X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
דווקא בשאלות של שלום או מלחמה, חכמת ההמונים נראית כדרך הנכונה והטובה ביותר לקלת החלטות
▪  ▪  ▪
נשים למען שלום [צילום: סבי ברנס/פלאש 90]

מי שסבור שהוא חכם מופלג כאשר הוא חוזר ומדקלם את המנטרה: "שלום עושים עם אויבים", ובכל פעם נדהם לגלות שכל המלחמות פורצות ממצב של "שלום" או "שלום מדומיין" - בסופו של יום איננו כל-כך חכם... אבל הוא מקצוען בגניבת דעת באמצעות דברי-חלקות. הבעיה בסוג זה של הונאת הרבים היא בנסיון במזיד להפוך אוקסימורון ל"משפט אמת", ע-ידי השמטת מחציתו הבלתי נוחה מהתאור השלם והאמיתי משל המציאות. שלום ומלחמה הן שתי נקודות קיצון על ציר האלימות האנושית. בקצה האחד ניצב הערך "שלום" = "אפס מלחמה", ובקצה השני ניצב הערך "מלחמה = אפס שלום". אין תחום בחיינו שכללי ברזל אלה אינם קיימים בו ואינם מעצבים בו את ההתפתחויות, אם מגדירים נכון דבר והיפוכו. המציאות נעה תמיד על הרצף הנ"ל ופעמים קרובה יותר לשלום ופעמים למלחמה.
למלחמה די בצד אחד המנסה לכפות את רצונו בכוח על הצד האחר, מבלי להתפשר על-אף אחת מדרישותיו ומוכן לשלם על כך את מחיר הנזקים במלחמה, בעוד השלום דורש שני צדדים לפחות, ומושתת על הסכמה שביסודה עומדת פשרה בין מאוויי הצדדים. בפועל, התנאים לשלום נוצרים כאשר שני הצדדים הנמצאים בניגוד אינטרסים, מבינים ששימוש בכוח או המשך השימוש בכוח אינו עשוי להביא להם הישג שיצדיק את הנזקים שיספוג כל אחד מהם במלחמה. במצב זה ינסה כל צד למקסם את ההישג שיוכל להגיע אליו מתוך הדברות, שתמיד מחוללת נזקים פחותים מאלימות המלחמה. מול כל הסדר מוצע שוקל כל אחד מהצדדים את מחיר המשך המלחמה לגביו, ומשתדל לשכנע את הצד השני כי הוא אדיש למחיר זה. באותה מידה הוא שוקל גם את הנזקים שיוכל לגרום לצד האחר, ובאמצעותם להשיג תמורה טובה יותר למחיר שישלם הוא. הקושי הגדול ביותר הוא, כמובן, להעריך נכון את חשבון "הרווח, ההפסד והכדאיות" שעושה הצד השני. כאשר מדובר ברווח והפסד אין מדובר אך ורק בערכים חומריים או פיננסיים, אלא במכלול הגורמים הנלקחים בחשבון על-ידי הצדדים וכיצד האחר משקלל עבורו כל אחד מהם. הגורמים הלא כמותיים, הם הקשים ביותר להערכה ושקלול.
הרשות נתונה
גניבת דעת היא חרב פיפיות, משום שמי שמנסה לגנוב דעתו של אחר עשוי ליפול בעצמו ל"מלכודת גניבת הדעת העצמית" כלומר, שכנוע עצמי בנכונות נקודת המבט שאותה התכוון למכור לאחר, אף שהוא יודע שאין תוכה כברה. שיקולים של שלום ומלחמה מורכבים הם, מפני שדרכו של העולם מורכבת ואיננה דוגמטית דטרמיניסטית אלא פועלת לפי הכלל היהודי הידוע: "הכול נקבע, והרשות נתונה". פרוש הדבר: הדרך בה בחרת ללכת, בדומה לכל הדרכים החלופיות שבחרת לא ללכת בהן, קובעת את תוצאת הבחירה ולא רק את המטרה או השיטה, הזמן או שקלול-הנתונים שעשית. הפנמת תובנה זו מביאה אותנו אל סף החוכמה הצרופה בעוד התעלמות ממנה היא הטיפשות הצרופה ומן המחוללים העקריים של ההונאה העצמית.
דווקא בשאלות של שלום או מלחמה, חכמת ההמונים נראית כדרך הנכונה והטובה ביותר לקלת החלטות. לגבי מלחמה קיימות שתי מגבלות מעשיות: הסודיות הנדרשת למיצוי מהלכי המלחמה מזה והידע המקצועי הצבאי שאיננו נחלת הכל מזה. בשלום, ההפתעה אינה אפשרית ולדעתי גם אינה רצויה ואילו הידע הצבאי, איננו החלק היחיד ולפעמים אפילו לא העיקרי בתהליך קבלת ההחלטות. החלטה על הליכה להסכם שלום צריכה, על-כן, להיות גלויה ואוניברסלית ולהתקבל על-ידי רוב העם, דהיינו: במשאל-עם, לאחר שנבחנה על-ידי המומחים למיניהם ולאחר שמירה המידע המצוי והניתן לחשיפה נפרש בפני הציבור בדרך גלויה והוגנת.
על-כן, הסכמי אוסלו היו גניבת-דעת; הבריחה מעזה הייתה גניבת דעת וגם הטיעון הנ"ל הגורס ששלום עושים עם אויבים, מבלי לדבר על מהות השלום, הסיכונים והוויתורים הכרוכים בו הוא גניבת דעת. באותה מידה, טיעונו השכיח של שמעון פרס ז"ל באשר לאי-חשיבותם האסטרטגית של שטחים בעידן הטילים והרקטות, כתירוץ להסכמה לוויתורים טריטוריאליים מסוכנים, ללא תמורה שוות-ערך מן הצד השני - היה בגדר גניבת-דעת.
שלום רצוי ויציב מושג, כאמור, כאשר שני הצדדים סבורים באמת ובתמים שאכן זהו ההסדר הרצוי להם, וכי קיימים בו מספיק יסודות לקיום ארוך-טווח. אם אין זה המצב, הטענה שהולכים להסדר שלום אמיתי הינה גניבת-דעת, אעל-פי שלשלום עשויה להיות דינמיקה חיובית ובלתי-צפויה משלו.
גניבת-דעת, היא מבחינות שונות אמירה חריפה יותר מ"שקר", "הונאה", "רמיה", "אחיזת עיניים", "תרמית" ועוד. עיקר הדגש בה מושם על עיקור השיפוט של השכל הישר אצל מי שנפל קורבן לה.

תאריך:  23/10/2016   |   עודכן:  23/10/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 שמעון פרס / Shimon Peres
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מילון מושגים - גניבת דעת
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
ציפי הרצוג לא תאהב את מה
סניל  |  23/10/16 13:56
2
השיר: "בּסוּכָּת אִי - שָלוֹם"
א. וינשטיין  |  23/10/16 15:08
 
- "תפנית בעלילה"?
א. וינשטיין  |  24/10/16 14:01
 
- ח''כ גילאון: לשחרר "האושפזין"
א. וינשטיין  |  24/10/16 14:34
3
השמאל מבוסס על גניבת דעת
אהרון שחר  |  24/10/16 09:03
 
- ואכן לצערי (!) הנך צודק בדבריך ל"ת
א. וינשטיין  |  24/10/16 13:56
 
- למשל: רבים סבורים שיאיר לפיד
צודק אהרון שחר  |  25/10/16 06:34
4
גניבת דעת, היא גניבת דעת
רפי לאופרט  |  25/10/16 10:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
בעז שפירא
ניסיון שנצבר מלמד על כך ששילוב נשים בקרבי מזיק לנשים ואף פוגע בצבא. למרות מידע רב, מחקרים ועובדות בשטח אין הפוגה בפעילות זו ל"שוויון המגדרי" והצבא שצמרתו נגועה בפוסט מודרנה משתף פעולה עם המגמות הליברליות
ארי בוסל
מיד עם קבלת אותו אי-מייל כתבתי לאשתו של הפסטור וביקשתי ממנה שתמסור לו שמכל המקומות המיוחדים, אופיניים וקדושים ברחבי הארץ וכל התמונות שהם ודאי צילמו, עדיף היה לבחור תמונה אחרת, לאו-דווקא את כיפת הזהב
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם - יורים, איום חדש, שלילה, מעורבות והזמנות    מועדים לשמחה
תרצה הכטר
מי מקים יותר "רעש" סביבתי: טראמפ או קלינטון? זאת השאלה החשובה כעת, כשבועיים לבחירות לנשיאות ארה"ב 2016    צודקים מי שטוענים כי עדיין ייתכנו תנודות חזקות במטוטלת האישית של כל בוחר בעד או נגד אחד המועמדים לנשיאות
אליהו קאופמן
היום - שישים שנה לאחר טבח כפר קאסם, אי-אפשר עוד להסתיר כי הכול היה מתוכנן וכי לא היו כאן "חריגות מהנהלים" או "גורמים קיצוניים שפעלו על דעת עצמם"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il