X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חוק ההסדרה נוגע לכל היותר ל-5% ממתיישבי יו"ש מספר המהגרים מעירק לארה"ב זינק פי 2.2 בתוך שנתיים עובד מדינה סירב לקבל כיבוד ב-25 שקל 30,000 הדולרים הראשונים של מצגר כלכלת סין צמחה רק ב-6.7% אשתקד כמה זכיות יש למכבי תל אביב בגביעי אירופה
▪  ▪  ▪
יש בעיה אמיתית [צילום: אלכס ברנדון, AP]

חוק ההסדרה
Juden raus [צילום: הדס פרוש, פלאש 90]

ועוד הערה
מנהיגי המתנחלים יכולים לבוא בטענות בעיקר לעצמם, על כך שבלהט העשייה התעלמו מהחוק ומזכויות קניין. גם ממשלת ישראל לדורותיה נושאת באחריות, מאותן סיבות. אם היא שלחה להתיישב על קרקע פרטית – זוהי חובתה המוסרית והמשפטית לדאוג לתשלום הפיצוי או להעתקת אותם מבנים. חוק הוא חוק, כולל ביהודה ושומרון.

2,000 בתים – זה כל העסק שעליו קמה מהומת חוק ההסדרה. ההערכה היא, שזהו מספר הבתים של יהודים הבנויים ביהודה ושומרון על קרקעות פרטיות. בהערכה מוגזמת, נאמר שחיים שם 20,000 איש. בכל יהודה ושומרון גרים קרוב ל-400,000 יהודים. אז בשביל חמישה אחוזים לסכן את המפעל כולו? בשביל זה ללכת על חוק כל כך בעייתי, שעלול להביא אותנו לבית הדין לפשעי מלחמה בהאג?
הפתרון צריך להיות שונה לחלוטין, משום שהבעיה שונה לחלוטין. בג"ץ בכלל לא צריך לדון בתביעות קנייניות ש"מתחפשות" לעתירות לאכיפת דיני התכנון והבנייה, משום שהוא אינו שומע ראיות. כאשר מוגשות עתירות כאלו, בג"ץ מדלג על השאלה האם הוכח שמדובר בבנייה בלתי חוקית – למשל בנייה על אדמה פרטית – ויוצא מתוך הנחה שאם יש צו הריסה, סימן שזה המצב. את זה צריך לתקן. יש להקנות לבתי המשפט המחוזיים סמכות לדון בעתירות כאלו גם כאשר מדובר ביו"ש, או להקים בתי משפט מיוחדים – דוגמת בתי הדין הצבאיים – שיבחנו את הטענות לגופן, לפי כל סדרי הראיות, ויוכלו גם להציע פתרונות פרטניים דוגמת פיצוי. רק אחר כך אפשר יהיה להגיע לבית המשפט העליון (כערכאת ערעור אזרחית).
לפלשתינים יש תפיסה אנטישמית ברורה: יהודים החוצה (בגרמנית זה נשמע טוב יותר: Juden raus). לדעתם – ולדעת ארגונים ישראלים הזויים שעל גבול הבוגדנות – רק ליהודים אסור להתגורר ביו"ש. זה קל להם משום שבג"ץ לא בוחן את טענותיהם ומשום שהמדינה מגמגמת. זה יהיה הרבה יותר קשה, אם הטענות ייבחנו במשקפיים המשפטיים בהם נבחנת כל תביעה מסוג זה. וחשוב להדגיש: זה גם יהיה הרבה יותר צודק לשני הצדדים, כי הפסיקה תהיה על סמך הראיות.

טראמפ והמהגרים

קל לצאת נגד הצו של דונלד טראמפ המגביל את כניסתם לארה"ב של מוסלמים משש מדינות. טראמפ, כמו טראמפ, שולף ויורה בלי לחשוב יותר מדי על התוצאות, בלי לבדוק את ההשלכות ובלי לשים לב לדעת הקהל. מצד שני, בדיקת המספרים מעלה שאכן יש בעיה; האם זהו הפתרון הנכון – זוהי כבר שאלה אחרת.
בשנת 2015 נכנסו לארה"ב בצורה חוקית 1,051,031 מהגרים – עלייה של 6% לעומת 2013. מספר המהגרים מאותן שש מדינות (אירן, עירק, סוריה, לוב, סומליה, סודן ותימן) עמד על 52,365 – זינוק של 48%. חלקם בכלל המהגרים היה 5%, לעומת 3.5% בלבד שנתיים קודם. העלייה הבולטת ביותר הייתה במספר המהגרים מעירק, מולדת דאעש: 13,114 – פי 2.2 מאשר בשנת 2013. מספר המהגרים מסוריה עלה בשיעור מתון יותר, 14%, והגיע ל-3,840. ואגב: גם מקסיקו אכן מציבה אתגר משמעותי. מספר המהגרים החוקיים עלה ב-17% ל-158,619; מספר גדול עוד יותר מסתננים בצורה בלתי חוקית. (ראו את הטבלה בשולי המאמר).
נתונים אלו מלמדים, שארה"ב אכן צריכה למצוא דרך להבטיח שלא ייכנסו אליה מחבלים או מעודדי טרור, ושהיא צריכה לחשוב האם עודף הגירה אינו פוגע בחברה ובכלכלה שלה. אלא שטראמפ מתמודד עם סוגיות אלו בכוחנות שעל גבול הבריונות, במקום במחשבה ארוכת טווח ובשיתוף פעולה עם מי שיכולים לסייע לו – למשל מדינות ערב המתונות וממשלת מקסיקו. הוא משתמש בפטיש חמישה קילו במקום במסננת: כולם לא ייכנסו וחסל. הוא לא מציג את הנתונים הללו, שבהחלט יכולים לסייע לטיעונו, אלא משתלח בכל העולם ואשתו. זה רק מבטיח, שבמקום לפתרון את הבעיה – הוא יוצר בעיות-לוואי שתשומת הלב מופנית אליהן.

מתנות

לפני כמה שנים הלכתי לפגישה עם עובד מדינה במשרדו. היחסים בינינו היו ידידותיים, אך בקשרי עבודה בלבד. לפני הפגישה אמרתי לו, שאני דואג לשתייה ולמשהו לנשנש. הבאתי אתי שני בקבוקי קולה אישיים וקופסת עוגיות קטנה – נדמה לי שכל העסק עלה 25 שקל, וזה נועד לשנינו. בן-שיחי סירב, בנימוס אך בתקיפות, לגעת בשתייה ובאוכל. הערכתי אותו מאוד על כך, כי מי שמסרב לקבל קולה – לא יתדרדר לכך שיקבל "שיבס ריגל".
כאשר מדובר במתנות לאיש ציבור, המספרים דווקא לא כל כך מדברים. קשה מאוד לשים את הגבול ולקבוע מה תקין ומה פסול. האם קנה המידה הוא כיסו של הנותן, או זה של המקבל? האם אלפי דולרים הם חסרי משמעות משום שכך הם בעיניו של ארנון מילצ'ן, או שהם משמעותיים מאוד ביחס לשכרו של ראש ממשלת ישראל? ואולי זה בכלל עניין של תדמית? לאמר: אולי יין יוקרתי בקופסת עץ ייראה רע יותר מאשר ספר אלבומי שעולה יותר? ומי קובע מהם קשרי ידידות המצדיקים מתנות? יש סולם שאומר שכל שנת ידידות שווה X שקלים?
לא צריך להיות טהרן יתר על המידה כדי לסבור, שהכלל הטוב ביותר הוא: דין פרוטה כדין מאה. לא מקבלים פרוטה וממילא לא מקבלים גם מאה. אפשר לקבוע כללים שיגדירו את המותר והאסור, למשל בקשר לשמחות משפחתיות. וחשוב עוד יותר: גילוי מלא מדי שנה, כמו שנעשה בבית הלבן. מאחר שאי-אפשר לסמוך על נבחרינו שיגלו את אותה יושרה של עובד המדינה בו פתחנו, חייבים לשים בפניהם מחסום כדי שלא לשים בפניהם מכשול.

פרשת מצגר
כבר בשנת 2003 [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

ועוד הערה
הרב מצגר לא אמר בקולו אפילו פעם אחת שהוא מודה, שהוא מתחרט, שהוא מבקש סליחה - למרות שהמדינה טוענת, כי הודאתו היא סיבה לאימוץ ההסדר. סניגורו הסביר שהוא מוותר על זכות המילה האחרונה משום שהוא נרגש מאוד. תירוץ לא משכנע לגבי אדם בעל כושר רטורי גבוה, שהופיע בפני אלפים ונשיאים. צריך לאמץ את הנוהג האמריקני, ולפיו הנאשם עומד ומודה במפורש במעשיו.

מבין שלל המספרים בפרשת הרב יונה מצגר, צד את עיני דווקא אחד הנמוכים שבהם. בכתב האישום המקורי נאמר, כי בשנת 2003 העלים מצגר הכנסות שוחד בסך 30,000 דולר. זוהי השנה בה נכנס לתפקידו, ליתר דיוק – באפריל 2003. זה אומר, שהוא עוד לא הספיק לחמם את כסאו, וכבר ריפד את כיסו. הסכום הזה נעלם מכתב האישום המתוקן בו הודה מצגר, אבל היה זה דווקא סניגורו, עו"ד טל גבאי, שהזכיר אותו השבוע בטיעונים לעונש. לדעת גבאי, הסכום הזה מקל עם מרשו משום שהוא מראה כמה זמן עבר מאז ביצוע העבירות. אני חושב בדיוק ההפך.
שמואל דכנר נשאל במשפט הולילנד, כיצד ידע את מי ניתן לשחד. הוא לא נתן תשובה של ממש; "יודעים כזה דבר", אמר. ואולי בעצם זו התשובה האמיתית: אנשים מושחתים מזהים אנשים מושחתים. מי שסבב את מצגר, כמו חיים אייזנשטט, ידע מהר מאוד שאיתו אפשר לעשות עסקים מפוקפקים. מי שפגש אותו, כמו האוליגרכים והמיליונרים ששמותיהם זרועים לאורכו ולרוחבו של כתב האישום, הבין מיד שאיתו אפשר לגנוב סוסים. 30,000 הדולרים הראשונים מסמלים בצורה הברורה ביותר את עומק הריקבון.

כלכלת סין

שימו לב לכמה מספרים שפרסמנו כאן השבוע על כלכלתה של סין. הצמיחה בה הצטמקה אשתקד ל-6.7% - הנמוכה ביותר מזה 26 שנים; האינפלציה עלתה ל-2%; הייצוא ירד ב-2%; הייצור התעשייתי עלה רק ב-6%; ההשקעה בנכסים קבועים עלתה בשיעור מתון יחסית של 8.1%. אלו עדיין נתונים גבוהים מאוד בקנה מידה עולמי, אך ביחס לסין – זה מעט, וזו מגמה שנמשכת כבר כמה שנים. ואולי הכי חשוב: ההכנסה הממוצעת לנפש היא פחות מ-4,000 דולר לשנה, כאשר הפערים החברתיים הולכים ומתרחבים.
ברור שסין לא יכולה להמשיך לצמוח בקצב מטורף של 10% לשנה. ברור שמתישהו צריכה לבוא האטה או רגיעה. לצד זאת יש לזכור, כי סין היא קטר חשוב ביותר של הכלכלה העולמית. אם שם יהיה מיתון, אפילו יחסי, כל העולם יושפע. ואם דונלד טראמפ ייכנס איתה למלחמת סחר, המצב יהיה גרוע עוד יותר. ארה"ב צריכה את סין – לה היא חייבת 1.3 טריליון דולר – לא פחות מכפי שסין צריכה את ארה"ב.
אולי כדאי שג'ארד קושניר יספר לחותנו את המשל החסידי המסביר את מצות "ואהבת לרעך כמוך". אם אדם אוחז בסכין בידו הימנית ובטעות חותך את ידו השמאלית, הוא לא יעניש את הימנית בכך שיעשה גם בה חתך. כל יהודי צריך לראות את חברו כחלק מגופו ולא לפגוע בו. ובאותה רוח: בכפר הגלובלי של 2017, כולם שכנים ושותפים. מותר לכל אחד לרצות את טובתו, ובמקביל עליו לזכות שבסופו של יום – טובתו תלויה בטובת חברו. פגיעה בכלכלתה של סין תהיה פגיעה ישירה בכלכלת העולם כולו ובכלכלת ארה"ב בפרט.

מכבי תל אביב

כאשר מקלידים בגוגל "מכבי פוקס תל אביב", התוצאה הראשונה היא האתר הרשמי של המועדון ויחד איתה מגיע ההסבר: "אתר מועדון הכדורסל מכבי תל אביב, המועדון הגדול והמצליח ביותר באירופה". אני לא יודע איך מודדים את גדולתו של מועדון, אבל אני די בטוח שמכבי איננו "המועדון הגדול ביותר באירופה": התקציב שלו אינו הכי גבוה, באולם שלו אין הכי הרבה מקומות. זהו המועדון שהחליף הכי הרבה שחקנים ומאמנים בשנתיים האחרונות, אבל דומני שלא זה המודד בו מכבי רוצה להתגאות.
הבה נתמקד במה שכן ניתן למדוד: "המועדון המצליח ביותר באירופה". כאן יש מספרים ברורים. לריאל מדריד יש תשע זכיות בגביע אירופה לאלופות וביורוליג, ועוד שמונה סגנויות. לצסק"א מוסקבה יש שבע זכיות ושש סגנויות. מכבי נמצאת במקום השלישי: שש זכיות ותשע סגנויות. לפנתאתנייקוס שאחריה יש גם כן שש זכיות, אבל רק סגנות אחת. ההישגים של מכבי בהחלט מרשימים, אבל מה לעשות – היא איננה "המועדון המצליח ביותר באירופה". לא היה מזיק להגיד את האמת, ובוודאי שלא הייתה מזיקה קצת ענווה – במיוחד בשתי עונות אירופיות קטסטרופאליות רצופות.

ההגירה החוקית לארה"ב
המדינה
2013
2015
הגידול
סוריה
3,366
3,840
14%
אירן
12,863
13,114
20%
עירק
9,552
21,107
121%
לוב
376
734
95%
סומליה
3,764
6,796
81%
סודן
1,945
3,580
84%
תימן
3,532
3,194
-10%
מצרים
10,294
12,085
17%
סעודיה
1,463
1,744
19%
איחוד האמירויות
910
1,193
31%
מכסיקו
135,028
158,619
17%
סך הכל
990,553
1,051,031
6%
תאריך:  10/02/2017   |   עודכן:  10/02/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אהוד יערי / Ehud Yaari  איוונקה טראמפ / Ivanka  Trump  אייזיק גינדי  אילה גלברד-יעקב  אילה גלברד-יעקב  איסמעיל הנייה  אלכסנדר משקביץ  אלעד רט  אלעד רט  אנתוני  סקרמוצ'י / Anthony Scaramucci  ארנון מילצ'ן  בני אלג'ם  גבריאל כהן  גדעון לוי / Gideon Levi  ג'וזף  דנפורד  ג'יימס  מאטיס / James Mattis  דוד ליבאי /  Libay David"  דונלד ג'ון טראמפ / Donald John Trump  דייוויד  שולקין  דניאל ויטמן  דניאל  ויטמן  הלל צ'רני  הרברט מקמאסטר  חאלד משעל  חאלד משעל / Khaled  Mashal  חיים אייזנשטט  טל גבאי  טלמן איסמאילוב  יהודה  אזרד  יהודה פריד  יונה מצגר  יוסי  פריאל  יחיאל הירש  יניב נפתלייב  לאוניד נבזלין  מוחמד דף  מוסא אבו-מרזוק / Musa  Abu Marzook  מורן פורת  מייק  פומפאו  מייק פנס  מיכאל מירלשווילי  מכבי תל אביב  מלאניה טראמפ  משה יועד הכהן / Moshe Yoad Hacohen  ניסן  ציוני  סוני פרדו  סטיב בנון  סלבה ברשט  עודד גרנות  פשעי מלחמה  צבי יחזקאלי  קלייאן קונוויי  קרן גורן  ראיין זינקי  ראמי חמדאללה / Rami  Hamdallah  רונאלד איזייב  ריימונד גינדי  ריינס פריבוס  רקס טילרסון / Rex W. Tillerson  שגיא  הר-שפר  שון ספייסר  שמואל ברודמן  שמואל דכנר  שמחה קרקובסקי  שני טביב  שרה סנדרס-האקבי
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המספרים מדברים
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
ואולי הבעיה היא שופטי בג"ץ?
אהוד פרלסמן  |  10/02/17 13:45
2
למי שביתו הוחרב,זה 100% חורבן. ל"ת
לא 5%  |  10/02/17 22:19
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
עידן יוסף
המחבל ירה בכניסה לשוק בעוברים ושבים    לאחר מכן דקר שני עוברי אורח במברג ברחוב צדדי    היורה הוא שב"ח בן 18    הוא נתפס, נעצר ונלקח לחקירה
בעז שפירא
בהתחשב בהזדמנות שנוצרה עם בחירת טראמפ לנשיא, במצב הגיאו פוליטי המפורר את מדינות ערב וממליך את ליבת הטרור האיסלאמי במקומות רבים בעולם, בהסתמך על חזון הנביאים ומתוך אמונה בצור ישראל וגואלו, תורת ישראל, עם ישראל וארץ ישראל - על כולנו לעוט על המציאה שנקרתה בדרכנו בני אברהם יצחק ויעקב ולממש בכוח אמונתנו ובכוח מעשינו את הריבונות בארצנו
פנינה שרביט-ברוך
חשוב להדגיש שההימנעות מהחלת החקיקה הישראלית באזור לאורך השנים נבעה גם ממניע חשוב נוסף והוא חוסר הרצון להחיל באופן מלא ושוויוני את החקיקה הישראלית על כל תושבי האזורים הללו
אריאל י. לוין
הירי השבוע מרצועת עזה ותגובתה של ישראל    זליגת לוחמים לשלוחת דאעש בצפון סיני    משוחררי עסקת שליט שחזרו לסורם    האם ישראל תקים אזור תעשיה ליד הגדר    מדוע סירב החמאס לחילופי שבויים מצומצמים
יוני בן-מנחם
תנועת חמאס תשלים בתוך כמה שבועות את תהליך הבחירות הפנימיות למוסדות התנועה ובחירת מנהיג חדש במקום ח'אלד משעל. אירן, קטר וטורקיה מנסות להשפיע על תוצאות הבחירות שמקבלות חשיבות גדולה נוכח המדיניות של הנשיא טראמפ במזה"ת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il