X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ממשל טראמפ החליט להתערב באופן פעיל במשבר במפרץ מחשש להתדרדרות צבאית. שר החוץ טילרסון מנסה לתווך בין קטר לרביעיה הערבית אך סיכויי הצלחתו אינם גבוהים
▪  ▪  ▪
רקס טילרסון [צילום: קליף אואן, AP]

שר החוץ הבריטי ג'ונסון ביקר השבוע במדינות המפרץ בניסיון לקדם פתרון במשבר בין קטר למדינות ערב, בתום ביקורו הוא העריך כי פתרון המשבר ייקח עוד זמן רב, כווית הניטרלית שניסתה לתווך בין הצדדים לא הצליחה לגשר על הפערים הגדולים וחוסר האמון בין קטר לבין "הרביעיה הערבית" (מצרים, סעודיה, מאע"מ ובחריין).
אולם, נראה כי המשך המשבר מדאיג מאוד את ממשל טראמפ והוא חושש כי המשכו עלול להביא להסלמה ואף להתדרדות צבאית, הממשל רוצה להמשיך במלחמה בארגון דאעש ובהגבלת כוחה של אירן ללא שום הפרעה תוך שמירה על היציבות באזור. לכן, בחלוף יותר מחודש ימים מפרוץ המשבר החליט הנשיא טראמפ לשגר למפרץ את שר החוץ רקס טילרסון שיש לו ניסיון וקשרים באזור הזה מתפקידיו במגזר הפרטי בעבר.
"הרביעיה הערבית" איננה מתלהבת בלשון המעטה ממשימת התיווך של שר החוץ טילרסון, היא חוששת כי הוא איננו יכול להיות "מתווך הוגן" במיוחד לאחר שהתבטא בפומבי כי 13 הדרישות של "הרביעיה הערבית" מקטר אינן מציאותיות וקשה לקבלן.
למרות זאת, "הרביעיה הערבית" חייבת לשתף פעולה עם מאמצי הממשל לפתור את המשבר, לכן היא הסכימה לשגר היום לסעודיה את שרי החוץ שלה כדי שיפגשו עם שר החוץ האמריקני טילרסון וינסו לקדם ביחד פתרון למשבר. שר החוץ טילרסון התחיל את מסעו למפרץ בכווית שם למד משליטה השיח' צבאח אלאחמד אלצבאח על משימת התיווך שנכשלה.
הוא אמר לשהות במפרץ עד לסוף השבוע כדי לנסות ולהביא לפריצת דרך במשבר.
על-פי מקורות ערביים, סעודיה ומאע"מ אינן מעוניינות בהצלחת שליחותו של שר החוץ האמריקני לכן הן הדליפו לרשת CNN את הסכמי ריאד מהנשים 2013 ו 2014 כדי להראות כי קטר הפרה את ההבטחות שנתנה למדינות המפרץ ולמצרים בכל הקשור למלחמה בטרור ואי ההתערבות בעניינים הפנימיים של מדינות ערב.
פרשנים בעולם הערבי מטילים ספק גדול באפשרות להשיג פריצת דרך שתביא לפתרון מהיר של המשבר, הם לא שוללים את האפשרות כי עיקר מטרת שליחותו של שר החוץ טילרסון למפרץ נועד להרגיע את המצב ולמנוע הטלת סנקציות חדשות על קטר.
שר החוץ האמריקני מיהר להגיע למפרץ לפני הכינוס הצפוי של שרי החוץ של "הרביעיה הערבית" שאמור להתקיים במנאמה בירת בחריין כדי להחליט על סנקציות חדשות נגד קטר.
קטר מעודדת ממשימת התיווך של שר החוץ טילרסון, היא קונה זמן נוסף ומציגה את עצמה כמי שעומדת בהצלחה מול הלחצים של "הרביעיה הערבית" ואיננה מוותרת על עצמאותה וריבונותה.
אתמול ביקר שר החוץ טילרסון בקטר, נפגש עם שליטה השיח' חמד בן תמים ואף חתם על מזכר הבנה עם עמיתו הקטרי למניעת מקורות למימון הטרור, הוא אף הצהיר כי קטר היא המדינה הראשונה להיענות להחלטות ועידת ריאד בתחום המלחמה בטרור.
"הרביעיה הערבית" פרסמה הודעה שבה נאמר כי חתימת ההסכם הזה היא תוצאה של הלחצים שהיא הפעילה, היא הבהירה כי הדבר איננו מספיק וכי הסנקציות נגד קטר יימשכו עד שקטר תיענה לכל הדרישות ממנה.
קטר ממשיכה להפגין ביטחון עצמי רב, על-פי מקורות ערבים, שר החוץ הקטרי השיח' מוחמד בן עבד אלרחמן אלת'אני הסביר השבוע בחוגים סגורים כי ארצו מנהלת נכון את המשבר עם מדינות ערב, לטענתו העובדה שטורקיה מיהרה לשגר כוחות צבא לקטר סייעה רבות למנוע פעולה צבאית של מדינות ערב נגד קטר.
אתמול הגיע כוח צבאי נוסף של טורקיה לדוחא, קטר טוענת כי הוא הגיע לאימוני צבא משותפים במסגרת ההסכם הביטחוני בין שתי המדינות.
אי-אפשר להתעלם מהקשר בין משימת התיווך של שר החוץ טילרסון במפרץ לבין חילוקי הדעות בתוך הממשל עצמו בנושא המשבר עם קטר.
הנשיא טראמפ מוביל קו ניצי התומך בעמדת "הרביעיה הערבית", הוא זה שקבע את עקרונות המלחמה בטרור בוועידת ריאד ואף האשים את קטר באופן פומבי בכך שהיא מממנת באופן היסטורי את הטרור.
לעומתו, שר ההגנה מאתיס ושר החוץ טילרסון מגלים גישה מתונה כלפי קטר, שר ההגנה מאתיס אף התבטא בתחילת המשבר כי קטר נלחמת בטרור. לכן,סביר להניח ששר החוץ האמריקני טילרסון ישתדל למצוא נוסחת פשרה שתתאים גם להצהרות וההבטחות של הנשיא טראמפ בדבר המלחמה בטרור והפסקת מימונו, כל נוסחה אחרת תציג את הנשיא האמריקני באור מגוחך.
"הרביעיה הערבית" חוותה כבר אכזבה קשה מהמשבר הקודם עם קטר בשנת 2013, קטר לא עמדה בהבטחותיה, לכן, מבחינתה, בכל הסדר פשרה חייב לקום מנגנון פיקוח חיצוני שיוודא כי קטר עומדת בהתחייבויותיה החדשות.
האם שר החוץ טילרסון יצליח במשימת התיווך שלו היכן שנכשל שליט קטר המנוסה? ייתכן, בכל זאת לממשל החדש יש משקל רב יותר מאשר כווית. גם אם יצליח שר החוץ טילרסון להשיג אורכה נוספת לתיווך במשבר ולמנוע באופן זמני את החרפת המשבר והטלת סנקציות חדשות על קטר הדבר ייחשב להישג דיפלומטי אמריקני.
בכל מקרה, העולם הערבי וגם ארגוני הטרור עוקבים בעניין רב אחרי שליחותו של השר טילרסון, מדובר במבחן למידת נחישותה של ארצות הברית להילחם בטרור ולטפל כראוי במדינות הנותנות חסות ומממנות ארגוני טרור.
אם ארה"ב לא תעמוד על יישום העקרונות שקבע הנשיא טראמפ למלחמה בטרור היא שוב תצטייר כ "נמר של נייר" והדבר רק יעודד את כל הגורמים העוסקים בטרור להמשיך ואף להגביר את מעשיהם הנפשעים.

תאריך:  12/07/2017   |   עודכן:  12/07/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק מאיר
נחלת ארץ ישראל המשונה מכל הנחלות הזאת, העמידה שאלות מורכבות שאי-אפשר היה להן בלא יישוב    בנות צלפחד העמידו את השאלה לא רק לשמן אלא בכלל
צ'לו רוזנברג
גורמים בינלאומיים מזהירים שתוך חודשים ספורים, אולי קצת יותר, עזה תהפוך למקום בלתי ראוי לחיות בו    ישראל מנהלת את הסכסוך עם עזה ולא יוזמת כלום. מכבים שריפות
ציפי לידר
בשולי הכותרות: ח"כ חזן - עבריין תנועה סידרתי    כנסת יקרה, למה להגדיל אותה?    גבאי רכש את מניות העבודה    היו"ר הטרי מדיר דתיים    ולקינוח לא לשמנופוביה
אלברט שבות
אז יש אלוהים או אין אלוהים... והוויכוח ממשיך בעצלתיים ללא נוק אאוט ללא הכרעה    ויכוח דל, לציין, המתנהל לאיטו זה אלפי השנים מעל דפי ההיסטוריה העייפים
אסף אוריון
לאחרונה מסתמן שינוי בעמדת ישראל ביחס לכוחות יוניפיל בלבנון, המבטא חוסר שביעות רצון מהתנהלותו אל מול פעילות חיזבאללה מדרום לליטני. גם אם החליטה ישראל לפעול לצמצום סדר כוחות יוניפי״ל בלבנון, תוך התאמתו למאפייני פעילותו, קיימת חשיבות לניהול שיח מקצועי וענייני בערוצים המתאימים עם מטה האו"ם, עם המדינות התורמות הידידותיות ובתיאום הדוק עם ארצות הברית.
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il