X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
סיבות רבות להכללת תולדות יהודי ערב במערכת הלימודים ציון יום זה חייב להיות חלק מרכזי ביישום דוח ועדת-ביטון במערכת החינוך, וזאת כדי להעמיק את התודעה הציבורית
▪  ▪  ▪
הגבלות ואיסורים [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]
מיזוג המורשות
צו השעה מחייב מיזוג המורשות של הקהילות היהודיות בכל ארצות הגלות.

פרסום דוח ועדת ביטון להעצמת מורשת יהדות ספרד והמזרח במערכת החינוך עורר סקרנות ציבורית רבה, אך גם תהיות רבות. נשאלו שאלות לגבי מקורה של מורשת זו, והיו שגיחכו על המושג "מורשת ספרד והמזרח". אך מעבר להערות ספונטניות על הדוח, יש להכיר בכך שלמחצית האוכלוסייה במדינת ישראל הייתה מורשת, שעד כה הוזנחה במדינת ישראל ובמיוחד במערכת החינוך.
במשך אלפי שנים שקדמו להקמת מדינת ישראל, חיו במזרח התיכון וצפון אפריקה אלפי יהודים, תוצאת ההגליות בעקבות חורבן בית ראשון (586 לפנה"ס),חורבן בית שני (70 לספירה) וגלות ספרד (1492 לספירה). יהודים אלה חיו בקהילות משגשגות וניהלו חיי קהילה תרבותיים עשירים ויצרו נכסי צאן ברזל, ובכללן התלמוד הבבלי, ויצירותיהם של ר' יהודה הלוי והרמב"ם, ששימשו את כלל היהודים שהיו פזורים ברחבי העולם. כשהחריבו הנאצים את הקהילות היהודיות באירופה, הם במקביל ניהלו תעמולה נאצית שהזינה את הלאומנות הערבית הקיצונית שהתפשטה בכל מדינות ערב, במגמה להביא אף לחורבנן של הקהילות היהודיות במדינות הערביות שזה עתה זכו בעצמאות. תוכנן גורל אחד לכל היהודים במערב ובמזרח.
בשנות ה-30' וה-40' של המאה ה -20, וביתר שאת לאחר ההכרזה על הקמת מדינת-ישראל, הטילו השלטונות במדינות ערב על הקהילות היהודיות שבהן הגבלות ואיסורים שהפכו את חיי היומיום לבלתי נסבלים. במקביל, החל מסע מואץ של התנכלויות שכלל איומים, מעשי שוד, שריפת רכוש, הכאה ופרעות מתוכננות שהסתיימו במותם של מאות יהודים - פרעות הפרהוד בעירק ביוני 1941, טריפולי בנובמבר 1945 ועדן בנובמבר 1947 - כמו גם בפגיעות חמורות ביהודי מצרים, סוריה ומרוקו.
חלק מרכזי
על-רקע הרדיפות, מרבית יהודי ערב אולצו או נאלצו לעזוב את ביתם ולהותיר מאחוריהם את רכושם הפרטי והקהילתי הרב. חלקם עזבו באורח מאורגן, חלקם נמלטו על נפשם וחלקם נתפסו והוצאו להורג. זוהי הנכבה היהודית, שעדיין אינה ידועה ומוכרת לרבים.
בקיץ 2014, לאחר שנים ארוכות של הזנחה, התקבל בכנסת "חוק יום לציון היציאה והגירוש של היהודים מארצות ערב ומאירן, התשע"ד-2014" הקובע את ה-30 בנובמבר לציון הרדיפות והגירוש, שהוא יום לאחר החלטת האו"ם לחלוקת פלשתין לשתי מדינות יהודית וערבית. ציון יום זה חייב להיות חלק מרכזי ביישום דוח ועדת-ביטון במערכת החינוך, וזאת כדי להעמיק את התודעה הציבורית, בישראל ובחו"ל, במורשת ההיסטורית של יהודי מדינות ערב שהנכבה היהודית הייתה הפרק המסיים של הנוכחות היהודית בהן. על הדורות הבאים אחרינו להכיר את העובדות ההיסטוריות שהן חלק ממורשתנו.
לעם היהודי בישראל יש היסטוריה גלותית מפוצלת, שאמורה להילמד על-ידי כלל ילדי ישראל. יש אפוא לדאוג לכך שלימוד תולדותיהם של יהודי ערב ייעשה במשולב עם לימוד תולדותיהם של יהודי אירופה, ולא בנפרד מהן. יש להנציח את סיפור הגלות באורח פרופורציונלי במוסד אחד - בית תפוצות כל העם היהודי - ולהנציח באתר אחד את קורבנות העם היהודי שנרדפו והומתו בשל יהדותם - באירופה, במזרח התיכון ובאפריקה.
יישום ממצאי דוח ועדת-ביטון צריך לכלול את לימוד הנכבה היהודית על השלכותיה, כמצויין בחוק יום היציאה, גם על-מנת להשיג הכרה בינלאומית בסבלם של היהודים שחיו במדינות ערב, גם כדי שתלמידי בתי הספר יוכלו להתמודד עם התעמולה המופצת כנגדנו, וגם כדי לקדם את סוגיית הפיצויים עבור רכושם הפרטי והקהילתי הרב שהושאר במדינות ערב.
צו השעה מחייב מיזוג המורשות היהודיות.

לאתר מגזין מראה
הכותב הוא שגריר וסמנכ"ל משרד החוץ לשעבר.
תאריך:  24/07/2016   |   עודכן:  24/07/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 צבי גבאי / Tzvi Gabay
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם - דוחות, נועם, לא הייתה בעד יהודים, תעמולה עוינת ומעשה בשלושה שוטרים    שבת שלום
יורם אטינגר
ככל שמתכרסמת תדמית ההרתעה של ארה"ב כן עולה חשיבות שתוף הפעולה, של מצרים וסעודיה, עם ישראל הנתפשת כסוכן ביטוח חיים יעיל
רפי לאופרט
חוק ההדחה/הרחקה הוא צעד ראשון וקטן בכיוון הנכון. הסדרה כוללת של יחסי יהודים-ערבים במדינה היהודית, חייבת להגדיר חד-ערכית ובאופן מחייב את הזיקה בין המדינה לאזרחיה - ללא קשר לשאלת הזהות הלאומית שלהם - כנאמנות בלתי-מותנית. בהמשך, חייבת ההסדרה לקשור אזרחות עם קבלה בלתי-מותנית של הגדרת יהדותה של המדינה
איתן קלינסקי
קשה למצוא רב, שאינו מגבש דפוסי התנהגות נאותה, המבקשים רק לחבק ולקרב אותו ציבור גדול, שמוצא עצמו ביום שבת נכנס לרכב עם בני המשפחה לטיול של שבת, כי כך נראה להם מתן הביטוי ההולם ליום המנוחה
ד"ר יואל רפל
המציאות בה ירושלים מאוחדת תחת שלטון יהודי, מחייבת לדון מחדש במשמעותם של ימי אבל על החורבן - כמו צום י"ז בתמוז החל היום
רשימות נוספות
אפילו לא תמורת נזיד עדשים  /  דפנה נתניהו
דמוקרטיה של שבטים   /  מרדכי קידר
מבט שונה על המשוררת רחל  /  יוסף אורן
מה לא השתנה  /  טל בן דור
על אדמת נכר  /  עמוס גורן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il