X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לא רק חוק ישראל היום

מסחרה מסריחה

הנכונות של בנימין נתניהו לתמוך בחוק ישראל היום - ולו מן השפה ולחוץ - היא תסמין לתופעה רחבה בהרבה ומסוכנת בהרבה: ההזניה של תהליך החקיקה. הפתרון מצוי - תתפלאו לשמוע - בידי התקשורת
▪  ▪  ▪
זה לא נשמע מופרך [צילום: פלאש 90]
מדאיג ודוחה
בנימין נתניהו - לשיטתו שלו - פעל בפגישותיו עם נוני מוזס כמו מדובב או סוכן משטרתי: הוא רצה להפיל בפח את בן שיחו, כדי להוציא ממנו סוג של הודאה או הפללה עצמית. העובדה שראש הממשלה מוכן להקדיש שעות לסיקורו בתקשורת, היא מדאיגה; יש על סדר היום שלו ושלנו נושאים הרבה יותר חשובים, ולא בשביל זה אנחנו משלמים לו. הצורה בה עשה זאת נתניהו, היא דוחה. זה לא פלילי; זה רחוק מאוד מלהיות ראוי מבחינה ציבורית.

המחוקק הגרמני אינו מסתפק בסתם עבירות של אדם מן היישוב - כתב ג'רום ק' ג'רום בשנת 1900 בספרו "שלושה בבומל". הוא חושב על המעשים הקיצוניים ביותר. מן הסתם, כאשר יבקר יום אחד בקרקס ויראה לוליינים, הוא ימהר להעביר חוק שיאסור לעמוד על הראש באמצע הכביש. 80 שנה מאוחר יותר אומר ג'ים האקר לרעייתו - בלשונם של אנתוני ג'יי וג'ונתן לין ב"כן, אדוני ראש הממשלה": אני נבחר בדמוקרטיה, ואך טבעי הוא שארצה למצוא חן בעיני הבוחרים.
האמת על החקיקה מצויה בין שני קצוות הומוריסטיים אלו. היא צריכה להתייחס לסוגיות אמיתיות ולענות על צרכים משתנים, היא צריכה להביא בחשבון את עמדות הציבור ("אין גוזרין גזירה של הציבור שרוב הציבור אינן יכולין לעמוד בה", קבעו חז"ל) והיא צריכה לעיתים להיות בלתי פופולרית אם זה מה שהשעה מחייבת. אלא שלא זה המצב אצלנו, ופרשת נתניהו-מוזס תוכיח.
כאשר בנימין נתניהו מביע נכונות, ולו מן השפה ולחוץ, לתמוך בחוק ישראל היום בתמורה ליחס אוהד מצד ידיעות אחרונות - הוא מזנה את הליך החקיקה. יתרה מזאת: נוני מוזס היה מוכן להאמין לנתניהו, מה שמלמד שהנכונות הזאת לא נתפסה כמופרכת. לאמר: האפשרות שראש הממשלה ישנה את דעתו ב-180 מעלות בנוגע לחוק חשוב, לא נראתה כבלתי מתקבלת על הדעת.
נאמר זאת אחרת: נניח שנתניהו היה אומר למוזס, שהוא ידאג להעביר חוק שיקבע שידיעות אחרונות חייב להיות העיתון היחיד במדינה. ברור שמוזס לא היה מאמין בכך אפילו לחצי שנייה, כי זה לחלוטין בלתי אפשרי. אבל מוזס מוכן להאמין שנתניהו יתמוך בחוק שיאסור על הפצת חינמונים, או בחוק שיגביל בעלות של אזרח זר על עיתון בישראל - כי זה בהחלט אפשרי.
הדברים נכונים גם לגבי יוזמיו ותומכיו של חוק ישראל היום. נניח בצד את העובדה שהיה מדובר בחוק פרסונלי, שהוא פסול מעיקרו; החוק צריך לטפל בסוגיות רוחב עקרוניות, ולא בנושאים נקודתיים. למה הם יזמו אותו? למה הם תמכו בו? האם הדאגה לחופש הביטוי עמדה בראש מעייניהם? ודאי שלא. זו הייתה חקיקה פוליטית מובהקת, שנועדה לפגוע בעיתון המביע דעות שלא נראו לאותם חברי כנסת. ובהחלט ראוי לבחון, האם הכיסוי לו הם זכו בידיעות אחרונות, לא היווה סוג של שוחד.
בהקשר הזה, פרשת נתניהו-מוזס מציפה סוגיית מדאיגה במיוחד: חוסר הרצינות, שלא לומר הזילות המוחלטת, של החקיקה בישראל. מדי יום אנחנו עדים להצעות חוק פופוליסטיות, שכל מטרתן לקבל כותרת - ומדי יום איזשהו אמצעי תקשורת נופל בפח ונותן במה לאחד ממגישי אותן הצעות. אנחנו ממש לא רחוקים מהמצב בו מישהו באמת יאסור לעמוד על הראש באמצע הכביש, ואנחנו בהחלט כבר נמצאים במצב בו הצעות חוק מוגשות רק כדי למצוא חן בעיני הבוחרים.
התוצאה היא כפולה. ראשית, החקיקה הפכה לקרדום לחפור בו, ובכך המחוקקים גורמים לציבור לזלזל בדבריהם, בהצעותיהם ובסופו של יום גם בחוקיהם. שנית, זמן רב מתבזבז על ההצעות הללו - שלקרוא לחלקן "מטופשות" יהיה בגדר מחמאה. זמן של חברי הכנסת, זמן של הייעוץ המשפטי בכנסת, זמן של משרד המשפטים, זמן של ועדת השרים לחקיקה. ומאחר שאין יותר מאשר 24 שעות ביממה, זמן הוא משחק סכום אפס: מה שמתבזבז של הבלים, ניטל מנושאים חשובים.
אפשר לעצור את הגל הזה באמצעים מינהליים וטכניים, אך זה יהיה מהלך מסוכן שסופו מי ישורנו. אי-אפשר לצפות מחברי הכנסת להיות רציניים; זו ציפייה מוגזמת. כן אפשר לצפות מהתקשורת להפעיל שיקול דעת ולא לתת ביטוי להצעות חוק שאפילו לא עברו את הקריאה הטרומית. ככלות הכל, יש אלפים כאלו מדי שנה, והכי פשוט יהיה להחליט שלא מתייחסים אליהן כל עוד לא נראה שיש להן איזשהו סיכוי להפוך לחוק. זה לא רק יעזור לעצור את שטפון דברי ההבל המאיים להטביע את הכנסת; זה גם יסייע למנוע את ההזניה שסופה בחדרי החקירות.

תאריך:  16/01/2017   |   עודכן:  16/01/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מסחרה מסריחה
תגובות  [ 10 ] מוצגות  [ 10 ]  כתוב תגובה 
1
לדעתי, צריך לקבוע שח"כ לא יוכל
חשדנית  |  16/01/17 08:46
2
המתקפה התקשרותית מחייבת תגובה
יוסף...  |  16/01/17 08:49
 
- יש להציב גבולות ברורים בין
חוק נגד הפקרות!!!  |  16/01/17 12:04
3
האמירה כאן שביבי יפגע בעיתון
אילנה ו'  |  16/01/17 09:37
4
האמירה כאן שביבי יפגע בעיתון
אילנה ו'  |  16/01/17 09:37
5
"כאשר יענו כן יפרוץ" ל"ת
הסרת מסכות   |  16/01/17 09:53
6
קריזמו - עושה לי - ה - להיט
עושה לי  |  16/01/17 10:37
7
הרבה נושאים. מדאיגים
סיירוס   |  16/01/17 12:37
8
אין שלטון בלי אקדח ובלי עיתון
םק  |  16/01/17 21:36
9
you don't want us to know?
dror1  |  17/01/17 08:26
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות פרשת נתניהו-מוזס
עידן יוסף
מאשים את התקשורת במסע תקשורתי מתוזמר נגדו וטוען שהתמלילים שמופצים - מסוננים, אך אומר כי בשל החקירה הוא מנוע להתייחס לפרסומים    מבהיר כי לא קידם את חוק ישראל היום ושפרשת המתנות תופרך
עידן יוסף
תמלילים שהגיעו למשטרה מצביעים על כך שמוזס נפגש עם אנשי עסקים בתיווך ראש הממשלה כדי שייכנסו כמשקיעים בידיעות אחרונות    רמזים להתערבות בקו המערכתי של ידיעות ו-ynet
אמנון ליכטנשטיין
פרשת מוזס-נתניהו אינה הפרשה הראשונה של קשרי עיתון-שלטון בישראל. פרשה קודמת בעלת מאפיינים דומים אירעה לפני 66 שנים
אמנון ליכטנשטיין
איציק וולף
ראש הממשלה טוען כי תמלילי ההקלטות של שיחותיו עם נוני מוזס נועדו להטעות את הציבור ולהציג כאילו היו עבירות שלא היו
איתמר לוין
בקשה לתבוע מהעיתון 200 מיליון שקל בטענה שבעוד שהוא יצר מצג לפיו שיקוליו ענייניים - בפועל הוא הושפע משיקולים כלכליים של מוזס    מסתמכת גם על דבריהם של בכירים לשעבר בעיתון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il