X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בתחום החדשות מוטלת על העיתונאי חובה לאסוף את המידע מן המקורות הטובים ביותר האפשריים, לבקש תגובה של הנוגעים בדבר ולקראת סוף התהליך לוודא כי הקוראים ניזונים ממידע שקול והוגן כדי שיהיו קרובים ככל האפשר, להכרת האמת; דברים המבהירים את הסכנות שמייצג שלטון המסתיר או מסלף מידע על פעולותיו כתב נשיא בית המשפט העליון בעבר משה לנדוי: "שלטון הנוטל לעצמו את הרשות לקבוע מה טוב לאזרח לדעת, סופו שהוא קובע מה טוב לאזרח לחשוב"
▪  ▪  ▪
[צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]

רבים בעולם התקשורת מאמינים, כי המשמעות המדויקת של עיקרון חופש הביטוי היא שמותר להם לכתוב ולפרסם כל מה שעולה על דעתם, אם זו תגובה למה שפורסם או דבר-מה מקורי מהרהורי לבם. אמונה זו היא שגיאה יסודית.
כאשר מדובר בחופש הביטוי יש לחלק את התחום לשניים. האחד - הבעת דעה. השני - דיווח חדשותי. כאשר כותב מביע את דעתו כמעט ואין עליו מגבלות פרט לאיסור פרסום לשון הרע, או הפרת צווים משפטים המונעים פרסום. לא כך באשר לחדשות. כאן מוטלת על הכותב חובה לאסוף את המידע מן המקורות הטובים ביותר האפשריים, לבקש תגובה של הנוגעים בדבר ולקראת סוף התהליך לוודא כי הקוראים ניזונים ממידע שקול והוגן כדי שיהיו קרובים, ככל האפשר, להכרת האמת. בתמצית הדברים אפשר לומר כי חובתו של העיתונאי העוסק בפרסום חדשות היא להתבטא במדויק.
כללים דומים חלים גם על המונח "חופש העיתונות" ואולי אף מחמירים יותר צריכים לחול לגבי השימוש במונח "זכות הציבור לדעת". כל מי שיבחן ביסודיות את שני המונחים האלה יבין במהירות כי לעיתונות אין חופש מוחלט לפרסם כל מה שיעלה על דעתם של אלה האחראים על העריכה, וגם כי אין לציבור זכות כלשהי לחדור ולנבור, למשל, לחייו הפרטיים של האדם, בניגוד לרצונו.
למרבה הצער כללים אלה אינם נשמרים בקפידה על-ידי אלה העוסקים כיום בכתיבה עיתונאית, אולי בגלל ריבוי אתרי החדשות ברשת ואולי כי עיתונאות היא מקצוע שאין צורך לקבל רישיון כדי לעסוק בו. אומנם קיימים בארץ בתי ספר לעיתונאות, ברמה כזו או אחרת, אבל רק מתי מעט הוכשרו בהם.
כדי להבין קצת יותר לעומק את משמעות הנושאים שהוצגו כאן, יש לקבל, לפחות על קצה המזלג, מעט הסברים ממצים, כפי שהם מוגדרים בישראל.
"זכות הציבור לדעת" היא זכותו של אדם יחיד ושל הציבור כולו, לקבל מידע הרלוונטי לצרכיו. ועוד: זכותו של אדם לקבל מידע באמצעי התקשורת, בנושאים שבהם עוסקים אמצעי התקשורת המגיעים לידיו.
"חופש הביטוי" נחשב לאחת מזכויות האדם הבסיסיות, אך לעתים הוא מוגבל באמצעות חקיקה מטעמים שונים כמו ביטחון, ביטויי גזענות כמו הכחשת השואה, דיני איסור פרסום לשון הרע או פגיעה בזכות לפרטיות.
"חופש העיתונות" נחשב לאחד מערכי היסוד של מדינה דמוקרטית ולכן יש להבטיח את אי-תלותה של העיתונות בשלטון ולהגן עליה מפני איומים מצד השלטון. העיתונות ממלאת פונקציה של ביקורת על השלטון וכדי שהעיתונות תוכל למלא את תפקידה על הצד הטוב ביותר ראוי לשמור מכל משמר את עצמאות העיתונות ואת ההימנעות מכל תלות שלה בשלטון.
דברים המבהירים את הסכנות שמייצג שלטון המסתיר או מסלף מידע על פעולותיו כתב משה לנדוי נשיא בית המשפט העליון בעבר, באחד מפסקי דינו. את הדברים החשובים האלה ראוי להבין ולהפנים בקרב כל העוסקים בכתיבה עיתונאית: "שלטון הנוטל לעצמו את הרשות לקבוע מה טוב לאזרח לדעת, סופו שהוא קובע מה טוב לאזרח לחשוב; ואין סתירה גדולה מזו לדמוקרטיה אמתית".

תאריך:  07/09/2017   |   עודכן:  07/09/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
החופש להתבטא במדויק
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
פרשת ילדי תימן החטופים
ב_שמואל  |  7/09/17 15:45
2
חופש האי פירסום לזכות הציבור
סתירות מיבניות  |  8/09/17 16:23
3
השמאל הפאשיסטי ובית המשפט1
שפרירית  |  12/09/17 05:57
4
השמאל הפאשיסטי ובית המשפט2
שפרירית  |  12/09/17 06:05
5
השמאל הפאשיסטי ובית המשפט3
שפרירית  |  12/09/17 06:30
6
השמאל הפאשיסטי ובית המשפט4
שפרירית  |  12/09/17 06:55
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אפרים הלפרין
באחת ההרצאות הראשונות של נשיאת בית המשפט העליון החדשה, אסתר חיות, הפליגה הנשיאה בזכויותיה של הפשרה על-פי סעיף 79 א' לחוק בתי המשפט. האמנם?
יעקב עמר
דבר לא יפייס את שונאי היהודים האנטישמים. האנטישמי הסופג שנאה חולנית ליהודים משחר ינקותו אינו מאמין באפשרות קיומה של פשרה כלשהי עם השטן היהודי
מנחם רהט
פסיקת בג"ץ המסתננים מהווה התנקשות אלימה וחצופה, ביעדיה ובחזונה של המדינה היהודית, בידי אנשים אטומים ומנותקים, שמעולם לא נבחרו לכך ולא הוסמכו לקבוע את צביונה    שלב נוסף בחתירת הבג"ץ הפוסט ציוני להפיכת המדינה היהודית למדינת כל אזרחיה    אדוני המסתנן, לא חשוב שהפרת ברגל גסה את חוקי המדינה; העיקר שתשב במעצר 60 יום, ואתה אדם חופשי שמוזמן להישאר איתנו לנצח נצחים
איתמר לוין
כמעט כל אמצעי התקשורת המקוונים התעלמו מפסק הדין בו אישר בג"ץ את פעולותיה של הממשלה מול החטיבה להתיישבות. הדבר נובע או מחובבנות ועצלנות של העיתונאים, או מאג'נדה של כלי התקשורת
זוהר בן-אשר
הרדיקליזם הפשיסטי נובע גם מהשאיפה להרגיע את חוסר שביעות הרצון באמצעות היענות לדרישות עממיות מסוימות כל עוד הדרישות האלה עולות בקנה אחד עם סדר העדיפויות של המפלגה. הנאמנות העיוורת למנהיג היא, כמובן, יסוד מוּסָד בפשיזם - וזה בדיוק מה שקורה בליכוד בימים אלה, עת שרבים מבין חברי הליכוד אומרים בקול רם כי תמיכתם במנהיג, ראש המפלגה, היא בלתי-מסויגת - גם כאשר ראש המפלגה אומר כי הוא מקבל מתנות וכי - למרות שזה אסור על-פי חוק - מבחינתו זה בסדר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il