X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
אין שום ודאות שהעבודה הולכת ימינה, יותר נכון יהיה לטעון שהעבודה נמצאת כבר זמן רב על פרשת דרכים והיא אינה מבינה די הצורך עד כמה מצבה קריטי יסודות הכשל הפוליטי של העבודה, הם בכך שהפכה למתחרה ב"מר"צ" במקום לחזור ולהיות מפא"י ההיסטורית במיטבה - מפלגת שלטון ציונית אמיתית
▪  ▪  ▪
גבאי. עבודה [צילום: גילי יערי/פלאש 90]
חשבון נפש
הטענה שהציבור זז ימינה, נבעה משגיאה אנליטית בהבנת המציאות ומנוחיות אידאולוגית. היא פטרה את השמאל מחשבון נפש אמיתי, סיפקה לו אג'נדה מול הימין הלאומי והקלה עליו להאשים את הימין בכל צרותיו.

בחלק מהעיתונות היומית הופיעו בסוף השבוע כתבות שכללו אמרות בנוסח: "מפלגת העבודה פונה לצד הימני במפה הפוליטית". בהדרגה התפשטה "המגיפה" לעבר אמצעי תקשורת נוספים ומוקדה בדבריו של ח"כ כבל1, לשעבר מזכיר המפלגה וכיום יו"ר ועדת הכלכלה. אילו הייתי מאמין שמפלגה זו מסוגלת לחשב מסלול מחדש ובאופן רציונלי, הייתי מברך על ההתפתחות וההתפכחות. לדעתי ולצערי אין יסוד ריאלי להנחה כזו. אין זו פעם ראשונה שבכיר במפלגה מתבטא ברוח ריאליסטית דומה, אך ההתבטאות חסרה בסיס קונספטואלי ופוליטי ממשי. יו"ר המפלגה הנוכחי, אבי גבאי, עשה כך זמן קצר לאחר שנבחר ליו"ר וספג קיתונות של ביקורת מחוגים שונים בה. עוצמת הביקורת הייתה כה רבה, עד כי דומה היה שהמפלגה עומדת שוב לערוף את ראשה, שחטא "באמת". כשם שהמהלך של גבאי היה פוליטי ונועד לשפר את מעמדה של המפלגה שהתדרדר בסקרים במהירות, אני רואה גם את "התרגיל" של כבל באותו אור ממש.
שנים רבות אני גורס שיסודות הכשל הפוליטי של מפלגת העבודה, כיורשתה הכושלת של מפא"י ההיסטורית, ולא כשלוחה עלובה של השמאל ההזוי באירופה (כיום גם בארה"ב), קשורים בשגיאה מהותית בקריאת המציאות. רבים בה נטו לחשוב שהציבור נע ימינה ובקשו לאזן זאת באמצעות הליכה, מוגזמת, שמאלה. למעשה, נותר הציבור כמעט במקומו, ומפלגות השמאל, מ"העבודה" ושמאלה, הגזימו בנטייתן החדשה ואיבדו את משקלן והשפעתן בציבור היהודי בישראל. הטענה שהציבור זז ימינה, נבעה משגיאה אנליטית בהבנת המציאות ומנוחיות אידאולוגית. היא פטרה את השמאל מחשבון נפש אמיתי, סיפקה לו אג'נדה מול הימין הלאומי והקלה עליו להאשים את הימין בכל צרותיו. כמי שהיה חלק ממחנה השמאל המתון בעבר, קל לי יחסית להעריך את מקורות המגמה המכרסמת במעמדה הציבורי של המפלגה העיקרית במחנה זה - מפא"י לשעבר. המשבר העיקרי התחולל עם פרישת בן-גוריון מהמפלגה. בשל מעמדה ההגמוני של מפא"י בישוב היהודי בשנות העצמאות הראשונות, נדרש זמן רב להבנת מלוא המשמעות של משבר זה. אצל חלק מאנשי מחנה השמאל, ההתפכחות לא הגיעה עד עצם ימים אלה. מאותה סיבה אין לי ספק שחלק מרכזי מהתמיכה הפוליטית שמקבל מחנה "המרכז" של לפיד, נובע מפורשי מפא"י הפחות אידיאולוגיים של פעם, שלא העזו להחליף את הדגל האדום במשהו מציאותי יותר.
מפא"י ההיסטורית הוכתה פוליטית על-ידי שלוש תופעות: השחיתות מבית מדרשו של הבולשביזם, והביורוקרטיה והאפליה שזו הנהיגה בחברה ובכלכלה הישראלית, כחלק מהאמצעים שנועדו להבטיח את אחיזתה בשלטון. הכשל האדיר של מלחמת יום הכיפורים וההתרחקות השיטתית ממוטיב יישוב הארץ על-ידי הקמת היאחזויות וישובים בכל שטח משטחי ארץ-ישראל ששוחרר במלחמות ישראל. העובדה שלמנחם בגין, שעלה לשלטון אחרי מותו של בן-גוריון, היה שאר הרוח הפוליטי לוותר על סיני בכדי להשיג שלום עם הגדולה ביריבותיה של ישראל, מצרים - קיבעה סופית את המגמה הפוליטית, שלימים נקראה "המהפך של 1977". ההסתייגות של העבודה מהתיישבות באיו"ש עד כדי חבלה בה ואפילו ויתור מלא עליה, לצד האילוץ של פינוי מלא של סיני כתוצאה מתוצאות מלחמת יום הכיפורים נרשמו ועודם נרשמים לחובתה של המפלגה. ספק אם היא יכולה כיום לשנות "מורשת" זו על-ידי הצהרות "ימניות" מסויגות של מנהיגיה הלא כריזמטיים.
לשיקולים אלה היו בעבר השפעות מכריעות על עיצוב המפה הפוליטית, השפעות, שכאמור, נתקבעו בתודעה הישראלית. כיום אין לדבר אותה חשיבות, מפני שבתחום הכלכלי-חברתי נעים כולם, למעט השמאל הקיצוני, פחות או יותר באותה מגמה. יהודים מטבעם הם עם אינדיבידואליסטי, שמעדיף חופש החלטה ופעולה אישיים על פני אוֺמֽנוּת מוגברת של המדינה. בתחום הביטחוני והלאומי, הליכוד כיום הוא המפא"י של ישראל ואין צורך במפא"י אחרת. גם בזיקה לציונות "הקלאסית", המגשימה והמיישבת, הליכוד כיום יותר מפא"י ממפלגת העבודה, גם כשהוא לפעמים מתון מדי. העבודה עדיין מדברת ביותר מדי קולות שאינם מסונכרנים. הואיל והציבור איננו טיפש, ספק אם תרגיל הצהרתי כזה או אחר, יציל את המפלגה ממפולת בבחירות הקרובות ויעניק לה תנופה חדשה. אם תהיה חצי ליכוד וחצי שמאל, תצא קרחת מכאן ומכאן.
אמון פוליטי
תרגיל "אוסלו" של העבודה גרם נזק חמור למדינה כמעט בכל מבחן אפשרי, החל מפילוג וקיטוב פנימיים וכלה באובדן חיים וממון במספרים בלתי-סבירים בעליל. בראיה פוליטית, הנזק העיקרי שלו הוא חבלה באמון הציבור. כל מי שזוכר את דברי רבין ערב נצחונו בבחירות 1992 והיה נוכח בהן וראה את תוצאותיהן, מבין שרבין ניצח מפני שזכה לאמון העם - אמון אישי ולא אמון פוליטי. אילו עמד שמעון פרס בראש המפלגה אז, הייתה, לדעתי, זו מפסידה באותן בחירות. תרגיל "אוסלו" פגע פגיעה אנושה באמון זה2, הן מפני שהוביל בדרך הפוכה לזו שעליה התחייב רבין לפני הבחירות והן מפני שהיה כולו מקח טעות ונוהל בשיטות נכלוליות; שיא השיטות הללו היה "תרגיל גולדפרב".
סילוק בן-גוריון (1963)3, והניסיון הכושל של אוסלו (1993), היו שני מבחני אמון קריטיים שבהם נכשלה המפלגה. מה שנחוץ לה כיום איננו עוד הכרזה סתמית, שהציבור מבין היטב את כוונותיה הסמויות, אלא חידוש האמון. הציבור שאינו מאמין בעבודה ואינו תומך בה, בין אם הוא ימין ובין אם הוא מרכז, יהיה זה שיקבע את גורלה. רק אם תשכנע חלקים אלה בציבור, שהיא מבינה את שגיאותיה וכנה ברצונה לשנות דרך ולעבור ממאבק על הגמוניה של קבוצות אינטרסים שרוכבות על גבה, למפלגת המונים שרצון הציבור וצרכיו הם המצפן המרכזי לדרכה, רק אז תצליח. ברגע זה אינני מאמין שהיא מבינה "דקויות אלה".
הסכם אוסלו הראשון, היה לא רק הונאה ציבורית קולוסלית, א גם חולל וייצב קו שבר חמור בחברה הישראלית, באג'נדה הציונית ובלכידות החברתית. ללא תיקון אלה, הציבור לא יעניק בכורה, לא במודע ובוודאי לא באינסטינקט למפלגה האחראית להם. אני מסרב לדמיין מה יתרחש כאן אם יטעה הציבור ואמין שוב בתרגיל הונאה חדש של העבודה: המשבר של אוסלו יהיה כאין וכאפס לעומת הקיטוב והניכור ד'היום; הציבור חייב להיות ער לכך וזהיר עד מאוד.
אני שותף, להערכה שללא תפנית פוליטית אמיתית ותיקון משבר האמון שהוא תנאי לה, מפלגת העבודה בדרך לחידלון פוליטי. בעולם התקשורתי הנוכחי, כאשר החיים המוחצנים נחשבים בטעות כביטוי מלא ואמין לחיים האמיתיים, הרעש התקשורתי שמחוללים המנגנונים העובדים עבור מפלגת העבודה במימון זר ובערוצים גלויים וסמויים, עשוי לבלבל חלקים בציבור. זו סכנה העומדת לפתחנו, אבל יש בה גם הזדמנות, אם ראשי העבודה יפנימו את מצבם ויעסקו בתיקון המהות ולא בלוחמה פסיכולוגית נטו.
עצם הסכנה שהעבודה "תדעך" עד להתפרקות, איננה חמורה בעיני. אם יתחולל הדבר, סביר שיוביל להתפוררות המפלגה, ותומכיה יתפזרו בסיבוב הבחירות הבא וייטמעו במפלגות אחרות, רובן כאלה שקיימות גם כיום. בראיה היסטורית זו התפתחות חיובית. גוף פוליטי שאין לו מסר חיובי של ממש כמפלגת העבודה, הוא גוף שסיים את תפקידו הציבורי. גוף פוליטי שסיים את תפקידו הציבורי, ראוי שיתפרק - מנפלאות "הברירה הטבעית". התפרקות העבודה תשנה את המאזן בכנסת, תחזק את הגוש הלאומי-ציוני האמיתי ותעצים את יכולותיו לקדם לצד הנושאים המדיניים, שייהנו מתמיכה ציבורית פורמלית חזקה יותר, גם את הנושאים החברתיים. עיקר המאמץ בתחום החברתי צריך לחתור לצד המשך הצמיחה המואצת, להגדלת השוויון - הזדמנויות, הכנסות, שירותים, חינוך וכו' - באמצעות מנגנונים חזקים לשיפור חלוקת העושר הלאומי. הכל יחד עתיד לשקם את הסולידריות הלאומית, לחזק את ביתנו הלאומי ולעשותו טוב ואטרקטיבי יותר.

הערות

1. ראה: "הגיע הזמן להתפכח", משה זיסטוך, כיפה-חדשות, 25.5.18, [קישור]/ דבריו של כבל נגזרים מתוך דיון כביכול בשאלת הדמוגרפיה, "איום-סרק" של מפלגת העבודה על הציבור בישראל כבר כ-40 שנה. איום זה, לא רק שאיננו מתממש, בעשור האחרון הוא הולך ונמוג. עדיין הוא כלי פוליטי, המעיד על שגיאות-עבר של המפלגה ועל מה שלא למדה גם בהווה. די לעיין במחקרו של הדמוגרף יעקב פיטלסון בכדי להבין את יסוד הסתירות בין הדברים. כבל מבין שיש לשנות עמדות-יסוד של המפלגה בכדי לתת לה סיכוי פוליטי, אך בדומה לפוליטיקאי אופייני, הוא "מחפש מים" בעומק של 20 ס"מ, כאשר הלחות מתחילה רק בעומק של חצי מטר.
2. לדעתי, יש לחפש בפגיעה זו באמון הציבור את הסיבה העמוקה לרצח רבין, ולא באסיפה בפוליטית כזו או אחרת במהלך הקמפיין שניהל רבין לשכנוע הציבור בדיעבד בצדקת דרכו החדשה. שכנוע זה צריך היה להתבצע לפני חתימת הסכמי אוסלו ולאשר מראש את ההתחייבויות הלאומיות שנלקחו בו בניגוד למעשה להבטחות הבחירות.
3. בן -גוריון התפטר מהממשלה פעמיים: 1953 ו-1963. בשתי הפעמים נבע הדבר מאותה סיבה, אך התנהל בערוצים שונים. בן-גוריון לא הודח פורמלית מהמפלגה. הוא נדחק ממנה החוצה בשיטתיות. ב-1953, הבחין ב-גוריון בהיחלשות השפעתו במפלגה. גברו הכוחות שחתרו לנורמליזציה של החיים בישראל ע"ח החלוציות והפיתוח הלאומי – ציוני: גידול האוכלוסייה היהודית ופיזורה ביישובי הארץ, לרבות הפריפריה. אף שבן-גוריון היה קנאי, חריף ותקיף בהעמדת הגוש הסוציאליסטי בראש המדינה, מתוך הנחה שהוא זה שמייצג את פוטנציאל הצמיחה ו"כיבוש השממה" האמיתי, ביסוד מחשבתו עמדה המדינה ולא המפלגה. ב-1963, הבין סופית שהמגמות, "השליליות" לדעתו, מתגברות, כוחו והשפעתו נחלשים עוד יותר ועל כן החליט לפרוש מהמסגרת המפלגתית. גם כאן שם את הדגש על החזון החלוצי, ובפרישתו, עד יום מותו, כ-10 שנים מאוחר יותר, הקפיד להתגורר בשדה בוקר שבמרכז הנגב הלא מיושב.

תאריך:  05/06/2018   |   עודכן:  05/06/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
"העבודה" הולכת ימינה - האמנם
תגובות  [ 8 ] מוצגות  [ 8 ]  כתוב תגובה 
1
הגדרת יפה את המצב מקווה שנתבדה ל"ת
תרצה  |  5/06/18 10:56
2
בסביבה כל כך
לא נורמלית,  |  5/06/18 11:14
 
- אצלך חזן ואמסלם הם מנהיגי
רפי לאופרט  |  7/06/18 09:15
3
אני
שמ  |  5/06/18 18:25
4
האבודה מזגזגת ל"ת
יהודי מפוכח  |  5/06/18 22:44
5
העבודה לא הלכת לשום מקום
היא תקועה  |  7/06/18 18:53
 
- העבודה לא הולכת לשום מקום
שומקום  |  8/06/18 00:04
 
- העבודה הולכת גם הולכת
רפי לאופרט  |  15/06/18 11:43
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אברהם פכטר
התפכחות במחנה הציוני - איתן כבל במאמר בהארץ    18 שנה לבריחה המבוהלת מלבנון - אהוד ברק מגמגם    ח"כ אמסלם חורג וחורק מסמכותו - בנושא שלילת הערעור    תקיפת הפצמ"רים בעוטף עזה - רק בכח וביותר כוח    הפרשנות הלא אוביקטיבית של אמנון אברמוביץ' - כעיוורון פוליטי
יצחק מאיר
טראמפ מגדיר מחדש את מוסד הנשיאות    הוא קרוב בעיניו יותר למונרכיה אבסולוטית מאשר לדמוקרטיה קונסטיטוציונית    החלטותיו אינן עוברות תהליכי עיון, ודיון, וייעוץ, ובחינת אופציות, ושיקולי דעת מקצועיים או משפטיים
עמי דור-און
עיקרון מוסרי ברור אחד חייב להיות ברור לתושבי רצועת עזה: על כל דונם חיטה ישראלי שעולה באש והופך לענן עשן, חובה לשרוף את מגוריהם של תושבי עיר-הרצח על תכולתם. זאת ניתן לעשות בקלות. רחפנים ומטוסים נושאי פצצות תבערה יחוגו מעל אזורי המגורים ויטילו את התופת הבוערת אל היעד
אליקים העצני
מה הם באמת רוצים? פשיטא - להרוג יהודים ולהשמיד את מדינת ישראל, אלא שאת ההסבר הפשוט הזה לא ניתן להשמיע בשיח מהוגן, כי השמאל פסל אותו מבוא בקהל
יוני בן-מנחם
עפיפוני התבערה של הפלשתינים המשוגרים מהרצועה הפכו לנשק מסוכן הפוגע בישראל. ישראל חייבת לבנות הרתעה כדי למגר את התופעה, לעדכן את נוהלי הפתיחה באש ולנקוט בסיכול ממוקד נגד משגרי עפיפונים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il