X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אירן עושה כול מאמץ, מבלי לחסוך באמצעים, כדי להגיע למעמד של מעצמה בעלת שליטה ביכולת אטומית. רק לגבי תחום אחד עדיין אין תשובה חד-משמעית: האם כל המהלך הגרעיני האירני מיועד כנגד ישראל בלבד או שאירן מבקשת לשלוט בכול המדינות מפיקות הנפט במזרח התיכון
▪  ▪  ▪
[צילום: Office of the Iranian Supreme Leader via AP]

האם באמת שואפת אירן להשמיד את ישראל ואילו ישראל פועלת, רק כדי לחסל את "האיום הקיומי" עליה, או שהאמת הפוכה: אירן מבקשת להשיג נשק אטומי רק כדי להתגונן מפני האיום הגרעיני הישראלי. תלוי את מי שואלים ומי ניצב מאחורי פעולות ליבוי היצרים והפחדים משני הצדדים.
אם בוחנים את העובדות בשטח, על פני שנים, נראה כי הפחד האירני חמור יותר מהחשש הישראלי וזאת בגלל הטראומה הלאומית שעברה על אירן במלחמת עירק-אירן (1980-1988) שבה נספו כ-700 אלף חיילים ואזרחים אירנים ויותר ממיליון נפצעו. אך אולי בגלל הטראומה הזו, וגם בעקבות החשש ממתקפת-מנע ישראלית, אירן באמת משתדלת לפתח לעצמה יכולת גרעינית התקפית.
אישור ממשי להערכה זו לגבי כוונותיה של אירן ניתן למצוא בראיון שפורסם כבר ב-2005 עם הגנרל מירזה איסלאם בג, שהיה רמטכ"ל צבא פקיסטן. וכך אמר בג: "אינני רוצה שהדורות הבאים אחרינו ייאלצו לחיות בשכנות לישראל גרעינית. כפי שאנחנו הגענו ליכולת גרעינית אני משוכנע שאירן הולכת בעקבותינו כיוון שקיומה מאוים על-ידי יכולתה הגרעינית של ישראל".
באמצע שנות ה-90 של המאה הקודמת החלה אירן לחקור ולפעול בעצמה בתחומים של העשרת אורניום באמצעות צנטריפוגות. התחום הזה יצא אל הפועל בסיועו המדעי של "אבי פצצת האטום הפקיסטנית" ד"ר עבדול קאדר חאן שמכר לכול המרבה במחיר את הידע הרב והמפורט שלו בנושא תפעול הצנטריפוגות. כך נולד ב-2000 המתקן האירני להעשרת אורנים בנתאנז.
ידיעה הסותרת את ההצהרות המרגיעות המופקות על-ידי מערכת התעמולה של אירן שוגרה לעולם במאי 2006 לאחר שסוכנות הידיעות הבינלאומית AP פרסמה ראיון עם הרמטכ"ל לשעבר של פקיסטן שחשף סוד כמוס בנוגע לניסיונותיה של אירן במשך כ-20 שנה להשיג מידע על ייצור נשק גרעיני וגם על האפשרויות לרכוש פצצות אטום. בג סיפר בראיון כי כאשר הוא כיהן כרמטכ"ל פנו אליו נציגים רשמיים של אירן ושאלו בפשטות "האם נוכל לקבל מכם פצצת אטום מתוך המאגר הגרעיני שלכם? תשובתי הייתה: "תרכשו את כול המרכיבים הדרושים לייצור פצצה אבל עליכם לייצר את הפצצה בעצמכם. איש לא נתן לנו את הפצצה המוגמרת". בג הוסיף מידע חסוי כאשר סיפר כי מי שהייתה ראש ממשלת פקיסטן, בנזיר בהוטו, סיפרה לו שבכירים אירניים הציעו לה 4 מיליארד דולר עבור פצצת אטום אחת או טכנולוגיה לייצור נשק גרעיני.
מלכתחילה הייתה אירן עקבית ודבקה בטענה כי תוכנית הגרעין שלה נועדה רק ליצירת אנרגיה שתענה על העלייה המשמעותית בביקוש לחשמל בגלל הגידול הרב של האוכלוסייה. כול כוונה אחרת - כך טענה אירן - תהיה הפרה של האמנה למניעת הפצתו של נשק גרעיני, כמו גם פעולה נגד אחד מחוקי היסוד של האמונה האיסלאמית. הכרזה פורמלית אירנית פורסמה ב-3 בדצמבר 2004 כאשר הנשיא לשעבר של אירן אכבר האשמי ראפסאנג'ני אמר: "בעזרת האל אנו מצפים שבקרוב נוכל להצטרף למועדון של המדינות שיש להן תעשיה גרעינית, על כול ענפיה, חוץ מזו הצבאית, שבה אנחנו לא מעוניינים. אירן איננה מתאמצת להשיג נשק גרעיני. אבל היא לא תוותר על זכויותיה לפתח את התחום למטרות ייצור אנרגיה".
סתירה ממשית להצהרות המרגיעות האירניות פורסמה בשנת 2007 כאשר קהיליית המודיעין האמריקנית העריכה בדוח שפרסמה, כי "אירן השלימה תכנון נשק גרעיני ואת כול עבודות ההכנה לייצורו כבר ב-2003" אך "אם תחליט אירן לייצר נשק גרעיני היא תוכל לממש את ההחלטה ולהגיע ליכולת גרעינית רק לפני 2013". עם זאת נאמר בדוח האמריקני: "לא סביר להניח שהיכולת הפוטנציאלית הזו תהפוך למבצעית לפני 2015, בעיקר נוכח העובדה שאירן עדיין לא קיבלה החלטה לייצר נשק גרעיני".
לקראת סוף 2007 פורסמו שתי הודעות "מוסמכות" לכאורה בהקשר לתוכנית הגרעין האירנית. באוקטובר אותה שנה הבהיר יו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית מוחמד אל-ברדאי בהודעה רשמית, כי למרות העובדה הברורה שאירן משתדלת לפתח נשק גרעיני, זקוקים האירנים ל"שלוש עד שמונה שנים כדי להצליח". כעבור חודשיים הודיעה מועצת המודיעין של ארה"ב (המרכזת את הפעילות של 16 סוכנויות מודיעין שונות בארה"ב) כי ב"רמה גבוהה" של אמינות אירן צמצמה מאוד את פעילותה הגרעינית כבר ב-2003 וב"רמה בינונית" של אמינות סביר להניח שהתוכנית בעצם הוקפאה באמצע 2007. עם זאת הודתה המועצה כי תוכנית העשרת האורניום של אירן מסוגלת לספק די חומרי גלם כדי שאירן תוכל לייצר ממנו נשק גרעיני עד אמצע העשור הבא, כלומר: סביבות 2016. עם זאת הודגש כי אין בידי המועצה מידע על השאלה אם אירן אכן מתכוונת להחליט על ייצור נשק גרעיני.
עמדות סותרות לגבי תוכנית הגרעין האירנית ניתן היה לשמוע גם מפיו של הנשיא דאז מחמוד אחמדינג'אד. אחרי מספר איומים על הצורך בהשמדת ה"יישות הציונית" הוא הציג בפני הציבור, בראיון עיתונאי באוקטובר 2011, את ההצהרה הבאה: "כבר הבענו לא אחת את עמדתנו בנוגע לנשק גרעיני. כול מי שמבקש לבנות פצצות אטום הינו מפגר מבחינה מנטלית ופוליטית. אנחנו חושבים שמי שרוצה נשק גרעיני הוא טיפש כיוון שעידן האטום כבר חלף. אם אירן תמשיך לפעול כאילו במטרה לייצר נשק גרעיני, לאיזו מטרה היא תעשה זאת? הרי כיום אי-אפשר להשתמש בנשק גרעיני".
על-רקע כול הפרסומים האלה ראוי להבהיר נקודה חשובה במדיניותה הרשמית של ארה"ב., מנתחי מודיעין במערב טוענים, כי הסיבה האמתית להתנגדות האמריקנית התקיפה לתוכנית הגרעין האירנית, כפי שהייתה לפני עידן הנשיא טרמפ, איננה נעוצה ברצונה להגן על ישראל, אלא בנסיבות גיאופוליטיות במזרח התיכון. ארה"ב האמינה כי חובתה למנוע מאירן להפוך למעצמה גרעינית כיוון שאירן גרעינית תשנה באורח דרמטי את מאזן הכוחות במזה"ת ותחליש ביותר את השפעתה של ארה"ב באזור.
נשק גרעיני בידי אירן - כך האמינה ארה"ב לפני עידן טרמפ - עלול להאיץ מדינות נוספות במזה"ת לנסות להגיע לרכישה או פיתוח של נשק גרעיני.
לאיזה מסקנות הגיעו האיאנים, על-פי הצהרות ומסמכים רבים, לגבי מדיניות הגרעין הישראלית? תפיסת העולם האירנית מסבירה כך: ישראל איננה חתומה על האמנה למניעת הפצתו של נשק גרעיני והיא נחשבת בעולם כבעלת נשק גרעיני מסוגים שונים. והעיקר: כיוון שמקורות ישראלים רשמיים וחצי-רשמיים הצהירו פעמים לא מעטות שהפעילות האירנית למימוש תוכנית האטום הצבאית שלה מהווה "איום קיומי" על ישראל, מן הטעם הזה - כך מעריכים בצמרת אירן - אין לשלול את האפשרות של תקיפה ישראלית מקדימה כ"צעד מניעתי".
ראייה מפוכחת של כול הנתונים האלה חייבת להוביל למסקנה אחת ברורה: אירן עושה כול מאמץ, מבלי לחסוך באמצעים, כדי להגיע למעמד של מעצמה בעלת שליטה ביכולת אטומית. רק לגבי תחום אחד עדיין אין תשובה חד-משמעית: האם כל המהלך הגרעיני האירני מיועד כנגד ישראל בלבד או שאירן מבקשת לשלוט בכול המדינות מפיקות הנפט במזרח התיכון - תחת האיום של פטריה גרעינית - כדי להפוך למעצמת-על חדשה.

תאריך:  20/02/2017   |   עודכן:  20/02/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אירן הציעה 4 מיליארד ד' תמורת פצצת אטום
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הקמת פלסטין תמנע אירן גרעינית ל"ת
שמאל=מוות  |  21/02/17 07:43
2
איראן תשמיד את ארצות הברית!!! ל"ת
בעזרת - 'ה'!!!!!  |  21/02/17 10:48
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות הגרעין האירני
רפי לאופרט
האיום האירני והאיום הפלשתיני אינם מוציאים זה את זה    שניהם איומים קיומיים    דרוש פתרון סימולטני שמתחיל בהערכות מבית ויימשך אזורית בשיתוף עם ארה"ב
יוני בן-מנחם
הנשיא האמריקני טראמפ נחוש לעצור את התפשטותה של אירן, לשנות את הסכם הגרעין או לבטלו אפילו במחיר של עימות צבאי. טראמפ מקים ציר ערבי חדש שילחם באיסלאם הקיצוני ומדיניותו תואמת את האינטרסים הביטחוניים של ישראל
מרדכי ליפמן
הנשיא הנוכחי של ארה"ב, דונלד טראמפ, כבר הבהיר כי הוא רואה בפיתוח הטילים מבית היוצר האירני, הפרה של ההסכם שנחתם בין אירן לבין מעצמות המערב. ישראל מצדה החליטה, על-פי פרסומים זרים, להצטייד בנשק של "המכה השנייה" - צוללות. בתקווה שהן אולי יאפשרו לה להתמודד עם אירן ביום הדין
עמי דור-און
הניסוי של "חוראמשר" מכוון לשימוש במועד שבו תחליט אירן לתקוף את ישראל בנשק גרעיני המשוגר באמצעות טילים. האם הטיל "יריחו" יכריע את האיום?
איציק וולף
הנשיא האמריקני צייץ איום לעבר אירן וטען שלא יהיה נדיב כלפיה כפי שהיה קודמו בתפקיד, ברק אובמה    ארבע דקות לאחר מכן התפנה להתנצחות בטוויטר עם מחליפו בריאליטי המתמחה, ארנולד שוורצנגר, וטען שהיכולות שלו כמנחה נמוכות אפילו מהיכולות שהציג כמושל קליפורניה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il