X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מבחן אמריקני / אחרי ההכרעה

שבר את הכל(ל)ים

מבט נוסף על 8 בנובמבר 2016 ולקראת 20 בינואר 2017: ההתלהמויות של טראמפ, הבעייתיות בשיטת הבחירות האמריקנית, הקבינט המסתמן, היחסים עם הקונגרס וההתלהבות של הימין
▪  ▪  ▪
תמיכת הימין הקיצוני בעולם - מטרידה [צילום: פול סקאניה, AP]

פוליטיקלי קורקט
מחסל את יהודה איש קריות [צילום: AP]

זהו הנשיא הראשון שאיננו יודעים דבר על מצבו הכספי. זהו הנשיא הראשון שמצהיר שיפגע בהפרדת הרשויות בכך שיכניס לכלא את יריבתו. זהו הנשיא הראשון המודיע שכלל המשכיות השלטון אינו מחייב אותו כאשר מדובר בהסכמים בינלאומיים. זהו הנשיא הראשון שכופר בכלל היסוד לפיו המפסיד קד קידה ויורד מן הבמה

לפני שנים שודר ב-MAD TV מערכון בו דמותו של ארנולד שוורצנגר מגיעה לימי ישו ומתחילה לקצור ברומאים ולחסל את יהודה איש קריות. ישו מנסה להסביר למחסל שאי-אפשר להסתובב ולהרוג אנשים, והוא מגיב במילה אחת: why? ישו עונה: כי זה לא בסדר. והמחסל בשלו: why? וכך הלאה.
יש דברים שלא צריך להסביר. יש כללי התנהגות של חברה מתורבתת שלא צריכים נימוק. הם יכולים להיות מעיקים, אבל בלעדיהם – החברה לא תתקיים. במישור האישי אלו הם כללי נימוס וטקס, ובמישור הציבורי – התקינות הפוליטית. אי-אפשר להסתובב ולהעליב אנשים, וזהו. אפשר למתוח ביקורת, מותר לתת עצה, חובה להביע דעה; אסור להעליב ולהשפיל.
דונלד טראמפ נישא לבית הלבן על גלי שבירתם של כללים אלו. זה דיבר היטב לליבם של עשרות מיליוני אמריקנים – רובם כפריים ללא השכלה גבוהה. הם מרגישים שהמערכת הזניחה אותם ושארצם נלקחת מהם; לא משנה אם הם צודקים או לא, כי לא מתווכחים עם הרגשות. והם ראו בטראמפ מישהו שאומר בקול רם את מה שהם חושבים אבל לא העזו להגיד.
הבעיה היא, שכאשר מתחילים לשבור את הכללים – לא יודעים היכן מסיימים. גם כאן טראמפ הוא דוגמה מובהקת. זהו הנשיא הראשון בעידן המודרני שאיננו יודעים דבר על מצבו הכספי ועל חובותיו. זהו הנשיא הראשון שמצהיר שיפגע בהפרדת הרשויות בכך שידאג להכניס לכלא את יריבתו. זהו הנשיא הראשון המודיע שכלל המשכיות השלטון אינו מחייב אותו כאשר מדובר בהסכמים בינלאומיים. זהו הנשיא הראשון שכופר בכלל היסוד לפיו המפסיד קד קידה ויורד מן הבמה. מי יודע לאן זה יגיע כאשר כל הכוח יהיה בידיו.

השיטה
מחצית מהקולות הלכו לאיבוד [צילום: פיל לונג, AP]

למחצית מן האמריקנים אין כעת ייצוג בממשל הפדרלי, ולמחצית מתושבי אריזונה אין כעת ייצוג בסנט, ולמחצית מתושבי ניו המפשייר אין כעת ייצוג במעון המושל, ולמחצית מתושבי עיירה בטקסס אין כעת ייצוג במשרד השריף

כתבתי עוד לפני הבחירות, שהשיטה הפוליטית האמריקנית נוצרה במאה ה-18 בשביל צרכי המאה ה-18 ומאז לא השתנתה. הצבעתי גם על הפגם הבסיסי לפיו שיטת האלקטורים – שגם היא חסרת הצדקה בעידן המודרני – יכולה להביא את המפסיד לבית הלבן. לפי כל הסימנים, זה מה שקרה גם הפעם: הילרי קלינטון קיבלה יותר קולות, אבל טראמפ קיבל יותר אלקטורים.
במבט רחב יותר, מה שמתרחש בארה"ב מוכיח את פגמיה הקשים של שיטת הבחירות הישירות. בשיטה הזאת, המנצח לוקח הכל – וזה הכלל שם בכל המשרות. המשמעות היא, שקרוב למחצית מן הקולות הולכת לאיבוד, ושקרוב למחצית מן האמריקנים אינם מיוצגים. למחצית מן האמריקנים אין כעת ייצוג בממשל הפדרלי, ולמחצית מתושבי אריזונה אין כעת ייצוג בסנט, ולמחצית מתושבי ניו המפשייר אין כעת ייצוג במעון המושל, ולמחצית מתושבי עיירה בטקסס אין כעת ייצוג במשרד השריף. כן, הבחירות בארה"ב מגיעות עד לרמה הזאת.
בבחירות היחסיות, לעומת זאת, רק שיעור זניח וכמעט אפסי של הקולות הולכים לאיבוד – אלו שניתנו למפלגות שלא עברו את אחוז החסימה. כל שאר המצביעים מיוצגים, גם אם באופוזיציה. אין ספק שזה הרבה יותר דמוקרטי, עם כל הבעיות שאנו רואים אצלנו בשיטה זו. היתרון היחיד של השיטה הישירה: הפרלמנט לא יכול להדיח את ראש הממשלה. אבל המחיר הוא, שכאשר הפרלמנט הוא לעומתי – גם הוא וגם הממשלה משותקים. למי שמקנא בארה"ב – הנה עוד סיבה טובה שלא לעשות זאת.

הקבינט
ללא בסיס כוח [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

הנשיא הוא בעל הבית, ללא ספק. השרים קרויים secretary, כי הם נתפסים כמזכיריו של הנשיא בתחומי פעילותם. אבל אם טראמפ ינסה להתנהג כמו בתוכנית "המתמחה", תהיה בעיה קשה לארה"ב ולעולם

השמות הראשונים שעולים כמועמדים לקבינט של דונלד טראמפ, לפחות בחלקם, הם של אנשים מנוסים וראויים. ניוט גינגריץ' ורודי ג'וליאני הגיעו להישגים בתפקידיהם הקודמים וזוכים להערכה ציבורית, לפחות חלקית. במקביל, טראמפ שוקל גם אנשים בעייתיים כמו כריס כריסטי ואפילו בנו, דונלד טראמפ ג'וניור, לוטש עין לתיק – למרות החוק האוסר נפוטיזם.
לגבי הקבינט העתידי של טראמפ עולות שתי שאלות הקשורות זו בזו. האחת: האם הוא באמת ימנה אנשים חזקים ומנוסים, שיהיו מסוגלים להתנגד לו? השנייה: האם הוא ימנה אנשים בעלי בסיס כוח, שיוכלו להתנגד לו? נחזור לגינגריץ' וג'וליאני. לשניהם יש עבר מפואר אבל הווה אפרורי. שניהם אינם פעילים מרכזיים במפלגה הרפובליקנית, מה שאומר שאם טראמפ ירצה לפטר אותם – זה לא יגרום לו לבעיות מיוחדות. כאשר שר יודע שמעמדו תלוי אך ורק בנשיא, האם הוא ייצא נגדו?
הרבה מאוד מאופיו של ממשל טראמפ יהיה תלוי בהרכבו של הקבינט, באופי של אנשיו וביכולת שלהם ושלו לעבוד יחדיו גם כאשר יש חילוקי דעות. הנשיא הוא בעל הבית, ללא ספק. השרים קרויים secretary, כי הם נתפסים כמזכיריו של הנשיא בתחומי פעילותם. אבל אם טראמפ ינסה להתנהג כמו בתוכנית "המתמחה", תהיה בעיה קשה לארה"ב ולעולם.

הקונגרס
יחסי אהבה-שנאה עם המפלגה

חברי הקונגרס חייבים לפזול כל העת לעבר מחוזות הבחירה שלהם. הדברים אמורים במיוחד לגבי כל חברי בית הנבחרים, שיעמדו שוב לבחירה בעוד שנתיים, ולגבי 33 הסנטורים שיתמודדו גם הם ב-2018. לבוחר האמריקני יש נטייה לחלק את הכוח בין הבית הלבן לבין הקונגרס, ואם הוא אינו עושה זאת בבחירות לנשיאות – הוא מתקן את המצב בבחירות הביניים

הכישלון המהדהד של המפלגה הדמוקרטית בבחירות לא נעצר בשדרות פנסילבניה 1600, אלא המשיך מזרחה כל הדרך לגבעת הקפיטול. בניגוד לכל התחזיות המוקדמות, לא הצליחו הדמוקרטים להגיע לרוב בסנט. הרוב הרפובליקני אומנם הצטמצם ל-51 סנטורים, אבל רוב הוא רוב. ובבית הנבחרים ירד הרוב שלהם בחמישה מושבים בלבד – הרבה פחות מהתחזיות הקודרות ביותר של המפלגה.
לכאורה, זה מעמיד את טראמפ בנקודה אידיאלית: הוא יוכל להעביר מה שירצה, למנות את מי שירצה, למחוק את מורשת אובמה ולהתחיל לעצב את מורשתו שלו. זה נכון, במגבלות מסוימות. בגלל הבחירות האישיות עליהן עמדתי, חברי הקונגרס חייבים לפזול כל העת לעבר מחוזות הבחירה שלהם. הדברים אמורים במיוחד לגבי כל חברי בית הנבחרים, שיעמדו שוב לבחירה בעוד שנתיים, ולגבי 33 הסנטורים שיתמודדו גם הם ב-2018. לבוחר האמריקני יש נטייה לחלק את הכוח בין הבית הלבן לבין הקונגרס, ואם הוא אינו עושה זאת בבחירות לנשיאות – הוא מתקן את המצב בבחירות הביניים.
המצב של טראמפ והרפובליקנים מורכב עוד יותר, בגלל יחסי האהבה-שנאה ביניהם. הממסד הרפובליקני הסתייג מטראמפ וחיפש כל דרך למנוע את בחירתו למועמד המפלגה לנשיאות, ורבים מבכיריה תמכו בו רק בחצי-פה – או בכלל לא – בזמן המרוץ מול קלינטון. השאלה היא מה יקרה כעת. האם כולם יתייצבו מאחוריו (ונשאיר פתוחה את השאלה האם מדובר באופורטוניזם או בהתלכדות ראויה), או שמא חלקם יחכו לו בפינה במבט לעבר 2020.
טראמפ מצידו יודע שהוא הגיע לבית הלבן על אפו ועל חמתו של הממסד המפלגתי, שגם לא תמך בו מעשית כפי שהממסד הדמוקרטי תמך בקלינטון. הוא גם יודע, שלרוב לא מתמודדים בתוך המפלגה נגד הנשיא המכהן, כך שלא צפויה לו בעיה מיוחדת לקראת 2020. מצד שני, כאשר הרוב בסנט הוא של קול אחד בלבד, טראמפ לא יכול להרשות לעצמו קרע עם יותר מדי סנטורים. בקיצור: זה לא יהיה פשוט כפי שזה נראה.

אמור לי מי חברך
אידיאולוגיה משותפת? [צילום: AP]

מותר לטראמפ לפעול נגד הגירה בלתי חוקית, הוא חייב לפעול נגד מחבלים, הוא רשאי להעדיף פועלים אמריקנים על פני פועלים סיניים. אבל הטון עושה את המוזיקה, והרבה מאוד תלוי לא רק במה שעושים, אלא גם במה שאומרים. במקרה של טראמפ, החידה הגדולה היא האם הדמגוגיה היא רק כלי, או שמא היא המהות. האם היא רק דרך להגיע למטרה, או שמא היא משקפת את הדעות האמיתיות

מפלגות ימין ברחבי העולם התלהבו מבחירתו של טראמפ, כולל אצלנו. אבל הימין שלנו עושה זאת מתוך הנחה, שמדיניותו של טראמפ דומה יותר לדעות בו הוא מחזיק, בעיקר בנוגע לסכסוך הישראלי-פלשתיני. לעומת זאת, השמחה שאחזה בטיפוסים כמו מארין לה-פן צריכה לעודד דאגה. ואני כבר לא מדבר על ההתלהבות העצומה של דייוויד דיוק, מנהיג הקו-קלאס-קלאן, שבירך את טראמפ כאשר בידיו דגל הקונפדרציה ממלחמת האזרחים.
לה-פן הימנית-קיצונית (ויש שיאמרו: הגזענית והפשיסטית) שמחה שטראמפ נבחר משום שהוא מרגישה קרבה אידיאולוגית אליו. האמת? יש בזה משהו. טראמפ נישא כאמור על גלי הימין הלבן הלא-משכיל, זה שסבור שהשחורים וההיספנים לקחו ממנו את ארצו. דבריו נגד מוסלמים ומהגרים היו מתלהמים ונגועים לכל הפחות בשנאת זרים – ממש כמו אלו של לה-פן. ולפני שנגיד "איזה יופי", הבה נזכור שיש הטוענים שגם יהודים הם זרים. אם נחזור ללה-פן, הרי שרק לאחרונה היא אמרה, שאם תיבחר לנשיאת צרפת – תאסור חבישת כיסויי ראש דתיים בפרהסיה, כולל כיפות. ואם נחזור לארה"ב, הרי שבחירתו של טראמפ כבר הביאה לגילויי אנטישמיות ברשת.
טראמפ הבטיח לאחד את ארה"ב. משימה קשה מאוד, לנוכח קווי החלוקה הגזעיים, המגדריים והמעמדיים הברורים שהתגלו בבחירות השבוע. היא תהיה בלתי אפשרית, אם הוא לא יחזור בו בגלוי מהדברים הקשים שאמר על קבוצות רבות באוכלוסייה. וזה מחזיר אותנו לנקודה הראשונה.
מותר לטראמפ לפעול נגד הגירה בלתי חוקית, הוא חייב לפעול נגד מחבלים, הוא רשאי להעדיף פועלים אמריקנים על פני פועלים סיניים. אבל הטון עושה את המוזיקה, והרבה מאוד תלוי לא רק במה שעושים, אלא גם במה שאומרים. במקרה של טראמפ, החידה הגדולה היא האם הדמגוגיה היא רק כלי, או שמא היא המהות. האם היא רק דרך להגיע למטרה, או שמא היא משקפת את הדעות האמיתיות. זה יהיה המבחן של נשיאותו.

תאריך:  10/11/2016   |   עודכן:  10/11/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שבר את הכל(ל)ים
תגובות  [ 14 ] מוצגות  [ 14 ]  כתוב תגובה 
1
לחשוב אחרת
7 שחור  |  10/11/16 08:33
 
- יישר כוח ל 7 שחור
ברוך שטיין  |  10/11/16 11:48
2
הפוליטקלי קורקט
שוחר-שלום  |  10/11/16 10:59
3
מינוי 4 שופטים עליונים ומייד !
רון ה.  |  10/11/16 11:45
4
האיש הוביל תנועת מחאה חברתית!
הישג יוצא דופן.  |  10/11/16 12:03
 
- ובכל זאת,
שוחר-שלום  |  10/11/16 20:15
5
אליעזר לוין.אתה שנון ופורה.
קורא קבוע.  |  10/11/16 12:07
 
- ללא ספק גם אליעזר שנון
אהרון שחר  |  10/11/16 12:16
6
להעביר בכוח את שגרירות ארה"ב!
דניאל143   |  10/11/16 12:27
7
לוין, קוטלר ועדר הבהמות.
אהוד פרלסמן  |  10/11/16 16:18
 
- מר לוין הוא בדיחה חבל להתעצבן  ל"ת
רון ה.  |  10/11/16 18:02
 
- זאת יש לדעת
שוחר-שלום  |  10/11/16 20:20
8
טראמפ הוא מתנה לעולם החופשי
אלי יזרעאלי  |  10/11/16 21:36
 
- מתאימה לך אירופה ההיא,
בקיצור,  |  12/11/16 12:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות בחירות בארה''ב
איציק וולף
כ-5,000 בני אדם צעדו בניו-יורק מיוניון סקוור לעבר מגדל טראמפ שבשדרה החמישית    אלפים הפגינו בערים בוסטון, פילדלפיה, שיקגו ולוס אנג'לס    הביעו חשש ממדיניות ההגירה וקראו קריאות נגד גזענות
אריאל י. לוין
העובדה שלנשיא היוצא של ארה"ב לא אכפת לשים רגל לנשיא הנכנס, מעלה את הסבירות לצעדים דיפלומטיים שלו באו"ם נגד ישראל - אולי בנושא ההתנחלויות
איציק וולף
ד"ר סולי שאהוור, ראש מרכז עזרי לחקר אירן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה, מעריך כי שינוי, אפילו של 30%, של ההסכם יכול להוות נזק עצום לכלכלה    "זה מטריד מאוד את המשטר האירני"
איתמר לוין
הנשיא היוצא יוכל למנוע מהנשיא הנבחר לממש את הצהרתו לפיה ימנה תובע מיוחד שיושיב את קלינטון בכלא על פרשת המיילים
איתמר לוין
צוות המעבר של הנשיא הנבחר עובד כבר כמה חודשים על הכנת רשימות מועמדים לקבינט שלו    בין המועמדים לשר החוץ: ניוט גינגריץ' וג'ון בולטון    רודי ג'וליאני הוא המועמד המוביל לשר המשפטים    בנו של טראמפ לוטש את עיניו למשרד הפנים
רשימות נוספות
אובמה: מקווה להצלחת דונלד טראמפ  /  איציק וולף
טראמפ הזמין את נתניהו לבית הלבן  /  איציק וולף
"לא ניפצנו את תקרת הזכוכית"  /  איציק וולף
כמו בר נגד המילטון  /  איתמר לוין
גם בארה"ב פישלו הפרשנים   /  ישראל רוזנבלט
לסקר אין רגליים  /  ציפי לידר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il