה העצומה לאהבה    הכמיהה מופנית לאלוהים, שהוא, בעצם, האבא היחיד שהיה למשה מעודו, וזהו אב שלפיד מתאר אותו כ"קשה, נוקשה, לא מתפשר    אבא כזה שאסור להתחצף אליו, שאסור להתנגד לציווים שלו    ואלי עם אבא כזה עדיף לי לחיות אצל דודה שלי לאה
ענבל בר-און
ריבלין, בכנס המרכז הבינתחומי בהרצליה, מספר לנו, משל היה מנטור בסדנת ‏‏"התפתחות אישית" כי הבעיה של ישראל היא שהיא מחולקת ל"ארבע שבטים", והפתרון ‏שלה הוא "ארבעה מנועי שינוי"    אה
רפי לאופרט
האיש שרצה יותר מדי, האיש שקיבל יותר מדי והאנשים ששיחקו ב"נדמה לי"    בשיתוף פעולה אזורי ישנם סיכויים וישנם סיכונים. הסיכויים הם: שלום, הגדלת הביטחון, שת"פ כלכלי ושת"פ ביטחוני נגד אויבים משותפים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il