X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אחד המאפיינים של המהפכה השיפוטית אותה הנהיג נשיא בית המשפט העליון ברק היא הרחבה משמעותית של זכות העמידה, והרחבה משמעותית של ההכרה ב"עותר הציבורי" כעותר ראוי בראיה רטרוספקטיבית, המהפכה יצרה שתי זכויות, זכות עמידה, וזכות עמידה בפינה, מה משחייב בחינה מחודשת של כל הנושא
▪  ▪  ▪
בית המשפט העליון [צילום: דוד וקנין/פלאש 90]

בעברי הגשתי מספר פעמים עתירות לבית המשפט הגבוה לצדק, או למקבילו בבית המשפט המחוזי, די מוקדם הבנתי את העוצמה הניתנת בידי אזרח בניסיונו לכופף את ידי השלטון בכל מצב שהוא סובר שהשלטון פועל בניגוד לחוק או בחוסר סבירות קיצוני.
תמיד חשבתי שהכוח הזה הניתן בידי האזרח הוא ראוי, ומוצדק, היום אני חושב חלקית אחרת.
יש נושאים בהם ההשפעה הזו על מסדרונות השלטון באמצעות כיפוף ידיים דרך בית המשפט היא הפתרון המהיר והרצוי. רשויות מקומיות, גופים שהוקמו בחוק, גופים דו מהותיים, נושאים שרובם נדונים בבתי המשפט המחוזיים (ביושבם כבתי משפט מנהליים, מה שנקרא פעם בג"ץ קטן), רחוקים מהתקשורת ומתפיסת עולם (אג'נדה) אישית של השופטים, שם די לעיתים להשתמש במילים כמו "מיצוי הליכים" או "אי סבירות קיצונית" או "שיקול כל השיקולים שבעניין ומתן משקל ראוי לכל שיקול" וודאי משלוח של טיוטת עתירה, על-מנת לזכות את הפונה בהתייחסות אחרת, הרבה יותר רצינית, ובדרך כלל במצב כזה, גם נחסכת האגרה, הגוף המנהלי משכנע אך בד"כ משתכנע ואז הוא נסוג או מתפשר (פשרה זה הכי טוב WIN WIN).
לעומת זאת כאשר הנושא הנדון הוא נושא המצוי במחלוקת פוליטית, ציבורית, נושא המעורר עניין רב, וממילא נדון בירושלים בבית המשפט העליון, ההרחבה של זכות העמידה היא לטעמי. וכאמור בראיה רטרוספקטיבית, זריית חול בעיני הציבור, ואם לא די בכך היא אף מהווה כלי מרכזי בהשתלטות הקולוניאליסטית של השופטים העליונים על חיינו.
מה אומרת בפועל תורתו של הפרופסור אהרן ברק: תבואו כולכם. כולכם יכולים לעמוד כאן ואנחנו נחליט מי יעמוד במרכז ומי יעמוד בפינה, איך נחליט? על-פי מיטב תפיסתנו. אנחנו נאורים, אנחנו סבירים, אנחנו נחליט.
ומה התוצאה? התוצאה היא שהזכות שלי לטעון בפני בית המשפט מהווה טריגר למתן תוקף משפטי חוקי לאג'נדה המשובטת גנטית של שופטי בית המשפט העליון. כי הרי על-פי שיטתנו האדוורסרית בית המשפט לא יוזם הליכים, אבל אני ועוד כמה טיפשים יוזמים, מבזבזים ימי עבודה, משוכנעים שאנו מצילי עולם ומושיעי האומה, ואז הם מעמידים אותנו בפינה, ועושים עם העתירה שלנו כרצונם, הפוך על הפוך.
הרכב נכבד
כלומר, אני ועוד כמה טיפשים/תמימים החושבים שמשתמשים בעצמה השיפוטית על-מנת לכופף את ידי המנהל כאשר הוא זכאי לכיפוף ידיים, משמשים בפועל כלי לרשות השופטת להשיג את מטרותיה ולהשיג את האג'נדה שלה כאשר האינטרסים והצרכים שלנו הם לגמרי שוליים בכל התהליך. כשל תמורה מלא, תחזירו את הכסף.
לדוגמה, עתירה לבג"ץ שהגשתי (עם אחרים) לפני ח"י שנים, לביטול פסק דין של בית משפט מחוזי לאחר שתמו כל אפשרויות הערעור. (בג"ץ 6654/98 אפרים הלפרין ואח' נ' פקידת הבחירות לעיריית הרצליה ) כל עורכי הדין המעורבים (והיו רבים ובכירים) הסתכלו עלי כאילו התחלקתי על השכל, מה פתאום לעתור לבג"ץ נגד החלטת בית משפט מחוזי אשר לא ניתן לערער עליה יותר? אין סיכוי שבית משפט יתערב. "נחיה ונראה" אמרתי, ועתרתי.
העתירה נדחתה, אך את ההחלטה המפורטת ניצל ההרכב המאד נכבד (ברק, חשין, אור) על-מנת להרחיב את שליטתו של הבג"ץ ב"כל דבר שזז" תוך הצדקה מובהקת לקיומה של עילת עתירה, אך תוך הדגשה שההיענות לעתירה כזו תהיה רק במקרים מיוחדים, שהמקרה הנ"ל לא נמנה עליהם. לא שילמתי הוצאות. בדיעבד הראה לי שהשופטים היו צריכים לשלם לי הוצאות, אני הוא זה שעבדתי אצלם ולא הפוך.
פסק הדין הזה היה אבן דרך משמעותית בהשתלטות האימפריאליסטית של בית המשפט העליון על חיינו תוך שהוא הופך החלטות שיפוטיות לחוקים, הנוגדים את תכלית החקיקה, הנוגדים את רוח החקיקה, הנוגדים את תקנת הציבור (מה לשופטים ולתקנת הציבור כאשר המרחק בין הציבור לקהל השופטים העליונים הוא רב כל כך) ובמקרים מסוימים אף נוגדים את החוק, והתואמים את תכלית ורוח השיבוט האידיאולוגי הגנטי של האג'נדה בבית המשפט העליון.
מאז אותה עתירה ועד היום עומדים בפני בית בג"ץ עותרים רבים המבקשים לבטל פסקי דין סופיים שלא ניתן לערער עליהם יותר, (בעיקר בתי הדין לענייני משפחה, ובתי בדין לענייני עבודה), העתירות האלה אומנם נותנות תעסוקה ופרנסה לעורכי דין רבים, אך הן צורכות משאבים רבים מידי מבית המשפט העליון, מן הסתם גורמות לדחיות בדיונים בערעורים פליליים, תוך הגדלת הסיכון שאנשים עצורים לחינם, והכל על-מנת לדוג מקרה אחד מאלף או מעשרת אלפים אשר יאפשר לשופטים להטביע חותמה של האג'נדה שלהם על דפי ההיסטוריה.
בקיצור, יש נושאים, הנושאים הקטנים, היום יומיים, בהם העשרנו בצדק את זכות העמידה שלנו, אך בנושאים הנושמים את אוויר ההרים של בירת הנצח שלנו, הגדלנו בעיקר את זכותנו לעמוד בפינה, ולכן חבל על הכסף וחבל על הזמן, הגם שתמימותנו, אם לא לומר טיפשותנו מנוצלת למטרת שבכלל לא כיוונו אליהן.

תאריך:  14/11/2016   |   עודכן:  14/11/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אהרן ברק
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יורי מור
אני מכיר בזכותה של אילנה דיין לחקור, לכתוב ולטעון מה שהיא חושבת לנכון    למרות שמבחינתי התחקיר האחרון שלה הוא ברמה נמוכה בהרבה ממעמדה בתקשורת הישראלית    שיבושם לה    שאלה אחרת מדאיגה אותי: איפה מסתתרת בארץ התחקירנית דיינה אילן, שהייתה חייבת לחקור את לאה, סוניה, עליזה, נפתלי?
עו"ד ורד כהן, עו"ד רענן בר-און
כדי שהסעת ילדים תבוצע באופן חוקי, נדרש רישיון נהיגה מתאים להסעת נוסעים, רכב מתאים שמכיל את כמות הנוסעים המוגדרת בתנאי רישיון הרכב, וברישיון הרכב מצוין מפורשות "מורשה להסיע ילדים", וכן ביטוח מתאים
אפרים הלפרין
כותרת "מפוצצת" בעיתון הארץ (אתר האינטרנט) מאת הפרופסור זאב שטרנהל: "הקרב על בית המשפט, כניעה אינה אופציה", ואני תמה איך "שוחרי השלום" מקרבנו הופכים כל ויכוח לגיטימי בחברה השסועה שלנו לקרב, ואת תוצאת הקרב לכניעה או תבוסה או הכנעה
עמוס ידלין
טראמפ הציג עמדות בדלניות, וכן הצהיר על כוונות להחליש את המחויבות האמריקנית לנאטו ולשתף פעולה עם רוסיה    מתחים אלו, שעדיין לא ברור כיצד יגשר עליהם הממשל החדש, מקשים לזהות את מדיניות החוץ שלו בזירה הגלובלית בכלל ובמזרח התיכון בפרט    קשה להגדיר את עמדתו המדויקת של הנשיא הנבחר טראמפ כלפי ישראל
יהודה דרורי
הדבר הכי מגוחך בכל רעיון ההסדר הזה הוא, שמנהיגי שני הצדדים לסיכסוך, נתניהו ואבו-מאזן, הסכימו לבצע אותו, תוך ידיעה ברורה שהדבר אינו בר-ביצוע
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il