X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
32 פקידי יערות, פזורים ברחבי הארץ סמכויותיהם רחבות להחלטותיהם השלכות כלכליות וסביבתיות לעיתים משמעותיות מי מפקח עליהם ומה מידת הפיקוח עליהם? האם קיימת שקיפות מידע לגבי החלטותיהם?
▪  ▪  ▪
בלי לראות... [צילום: אלי אלון]

חוק הגנת האילן
לא רבים יודעים, כי החל מנובמבר 2008, כל עץ בוגר בישראל הוא אילן מוגן על-פי חוק. במילים פשוטות, חל איסור גם במרחב הציבורי וגם במרחב הפרטי על כריתת עץ (בוגר) ללא אישור פקיד היערות. על אדם המעוניין לכרות עץ בוגר או להעתיקו למקום אחר, לקבל אישור מהגורם המוסמך שהוא פקיד היערות האחראי על האזור בו צומח העץ. בישראל פועלים כיום על-פי הודעת דוברות משרד החקלאות ופיתוח הכפר 32 פקידי יערות - חלקם מקק"ל וחלקם מטעם הרשויות המקומיות. על פקידי היערות ברחבי הארץ אחראי פקיד היערות הארצי הפועל במסגרת יחידת יער ואילנות במשרד החקלאות ופיתוח וממונה על-ידי שר החקלאות. פקיד היערות הארצי מגבש מדיניות בהתאם להנחיות השר ומיישמה מול פקידי היערות של קק"ל, פקידי היערות ברשויות המקומיות והגורמים המקצועיים המעורבים.
פרסום של רישיונות כריתה והעתקת עצים
בהתאם להנחיות פקודת היערות על פקיד היערות לפרסם לציבור מידע על-אודות רישיונות (אישורים שניתנו) לכריתה או העתקה של עצים בטרם כניסתם לתוקף.
המידע המפורסם כולל את מבקש הרישיון, מיקום העצים המיועדים, סוגם ומספרם, סיבת מתן הרישיון, שם נותן הרישיון ותוקפו. משך פרסום הרישיונות באתר משרד החקלאות הוא 14 יום. הפרסום מוסר מהאתר עם כניסת הרישיונות לתוקף.
האם קיימת "חתימה אוטומטית " באישורי כריתה ?
נדרש אני לנושא פקידי היערות לאחר שלפני מספר שבועות כרתה עיריית עפולה שישה עצים ברחוב הנשיא בעפולה - רחוב מרכזי בעיר (כתבה על כך פורסמה באתר זה). מנהל מחלקת הגינון בעירייה הסביר כי לא היה מנוס מכריתת העצים שכן 4 מתוך השישה היו במצב מוות והשניים האחרים הסמוכים לבתי אוכל היוו משכן של ציפורים שהטילו לשלשת בקרבת בתי האוכל וסיכנו בריאתם של הסועדים. מנהל מחלקת הגנים ציין כי הכריתה בוצעה באישור פקיד היערות.
בדקתי לעומק את הנושא, ביקרתי במקום, צילמתי ובחנתי כל הגזעים הכרותים, שוחחתי עם בעלי חנויות הצמודות לגזעים הכרותים ואלה אמרו לי כי העצים לא היו חולים ולא הייתה בעיה של לשלשת ציפורים. להבנתי לא הייתה הצדקה לכריתת העצים. מעניין מה הם נימוקי פקיד היערות שאישר את כריתת העצים ברחוב הנשיא בעפולה והאם פורסמו בציבור, ולא פחות מעניין אם פקיד היערות ביקר במקום ובחן מקרוב את מצב העצים וסביבתם. אני יוצא מנקודת הנחה שפקיד היערות ביקר במקום שכן אם לא כן - על סמך מה החליט לאשר כריתת העצים?
התחושה באופן כללי מבלי להתייחס ספציפית לכריתת העצים בעפולה שצריך להיבדק, היא כי יש "יד קלה". אפילו חתימה אוטומטית מצד פקידי היערות לפחות מצד חלק לא קטן מהם, במתן אישורי כריתת עצים לרשויות המקומיות וליזמי נדל"ן, ובפועל רבים מפקידי היערות שאמורים להגן על עצי ארצנו, אינם עושים זאת כראוי. הם אינם עצמאיים כפי שצריכים להיות, אלא מעין "יס-מנים" שחותמים אוטומטית על אישורי כריתה ואינם יכולים או שאינם רוצים ל"הרגיז" גורמי נדלן ברשויות המקומיות או יזמי נדלן חזקים ומקושרים. פקידי יערות יודעים כי אם יגלו עצמאות יתר עלולים לאבד משרתם.
החלטה של פקיד יערות לאשר כריתת עצים בשטח אדמה למטרות נדל"ן ופיתוח, מסחר וכדומה יכולה להניב לבעל השטח וליזמי נדל"ן רווחים נאים, לעומת זאת איסור כריתת עצים בשטח יכולה לגרום להם נזקים כלכליים של מיליוני שקלים ומחייבת אותם לשנות את תוכניות הבנייה או אף לבטלן כליל. על כן אין להוציא מכלל אפשרות שיש ניסיונות מצד קבלנים או כרישי נדל"ן עתירי ממון וקשרים לשחד פקידי יערות ועוזריהם בטובות הנאה כאלה ואחרות (זה לא חייב להיות כסף) כדי שיאשרו להם כריתת עצים במתחמי הנדל"ן שהם בונים או מתכננים לבנות.
אגב מעניין לדעת מה הכשרתם של פקידי היערות בתחום נושא העצים. כמה מבניהם הם אגרונומים או בעלי השכלה בתחום הייעור והעצים. ועוד מעניין לדעת כמה מבין פקידי היערות מגיעים למקום בו נטועים העצים שאותם מבקשים לכרות ובוחנים אותם ואת סביבתם מקרוב. אלה שלא באים למקום בו נטועים העצים על סמך מה מחליטים החלטותיהם. על סמך המלצות?
מי מפקח על פקידי היערות
לאור כל האמור לעיל פניתי לדוברות משרד החקלאות ופיתוח הכפר בשאלות הבאות: ראשית ביקשתי את התייחסות המשרד לכריתת העצים ברחוב הנשיא בעפולה מי אישר כריתתם ולמה וכן פניתי בשאלות כלליות הנוגעות לפקידי היערות בארץ ומידת הפיקוח עליהם ועל החלטותיהם:
1.כמה פקידי יערות יש במדינת ישראל.
2. האם יש פיקוח ומעקב על פקידי היערות מצד משרד החקלאות שבודק ומוודא שהחלטותיהם מוצדקות ענייניות ולא מעורבים בהן שיקולים זרים.
3, האם פקיד היערות מחויב למלא דוח- טופס ולנמק החלטותיו
4. האם אזרח יכול לקבל דוחות ונימוקים להחלטות של פקיד היערות.
תגובת משרד החקלאות ופיתוח הכפר
וזאת תגובת יעל פרידנרייך עוזרת דוברת משרד החקלאות ופיתוח ואני מביא דבריה במלואם וכלשונם:
"משרד החקלאות רואה חשיבות רבה בשמירה על העצים וההגנה עליהם, ולכן כל הליך כריתת עצים נעשה על-פי נוהלי העבודה של פקיד היערות. רישיון הכריתה ניתן לאחר בדיקה ואישור של אחד מתוך 32 פקידי היערות, הפזורים ברחבי הארץ. במקביל, פקיד היערות הראשי במשרד החקלאות מפקח, מבקר את הדוחות השנתיים ועורך ביקורות ופגישות עם פקידי היערות האזוריים והעירוניים. יתר על כן, כחלק מתהליך קבלת הרישיון, פקיד היערות מחויב להנפיק דוח רישיון כריתה, ובו סיבת הבקשה להנפקת רישיון הכריתה.
במקרה המדובר (כריתת העצים ברחוב הנשיא בעפולה א.א) לנוכח בעיות בטיחות, פקיד היערות האזורי של קק"ל באזור גליל תחתון-עמקים נתן רישיון כריתה עבור שני עצי וושינגטוניה חסונה וארבעה עצי ברכיכיטון הנמצאים ברחוב הנשיא בעפולה.
לעניין שקיפות המידע, על-פי חוק חופש המידע, כל אזרח רשאי להגיש בקשה למידע בדבר החלטה על כריתת עץ כזה או אחר. כל בקשה נבחנת לגופה, בדגש על שקיפות.
במסגרת זו, פקיד היערות הראשי במשרד החקלאות קורא לציבור להיות ערני בכל הקשור לעצים בסביבתו, לדרוש מהרשויות ומהגוזמים הסברים על-אודות פעולות גיזום וכריתה ולדווח לפקידי היערות או ליחידת הפיקוח כאשר עולה חשש לביצוע פעולות כריתה שאינן חוקיות או לפעולות גיזום שאינן מקצועיות. לדיווח מידי על פעילות כריתה ללא רישיון ניתן לפנות למוקד טלעץ 03-9485816, או למיילtrees@moag.gov.il. עצים רבים נצלו מכריתה או מהעתקה שכמוה ככריתה עקב מודעות והתערבות תושבים".

תאריך:  26/04/2018   |   עודכן:  26/04/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 חופש המידע
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מי מפקח על פקידי היערות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
כסף .כסף!!! !זה הסיפור!!
גנן בגן   |  30/04/18 22:13
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
הח"כ מיש עתיד צפוי להגיש הצעת חוק חסרת תוכן וחסרת שיניים ל"חיזוק השבת כיום המנוחה" אך בפועל ממחזר את הקיים בחוק הנוכחי
חמישים רווקים צעירים וצעירות מרחבי המדינה, המתגוררים כולם בישובים עירוניים, מבקשים להקים מושב חקלאי עצמאי משלהם ולהתיישב בו כדוגמה לאחרים
אליקים העצני
הרצל לא ביקש רשות מאת תושבי הארץ הערבים לפני שפנה לסולטן הטורקי לקבל "צרטר" - כתב הסמכה - ליישב עליה יהודים והוא ידע את מספר היהודים בארץ בסוף המאה ה-19 שהיה אולי 80,000, לעומת הערבים שמנו למעלה מחצי מיליון!
אברהם הללי
יש אמירה בלתי מתפשרת שישראל צריך לקים אותם במועדם    שלוש פעמים בשנה יראה כל זכורך את פני ה' אלוהיך
איתן קלינסקי
השר לביטחון פנים תוקף כבריון פוליטי את מי שאינו נותן לו כבר 15 חודשים הוכחה מרשיעה לפרץ גידופיו כלפי אנשי אום אל חיראן
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il