X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הכישלונות הערביים במלחמת השחרור ובמלחמות שבאו אחריה וסירובם לקבל את תוכנית החלוקה והאיומים ב"סיבוב שני" במהלך מרבית שנות ה-50 ולמעשה עד לניצחון במלחמת "ששת הימים", הולידו שפע של סיפורים
▪  ▪  ▪
ששת הימים [צילום: AP]
בזבוז זמן
אינני מוצא שום טעם לחזור כיום לניסיונות חסרי הסיכוי הראלי לפענח את המציאות לאורך כל 130 השנים שבהן מדובר. התוצאה היחידה שיוליד ניסיון סרק מסוג זה היא בזבוז זמן.

מפעם לפעם אני נתקל בניסיונות לדון בשאלה מה היה מספר היהודים והערבים בארץ-ישראל, בין הרבע האחרון של המאה ה-19 לבין מועד אישור תוכנית החלוקה (החמישית) מנובמבר 1947. הרציונל של דיון כזה מנסה להציע ולהצדיק בסיס כמותי לוויכוח ההיסטורי בשאלה מי היו אז תושבי ואזרחי האזור, שלימים הפך לשטח המנדט הבריטי על א"י (24.4.1920, החלטת חבר הלאומים)1 וכיצד השתנה תמהיל דמוגרפי זה. בנתונים הנוכחיים, לאחר כ-70 שנות עצמאות של מדינת ישראל, לאחר למעלה מ-100 שנים של תהפוכות פוליטיות, אידיאולוגיות ובינלאומיות, כ-10 מלחמות ומאות היתקלויות אלימות בהיקפים ובעוצמות שונים בין "הטוענים לכתר", חזרה ליסודות ההם נראית אנכרוניסטית, שלא לומר בלתי-רלוונטית בעליל.
תקופת הדיון מתחילה כאשר מספר האוכלוסין בחבל ארץ זה (ישראל +ירדן) הוא כ-5% ממספרם כיום.2 כמעט כל נתוני היסוד הדמוגרפיים - בראש וראשונה ריבוי-טבעי, מאזני ההגירה שנתיים, מידת חוקיותם של נתוני הכניסה והיציאה מהטריטוריה, השפעות האמת של מהלכי המלחמות והשינויים הפוליטיים על מאזנים אלה ובעיקר חוסר כמעט מוחלט במיפקדי-אוכלוסין מסודרים במגזר הערבי - שאינם שלמים ואינם מהימנים. בחינה והערכה של נתונים חלקיים, שברובם סותרים אלה את אלה, ובאים ממקורות שונים, שמייצגים אי-רציפות ועקביות בדרך איסוף הנתונים, מיונם, בחינתם, רישומם ובקרתם, היא עבודת ניחוש ולא מחקר אוביקטיבי.
בעבר, בנקודות זמן שונות, נעשו מספר ניסיונות להעריך את פרטי השינויים בתמונה הדמוגרפית האזורית. דוגמה חשובה אחת היא עבודתה הידועה של ג'ואן פיטרס.3 בתנאי הנגישות שעמדו לרשותה ולאור העובדה שכלל הנתונים הדמוגרפיים, אלה שהיו זמינים, שהוסתרו, שסולפו במתכוון ואלה שנערכו מתוך כוונה לשרת מטרות פוליטיות - גם עבודות מסוג זה הן עדיין עדויות חלקיות וחסרות.
הוויכוח בסוגיות אלה אינו נוגע רק לדיוקים המספריים, אלא גם למהימנות ההנמקות וההסברים שניתנו לאירועים בעלי השלכות דמוגרפיות מהותיות, כגון: שינויי שלטון - אימפריה עותומנית, הצהרת בלפור, כיבוש צבאי בריטי, מנדט בריטי, הגירה ערבית, העליות היהודיות מאירופה טרום מלחמת העולם השנייה, מדיניות הספר הלבן הבריטי עד להכרזת העצמאות ועוד. ההכרזה על הקמת מדינת ישראל, הבריחה הערבית, הכרזת המלחמה והפלישה הצבאית של מדינות ערב לישראל ובעיקר כיבוש יהודה ושומרון על-ידי ירדן וגירוש ערבים ויהודים מישובים מסוימים בעיקר בא"י המערבית כחלק ממהלכי המלחמה, היוו צעדים במימוש דה-פקטו של תוכנית החלוקה.
הכישלונות הערביים במלחמת השחרור ובמלחמות שבאו אחריה וסירובם לקבל את תוכנית החלוקה והאיומים ב"סיבוב שני" במהלך מרבית שנות ה-50 ולמעשה עד לניצחון במלחמת "ששת הימים", הולידו שפע של סיפורים. חלקם נועדו "לתקן את ההיסטוריה", ולפתח נרטיבים לאומיים בחלקם מומצאים לחלוטין. אחרים ביקשו להפיץ נתונים שקריים על התמונה הדמוגרפית שלפני עידן המנדט ואישור תוכנית החלוקה, תוך התעלמות מקליטת פליטי השואה מאירופה, פליטי גירוש היהודים ממדינות ערב בעטיה של הכרזת העצמאות בישראל ועוד. מהלכים אלה עיוותו עוד יותר את התמונות האמיתיות. כחלק ממדיניות זו נמנעו הערבים בתקופת השלטון הירדני, מעריכת מפקדים באיו"ש מבוקרים על-ידי גורמים אוביקטיביים, שימרו פליטים אמיתיים ומדומים במשך דורות במעמד של פליטים במחנות ארעיים, לרבות כאלה שנפטרו מזמן, או היגרו למדינות אחרות.
על כן, אינני מוצא שום טעם לחזור כיום לניסיונות חסרי הסיכוי הראלי לפענח את המציאות לאורך כל 130 השנים שבהן מדובר. התוצאה היחידה שיוליד ניסיון סרק מסוג זה היא בזבוז זמן. נראה שוב התבצרות בעמדות ידועות ומוכרות והתעלמות מהשינויים שהתחוללו על פני השטח באזור המנדט לשעבר ובמרחב המזרח-תיכוני. בעידן הפוסט-מודרני, כאשר כל מציאות ניתנת "לרקונסטרוקציה" מילולית חופשית כרצון מחוללה ולדיון פרשני "מעופף" בו נשאר כל אחד מקובע בנרטיבים הפרטיים שלו, הופכים דיונים היסטוריים, שרב מדי הנסתר בהם על הגלוי, לסימפוזיון אקדמי שאין לו תכלית יישומית. חייבים להתנתק מהדרך הישנה והבלתי-קונסטרוקטיבית ולעבור לדיון שעיקרו הכרה במציאות וחיפוש פשרה היסטורית מנקודת מוצא ריאליסטית.
השינויים שהתחוללו ב-130 השנים שחלפו משקפים עובדות מוחשיות שאי-אפשר ואסור להתעלם מהן: א. בשטח המנדט הוקמו שתי מדינות-לאום: ישראל וירדן. ב. שטח המנדט של כ-115 אלף קמ"ר, מחולק כיום בין ישראל לירדן באופן שירדן שולטת ב-77% מהשטח בקירוב, וישראל שולטת בכ-23% ובכלל זה שטחי איו"ש. זו חלוקה בלתי מאוזנת בעליל, אבל ניתן לבנות סביבה כיום, וההדגשה היא על כיום, פתרון פשרה של הסדר מדיני ששני הצדדים יוכלו לחיות עימו, מבחינה מדינית, דמוגרפית, ביטחונית, ועל יסוד של שת"פ בניהול כלכלי ואקולוגי מוסכמים. ג. רוב תושבי ואזרחי ירדן הם פלשתינים בהגדרה המקובלת בקבוצה אתנית זו. לפיכך, יש במדינה זו כדי להעניק להם גם מענה לאומי בתחומי מדינה שהיא רובה ככולה ערבית-מוסלמית ועצמאית. בהנחה שגבולות הביטחון של ישראל יחפפו בקירוב רב את קווי-המתאר ההיקפיים הנוכחים של השליטה הישראלית (אין אפשרות ריאלית אחרת), יוכלו חלק מערביי איו"ש (הפליטים) לעבור לירדן ולהתבסס שם, ואחרים יקבלו אזרחות ירדנית ויוכלו להישאר כתושבים באיו"ש, במתחמי-מגורים מוסכמים. ד. הסדר ברוח זו יהיה בסיס להסדר מדיני אזורי סימולטני בין ישראל למדינות הסוניות המתונות, שיושלם באמצעות הסכם אסטרטגי בערבות אמריקנית, שיוכל לרסן את רוסיה אך יכוון בעיקר לבלימת התפשטותה של אירן והשיעה הקיצונית במרחב.
כחלק אינטגרלי מכל מהלך מדיני אזורי שיהיה לו סיכוי, חייבת ישראל לוותר בפומבי על רעיון שתי המדינות בארץ ישראל המערבית ולהציב במקומו רעיון מעשי, תואם הצרכים הביטחוניים והלאומיים שלה. פרוש הדבר, ויש להדגיש זאת בכל מו"מ, הוא התפשרות על כל תביעה נוספת לאיזון גאוגרפי בינה לבין ירדן, כפי שראוי היה לדרוש על יסוד הצהרת בלפור. ישראל תוכל לחיות בשלום גם עם פדרציה ירדנית-פלשתינית אם זו תהיה הבחירה הערבית, אולם בחסות הסדרי ביטחון והסדרים מדיניים מתאימים.
לאחר סיום המלחמה בסוריה, על-רקע הוויתור האמריקני לרוסיה על הגמוניה מעצמתית אזורית כוללת, המהלכים האירנים האזוריים והקשרים המתהווים בין אירן לטורקיה בשל האינטרס המשותף שלהם נגד כוונות הכורדים להכריז על מדינה עצמאית, יתקבע המזרח התיכון בהיערכות חדשה בשנה-שנתיים הקרובות. זה הזמן בו על ישראל לעצב מחדש גם את מציאות הביטחון הלאומי שלה. עניין זה הוא קריטי ואם יטופל נכון ובנחישות, אולי ימנע מלחמה אזורית בעתיד הלא רחוק.
חייבים להשליך לפח הפסולת של ההיסטוריה את כל החלומות ההזויים - אלה שעוסקים בשאלה כיצד לחסל את ישראל, אלה שעוסקים בשאלה כיצד לעזור "למחסלים" להשיג את מטרתם בטווח זמן מעט ארוך יותר, אבל גם אלה שסבורים שנוכל לממש כל מה שנרצה כאשר נתעורר משנת-החורף ונחליט על כך. בהזדמנות זו שהמזרח התיכון מבצע "כיול מחדש" שת מאזני-הכוחות וההיערכות הגיאו-פוליטית, צריכה ישראל העצמאית והריבונית להשתתף בכך באופן פעיל. לא תהיה לה הזדמנות נוספת לטעון למעשים שנעשו בהיעדרה או מאחורי גבה רק מפני שלא הייתה זמינה להתערב בהם בזמן ובאופן הנכונים.

הערות

1. החלטת וועידת סן רמו, שלימים אושררה בהחלטה 181 של ארגון האו"ם, שהחליף את חבר הלאומים.
2. מספר תושבי ירדן לשנת 2013 היה כ-6.5 מיליון נפש (ויקיפדיה). מספר זה גדל בלמעלה ממיליון נפש בהשפעת הפליטים שברחו לירדן בעת מלחמת האזרחים הסורית (ויקיפדיה). לא ברור כמה מהם יחזרו לסוריה, יישארו בירדן או יהגרו למקומות אחרים. מספר תושבי ישראל לשנת 2013 היה כ-8.1 מיליון נפש (ויקיפדיה). עם הקמת המדינה, היה מספר התושבים בה כ-806 אלף נפש (ויקיפדיה).
3. over Palestine, JKAP Pub. USA, Jewish conflict -, The origins of the ARABFrom the ImmemorialJoan Peters, 1984, LOCCCN 93-77505.

תאריך:  30/08/2017   |   עודכן:  30/08/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חזרה לבלפור ב"תרגום" עדכני
תגובות  [ 18 ] מוצגות  [ 18 ]  כתוב תגובה 
1
אתה ממחיש את הנקודה היטב!
אלטע קאקער  |  30/08/17 12:20
 
- כרגיל לא הבנת את הנקודה
רפי לאופרט  |  30/08/17 15:34
 
- Quod potis Iovi non potis bovi
אלטע קאקער  |  30/08/17 20:50
 
- טעית ואתה ממשיך לטעות
רפי לאופרט  |  30/08/17 21:48
 
- שכתוב ההיסטוריה לא ישנה אותה
אלטע קאקער  |  31/08/17 02:59
 
- אני מבין שאתה בורר את חלקי
רפי לאופרט  |  31/08/17 10:15
 
- ישראל לא חיה באשליה
הג'וקר  |  30/08/17 18:12
2
כיוון
באום  |  30/08/17 17:34
 
- המשוואה מורכבת יותר
רפי לאופרט  |  30/08/17 21:55
 
- צריך לקחת את
באום  |  30/08/17 23:15
 
- אני לא כל כך דטרמיניסטי
רפי לאופרט  |  31/08/17 10:01
 
- זה בדיוק מה שאני
באום  |  31/08/17 17:03
 
- נראה שאני חולק עליך
רפי לאופרט  |  1/09/17 11:38
 
- מה שאתה מציע
באום  |  1/09/17 17:24
 
- אינני מציע תכנית שרון 2
רפי לאופרט  |  2/09/17 09:31
 
- ההסדר הקיים
באום  |  2/09/17 11:45
 
- מבין , אך לא מסכים
רפי לאופרט  |  2/09/17 21:38
 
- כפרפרזה
באום  |  3/09/17 11:16
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-ערבי
איתמר לוין
תוקף את בג"ץ: הפכו את החוק נגר החרם למקוצץ    מלצר: עד היום לא תוקנו התקנות ליישומו של החוק; ביטלנו רק סעיף אחד    דנון: מקווה שיוניפיל יתחיל לדווח על הפרות של חיזבאללה
יורם אטינגר
הצונאמי הערבי הקטלני שפרץ בשלהי 2010, ומוגדר במערב כ"אביב ערבי", מוסיף שמן למדורת חוסר-הוודאות של משטרי הרודנות הערביים, הבלתי-יציבים והזמניים
יוסף אליעז
ארה"ב, ישראל ומצרים - מדיניות, כלכלה ונשק    האם יש לישראל מהלכים בארה"ב? האם יש מקום להפעלת השפעה ישראלית על ארה"ב לתת למצרים לחם ולא מטוסים? האם עלינו לעמוד עתה בחיבוק ידיים?
עמי דור-און
נראה כי אין לישראל מנוס אלא להקדים את אויביה כפי שעשתה במלחמת ששת הימים ולתקוף בהפתעה    וכדי שאיש לא יוכל להאשים אותה שהיא פתחה במלחמה, יצא נתניהו למסע אזהרה ברוסיה ושיגר משלחת רמת דרג לארה"ב    רק כדי שלא יגידו ידידינו שאנחנו התחלנו בלי כל סיבה    מכת-מנע נגד האירנים המתמקמים בסוריה ומהווים סכנה, נדרשת רק מחוסר ברירה
מנחם רהט
עוד תאריך "עגול": 70 שנה לפרוץ מלחמת השיחרור במיתקפה ערבית וטבח יהודים במועדון גן הוואי על גדות הירקון, באוגוסט 1947
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il