X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עורך דין יפוצה ב-37,000 שקל בידי שני לקוחות לשעבר אשר הגישו נגדו תלונות סרק לוועדת האתיקה של הלשכה, לאחר שהוכח שהשניים ידעו שאין אמת בתלונותיהם
▪  ▪  ▪
גזל של זמן ומשאבים

אדם מגיש לוועדת האתיקה בלשכת עורכי הדין תלונת סרק, והתלונה נגנזת מחוסר ראיות. האם במצב זה עורך הדין יכול לקבל פיצוי בגין לשון הרע? התשובה עשויה להיות חיובית - אם עורך הדין יוכיח שמדובר היה בתלונה שהוגשה בחוסר תום לב. כך פסקה לאחרונה שופטת בית משפט השלום בטבריה, ברכה לכמן, פיצוי של 37,000 שקל לעו"ד שהוגשו נגדו שתי תלונות שווא בידי לקוחות לשעבר.
עריכת דין איננה ככל עיסוק אחר. מדובר במקצוע המקפל בחובו אחריות רבה. אחריותו של עורך הדין קבועה במפורש בכללי האתיקה של הלשכה, לפיהם "עורך דין ייצג את לקוחו בנאמנות, במסירות, ללא מורא, תוך שמירה על הגינות, על כבוד המקצוע ועל יחס כבוד לבית המשפט". הכללים מאפשרים ללקוח להגיש לוועדת האתיקה תלונות ספציפיות נגד עורך דין בגין מקרים קונקרטיים.
אך מה יעשה עורך דין שהוגשה כנגדו תלונת סרק? האם עליו להסתפק בגניזת התלונה? האם, במקרים חמורים, הוא רשאי לעבור להתקפה, ולהגיש כנגד המתלונן תביעה מכוח חוק איסור לשון הרע? התשובות לכל השאלות הללו נבחנות בהתאם לנסיבות, אך חשוב להבין עיקרון מרכזי. אדם שיגיש בחוסר תום לב תלונת שווא נגד עורך דין - עלול לשלם מחיר שיכול להגיע לכדי עשרות אלפי שקלים.
קיים מרחק רב בין תלונת סרק לפיצוי. העובדה שהתלונה לא התקבלה, ואפילו אם דחייתה וגניזתה היו ברורות לעורך הדין למן הרגע הראשון כשמש בצהריים, לא מעידה בהכרח על קיומה של עילה להגשת תביעה. חוק איסור לשון הרע דורש עמידה במספר שלבים המשלימים זה את זה. השלב הראשון, הוכחת הפרסום כ"לשון הרע", הוא לרוב החלק הקל. תלונה נגד אדם טומנת בחובה מעצם טבעה אלמנט של לשון הרע.
אולם השלבים הבאים מאתגרים יותר, שכן לפי חוק איסור לשון הרע, לא כל פרסום מצדיק פיצוי. ישנם פרסומים מותרים וישנן הגנות העומדות למפרסם (כמו הגנת אמת דיברתי או הגנת תום הלב). המכשול העיקרי שעומד בפני עורך הדין טמון בעובדה שמדובר בפרסום שהיה בפנייה לרשות מוסמכת.
סעיף 15(8) לחוק, שעוסק ב"הגנת תום הלב", מעניק הגנות לאדם שפונה לרשות המוסמכת לבדוק תלונות. בענייננו, ועדת האתיקה היא הרשות המוסמכת לדון בתלונות נגד עורכי דין, ועל כן פנייה אליה לכשעצמה לא מהווה פרסום אסור. ממש כשם שהגשת תלונה במשטרה איננה מצדיקה באופן אוטומטי הגשת תביעת פיצוי, גם אם התיק נסגר ולא הבשיל לכתב אישום.
מנגד, עצם העובדה שהתלונה הוגשה לרשות מוסמכת היא לא חזות הכל. הפרסום יהיה "כשר" רק אם הוא בוצע בתום לב. בסעיף 16 לחוק איסור לשון הרע, העוסק בנטל ההוכחה, נמנים שלושה תנאים שבהתקיים אחד מהם לפחות, הדבר מוביל לקיומה של חזקת "חוסר תום לב" ואלו הם: התלונה לא הייתה אמת והמתלונן לא האמין באמיתותה; התלונה לא הייתה אמת והמתלונן לא נקט באמצעים סבירים לפני הגשתה בכדי להיווכח אם היא אמת או לא; התלונה הוגשה מתוך כוונה לפגוע בנשוא התלונה. ואיך יודעים אם המתלונן תם לב? התשובה נעוצה בנסיבות כל מקרה לגופו.
במקרה בו אנו עוסקים, הגישו אב ובנו תלונה נגד עורך דין לוועדת האתיקה במחוז צפון של הלשכה. בתלונה אחת נטען שעורך הדין זייף חתימה על ייפוי כוח, ובשנייה - שהוא נטל כספי פיקדון שהופקדו בבית הדין לעבודה. שתי התלונות נגנזו בעילה של חוסר ראיות. עורך הדין טען בתביעתו, כי המתלוננים ידעו שהם מגישים תלונות סרק ללא ראיות, וכי הם פעלו בכדי להתחמק מתשלום שכר טירחה. המתלוננים, לעומת זאת, אמרו, כי התלונות היו תלונות אמת, ולכל הפחות הם האמינו באמיתותן בעת ההגשה.
בית המשפט קבע, כי הנתבעים, אשר הציגו גרסאות סותרות וחסרות, לא הצליחו להוכיח את טענותיהם. בית המשפט קיבל את התביעה ופסק לטובת עורך הדין פיצויים בסך 25,000 שקל בגין לשון הרע והוצאות בסך 12,000 שקל.
בוועדות האתיקה המחוזיות מתמודדים מדי שנה עם תלונות רבות המתבררות כתלונות שווא או טענות מופרכות. ראש לשכת עורכי הדין, אפי נוה, התייחס לכך בשנת 2012 בעת שכיהן כיו"ר ועדת האתיקה במחוז תל אביב. לדבריו, באותה עת 85% מהתלונות היו תלונות סרק - לא אחת במטרה להימנע מתשלום שכר טירחה, להלך אימים על עורך הדין או במסגרת "חיסול חשבונות".
הגשת תלונת סרק לא פוגעת רק בעורך הדין הספציפי ואיננה רק מהלך העלול להוליד תביעה בגין לשון הרע. זוהי פעולה המסבה נזק לציבור הרחב. תלונות סרק, שסופן להידחות, מטילות עומס רב על ועדות האתיקה שנאלצות לכלות משאבים רבים של כוח אדם וזמן בבירורן המיותר. יש בהן כדי לפגוע במתלוננים תמי לב, שכן ריבוי תלונות סרק עלול להקשיח את ליבם של חברי הוועדה ולמנוע טיפול בתקלות אמיתיות הדורשות מענה.

הכותב הוא המשנה לראש לשכת עורכי הדין.
תאריך:  28/03/2018   |   עודכן:  28/03/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 אפי נוה / Efi  Nave  תום לב
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מחירה של תלונת סרק
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
זה צד אחד של המטבע
במבה  |  28/03/18 13:07
 
- ומה הקשר בין מחט לתחת?
אברהם 101010  |  28/03/18 21:08
 
- עוכרי דין!!
לילי המקורית  |  30/03/18 01:23
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
המצוקה שבה נמצאת תנועת חמאס דחפה אותה לקיים "הפגנת כוח" ברצועה באמצעות תרגיל צבאי גדול של הזרוע הצבאית. חמאס משדרת מסר לארה"ב, ישראל והרש"פ כי לא תסכים ל"עסקת המאה" של טראמפ ואין בכוונתה לוותר על שליטתה ברצועה
אליהו קאופמן
זה התרחש מהר יותר משציפיתי    לשקר אין רגלים ולכן מר"צ החליקה על הבננה ששמה תמר זנדברג    תרגיל קלוגהפט הוכיח מה שמצפה למר"צ בעתיד תחת בהנהגתה של הגב' עם הקעקועים והקוקאין    הסיפור המודרני של האטד והעצים
רחלי בן-צור
לכן כשלפני יומיים נעצרה שפי פז, מיד הרמתי טלפון להורים שלי לודא שהכל בסדר איתם, ושלא איזה מסתנן התנפל עליהם ברחוב והיכה אותם נפש
בעז שפירא
מלבד הודאת שני נאשמים, הודאה שהושגה בעינויים קשים מנשוא, אין בידי התביעה דבר וחצי דבר. לכך משמעות כפולה - הודאת נאשם כשלעצמה אין בה כדי להרשיע והחמור יותר - על הודאה כזו להינתן מרצונו החופשי של נותן ההודאה, מה שברור למעלה מכל ספק שלא מתקיים כאן ב"פרשת דומא"
יצחק מאיר
יותר מדי שחקנים בזירה משחקים ביותר מטקסט אחד במחזה, יותר מדי מהם מפתיעים אפילו את עצמם כשהם מגיבים ביום נתון, פתאום אחרת לחלוטין מאשר העלו על דעתם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il