X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
מקורה של שבועת הרופאים היא שבועת היפוקרטס שנוסחה בסביבות שנת 460 לפני הספירה על ידו, ויש הסוברים שנוסחה על-ידי תלמידיו
▪  ▪  ▪
נאמנות למקצוע [צילום: אדי ישראל/פלאש 90]
פרופ' פויכטוונגר [צילום: לימור שריר]

בוגר מצטיין לרפואה שקבל ב-9.6.17 את הדיפלומה יחד עם הספר [צילום: צלם אוניברסיטת ת"א: אסף ארנרייך]

החודש נכחתי בשני טקסים להענקת תארי דוקטור לרפואה באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטת בן-גוריון. בשיאו של הטקס נשבעו פרחי הרפואה את שבועת הרופאים ובסיומו, לצד תעודת הדוקטורט, הוענק לבוגרים ספרי: הרהורים על ספרות ורפואה - דילמות ביחסי רופא-חולה. טקס ההשבעה הראשון של בוגרי רפואה התקיים כנראה במונפלייה, צרפת, בשנת 1181 וכיום נוהג זה מתקיים ברוב בתי הספר לרפואה בארצות הברית ובמדינות אירופה.
מקורה של שבועת הרופאים היא שבועת היפוקרטס שנוסחה בסביבות שנת 460 לפני הספירה על ידו, ויש הסוברים שנוסחה על-ידי תלמידיו. בתקופה העתיקה, שבה לא הוסדרה עבודת הרופא על-ידי המערכת המשפטית, הייתה השבועה הקוד הראשון והידוע המסדיר את הממד האתי של עבודת הרופא - מקור התוקף של כללי ההתנהגות המוסרית של הרופא, המצפון המוסרי והמחויבות הדתית שלו. למרות הפנייה לאלים הכלולה בשבועה היפוקרטס מדגיש את אחריותו של הרופא ודוחה את הטיפול במחלה על-ידי כוחות על טבעיים או פנייה לקדושים. השבועה משקפת את התביעה לנאמנות הרופא למקצועו הרפואי עצמו, להעברתו לדורות הבאים ולשימורו. מעל הכל עומדת מחויבותו של הרופא לא רק לחוליו כי אם לעצם המקצוע או לאומנות, שיש בה מן הקדושה.
בעיקריה בולטת הנאמנות למורה שמלמד את אומנות הרפואה וכאשר האומנות עוברת מאב לבן אין מקום לתשלום עבור הוראתה. העיסוק ברפואה דומה לכהונה דתית, המחייבת עיסוק במלאכת קודש וחיים טהורים. שכרה של מלאכת קודש זו יכול להיות רק הנאה וכבוד ולא רווח חומרי.
ביהדות, בתקופת התנ"ך, הכוח לרפא היה בידי האלוהים והרופא נחשב לשליחו. בתקופת המשנה והתלמוד, כמו גם בארצות האיסלאם, בתקופת הרמב"ם ואבן סינא היה הרופא איש אשכולות שעסק במדע ובפילוסופיה. עקרי שבועת היפוקרטס הלכו והתרחקו מצרכי המציאות ושבועות הרופאים המקובלות כיום, למרות שאמצו עיקרים מסוימים ממנה, התרחקו כליל מאמונות דתיות והן מתבססות על ידע מבוקר.
בארץ, כידוע, פרחי הרפואה נשבעים את שבועת הרופא שחיבר ב-1952 פרופ' ליפמן היילפרין, ממייסדי המחלקה הנוירולוגית בבית החולים הדסה בירושלים.
וזו נוסח השבועה:
פרחי הרופא
אתם ניצבים היום כולכם לפני מוריכם בדרכי הרפואה וחוקותיה לעברכם בברית הרפואה למען תקיימו את תורתה בכל מאודכם בשום שכל וביושר לבב ולמען קום דור רופאים דרוכי מעש ואמוני יעוד לעזרת האדם הדווי. וזאת הברית אשר אנוכי כורת אתכם היום לאמור:
· על משמרתכם הופקדתם יומם ולילה לעמוד לימין החולה במצוקתו בכל עת ובכל שעה.
· ושמרתם עד מאוד חיי האדם מרחם אמו והיה שלומו ראש חרדתכם כל הימים.
· ועזרתם לאדם החולה באשר הוא חולה אם גר אם נכרי ואם אזרח אם נקלה ואם נכבד.
· והשכלתם להבין לנפש החולה לשובב את רוחו בדרכי תבונות ובאהבת אנוש.
· אל תמהרו להוציא משפט ושקלתם את עצתכם במאזני החכמה הצרופה הכור הניסיון.
· שמרו אמונים לאדם שהאמין בכם אל תגלו סודו ואל תלכו רכיל.
· יחכם לבכם גם לבריאות הרבים להעלות ארוכה למדווי העם.
· תנו כבוד ויקר לרבותיכם שנחלצו להנחותכם במעגלי הרפואה.
· תרבו חכמה ואל תרפו כי היא חייכם וממנה תוצאות חיים.
· היזהרו בכבוד חבריכם כי בכבודם הם תכובדו גם אתם.
גם שבועה זו, לדעתי צריכה להיות מותאמת למציאות חיינו. ככל קוד אתי מודרני ובכלל זה גם שבועת הרופאים צריך להדגיש את זכויות הפרט: את זכותו של החולה לדעת, את זכותו לסרב לקבל טיפול ואת זכותו לתבוע שלא יעשה שימוש בגופו אלא בהסכמתו המודעת והמפורשת. במקום הדגם הפטרנליסטי של רופא הדואג לחוליו, שבא לידי ביטוי בשבועה זו, צריך להדגיש את הדגם של יחסי חולה-רופא שיש בהם סימטריה והדדיות רבות יותר תוך בחירת שביל הביניים בין השיפוט הרפואי של הרופא המקצועי מחד לבין האוטונומיה של החולה מאידך.
כמה מילים לזכרו של פרופ' ליפמן היילפרין
פרופ' ליפמן היילפרין (1969-1902), נולד בביאלסטוק שבפולין, היה רופא, מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים "הדסה", מחבר שבועת הרופא העברי, חתן פרס ישראל למדעי הרפואה לשנת תשי"ג.
הוא למד רפואה בקניגסברג. את התמחותו עשה בבית החולים למחלות רוח ועצבים באוניברסיטה, במכון לפיזיולוגיה של האוניברסיטה, במחלקה הנויורולוגית בבית החולים בברלין ובמכון לאנטומיה של המוח בציריך. בהיותו רופא צעיר בגרמניה, ובמסגרת מחקר על מחלת הפרקינסון, נטל תרופה בשם הרמין וחווה בעצמו את תופעות הלוואי הקשות שלה. את תוצאות מחקריו פרסם בכתב עת רפואי חשוב. לימים היה למייסד המחלקה הנוירולוגית בבית החולים האוניברסיטאי "הדסה" ולדיקן הפקולטה לרפואה באוניברסיטה העברית. פרופ' היילפרין חיבר ב-1952 את "שבועת הרופא העברי", השבועה שמשמשת את כל בוגרי הפקולטות לרפואה בארץ. עגנון הכירו היטב.
בשנת 1934 עלה לארץ ישראל. בארץ עסק בחקר תחום הנוירולוגיה, ובשנת 1935 ייסד את החברה הנוירולוגית-פסיכיאטרית בארץ ישראל. בשנת 1936 ערך מפקד אוכלוסין לצורך מציאת מתאם בין מאפייני האוכלוסייה ושכיחות מחלות הנפש שבה. בשנת 1938 נקרא לבית החולים "הדסה" בירושלים לצורך ניהול המרפאה למחלות עצבים ורוח. היילפרין נמנה בין מייסדי המחלקה הנוירולוגית בבית החולים ועמד בראשה בשנים 1968-1941. משנת 1949 שימש גם מנהל רפואי של בית החולים הפסיכיאטרי "עזרת נשים".
מחקריו הקיפו את מכלול תחומי העיסוק הקשורים בנוירולוגיה, והוא היה ממקימי המעבדות הראשונות בארץ לפסיכופיזיולוגיה, נויורלוגיה ניסויית ואלקטרואנצפלוגרפיה. בשנת 1950 השתתף היילפרין בקונגרס הבינלאומי הראשון לפסיכיאטריה שנערך בצרפת. בשנת 1953 נבחר לנשיאות הקונגרס הבינלאומי לנוירולוגיה קלינית ובשנת 1957 לנשיאות הקונגרס הבינלאומי הראשון למדעי הנוירולוגיה. בישראל שימש משנת 1954 יו"ר הוועדה הפסיכיאטרית המייעצת למשרד הבריאות, ומשנת 1955 עמד בראשות החברה הפסיכיאטרית בישראל. בשנת תשי"ג זכה היילפרין בפרס ישראל למדעי הרפואה על ספרו: התסמונת של האינדוקציה הסנסומוטורית בהפרעות שיווי המשקל (1951).

תאריך:  20/06/2017   |   עודכן:  21/06/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 כבוד האדם וחירותו
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שבועת פרחי הרפואה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מעניין. תודה. ל"ת
לד"ר לימור שריר  |  20/06/17 11:41
2
איך ניהל מחלקה עד 1969 אם כתוב
קוראת  |  20/06/17 12:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אליקים העצני
מה שנתניהו וליברמן מתנדבים לשלם בשבילו בחלקי מולדת זו האריזה בלבד    מערכת היחסים החיובית בין המדינה הציונית למדינה הערבית הרדיקלית ביותר נרקמה עוד בימי אובמה ואולי לפני כן
יוני בן-מנחם
המשבר בין קטר למדינות ערב משפיע רבות על הזירה הפלשתינית והוא מעורר חששות בקרב בכירי הרש"פ. חמאס שינתה כיוון והחלה להתקרב לציר החדש מצרים-סעודיה - מאע"מ
ראובן לייב
במדיניותו המחושבת להמריץ את לימודי המתמטיקה והמחשבים כלימודים תכליתיים ורנטביליים למשק הישראלי - הבריח שר החינוך וראש "הבית היהודי", נפתלי בנט, מספר גדול של סטודנטים מהפקולטות למדעי הרוח, ואלה נאלצות כיום להיאבק ממש על קיומן
דן מרגלית
בספרי ההיסטוריה שיתארו בעוד 20-300 שנים את מלחמת בני החושך בבני האור יתמהו כיצד אחרי כל מה שחווינו על הקומוניזם והפשיזם לא השכלנו לעצור את המגיפה השחורה בעודה באיבה
ציפי לידר
בשולי הכותרות: כבוד השר, הבטחת לא לקיים?    לא לריטלין, שב"ס כמודל    הרוב בישראל אורתודוכסי -לתשומת לב הרפורמים    רוצחים וחופשיים, הייתכן?    ולקינוח חוכמת הבדיעבד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il