X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בימים שלאחר מלחמת ששת הימים שאל חבר קיבוץ השומר הצעיר את מנהיג מפ"ם מאיר יערי כיצד מסתדר ערך אחוות עמים עם הצטרפות התנועה למפעל ההתיישבות בגולן "שים לב לכתוב בכותרת על-המשמר", ענה יערי, "לציונות, לסוציאליזם ולאחוות עמים, ובסדר הזה"
▪  ▪  ▪
תצפית הנוף מתל יודפת [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]
חובה ערכית
עם דעיכת מפלגות הפועלים החלוציות הלך ודעך גם מפעל ההתיישבות. מתוך הדעיכה המתגברת עלה הצורך החוקתי בהדגשת חובתה הערכית של מדינת ישראל להמשך פיתוח מפעל ההתיישבות.

"המדינה רואה בפיתוח התיישבות יהודית ערך לאומי ותפעל על-מנת לעודד ולקדם הקמה וביסוס שלה". כך נכתב בנוסח הפשרה לחוק הלאום שאושר בהצבעה בכנסת. כנגד סעיף זה התריסה חברת הכנסת שלי יחימוביץ' בשאלה: "איך נבנו בארץ יישובים יהודים לתפארת בלי חוק לאום"?
כדאי להתעורר. תנופת ההתיישבות היהודית, במיוחד במדינת ישראל בגבולות הקו הירוק, מצויה מזה עשרות שנים תחת דיכוי מוסדי נוהלי, ובראש וראשונה תוכנית המתאר הארצית - תמ"א.
תהליך אישורה והטמעתה של תמ"א 35 כתוכנית אב ארוכת טווח (אושרה על-ידי הממשלה ב-2005) הוא דוגמה למהפכה שקטה מתחת לסף התודעה. התוכנית הוצגה לציבור ולמקבלי ההחלטות כמיועדת, בין היתר, להגן על המרחב הירוק מפני פיתוח חסר רסן. מי אינו חפץ בשימור שטחים ירוקים? אלא שבתוך כך הפכה התוכנית למעשה ל"ספר הלבן" כנגד המשך פיתוח מפעל התיישבות.
בספטמבר 2011, לדוגמה, החליטה ממשלת ישראל על הקמת עשרה יישובים חדשים בנגב, סביב ערד. מאז ההחלטה, הקמתם הולכת ומתעכבת. הממשלה מצאה עצמה תלויה ברשויות התכנון המחוזית והארצית, שכן על-פי תמ"א 35 הסוגיה אינה כלל ועיקר בסמכותה הבלעדית של הממשלה. רק בידי רשויות התכנון נתונה הסמכות לאשר הקמתו של יישוב חדש, כמודגש בלשון התוכנית: "תוכנית מתאר מחוזית, שמטרתה הקמת יישוב חדש, תופקד רק אם יתקיימו התנאים הבאים: מוסד תכנון שוכנע בהצדקה להקמתו של היישוב החדש". על משמעותה של קביעה זו עמד מי שהיה באותם ימים עוזר ראש הממשלה להתיישבות, תא"ל (מיל') עוזי קרן, איש עין גב, שהדגיש במסמך מפורט עד כמה נכבלו ידיה של הממשלה שהפכה לתלויה בעניין זה ברצונם הטוב של פקידים "מקצועיים".
מגבלות תמ"א 35 לפיתוח ההתיישבות מתמצות בשני עקרונות ריסון: האחד כרוך בהסתייגות עקרונית מהקמתם של יישובים חדשים במרחב הפתוח, הסתייגות הכרוכה בסד אילוצים נוהלי מורכב. העיקרון השני הציב למרבית היישובים היהודיים בגליל ובנגב גבול תכנוני סופי למספר בתי האב - בין 300 ל-500 - החוסם אפשרות ממשית לגידול וצמיחה. ראוי להתבונן לדוגמה בשני יישובים סמוכים: קיבוץ כפר הנשיא והיישוב הבדואי טובא-זנגריה. בשנת 1955 מנו שני היישובים כמאתיים בתי אב כל אחד. בשנת 2005 הגיע טובא-זנגריה לאלף בתי אב ואילו בכפר הנשיא נותרו מאתיים. תוכנית המתאר הארצית מייעדת לטובא-זנגריה צמיחה עד 10,000 בתי אב ולכפר הנשיא 400 בלבד.
למגבלת כמות בתי האב ביישובים היהודיים משמעות קריטית ליכולתם להתקיים כיישובים רב-דוריים. ביישוב שהגיע למלוא המכסה התכנונית, דוגמת יודפת, אין מקום פנוי למתיישבים חדשים, גם לא לזוגות צעירים בני המקום. כך חוסמת תוכנית המתאר הארצית את הסיכוי לצמיחת יישובים יהודיים מבוססי קהילה רב דורית.
על פניו, תמ"א 35 נועדה להגן על השטחים הירוקים; בפועל, במודע או שלא במודע, התוכנית פגעה בתמצית הדינמיקה של ההוויה הציונית התיישבותית.
בימים שלאחר מלחמת ששת הימים שאל חבר קיבוץ השומר הצעיר את מנהיג מפ"ם מאיר יערי כיצד מסתדר ערך אחוות עמים עם הצטרפות התנועה למפעל ההתיישבות בגולן. "שים לב לכתוב בכותרת על-המשמר" ענה יערי, "לציונות, לסוציאליזם ולאחוות עמים, ובסדר הזה." עם דעיכת מפלגות הפועלים החלוציות הלך ודעך גם מפעל ההתיישבות. מתוך הדעיכה המתגברת עלה הצורך החוקתי בהדגשת חובתה הערכית של מדינת ישראל להמשך פיתוח מפעל ההתיישבות.

פורסם ממרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים.
הכותב הוא עמית מחקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים. שירת בצה"ל במשך ארבעים ושתיים שנים. פיקד על חיילים בקרבות מול מצרים וסוריה. לשעבר מפקד גיס ומפקד המכללות הצבאיות.
תאריך:  26/07/2018   |   עודכן:  26/07/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
חוק הלאום וסעיף ההתיישבות
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
לא הבנתי.
אמורים לבנות  |  26/07/18 11:50
 
- נתת את הדוגמא של טובא
שוחר-שלום  |  27/07/18 20:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מרדכי ליפמן
זו המציאות המוזרה שלנו, הוויה יומיומית שבה כל דיכפין קם ומוחה, קם ומתארגן    השמאל מפליא במיוחד לעשות בתחום הזה    מדוע? הסיבה המוחשית ביותר, הבסיסית ביותר, היא הזמינות הבלתי נסבלת של מימון נוח    נוח? כן, אבל רק לשמאל
יהודה קונפורטס
העובדים של המרכזים החשובים הללו אומנם קיבלו פסק דין שהורה לקלוט חלק מהם כעובדי מדינה, אבל תלויים בחסדיו של משרד האוצר, שמתמהמה בביצוע ההחלטה    אלא שיש מישהו אחר שכדאי שיתערב במשבר – בנימין נתניהו
איתן קלינסקי
אורן חזן, הצלם האחראי לתמונה המביכה, קונה לעצמו מקום מכובד בצמרת של מפלגת השלטון    חולצתו המורמת של אורן חזן חשפה ראש ממשלה חנוט בעניבה, הנראה נכלם ומבויש בתמונה שנכפתה עליו
אברהם הללי
משה מדלג בסקירתו על תקופת מצרים והנסים שנעשו לישראל שם, ועובר למעמד הר סיני, האירוע המכונן של קבלת עשרת הדברות    הוא לא רק מזכיר זאת אלא גם חוזר על כל עשרת הדברות כמעט כפי שנכתבו בספר שמות בהר סיני
גרשון אקשטיין
במסגרת זו, של מכירת סוף העונה האנטי דמוקרטית, עבר גם בזריזות הראויה לציון, גם החוק הפוטר את ראש הממשלה מתשלום מס על כל ההטבות שלו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il