X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
מדד השחיתות מעיד על מצבנו הלא מזהיר מבחינת השחיתות גם כאן הטכנולוגיה יכולה לסייע שחיתות מבוססת על אמון הציבור במערכות השלטוניות וכיצד החברה האזרחית תופסת את מידת היושרה של העומדים בראש המדינה
▪  ▪  ▪
[צילום: מרים אלסטר/פלאש 90]
קווים אדומים
העדר שקיפות הוא חממה לעבירות השחיתות שעליהן אנחנו שומעים וקוראים בכל יום, לפחות בזמן האחרון. החשיפה בכלי התקשורת והפומביות של החקירות והדיונים הם המנגנון המרכזי ששומר על כך שבעלי שררה וכוח לא יעברו את הקווים האדומים.

בעיתוי מקרי ובלי קשר לפרשיות השחיתות האחרונות שנחקרות, כך יש להניח, פורסם (יום ד', 21.2.18) מדד השחיתות הבינלאומי, שבודק את המצב ב-180 מדינות. מיהי המדינה שנמצאת במקום הראשון? ואיפה אנחנו? חכו רגע.
את המדד, שמתפרסם מאז 1995, עורך הארגון הבינלאומי לשקיפות, שיש לו שלוחה בישראל, הרשומה כעמותת שקיפות בינלאומית ישראל ובראשה עומדת השופטת בדימוס נילי ארד. המדד מורכב מתשובות לשורה ארוכה של שאלות, ומידע שנאסף באמצעים דיגיטליים ופיזיים ממכוני מחקר שונים, תוך שימוש במערכות לניתוח אנליטי, איסוף סטטיסטי ומערכות חכמות אחרות.
עורכי המדד מבצעים שקלול לשאלות שכל מכון מחקר צריך להשיב עליהם. בין היתר, מופיעות שאלות כמו: כיצד רואים החוקרים את רמת השחיתות במגזר הציבורי? האם הם נתקלו במקרים שבהם אנשי ציבור עשו שימוש לרעה בכוחם ובסמכותם? האם אנשי ציבור הועמדו לדין על שחיתות? האם אנשי הציבור עושים שימוש נכון בקופה הציבורית ובהעברת כספי ציבור, או שמשתמשים בהם שלא כדין? האם הם משתמשים במשרה הציבורית לתועלת אישית, מבלי לשאת בתוצאות? האם קיים נפוטיזם במגזר הציבורי? האם ניתנת הגנה משפטית לחושפי שחיתויות במגזר הציבורי ולחוקרים המתריעים מפני מקרים כאלה? מה מידת ההגנה על חופש העיתונות במדינה? ומה מידת השמירה על זכויות האזרח ועל מרחב הגישה של פעילי החברה האזרחית למידע במרחב הציבורי?
איפה אנחנו בטבלה?
ישראל מדורגת במדד, שמתייחס ל-2017, במקום ה-32 מבין 180 המדינות (כאשר המקום הראשון הוא הכי פחות מושחת), עם ציון 62 - קצת לפני מדינות כמו סלובניה, בוסניה ופולין. בכך ירדה ישראל מהמקום ה-28 מ-176 מדינות ב-2016, עם ציון 64. מבין 35 מדינות ה-OECD, אנחנו מדורגים במקום ה-23. באופן יחסי, אין בכך שינוי מהדירוג ב-2016, שבו עמדנו במקום ה-22 מבין 34 מדינות. בראש המדד העולמי הנוכחי נמצאת ניו-זילנד, עם הציון 89, ואחריה דנמרק, פינלנד ונורבגיה. את המקומות האחרונים תופסות סוריה, דרום סודן וסומליה, עם ציון 9 בלבד.
מי סקרו את השחיתות בישראל?
מספר מכוני מחקר השתתפו בסקירת השחיתות: קרן ברטלסמן, שפועלת כקרן לשיפור החינוך, שמעצבת ומניעה פרויקטים ממשלתיים ומפעילה את מדד הממשל בר קיימא SGI; גוף המחקר של העיתון אקונומיסט, EIU, שמשמש גם כחברת ייעוץ שמעסיקה חוקרים ב-200 מדינות; Global insights business - חברת מידע שמעסיקה 5,100 עובדים ב-30 מדינות; IMD - בית ספר לעסקים, שמפרסם מדי שנה את ספר התחרות השנתית WCY; ובישראל חקרו הפורום הכלכלי העולמי וארגון Varieties democracy של אוניברסיטת גוטבורג שבשבדיה, שעוסק באיסוף נתוני מחקר במדעי החברה והמדינה.
מה זו בעצם שחיתות?
שחיתות, או יותר נכון קביעה של רמתה, מבוססת על אמון הציבור במערכות השלטוניות וכיצד החברה האזרחית תופסת את מידת היושרה של העומדים בראש המדינה. זהו מקור כוחו וחשיבותו של המדד - מה אנחנו חושבים על המדינה שלנו? האם היא נתפסת כמושחתת?
בנוסף, שחיתות היא פונקציה של רמת שקיפות. בעידן הדיגיטלי שבו אנחנו חיים, שקיפות היא נושא מרכזי, שעומד על סדר יומם של מנהלי ארגונים ומקבלי החלטות, בין אם חלה עליהם רגולציה שמחייבת אותם לשקיפות ובין אם לאו. אלה משקיעים במערכות מידע, באנליטיקה, ועוד לא רק כדי לשפר את השירותים שלהם, אלא גם כדי להציג את הדברים כלפי חוץ. זה נכון במיוחד לגבי ממשלות, גופים ציבוריים ורשויות מקומיות.
העדר שקיפות הוא חממה לעבירות השחיתות שעליהן אנחנו שומעים וקוראים בכל יום, לפחות בזמן האחרון. החשיפה בכלי התקשורת והפומביות של החקירות והדיונים הם המנגנון המרכזי ששומר על כך שבעלי שררה וכוח לא יעברו את הקווים האדומים.
מתחת לשכבה העליונה של עקרון השקיפות שמונעת שחיתות נמצאים מיזמי התקשוב הלאומיים שהממשלה משקיעה בהם. כל אחד מהפרויקטים נועד על-מנת לאפשר עבודה יעילה ואפקטיבית יותר של המשרדים, וגם כזו ששקופה וחשופה לכל ביקורת.
השופטת בדימוס ארד הסבירה ש"אין במדד כדי לקבוע שהמדינה, על כלל תושביה, מושחתת. במסגרת זו של המדד נמצאת תפישת השחיתות במדינת ישראל כפי שהיא נתפסת על-ידי מומחים ואנשי עסקים במקורות המידע ובמכוני המחקר, בבחינה של אמות מידה בינלאומיות".
כך או כך, בשורה התחתונה, המדד שפורסם אמש הוא עוד דוגמה כיצד טכנולוגיה מהווה מרכיב מרכזי באחד הנושאים היותר חשובים שהחברה הישראלית עוסקת בהם, כיום יותר מתמיד.

תאריך:  25/02/2018   |   עודכן:  25/02/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 OECD  נילי ארד
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם ישראל היא מדינה מושחתת
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
מדינה שחוטפת עשרות אלפי ילדים
בוזגלו מהמבחן  |  27/02/18 16:21
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
היסח הדעת של הנהג, כמו גם של הולך הרגל, הוא הגורם המרכזי לתאונות הדרכים בכבישי ישראל. הגיעה לכן העת להקדים רפואה למכה
איתן קלינסקי
זה היה הליך משפטי, בו השופטת הילה גרסטל כמעט ולא דברה. במילים מועטות ובנוכחות, שהשרתה את מורא הדין, הייתי עד לניהול של הליך משפטי, שעשה צדק לידידתי. לי כאזרח ניתנה תחושה נעימה במפגש עם הליך משפטי אותו ניהלה כבוד השופטת, גרסטל
ד"ר חיים משגב
מסע הציד נגד בנימין נתניהו הופך למרושע מיום ליום. כל הגבולות נחצים. ראשי המשטרה משקרים בפרהסיה. המפכ"ל רוני אלשיך מטיח האשמות-שווא. היועץ המשפטי לממשלה ד"ר אביחי מנדלבליט מגמגם    בניגוד להלכות, מגויסים העבריינים העיקריים כדי לשמש עדי מדינה
יוני בן-מנחם
פועלת לצמצום המעורבות של קטר בבעיה הפלשתינית ומעודדת את מעורבות איחוד האמירויות ברצועה. המדיניות המצרית נועדה להעניש את קטר על פעולותיה לערער את יציבות המשטר במצרים ולחזק את מעמדו של מוחמד דחלאן ברצועה
נסים ישעיהו
מתוך הביקורת שלי על התנהלותו בענייני פנים נמנעתי מלהצביע עבורו, אבל כמובן, זו לא סיבה להתעלם מהעובדה שתפקודו כראש ממשלה הוא מעולה. אולי הטוב ביותר עד היום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il