X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מדוע השנה החולפת (2016) הייתה שנה מוצלחת מבחינת ההנהגה הפלשתינית, ואילו שנה דיפלומטית קשה עבור מדינת ישראל
▪  ▪  ▪
חשיבה אחרת [צילום: עדאל חנה/AP]

"אם אתם לא רוצים לתת לנו עצמאות, לפחות תנו לנו זכויות אזרח שוות. זוהי דרך קלה יותר, ושלווה יותר. אני לא רוצה לזרוק שום דבר, אני לא רוצה לשנוא אף אחד, ואני לא רוצה לירות באף אחד, אני רוצה לחיות תחת חוק אחד" (טארק עבאס, בנו של מחמוד עבאס - נשיא הרשות הפלשתינית).
הקווים הכלליים שמאפיינים את הצעירים הפלשתינים בשנה החולפת בתחומי הרשות הפלשתינית, שונים לגמרי ממה שהיה נהוג לחשוב עד לפני 16 שנים. אם בתקופת האינתיפאדה השנייה, מושגים כמו גי'האד ופיגועי התאבדות היו שגורים בפיהם ולגיטימיים מבחינת התפיסה החברתית- פלשתינית, כיום החשיבה מופנית לכיוון של התקדמות כלכלית במציאת מקום עבודה ונסיעות לחו"ל על-מנת "לייצר את הכסף הגדול" (בעיקר ממדינות המפרץ).
לצד זה גל הטרור של פיגועי הדקירות שאופיין על-ידי מפגעים יחידים, אינו מאפיין את כלל הצעירים הפלשתינים. נמצא כי מפגעים אלו אינם מזוהים עם אף ארגון טרור/פוליטי כלשהו וכי ההשפעה הכללית לפעולתם החבלנית היא הסתה (אם זה ברשתות החברתיות/רדיו/הסתה דתית).
בתיאוריה הישראלית, זה דבר שהוא בשורה נפלאה. לכאורה, הצעירים הפלשתינים מתרחקים ושומרים מרחק מארגוני הטרור והפוליטיקה הפלשתינית ומתמקדים בבניית עתידם הכלכלי. משהו שהוא כמעט זהה, לדפוס הכללי של הצעירים במדינת ישראל.
אבל, רק לכאורה.
סיסמה יפה
מאחורי הדפוס הזה נטול הפוליטיקה והאיום הקיומי, מסתתרת תפישה מציאותית שמאיימת על צביונה היהודי של מדינת ישראל. באופן כללי הצעיר הפלשתיני שאינו בקיא ברזי הפוליטיקה ושמאוכזב מהרשות תחת שבניהולה של תנועת פתח ונמצא קרוב יותר לחמאס בתפישת התודעה בלבד, המאבק לשחרור פלשתין נשמע רק כסיסמה יפה. גם גורמי האיסלאם הקיצוני, כמו דאעש, ג'בהת אל נוסרה ואל-קאעידה מתקשים למצוא תומכים ופעילים בקרב הצעירים הפלשתינים. הצעיר הפלשתיני הממוצע, הפך ממוקד יותר בעצמו והוא אינו ממהר להצטרף לתנועה אידיאולוגית כלשהי.
אז מה בעצם קורה כאן?
השנים חולפות והשנה הנכנסת (2017), מובילות להבנה מצידם של הצעירים הפלשתינים כי הצורך מבחינתם הוא להתמקד בעצמם, ובקידום משפחתם לשיפור מצבם החברתי כלכלי.
במצב זה, כל עוד אין פתרון מדיני המוביל להיפרדות לאומית במובן המעשי מן הפלשתינים שמבחינת אותם צעירים אלו מת, ההתקדמות המדינית ההגיונית והיחידה בתאוריה המעשית, הינה מדינה דו-לאומית.
מלבד תנועת חמאס שמתנהלת בגלוי בתמיכתה במדינה אחת מהירדן לים עם שלטון פלשתיני, הנהגת הרשות הפלשתינית בשנה האחרונה (2016), מתנהלת כמי שמנסה להוביל את הסכסוך דרך הערוצים הבינלאומיים ועושה רושם שהיא הצליחה ובגדול השנה.
האיומים של אבו מאזן לפנות לאו"ם בעניין הסכסוך, מומשו הלכה למעשה כבר משנת 2011. זו הייתה במשך השנים שלפני (מאז מותו של עראפת) אסטרטגיה שלגביה אבו מאזן התלבט, והשנה (2016) התבררה כמהלך מוצלח מבחינתם של הפלשתינים.
אופציה רעה
כבר מההכרה בפלשתין כמדינה משקיפה ב-2012, כלה בהנפת הדגל הפלשתיני באו"ם בשלהי שנת 2015, ועכשיו כחותמת יצוגית, ההכרה בזכויות הפלשתינים וגינוי ישראל על-ידי מועצת הביטחון של האו"ם בשלהי השנה הנוכחית.
הקמפיין הדיפלומטי הפלשתיני להכרה במדינה פלשתינית באו"ם, הוא למעשה מהלך המעיד בעיקר על ייאוש מהתהליך המדיני מול ישראל. התרחישים על פירוק הרשות, אומנם לא ממשיים כרגע אבל בהחלט עלולים לקרות בסף מסוים של ייאוש. נוסף לזה, הדבר הכי מאיים וממשי בימים אלו הוא הכיוון להרמת הידיים מפתרון שתי המדינות.
לאחרונה, יותר פלשתינים מגיעים למסקנה שבעצם מדינה דו-לאומית אינה אופציה רעה עבורם. יותר פלשתינים מבינים היום שבמצב כזה, הצד שיותר ואולי בעצם היחיד שיפסיד מכך זו מדינת ישראל. אומנם דבר זה לא יורגש בשטח באופן מיידי, אבל בסופו של דבר המציאות עלולה לקבוע מצב שבו מדינת ישראל מאבדת את צביונה היהודי ואינה מסוגלת עוד לתחזק את הבסיס לקיומה הציוני.
השנה החולפת (2016) תסומן כשנה בה ישראל נחלה מיני מפלה מבחינה דיפלומטית, כאשר ההצלחה הפלשתינית סימנה את הכשלון הדיפלומטי המהדהד, בו מדינות שנראה שאיתם התפתחה לכאורה התקדמות בשיתוף פעולה כלכלי -מדיני כמו רוסיה, סין וסנגל שהיו שותפות להחלטה 2334 של מועצת הביטחון באו"ם, ונגד מדיניות ההתיישבות הישראלית שמעבר לקו הירוק.
איסלאם קיצוני
זו מפלה מכיוון שאחרי ניהול יחסי החוץ הרישמיים של ישראל, הדבר מוציא מהקונצנזיוס הבינלאומי את ההכרה בגושי ההתיישבות שבהם ישנו רוב יהודי, ולמעשה מבדיל בצורה עקרונית את גישת מועצת הביטחון לגבי כלל ההתיישבות לבין ישראל בקווי 67, ולא על בסיס קווי 67 שכולל סיפוח גושי ההתיישבות למדינת ישראל. פתרון שיכול להיות מושג בהסדר מדיני, שמוביל את ההנהגה הפלשתינית לבחור בו מתוך אינטרס.
השנה האזרחית החדשה שנכנסת (2017), היא שנת מבחן ביחסים החדשים שיונהגו בין ממשל טראמפ בארה"ב לבין ההתנהלות המדינית במזרח התיכון, מלחמת האזרחים הסורית, המלחמה בטרור האיסלאם הקיצוני, וכמובן המדיניות הישראלית (בהשפעתה של המדיניות האמריקנית) לגבי הסכסוך הלאומי עם ההנהגה הפלשתינית. אם לשפוט על-פי הצהרותיו של טראמפ בעניין, צפוי להנהגת הפלשתינים (הן חמאס והן פתח) עוד שנה שמקדמת את היעד לעברה של מדינה אחת דו-לאומית. מאז הפיכתה של הרשימה המשותפת לשלישית בגודלה בכנסת, עושה רושם שניצנים של מדינה כזו כבר נראים כאן באופן יומי.

תאריך:  29/12/2016   |   עודכן:  29/12/2016
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שנת נַגַ'אח - ? (הצלחה)
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
טעות בקונספציה
עובד 1  |  29/12/16 19:38
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
שמעון גרובר
משפטנים בינלאומיים בעלי שיעור קומה מצדיקים את זכותה של ישראל לשלוט בכול שטחי ירושלים וארץ ישראל שממערב לירדן
איתן קלינסקי
יש בנאום נושאים שקשים לשני הצדדים   טבעי שכל פתרון של סכסוך, הגובה מחירי דמים מבהילים בכמותם, המתנהל לו כבר יותר ממאה שנה, יהיו בו הצעות לפתרון, ששני הצדדים יתקשו לקבלם
רון בריימן
המסר העיקרי של ג'ון קרי בנאום הפרידה מן העולם ומן המציאות היה: ההתנחלויות הן מכשול לפתרון שתי המדינות, לכך צריך להסכים כל שוחר שלום    אכן, ההתנחלויות הן מכשול לפתרון שתי המדינות, ועל כן יש לקדמן ולהרחיבן כדי למחוק מסדר היום את השקר ואת הקשר בין "פתרון" שתי המדינות לבין שלום
רפי לאופרט
הערות למאמרו של עמוס ידלין: "החלטת מועצת הביטחון 2334 ומשמעויותיה -..." {1}   אני כופר בקביעה ש"אובמה ונתניהו מעניקים הישג לפלשתינים", כדברי ידלין    מעניק ההישג הוא אובמה, ואסטרטגיה ישראלית נכונה למצב זה צריכה לכוון למזעור ההצלחה ולנטרול מהלך אמריקני זה
אריה גל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il