X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הנהלת בתי המשפט הפיצה נוסח מתוקן ל"נוהל צילום והקלטה", העומד בסתירה לחופש העיתונות, חופש הביטוי וחקיקה ראשית - ואשר עלול להוביל לשורה של מצבים אבסורדיים מהם ייפגעו התקשורת והציבור
▪  ▪  ▪
שפיצר. סותמים פיות? [צילום: יוסי זליגר]
סכנה להפעלה דרקונית
ניתן לטעון, ובמידה רבה של צדק, שמדובר בנוהל תיאורטי שממילא אינו נאכף. אלא שבהקשר זה יש להעיר שתי נקודות. האחת: אם הנוהל קיים - תמיד קיימת סכנה שהוא יופעל בצורה דרקונית, אולי כדי לסתום פיות ולמנוע ביקורת ותביעות. השנייה: מדוע לקבוע נוהל שידוע שלא יקוים, ובכך ליצור תרבות של זילות כלפי נהלים בפרט וחוקים בכלל? יש לנו מספיק חוקים שהפכו לאות מתה; לא צריך להוסיף עליהם.

מי פוגע בפרטיות
אפשר לטעון, שחלק מהכללים בנוהל נועדו להגן על פרטיותם של מתדיינים בתיקי משפחה ונוער. אלא שבפועל, המערכת עצמה פוגעת בפרטיות. הנה כמה דוגמאות:
  • באתר הרשות השופטת פורסמו השבוע שני פסקי דין של בג"ץ בענייני משפחה שכללו את שמות הצדדים.
  • בבית המשפט באשדוד נתלו על לוח המודעות עמודים מתוך תיק משפחה. הח"מ היה היחיד ששם לב לכך.
  • בבית משפט השלום בירושלים, שאינו מתאים כלל לייעודו, מובלים עצירים קטינים במסדרונות.
  • בבית המשפט באילת תלוי לוח דיוני המשפחה מחוץ לאולם והכריזה קוראת למתדיינים בשמותיהם.
  • בהיכל המשפט בת"א שוכנת מזכירות המשפחה במיקום גלוי לעין כל.

נוהל של הנהלת בתי המשפט פוגע בצורה בלתי חוקתית ובלתי חוקית בזכויות יסוד ובחופש העיתונות - עולה מניתוח News1.
מדובר ב"נוהל צילום והקלטה בבתי המשפט", בחתימתו של מנהל בתי המשפט, מיכאל שפיצר. במקור הוצא הנוהל במאי 2011, וכעת (15.2.17) הופץ נוסח מתוקן שלו, שייכנס לתוקפו ב-1.3.17. הנהלת בתי המשפט הבהירה, כי משמר בתי המשפט הונחה לפעול בהתאם לנוהל - כך שקיימת סכנה מוחשית, שמי שלא יציית לו, ימצא את עצמו מסולק מבית המשפט ואולי אף מעוכב לחקירה. זאת, למרות שכאמור ניתוח הנוהל מעלה, כי רבים מפרטיו הם בלתי חוקיים.
הנוהל מתיימר להתבסס על חוק בתי המשפט, ולפיו "לא יצלם אדם באולם בית משפט ולא יפרסם תצלום כזה אלא ברשות בית המשפט". הפסיקה קבעה, מציין שפיצר, כי הוא הדין לגבי הקלטה. הפרשנות המקובלת היא, שמדובר על צילום והקלטה בזמן הדיון. אולם הנהלת בתי המשפט מרחיבה את החקיקה ואת הפסיקה הרבה מעבר למידותיהן, וכך פוגעת בחופש הביטוי, בחופש העיתונות, בחופש העיסוק ובזכויות רבות אחרות.
על-פי הנוהל, צילום לפני הדיון ובסיומו מצריך את אישור השופט, ויש לבקש מראש אישור זה באמצעות דוברות בתי המשפט. זהו הנוהג שגם מקוים בפועל, אם כי יש לתמוה האם יש לו מקום בעידן הסמארטפונים. ואכן, בפועל נוהגים רבים - עיתונאים ואחרים - לצלם לפני דיונים ואחריהם, לרוב ללא התערבות מצד אנשי מערכת בתי המשפט, אם כי כבר היו מקרים בהם נעשו נסיונות למנוע צילומים כאלו. הדבר מלמד מצד אחד על חוסר האפקטיביות של האיסור, ומצד שני - על איפה ואיפה העלולה להיות מופעלת בעת יישומו.
בניגוד לחוק הגנת הפרטיות
בהקשר זה יש להזכיר, כי חוק הגנת הפרטיות אוסר לצלם אדם ברשות הרבים רק אם יש בכך כדי להביכו. מאחר שכלל היסוד הוא, שלאזרח מותר כל דבר שלא נאסר עליו במפורש בחוק - הרי שמותר לצלם כל אדם בכל מקום ברשות הרבים, אם אין הדבר מביך אותו. בתי המשפט הם רשות הרבים מובהקת, הן מכוח היותם שטח ציבורי והן מכוח עקרון-העל של פומביות הדיון, לפיו רשאי כל אזרח להיות נוכח בכל דיון (למעט אלו המתנהלים בדלתיים סגורות). לפיכך, ספק רב אם יש תוקף לנוהל פקידותי, המתיימר לגבור על חקיקה ראשית.
באותה צורה יש לראות את סעיף 4 לנוהל, הקובע: "כל צילום בבית המשפט שלא במסגרת הליך, בשטחים הציבוריים וצילום חזותי (ויז'ואל) באולמות שיפוט (בעת שהאולם ריק), כתבות רוחב, תחקירים, ראיונות, סרטים דוקומנטריים וכיו"ב מותנה בקבלת אישור מראש ובכתב של מערך הדוברות וההסברה של בתי המשפט". כאמור, שפיצר אינו יכול למנוע זכות המוקנית בחוק כאשר מדובר בשטח ציבורי. כמו-כן, אין הוא יכול להסתמך על חוק בתי המשפט, המדבר במפורש על "אולם בית משפט" - ולהרחיב את האיסור גם לשטחים הציבוריים של בתי המשפט.
גם הסעיפים הבאים בנוהל הם בעייתיים, בלשון המעטה. סעיף 5 אוסר בצורה גורפת על צילום במזכירויות בתי המשפט, וסעיף 6 קובע: "ככלל חל איסור על צילום שופטים ועובדי מערכת בתי המשפט בבתי המשפט ללא קבלת אישור מראש ובכתב של מערך הדוברות וההסברה של בתי המשפט". ראשית, ככל שמדובר בשטחים ציבוריים - ההוראה כאמור אינה חוקית. שנית, לא ברור מדוע מתיימרת הנהלת בתי המשפט להעניק לשופטים ולעובדיה חסינות שאינה ניתנת לכל עובד ציבור אחר.
למה לא לצנזר כתיבה?
הערה נוספת היא לגבי סעיף 11, האוסר "כניסה של אנשי תקשורת, עם מצלמות או מכשירי הקלטה, לבתי המשפט לנוער ולבתי המשפט לענייני משפחה". בבתי משפט רבים - בעיקר בערי השדה - פועלות מחלקות נוער ומשפחה באולמות סמוכים לאלו המאכלסים תיקים אחרים. הקפדה על הנוהל כלשונו, תביא לכך שלא ניתן יהיה כלל להכניס מצלמות ומכשירי הקלטה לאותם בתי משפט, ויש בכך פתח להתעמרות פסולה מצד הנהלת בתי המשפט ואנשי המשמר.
מעבר לחוסר החוקיות שבנוהל זה, הוא מוביל לשורה של מצבים אבסורדיים ונציג מספר דוגמאות.
1. עיתונאי שיבקש לערוך תחקיר על המצב הפיזי של בית משפט זה או אחר ולתעד ליקויים בו - יזדקק לאישור מראש של הנהלת בתי המשפט כדי לצלם אותם. מובן, שהדבר עומד בניגוד חזיתי למהותו של תחקיר.
2. עיתונאי שיראיין אדם כלשהו במסדרון בתי המשפט ויצלם אותו - יימצא עובר על הנוהל, למרות שאין לכך כל קשר לתפקודם של בתי המשפט ולהליכים המתנהלים בהם.
2. אזרח שייפגע פיזית בבית משפט ויבקש לתעד את המכשול שגרם לפגיעתו, כדי לתבוע פיצוי - יידרש לקבל אישור מראש מהגורם שאותו הוא מתכוון לתבוע.
3. מי שיורחק שלא כדין מבית המשפט בידי איש משמר ויבקש לצלם את אותו אדם - אינו רשאי לעשות זאת.
4. מי שיבקש להתלונן על שירות לקוי במזכירות כלשהי או על תורים ארוכים בה, לא יוכל לצלם את המתרחש כתמיכה בטענותיו.
לבסוף ניתן לתמוה, האם הנהלת בתי המשפט מתכוונת לעצור "רק" בצילומים ובהקלטות. אפשר לשאול בציניות, מדוע להגביל רק את אלו, שמטבעם ניתן לבדוק את רמת הדיוק שלהם. מדוע לא תבקש הנהלת בתי המשפט גם לקבוע, מה יימסר על הדיונים המתנהלים בהם? מדוע לא לקבוע, שניתן יהיה לדווח רק מתוך הפרוטוקול הרשמי, כדי למנוע טעויות או סילופים? שאלה צינית זו מוכיחה עד כמה הנוהל הוא בעייתי, אינו מותאם למאה ה-21 ובעיקר - אינו מתאים למערכת משפט פומבית במדינה דמוקרטית.

תאריך:  16/02/2017   |   עודכן:  16/02/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נוהל בלתי חוקתי ואבסורדי בבתיהמ"ש
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
אסור לתעד את אחיזת העיניים1
לולן  |  16/02/17 12:40
2
אסור לתעד את אחיזת העיניים2
לולן  |  16/02/17 13:08
3
אסור לתעד את אחיזת העיניים3
לולן  |  16/02/17 13:18
 
- האתר הזה
אהרון שחר  |  16/02/17 20:48
4
בלתי חוקתי? אך בישראל אין חוקה
הגלשנית  |  16/02/17 18:49
5
מדינת ישראבלוף
אהרון שחר  |  16/02/17 20:29
6
הכל שפיט, או טיוחים...?
יוסף אגמון  |  16/02/17 23:21
7
כשיהיה שמירה על השומרים
אוליבר ונדל הולמס  |  17/02/17 00:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות משמר המשפט
איתמר לוין
אומרת בדיון בבג"ץ בעקבות פרשת תצהירו של מנהל המכון לרפואה משפטית: אם יש מחלוקת האם עובדה מסוימת צריכה להופיע בתצהירו של עד מטעם המדינה - ההכרעה תהיה של היועץ המשפטי    בא-כוחו של רוזן רומז: ההתערבות בתצהיר קוגל הייתה פסולה
איתמר לוין
תשומת לב לפרטים ולזכויות הנאשמים ביום מרובה כתבי אישום - זה לא מובן מאליו, ואושרית הובר-היימן עומדת במשימה זו. לצד זאת, יש צורך להקפיד יותר על הסדר והשקט
איתמר לוין
בג"ץ דחה על הסף עתירה נגד מינויו של מוטי אלמוז לראש אכ"א, תוך שהוא נוקט בדרך הפוכה מזו שבה התייחס למינויו של הרב איל קרים לרב הצבאי הראשי
איתמר לוין
בג"ץ חייב את משרד הפנים בהוצאות של 15,000 שקל לבני זוג, לאחר שהתעקש במשך שנים שלא לרשום את האישה כיהודיה - למרות שהרבנות הכירה בגיור שעברה
איתמר לוין
פרקליט מחוז תל אביב (פלילי) יהיה המשנה לעניינים פליליים    היה ממובילי מאבק הפרקליטים נגד נציבות הביקורת והתבטא בחריפות נגד גרסטל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il