X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מה באמת חשוב להם [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
שישה בשישי
ממאיסים את הדמוקרטיה
שורה של אישים, מעשים ותהליכים - חלקם ארוכי שנים וחלקם בימים אלו - עלולים לגרום ליותר מדי אנשים לחשוב שהדמוקרטיה היא שיטת ממשל פסולה ולשאוף ל"מישהו חזק שיעשה סדר"
כבר יש דיקטטורה
כאשר נציגי הדמוקרטיה נראים כמו שהם נראים, מישהו ימהר למלא את החלל. במקרה שלנו זוהי המערכת המשפטית, ובמיוחד היועצים המשפטיים במגזר הציבורי, שבמידה רבה השתלטו על ניהול חיינו ומשתקים את הדרג הנבחר. דיקטטורה בכל שם היא עודנה דיקטטורה.

הקדמת הבחירות

בחירות הן אירוע מכונן בחייה של דמוקרטיה. בלי בחירות חופשיות – אין דמוקרטיה. לעיתים מכנים אותן "חגיגה לדמוקרטיה" וכך הן אמורות להיות. אבל כל חגיגה הופכת לפארסה אם עושים אותה לעיתים קרובות מדי, והוא הדין בבחירות. לא במקרה, בכל המדינות הדמוקרטיות הבחירות מתקיימות פעם בארבע-חמש שנים: זה הזמן הנחוץ לממשלה כדי לגבש מדיניות ולבצע אותה, וזה הזמן הדרוש כדי שההחלטות יתקבלו במבט לטווח הארוך ולא בפזילה לקלפי הקרובה.
אצלנו הפכו הבחירות לעוד אחד מהכלים בהם משחקים הפוליטיקאים – ואיומו של בנימין נתניהו השבוע הוא רק הדוגמה האחרונה (ואולי הבוטה ביותר). בחירות צריכות להתקיים בזמן. מקדימים אותן – אם בכלל – רק במקרים קיצוניים. בנקודה הזאת אני מקנא באמריקנים: אי-אפשר להקדים את הבחירות, נקודה. גם אצלנו אפשר להפסיק את הביזיון הזה באמצעי פשוט: לקבוע שהקדמת הבחירות מחייבת רוב של 80 חברי כנסת ונסיבות מיוחדות – בדיוק כמו הארכת הכהונה.
זה כמובן לא יקרה, כי כל הח"כים רוצים לשמור לעצמם את האופציה של איום בהקדמת הבחירות אם הם בקואליציה, ואת התקווה שיוקדמו אם הם באופוזיציה. וכך המדינה תמשיך להיטלטל בין איומים לבין קלפיות, עם ממשלות שמכהנות בממוצע שנתיים, עם פופוליזם שגובר על הצרכים, ובקיצור: עם פוליטיקאים שמוכיחים השכם והערב שהדבר היחיד החשוב להם הוא הכסא שלהם.

שלטון החוק

הקדמת הבחירות פירושה שינוי של חוק יסוד הכנסת, הקובע שהן יתקיימו פעם בארבע שנים. החוק אומנם כולל את האפשרות לשנות אותו, אך קשה לי להאמין שחברי הכנסת עצמם חשבו שייעשה שימוש כה תדיר באפשרות הזאת – ושייעשה בה שימוש עוד יותר שכיח כאיום. חוק אינו צריך להיות קפוא, אבל אסור גם שיהיה כחומר ביד היוצר – ברצותו מרחיב וברצותו מקצר.
אותם דברים אמורים לגבי מה שהצית את המשבר הקואליציוני האחרון: תאגיד השידור הציבורי. החוק הקובע מתי יתחיל התאגיד לפעול עבר כמה גלגולים, כדרכם של ישראלים שתמיד מגלים ברגע האחרון שצריך לאלתר. לבסוף נקבע שהתאגיד יחל לשדר ב-1.4.17, אבל שניתן יהיה להקדים את המועד בחצי שנה אם התאגיד יודיע שהוא מוכן – וזה מה שנעשה. אלא שאז התחילו הוויכוחים בין בנימין נתניהו למשה כחלון, והחוק לא קוים. בעקבות עתירה לבג"ץ, מיהרה הממשלה לשנות שוב את החוק ולמחוק את אופציית ההקדמה. אז עכשיו בא שוב נתניהו ואומר: נעשה עוד שינוי.
זה ביזיון, זה זילות החוק, זה מלמד שהמחוקקים עצמם מזלזלים בחוקים שלהם עצמם, זה מעביר מסר לפיו החוק הוא תלוי-פוזיציה והציות לו הוא בגדר המלצה בלבד. ומעל לכל: זה הרסני לדמוקרטיה. כאשר זוהי הדוגמה שניתנת לציבור הרחב, הוא חייב להגיע לשתי מסקנות. האחת: שהחוק ככלל אינו מחייב גם אותו. השנייה: שאין שום משמעות לעבודת החקיקה, כי ממילא הפוליטיקאים יעשו מה שהם רוצים וישחקו עם החוק לפי צרכיהם הנקודתיים והאנוכיים.

עבריינים

באירועים מרובי משתתפים, יש דוברים חכמים שנמנעים מלפרט את שמות כל המכובדים, מחשש שמא ישמיטו מישהו והוא ייפגע. גם כאן לא נפרט את שמותיהם של הפוליטיקאים העבריינים שנתפסו בקלונם – החל ממועצות מקומיות וכלה במשרות הבכירות ביותר. זה יקח לנו הרבה יותר מדי זמן, ובטוח שנשכח לא מעטים מהם, והרי לכל אחד צריך לתת את הקלון המגיע לו.
ובכל זאת, נציין שניים בולטים: באסל גטאס וחנין זועבי. אני מציין אותם משום ששני ח"כים אלו ניצלו את חסינותם כדי לפעול בצורה בוטה נגד המדינה ובטחונה – היא על המרמרה, הוא בהברחת הפלאפונים. בה לא נגעו, הוא ילך לכלא רק בגלל שנתפס על חם. ומבלי לזלזל כמובן לרגע בעבירות אונס ושוחד – זה עוד יותר חמור. משום שכאן יש מי שמנצל את ליבת הדמוקרטיה – הבחירות ובית הנבחרים – נגד המדינה שמעניקה לו את הליבה הזאת.
כאשר סייעני טרור כמו בטאס וזועבי יושבים בכנסת, וכאשר זה בא אחרי שורה ארוכה מאוד של פוליטיקאים שניצלו את המערכת הדמוקרטית שבחרה בהם כדי להעשיר את כיסיהם או למלא את תאוותיהם החולניות – עלול מישהו לשאול, האם זהו מחיר כדאי תמורת הדמוקרטיה. התשובה היא "כן", אבל האם לא נגיע מתישהו למסה קריטית בה ה"כן" הזה יהיה פחות נחרץ?

בריונים

הדמוקרטיה גם מציפה כאלה שאינם עבריינים, אבל האם בהחלט בריונים ובוודאי שלא מודל לחיקוי. גם כאן אפשר להביא דוגמאות רבות. וגם כאן נסתפק בשניים בולטים מהתקופה האחרונה: אביגדור ליברמן ודוד ביטן.
שר הביטחון מאיים להסיר את ההכרה במכינת עלי בשל דבריו של הרב יגאל לוינשטיין בנושא שירות הבנות. ואני שואל: זה עסק פרטי של ליברמן? אין כללים? אין מינהל תקין? אין חובת שימוע? וזה בלי להיכנס לעצם הוויכוח, בו נראה שצה"ל מנסה להפוך למחנך הלאומי ולכפות ערכים שנויים במחלוקת. אלא שמבחינת ליברמן, אין כאן בכלל שאלה: מי שיוצא נגד מה שצה"ל עושה – צריך להיענש. אז אולי כדאי שבדרך יעיף כמה ממגישי גלי צה"ל. ובכל מקרה: אם מנהל בית חולים יתקוף את שר הבריאות, המדינה תנתק מגע עם כל בית החולים?
יו"ר הקואליציה מנפיק דיבורים והתנהגות בריוניים ללא הרף. "אם לנתניהו יימאס, נפרק הכל ונלך לבחירות". "פעם אחרונה שקראתי ספר הייתה לפני עשר שנים". "רצח רבין זה לא רצח פוליטי". הוא מדיח חברי כנסת מוועדותיה. "אפס מאופס", צרח על מיקי זוהר. ואלו רק דוגמאות של מי שאמור לנהל חלק ניכר מהפעילות הפרלמנטרית. זה מבחיל, והתוצאה עלולה להיות בהתאם.

דילים

אין לי בעיה עם דילים בין פוליטיקאים ובכלל. אם הצדדים מצליחים להגיע להבנות שמייתרות מחלוקות ושאין בהן כל פסול חוקי או מוסרי – יבורכו. דומה, שזהו מסוג המקרים בהם מסביר ברנרד וולי ("כן, אדוני השר") שהביטוי משתנה לפי הפוזיציה: אני סוגר עסקה, אתה חותך פשרה, הוא תופר דיל.
איפה הבעיה? בשני מקרים: כאשר הדיל מוליך לתוצאה פסולה, וכאשר הצדדים מכחישים את קיומו. הדיל בין איתן כבל לשלי יחימוביץ' שייך לקבוצה השנייה. אין פסול בכך ששני פוליטיקאים יאחדו כוחות ויחלקו משימות ויעדים. אני גם מוכן איכשהו לבלוע את זה שבפומבי הם יזרקו רפש הדדי ובחדרי-חדרים יתחבקו. אני לא מוכן לקבל שהם יכחישו את קיומה של ההסכמה כאשר היא מתועדת בקולותיהם ובחתימותיהם. אני לא מוכן לקבל שישקרו לי בפרצוף, ועוד יחשבו שאני מספיק אידיוט בשביל לקנות את השקר הזה. פוליטיקאים כאלו גורמים לתחושת מיאוס.

גניבת מנדטים

אורלי לוי-אבקסיס היא לא הראשונה ולבטח לא האחרונה שגונבת מנדט. ולמה זו גניבה? משום שהבחירות בישראל אינן אישיות אלא לרשימות מועמדים שמרכיבות מפלגות. חברי הכנסת נכנסים אליה כחלק ממפלגה, בעקבות קמפיין שמנהלת מפלגה ומממנת מפלגה ועל בסיס מצע והבטחות של מפלגה. כל זה מוביל למסקנה הפשוטה והברורה: המנדט שייך למפלגה ולא לאדם שמאייש את הכסא בכנסת. לא מתאים לך? תחזיר את המנדט למפלגה שבשמה ובאמצעותה נבחרת. בדיוק כמו שאתה לא לוקח את הכסא הביתה, אתה לא יכול לקחת את המושב הביתה.
אלו שגונבים מנדטים תמיד טוענים, שהם נותרו במקום ושהמפלגה היא שסטתה מן הדרך. אולי, אבל הדמוקרטיה מחייבת גם בתוך המפלגות (וגם במפלגה כמו ישראל ביתנו; מי שנצמד לדיקטטור, שלא יבוא בטענות). כל עוד מוסדות המפלגה מאשרים את הקו שלה ואת המעשים שלה – המיעוט יכול לעשות אחת משתיים: לציית לדעת הרוב ולהיאבק לשנות אותה, או לעזוב. הוא לא יכול לקחת לעצמו את נכסי המפלגה – במקרה הזה: הייצוג שלה בכנסת – ואם הוא עושה זאת, זוהי גניבה פשוטה.
כאשר הציבור רואה שנבחריו מזלזלים בתוצאות הבחירות, מזלזלים בהליך שהביא אותם לבית המחוקקים, מזלזלים בנכסי הכלל – הוא אינו יכול שלא לתהות, האם זה מה שמצמיחה הדמוקרטיה ואם פירות הבאושים הללו הם חלק בלתי נפרד ממנה.

תאריך:  24/03/2017   |   עודכן:  24/03/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אבי גבאי / Avi  Gabay  אבי דיכטר / Avi Dicter  אביגדור (איווט) ליברמן / Avigdor  Liberman  אברהם נגוסה / Avraham Neguise  אוסאמה סעדי / Osama Saadi  אופיר אקוניס / Ofir Akunis  אורי מקלב / Uri Maklev  אורי יהודה אריאל / Uri Yehuda  Ariel  אורלי לוי-אבקסיס / Orly Levi-Abekasis  אורן חזן / Oren Hazan  אחמד טיבי / Ahmad  Tibi  איוב קרא / Ayoob Kara  איילת נחמיאס-ורבין / Ayelet Nahmias-Verbin  איילת שקד / Ayelet Shaked  איימן עודה / Eiman Ode  אילן גילאון / Ilan Gilon  איתן ברושי / Eitan Broshi  איתן כבל / Eitan Cabel  אכרם חסון / Akram Hasson  אלון שוסטר / Schuster Alon  אלי אלאלוף / Eli Alaluf  אלי כהן / Eli Cohen  אליהו בן-דהן / Eliyahu Ben-Dahan  אלעזר שטרן / Elazar Shtern  אמיר אוחנה / Amir Ohana  אראל מרגלית / Erel Margalit  אריה מכלוף דרעי / Aryeh  Machluf Deri  באסל גטאס / Basel  Ghattas  בנימין נתניהו / Benjamin  Netanyahu  גילה גמליאל / Gila  Gamliel  גלי צה"ל  גלעד מנשה ארדן / Gilad  Erdan  ג'מאל זחאלקה / Jamal  Zahalka  דוד אזולאי / David Azulai  דוד אמסלם / David Amsalem  דוד  ביטן / David Bitan  דני עטר / Danielle Attar  דני בן יוסף דנון / Dani Danon  זאב אלקין / Ze'ev Elkin  זאב בנימין בגין / Ze'ev Binyamin Begin  זוהיר בהלול / Zohir Bahalul  ז'קי לוי / jackie Levy  חיים ילין / Haim Yalin  חיים כץ / Haim Katz  חיליק (יחיאל) בר / Yehiel Bar  חמד עמאר / Hamad Amar  חנין זועבי / Haneen  Zoabi  טלי פלוסקוב / Tali  Ploskov  יאיר לפיד / Yair  Lapid  יגאל גואטה / Igal  Guetta  יהודה גליק / Yehuda Glick  יואב בן-צור / Yoav Ben-Tzur  יואב גלנט / Yoav Galant  יואב קיש / Yoav Kish  יואל חסון / Yoel Hason  יואל (יולי) אדלשטיין / Yoel Edlshtein  יואל קוסטנטין רזבוזוב / Yoel Konstantine  Razvozov  יובל שטייניץ / Yuval  Steinitz  יוליה  מלינובסקי / Yuliya Melinovsky  יוסף גריף / Yosef Garif  יוסף תיסיר ג'בארין / Yousef Taysir Jabareen  ינון מגל / Yinon  Magal  יעל גרמן / Yael  German  יעל כהן-פארן / Yael  Cohen Paran  יעקב ליצמן / Yaakov Litzman  יעקב מרגי / yaakov Margi  יעקב פרי / Yaakov  Perry  יפעת שאשא-ביטון / Yifat  Shasha-Biton  יצחק כהן / Yitzhak  Cohen  יצחק (איציק) שמולי / Itzik  Shmuli  ירון מזוז / Yaron Mazuz  יריב לוין / Yariv Levin  ישראל אייכלר / Yisrael  Eichler  ישראל כ"ץ / Yisrael  Katz  ישראל כץ / Israel  Katz  ישראל ביתנו  מאיר כהן / Meir  Cohen  מאיר פרוש / Meir Porush  מייקל אורן / Michael Oren  מיכאל  מלכיאלי / Michael Malkieli  מיכל בירן / Michal Biran  מיכל רוזין / Michal Rozin  מיקי לוי / Mickey  Levy  מירב בן-ארי / Meirav  Ben-Ari  מירי  רגב / Miri Regev  מכלוף מיקי זוהר / Miki Zohar  ממשלת ישראל / Israel Government  מנואל טרכטנברג / Manuel Trajtenberg  מרב מיכאלי / Merav  Michaeli  מרדכי (מוטי) יוגב / Mordhay  Yogev  משה גפני / Moshe Gafni  משה כחלון / Moshe Kahlon  משה (בּוֹגי) יַעלון / Moshe  Ya'alon  משולם נהרי / Meshulam Nahari  נאוה בוקר / Nava Boker  נורית קורן / Nurit Koren  נחמן שי  ניסן סלומינסקי / Nissan Slomiansky  נפתלי בנט / Naftali  Bennett  סופה (סופיה) לנדבר / Sofa  Landver  סילבן שלום / Silvan  Shalom  סעיד  אלחרומי / Said Elharumi  סתיו שפיר / Stav Shafir  עאידה  תומא-סלימאן / Aida  Touma-Suleiman  עבד אל-חכים חאג' יחיא / Abd al-Hakim  Hajj Yahya  עבדאללה אבו-מערוף / Abdullah  Abu Ma'aruf  עודד פורר / Oded Forer  עיסאווי פריג' / Issawi Frej  עליזה לביא / Aliza Lavi  עמיר ארמונד פרץ / Amir  Peretz  עמר בר-לב / Omer  Bar-Lev  עפר שלח / Ofer  Shelah  פנינה תמנו-שטה / Pnina Tameno-Shete  צחי הנגבי / Tzachi  Hanegbi  ציפי חוטובלי / Tzipi  Hotovely  ציפי לבני (שפיצר) / Tzipi  Livni  קארין אלהרר / Karin  Elharar  קסניה סבטלובה / Ksenia Svetlova  רוברט אילטוב / Robert Ilatov  רויטל סויד / Revital Swid  רועי פולקמן / Roei Folkman  רחל עזריה / Rachel  Azaria  שולי מועלם-רפאלי / Shuli  Mualem-Refaeli  שי  פירון / Shai  Piron  שלי רחל יחימוביץ' / Shelly  Yachimovich  שרון גל / Sharon Gal  שרן השכל / Sharren Haskel  תמר זנדברג / Tamar Zandberg
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
ממאיסים את הדמוקרטיה
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
מעניין שאיתמר לוין,שכותב כנגד
בני בנקר  |  24/03/17 12:04
 
- אתה מציע בידוי ראיות נגד בל"ד?
ע_הראל  |  27/03/17 14:59
2
זו מהות הדמוקרטיה
הג'וקר  |  24/03/17 16:47
3
א.ל.אבוקסיס צריכהTrumpשיגיד לה
ע_הראל  |  27/03/17 17:00
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות כנסת 20
איציק וולף
יו"ר הכנסת הודיע על יציאת הכנסת לפגרת האביב ומתח ביקורת על חברי הכנסת    "גם כנס זה, לא יירשם בדברי ימי הפרלמנט הישראלי כמופת של תרבות דיון ושל התנהלות ציבורית ראויה"
יפעת גדות
מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית החמרת הסנקציות כלפי סרבני גט    החוק מחייב את סרבני הגט שנשלחו לכלא ללבוש מדי אסיר, לא יתאפשר להם ללמוד, לקבל מזון בכשרות מהודרת ולשהות באגף התורני    החוק זוכה לתמיכת הרב הראשי
מירב ארד
מליאת הכנסת אישרה כי נשים ששוהות במקלטים לנשים מוכות למעלה מחודש ימים תהיינה זכאיות לקבלת גמלת הבטחת הכנסה, גם אם לא היו זכאיות לה טרם כניסתן למקלט
מירב ארד
מליאת הכנסתא אישרה קריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק    שדה התעופה דב הוז ימשיך לשמש כשדה תעופה אזרחי כל עוד לא הופסק השימוש בו כשדה תעופה צבאי
מירב ארד
לפי ההסדר המוצע, במצב בו התלונן עובד משרד מבקר המדינה על פגיעה בו בשל כך שחשף מעשי שחיתות, ימנה יו"ר הכנסת,שופט בדימוס של בית המשפט העליון או המחוזי לבירור התלונה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il