X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
היחסים בין יהודי צפון אמריקה למדינת ישראל אינם יחידה אוטונומית נפרדת מההיסטוריה של העם היהודי מדובר באגף די רועש של מה שמכונה "יחסי ארץ ישראל והגולה" ככל שהתרחקנו מנקודת הזמן של החורבן המדיני והדתי של הממלכה היהודית בבית השני, הלכה ואיבדה ארץ ישראל את מעמדה הבכיר לטובת יהדות בבל
▪  ▪  ▪
[צילום: AP/Jacquelyn Martin, Pool]

זה נוח להטיל את האחריות לפער ההולך ומתרחב ("הקרע") בין יהודי צפון אמריקה ומדינת ישראל על ממשלות ישראל האחרונות. נוח עוד יותר לאופוזיציה להפיל את האחריות לכך על בנימין נתניהו. בקלי קלות אפשר לתלות את אי-פתרון מתווה הכותל וסוגיית הגיור, בעקבן של המפלגות החרדיות.
אפשר להצביע על העימות המתמשך בינינו לערביי האזור כְּמה שמרחיק מאיתנו את האגף הליברלי וסטודנטים יהודים בקמפוסים. אבל כל זה הוא קצף על-פני מים סוערים שהם אחרים ממה שמתואר בשיח הנפוץ במחוזותינו.
היחסים בין יהודי צפון אמריקה למדינת ישראל אינם יחידה אוטונומית נפרדת מההיסטוריה של העם היהודי. מדובר באגף די רועש של מה שמכונה "יחסי ארץ ישראל והגולה". ככל שהתרחקנו מנקודת הזמן של החורבן המדיני והדתי של הממלכה היהודית בבית השני, הלכה ואיבדה ארץ ישראל את מעמדה הבכיר לטובת יהדות בבל.
נכון הוא שההלכה היהודית ראתה בחכמי ארץ ישראל סמכות בלעדית לקביעת זמנים ולסמיכה ופסיקה, אך יהדות ארץ ישראל נחלשה ובבל התחזקה, וכשהגיע הכיבוש הערבי במאה ה-7, התופעה נחתמה סופית. ארץ ישראל הפכה למושא געגוע, בעוד רוב מניינו ובניינו של העם התפזר בין 70 אומות.

בשנות ה-80 של המאה ה-19 עוד היה רוב העם היהודי במזרח אירופה, ועם גלי ההגירה האדירים משם החל להתקבץ ציבור יהודי גדול בצפון אמריקה. אחוזים בודדים מהיהודים שעזבו את מקומם, בחר לעלות לארץ ישראל ושינה את מהלך ההיסטוריה של עמנו, אבל הרוב בחר באמריקה ובמערב אירופה. השואה חיסלה את רוב יהדות אירופה וכך אירע שעל סף תקומתנו כאומה מתחדשת במולדתה העתיקה, הפכה יהדות ארה"ב ליהדות בבל החדשה.
יהודי ארה"ב תמכו בישראל מבחינת מוסרית, כספית ופוליטית; רבים מהם התנדבו לשירות בצה"ל - אבל בבל נותרה בעינה. היהודים בארה"ב בחרו ברובם המוחלט לא לעלות ארצה. כך התקבע דפוס יחסים פטרוני משהו, ולפיו יהודי ארה"ב שימשו בתפקיד הדוד העשיר הדואג לאחיינו הצעיר והעני.
זה הותיר את הפוליטיקה הישראלית כמעט מחוץ לתחום עבור היהודים האמריקנים - אפילו אלה שהיו מעורבים בדרך זו או אחרת עם ישראל. אלו היו עניינים פנים-ישראלים שלא נגעו להם. אבל מתחת לפני השטח התחוללו שינויים היסטוריים אדירים שאת פריים התחלנו לראות בשנות ה-90 ואילך.
בשני העשורים האחרונים החלה להתקבע מציאות חדשה בהיסטוריה של היחסים בין יהודי ארץ ישראל ליהודי הגולה. לראשונה זה מאות רבות של שנים, הפכה ארץ ישראל - באמצעות מדינת היהודים - למרכז העם היהודי.
ישראל הפכה להיות המרכז מבחינה דמוגרפית: אנחנו היום המרכז היהודי הגדול ביותר בעולם; אבל גם מבחינה כלכלית, צבאית, מדינית ותרבותית - הלכה והתקבעה הבכורה של החברה היהודית פה על-פני שאר הקיבוצים היהודיים בעולם, כולל בארה"ב.

במשך כל שנותינו בגלות, הייתה העברית המולדת הרוחנית שלנו. התנ"ך, המשנה והמדרש, הטקסטים ההלכתיים, המנהגים, השירה, הפילוסופיה, הקשרים בין הקהילות היהודיות השונות ברחבי העולם - כולם נכתבו בעברית.
אינטלקטואל יהודי בספרד במאה ה-13, למשל, לא היה יכול להיחשב כזה ללא שליטה בעברית. וכך יהודי בפרובאנס או באימפריה העות'מאנית. להתעוררות הלאומיות העברית במאה ה-18 ואילך, קדמה התעוררות העברית. ספרות ההשכלה וספרות התחייה נכתבו עברית, והדיונים הלוהטים באשר לעתידנו התחוללו מעל דפי כתבי העת העבריים. כל אלה, הלכו ונעלמו מיהודי העולם ככל שהיישוב הארץ-ישראלי התחזק, וביתר שאת - עם הקמת המדינה. כיום, רוב האינטלקטואלים היהודים באמריקה אינם יודעים עברית. אלה שכן יודעים משהו, אינם שולטים בה באופן שמאפשר להם להיות חלק מהדיון ההיסטורי המתקיים בעם שלא באמצעות תרגום. לא מדובר בעניין קטן; השפה היא מגדירת זהות, ואי ידיעתה יוצר ניכור בזהות היהודית העצמית ובהזדהות עִם העַם היהודי ומדינתו.
בהיעדר שפה, אפשר להתנחם באמונה ובמסורת הדתית כמה שמחבר את היהודים, אבל רוב יהודי ארה"ב אינם מסונפים לזרם דתי כלשהו. האורתודוקסים, הקונסרבטיבים והרפורמים מונים כ-2 מיליון. יהודי ארה"ב מונים הרבה יותר (6-5 מיליון).
יוצא אפוא שהיהודים הפעילים - מבחינה דתית, חברתית או ציונית - הם מיעוט ניכר ביחס ליהודי ישראל. זה מטיל עלינו בישראל אחריות לקרב את יהודי ארה"ב ולא להרחיקם, להשתדל לתת לזרמים השונים הרגשה של בית. הרי אלו אחינו ואחיותינו.

שינוי היסטורי משמעותי זה - היפוך היחסים בין יהדות ארץ ישראל ליהדות הגולה - מסביר את הפער ההולך ומתרחב בין חלקים ביהדות אמריקה לישראל. מכיוון שישראל הפכה למרכז העם היהודי, מה שמתרחש בה משפיע על כל מי שמעורב בה מבין יהודי העולם. וכך, המחלוקת הפוליטית העמוקה בישראל, בין ימין לשמאל, בין דתיים לחילונים ובין ציונים לפוסט-ציונים וכדומה - חלחלה פנימה אל לב הוויכוח היהודי באמריקה.
אלה מיהודי אמריקה המדברים על ניכור ופער שהם חשים כלפי ישראל, מאמצים קו דומה לאותו חלק בחברה הישראלית המרגיש פער וניכור כלפי המדינה. אפשר לראות העתקה אחד לאחד של טיעוני השמאל הישראלי בידי השמאל היהודי האמריקני ביחס למתח שבין ישראל היהודית וישראל הדמוקרטית, ביחס לשאלת היאחזותנו בלב א"י ההיסטורית וביחס לציונות.
באותה מידה, אפשר לראות הזדהות של האגף הימני ביהודי ארה"ב עם מדיניות ישראל הנוכחית, וממילא שינוי הולך וגובר בדפוסי ההצבעה לכיוון המפלגה הרפובליקנית.
המחלוקת שם דומה מאוד למחלוקת אצלנו, והיא מעידה, לדעתי, על היפוך במגמת ההשפעה: ישראל משפיעה היום יותר על יהודי העולם ובראשם יהודי ארה"ב, שייבאו לתוכם את המחלוקות הפנימיות אצלנו. ישראל הפכה למדינת העם היהודי, לא רק כהצהרה.
מכאן גם הסערות התורניות סביב התבטאויות בכירים בהנהגה הישראלית ביחס ליהדות אמריקה. מנהיגים ישראלים צריכים להביא בחשבון יותר ויותר שמה שהם אומרים בישראל, יפה באותה מידה ליהודי העולם, המקשיבים ומגיבים.
ה"קרע" המדובר בין ישראל ליהדות ארה"ב אינו אפוא קרע, אלא שיקוף מרתק של הוויכוח הפנים-ישראלי, שמשמעותו חזרתה של יהדות ארץ ישראל למעמד הבכורה שהיה לה טרם החורבן האחרון. גם זה מפירותיה של שיבת ציון.

פורסם במקור: ישראל היום (30.11.17)
תאריך:  04/12/2017   |   עודכן:  04/12/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לא קרע, שינוי היסטורי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
הסיפור עם "הלובי היהודי",
זו התפתחות מבורכת  |  4/12/17 11:12
2
הקרע אינו על העליונות
ב_שמואל  |  5/12/17 03:44
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אסתר שניאורסון גרי
ניסיתם ללגלג בארץ נהדרת, לעורר אצלנו את בלוטות הלעג, אבל כן יש על חמתכם ארץ נהדרת, אולי בגלל שיש גב באומה
בעז שפירא
למרות נטייה פוליטית ימנית ברורה, חתירה לשלמות הארץ, דאגה להתיישבות וחיבה יתרה ללומדי התורה, איני יכול שלא להיזכר בכמה וכמה מקרים בהם לא מלאה מפלגת הבית היהודי אחר הציפיות שהיו לבוחריה מבית כזה - יהודי!
איתן קלינסקי
אני מבקש להביע את כאבי, שהדרישה של אליהו אילת נקברה    ופני ההיסטוריה שלנו יכלו להיות אחרת, אם היינו מקשיבים לקול המוסרי של אליהו אילת
משה חסדאי
בְּכָל יוֹם הָיָה עוֹרֵךְ הַנשיא טְכָּסִים וּמְסִבּוֹת לְכָל אַנְשֵׁי מַמְלַכְתּוֹ, כְּדֵי שֶׁיּוּכַל לְהִתְקַשֵּׁט בִּבְגָדָיו הַמְּפֹאָרִים, וְאַף כַּאֲשֶׁר שָׁהָה בְּאַרְמוֹנוֹ הָיָה מַחְלִיף מִדֵּי פַּעַם בְּפַעַם אֶת בְּגָדָיו מִמְּהֻדָּרִים לִמְהֻדָּרִים יוֹתֵר
יוסף אליעז
אם סֵירוּבַי המבטחים לבטח "ביטוח מקיף" ימשכו ראוי לשקול חקיקה להקמת מין "פול" כזה גם לנזקי רכוש ולא רק לנזקי-גוף. ושוב: היכן הפיקוח למניעת קרטלים?!
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il