X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עמידרור, שהיה ראש חטיבת המחקר וראש המל"ל, סבור שאיום המנהרות לא היה קריטי כפי שתואר "ראש הממשלה לא צריך לעסוק בפתרונות טקטיים" "אם שרי הקבינט חושבים שאינם מקבלים די מידע - עליהם לשאול"
▪  ▪  ▪
פורום מצומצם [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
עמידרור. מדרג של קבלת החלטות [צילום: פלאש 90]

איום המנהרות לא היה מסוכן וקריטי כפי שתואר - אומר (יום ג', 28.2.17) אלוף (מיל') יעקב עמידרור, לשעבר ראש חטיבת המחקר וראש המטה לביטחון לאומי (המל"ל) וכיום חוקר במכון בס״א באוניברסיטה בר-אילן, בשיחה עם News1, בעקבות פרסום דוח מבקר המדינה על מבצע צוק איתן. לדברי עמידרור, "הנזק הפוטנציאלי שלו [איום המנהרות] קיבל ממדים כאילו מדובר באיום על קיום המדינה". אם מעצימים איום זה לעומת איומים אחרים, אמר עמידרור, לא ניתן לבנות נכון את הכוח הצבאי.
בנוגע לפתרון לבעיה זו, אמר עמידרור שמערכת הביטחון הייתה מודעת לאיום ועשתה כל שביכולתה למציאת פתרונות. אולם, למרות ההוצאה הגבוהה והזמן שעבר מאז המבצע, עדיין לא נמצאה "כיפת ברזל" של המנהרות. לפי עמידרור, לא בטוח שבהשקעה נוספת היו מוצאים פתרון לבעיה.
עמידרור נשאל האם חמאס יכול היה להשיג "תמונת ניצחון" אם היה חודר באמצעות המנהרה ליישוב ישראלי, מניף את דגלו ומסתלק או מסולק מיד לאחר מכן. הוא השיב, כי לאורך השנים היו תמונות ניצחון גם של חיזבאללה, אולם לא את התמונה זוכרים אלא את הניצחון. ובמציאות אף לא אחת מהמנהרות התקרבה ליישוב כלשהו, הדגיש עמידרור. "כל המנהרות שהמודיעין ידע אותרו ולא הייתה הפתעה אחת".
מבחינה טכנית, הוסיף עמידרור, חמאס לא יכול לחפור מנהרות מיהודה ושומרון באותה קלות, הן כי צה״ל שולט בשטח ובגלל שהשטח סלעי. על מנהרות החמאס מהרצועה אמר עמידרור, שמנהרות אלו קלות לחפירה, כי השטח ברצועה חולי ומאז יציאת צה״ל מהרצועה אין שם שליטה ישראלית.
"לא בטוח שהתוצאות היו שונות"
על הדוח אמר עמידרור כי הוא ירד לפרטים בלי לראות את התמונה הכוללת. "כלל לא ברור שאם היו נוהגים באופן שונה היה שינוי מהותי במבצע ותוצאותיו, זה מסוג הדברים שאין אפשרות להוכיח אותם. למשל, הושמעה הטענה שלא היה מספיק מודיעין, אבל ברור שתמיד לא יהיה מספיק מודיעין, זה טבע העולם. השאלה שצריך לשאול היא אחרת: האם המודיעין שהיה איפשר את ביצוע המבצע. אם התשובה לכך חיובית, המודיעין עשה את שלו".
עמידרור גם מותח ביקורת על הדוח, באומרו שהוא מתעלם מבעיות ומגבלות אחרות. כך למשל, הקדשת המאמצים לרצועת עזה כפי שלדעת המבקר צריך היה להקדיש, הייתה יוצרת בעיה מול זירות פעולה אחרות של ישראל. "הדוח מתעלם מההקשר של הדברים, מאיר רק על נקודה אחת ומתעלם מהפרטים".
בהתייחסותו לנושא המנהרות בתקופת כהונתו כראש המל"ל בשנים 2013-2011, אמר עמידרור שהוא זוכר שהדבר עלה בעידכוני המודיעין. לדבריו, ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ביקש ממנו לבדוק את הנושא. בתום הבדיקה התרשמותו של עמידרור הייתה שישנו חיפוש אחר פתרון, אך באותה עת ללא הצלחה. אם כפי שהדוח טוען אין לצבא פתרון טקטי לבעיית המנהרות, הדגיש עמידרור, מדובר במגרעת שלא אמורה להיות. נכון להדגיש, כי מסקנה זאת עומדת בניגוד לדבריו של שר הביטחון דאז, משה יעלון, שאמר שלצה"ל יש יכולת וידע לנטרל את המנהרות.
אחת מנקודות הביקורת היו, שהחלטות הקבינט התקבלו מראש בפורום מצומצם בידי נתניהו, יעלון והרמטכ"ל דאז, בני גנץ. לפי עמידרור, מדובר בתהליך שגרתי לחלוטין. "בהרבה מקרים לפני שנכנסים לקבינט, ראש הממשלה ושר הביטחון או מי שהוא [ראש הממשלה] בוחר, עורכים התייעצות ונכנסים לקבינט במטרה לכוון את הקבינט אחרי שחשבו ובדקו את הנושא". אם אחד מחברי הקבינט מרגיש שהוא איננו יודע מספיק, עליו לשאול שאלות ואם דעתו שונה - עליו להביע אותה, מדגיש עמידרור.
בדוח התייחס המבקר רבות לתפקיד המל"ל. לפי עמידרור, המל"ל לא יכול לתקן מצב שמלכתחילה לא מתוקן, קרי: המל"ל לא יכול לבוא במקומם של גופים אחרים ולעשות את עבודתם. עם זאת, תפקידו של המל"ל הוא לעזור לקבינט להגיע להחלטה טובה יותר בנוגע לתכלית האסטרטגית, הסביר, שם תפקידו העיקרי ולא כחלופה לצבא או לקהילת המודיעין.
"נגיע למצב שלכל מפקד יהיה שר"
השר נפתלי בנט טען, כי מידע לא הוצג בפני הקבינט, ועל כן הגיע לשטח לקבל את המידע. למרות שעמידרור מבין את יוזמתו של בנט, הוא מותח ביקורת על התופעה. הוא אומר, שמעבר לעובדה שהמידע שמתקבל בצורה כזו הוא גולמי וצר, אסור לשבור את מערכות הפיקוד והשליטה באמצעות ירידה לשטח של השרים. "בסוף יש אחריות בתוך שרשרת הפיקוד, שאם אתה שובר אותה, לכל מפקד יהיה שר שהוא מדבר איתו וישפיע, דבר שייצור בלגן בפיקוד. נמצא עצמנו במצב שבו מפקדים מדברים ישירות עם שרים". כל שר שמרגיש שאין בידיו מספיק מידע, הדגיש עמידרור, יכול להגיע למל"ל ולקבל את המידע הדרוש לו. לדבריו, במל"ל ישנם אנשים שתפקידם לענות על שאלותיהם ופניותיהם של השרים.
בהתייחסו לביקורת כלפי נתניהו, יעלון וגנץ סבור עמידרור, שמדובר בבעיה של מדרג בתחומי העיסוק. כך למשל, אמר עמידרור, במלחמת יום הכיפורים הייתה לצה"ל בעיה בדמות טילי הסאגר, אך לא נמתחה ביקורת על גולדה מאיר שלא נמצא פתרון לכך. לפי עמידרור, לא ניתן למתוח ביקורת על ראש הממשלה על שלא עסק בנושא טקטי, כי אין זה תפקידו. ביקורת יכולה להימתח כאשר ראש הממשלה לא מגדיר מטרות אסטרטגיות, כששר הביטחון לא דואג להקצאת המשאבים הדרושים לצבא וכשהרמטכ"ל לא דואג שהצבא יהיה מוכן למלחמה, מסכם עמידרור.

תאריך:  28/02/2017   |   עודכן:  28/02/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
המבקר שגה כאשר התעלם מההקשר הכולל
תגובות  [ 7 ] מוצגות  [ 7 ]  כתוב תגובה 
1
כנראה שקלעתי לדעת גדולים :
מגיב ותיק  |  28/02/17 20:45
 
- {{{המנהרות=סרטן בלב הישובים
סכנה תודעתית.  |  1/03/17 06:30
2
הפאק של המבקר
שכל ישר  |  28/02/17 23:42
3
מר עמידרור סליחה אתה טועה
המבקר לא מתעלם   |  1/03/17 08:33
4
בשר תותחים
משהמוישה  |  1/03/17 16:59
5
בנט יצא לשטח
משה מיכאל  |  4/03/17 08:08
6
המבקר, ומה עם ״חפצים מעופפים״?
משה מיכאל  |  4/03/17 08:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מבצע צוק איתן
איתמר לוין
כמה הערות בעקבות הדוח: מי יוצא ממנו הכי רע, מיהו המנצח הגדול בעקבותיו, מה אמרו נתניהו ויעלון בזמן אמת, מה הכי מדאיג בהתנהגות שלהם כעת, כיצד יסקרו את הדוח שני העיתונים הגדולים ומדוע אנחנו נזכרים במלחמת יום הכיפורים
איתמר לוין
"איום המנהרות לא הוצג לקבינט במפורט אלא באמירות כלליות ומעטות בלבד, שלא היה בהן כדי להביא את חומרת האיום והיקפו למודעות שאר שרי הקבינט"    ההיערכות לאיום לא הייתה מתוכננת ומסודרת, ורק פעולות מאולתרות בשטח אפשרו להתמודד עם המנהרות בזמן המבצע    הקבינט לא קיים במשך שנה דיון אסטרטגי על הרצועה    נתניהו, יעלון, גנץ וראשי המודיעין לא מסרו מידע משמעותי והכרחי לפני "צוק איתן"
איתמר לוין
השלישייה הביטחונית המובילה של מבצע צוק איתן נושאת באחריות לכך שהקבינט לא קיבל את כל המידע ולכך שצה"ל לא היה מוכן כראוי להתמודדות עם המנהרות    שפירא קיבל את גרסתו של בנט לאירועים
איתמר לוין
ראש הממשלה, שר הביטחון דאז והרמטכ"ל דאז ידעו כבר מתחילת 2013 על האיום הגובר של המנהרות ההתקפיות מרצועת עזה - אך מסרו לקבינט במקרה הטוב רק רסיסי מידע שלא שיקפו את דעתם-שלהם על האיום
איתמר לוין
הקבינט לא קיים במשך חודשים דיון אסטרטגי על הרצועה    יעלון וגנץ לא דיווחו על המצב המתהווה ברצועה ערב "צוק איתן"    שפירא: השרים לא קיבלו מידע שהיה נחוץ לקבלת החלטות מיטביות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il