X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
בית המשפט נתן גיבוי לביטול חד-צדדי של הסכם בידי פקיד השומה - אך פסק הדין מעורר תמיהות. ויש גם עצות כיצד להימנע מתקלות דומות
▪  ▪  ▪
בית המשפט לא דק פורטא

פסק הדין של בית משפט השלום בחיפה בעניין עמבר, עורר פעם נוספת את סוגיית הרגישות והזהירות הנדרשת בחתימה על הסכמי שומה. באותו מקרה, נחתם הסכם שומה בין הנישום לבין מפקח מס בפקיד שומה חיפה, באישור הרכז. ההסכם נחתם על גבי הטופס האחיד שכותרתו "הסכם בעניין שומת מס הכנסה".
בהסכם זה נאמר, כי "לפקיד השומה הזכות לבטל ההסכם תוך 90 יום מיום חתימת הנישום או בא-כוחו". עוד מצהיר המייצג: "ידוע לי כי בנוסף להוראות הפקודה חלות על הסכם זה הוראות חוק החוזים התשל"ג-1973 וחוק השליחות התשנ"ה-1995", כשבסמוך לחתימתו של הרכז לא מופיעה הצהרה מקבילה. הערות מילוליות בדבר ההסכמות שהושגו מנוסחות כ"הערות המפקח".
ובחזרה לפרשת עמבר. לאחר שנחתם ההסכם, שילם הנישום חלק מסכום המס. אולם לאחר חודשיים הודיע פקיד השומה על ביטול הסכם השומה מכוח ההוראה הקבועה בו (ולא מכוח סעיף 147 לפקודה). הנישום ביקש מבית המשפט לקבוע, כי הסכם השומה תקף ומחייב את הצדדים.
השופט אבישי רובס דחה את בקשתו של הנישום ופסק, כי החלטת פקיד השומה נעשתה כדין מכוח הוראות הסכם השומה עצמו. בית המשפט הוסיף, שלא רק שפקיד השומה היה רשאי לבטל את ההסכם, אלא שבנסיבות העניין ייתכן שאף היה היה חייב לבטלו.
בית המשפט פסק, שאמנם על רשות המיסים מוטלות חובות מוגברות של הגינות ותום לב ועליה לפעול ביושר, ענייניות, שוויון וסבירות, אך בה בעת על החלטתה לא חל עקרון סופיות הדיון והיא רשאית לעיין בה מחדש ולשנותה בעילות שונות. כך באופן כללי מכוח סעיף 147, וכל שכן כאשר נקבע תנאי מפורש בהסכם שלפיו נתונה לפקיד השומה זכות לבטלו תוך תקופה מוגבלת, תנאי שהנישום ובא-כוחו הסכימו לו. לדעת בית המשפט, להוראת סעיף זה יש השלכות גם בהיבט החוזי וניתן להקיש משם לכאן "ולו רק מטעמים של אחידות וקוהרנטיות בחוקי המס".
בכל הכבוד, דומה שבית המשפט השלום לא דק פורתא בהבחנה בין סעיף 147 לבין תניית הביטול החוזית, ובמידה רבה סמך את הכרעתו על הרציונאליים שבבסיס סעיף 147. ואולם השוואת שני ההסדרים מעלה שוני מובהק בין תניית הביטול החוזית לבין ההסדר שבסעיף 147. למעשה, באמצעות התניה החוזית, פקיד השומה יצר לעצמו מסלול מקוצר להתערבות בשומה שנסגרה בהסכם, תוך שהוא מתעלם מהתנאים והמגבלות שקבע המחוקק בסעיף 147.
לא בכדי התעקש פקיד השומה הפעם שהתערבותו אינה מבוססת על סעיף 147. כך למשל, בניגוד לסעיף 147, פקיד השומה הגדיל את תשלום המס המוסכם, מבלי שהעניק לנישום הזדמנות להשמיע את טיעוניו, ומבלי שפעל לפי הדרישות המקובלות לגבי שקילת הנסיבות שבהן ייעשה שימוש בסעיף זה. פקיד השומה אף לא טרח לנמק את החלטתו לבטל את הסכם השומה, ובכך שיבש את אפשרות הנישום להעמיד את החלטתו לביקורת שיפוטית.
הכרעתו של בית המשפט השלום מעלה קשיים רבים במספר מישורים, ובין היתר: בשונה מסעיף 147, שמעגן את הפרוצדורה לתקיפת צו שהוצא בעקבות פתיחת השומה, לא ברור כיצד יכול הנישום לערער על השומה שתוצא לו בעקבות ביטול ההסכם. אף אם ביטול ההסכם משמעותו חזרה לשומה לפי מיטב השפיטה או לשומה בצו, כיצד יוכל הנישום להשיג או לערער עליהם בחלוף פרק הזמן שהחוק קצב לכך? לביהמ"ש הפתרונים.
כדי להימנע מתקלות ביישומו של ההסכם הסטנדרטי, שנוסח בידי רשות המיסים, נראה כי יש לשקול את השימוש בהסכם שוויוני והדדי שיביא לידי ביטוי באופן ברור את הסכמות הצדדים. בנוסף, יש לוודא שכל הוראות ההסכם הן סופיות, ולא להתנות את כניסתו של ההסכם לתוקף באישורו העתידי של גורם אחר ברשות המיסים. בהקשר זה יש לציין, כי בתי המשפט כבר מתחו ביקורת על נוסח ההסכם הסטנדרטי ועמדו על חוסר הסבירות הגלומה בקביעת תניית ביטול לא-סימטרית במסגרתו.

הכותבים הם עורכי דין במשרד גורניצקי ושות'. המאמר התפרסם במקור בגליון ספטמבר 2018 של "רואה החשבון", בטאון לשכת רואי חשבון.
תאריך:  26/09/2018   |   עודכן:  26/09/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כחומר ביד הכותב
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ביהמש הפר חוק יסוד
נחום שחף  |  26/09/18 20:18
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק מאיר
אין בין מילים כבושות לבין משוחררות אחוות שוויון    המשוחררות מפתיעות את הכבושות, והכבושות בושות במשוחררות, ופעמים להפך
דודו קוכמן
מצב מוזר ומקומם שישראל מובילה בעולם במדדים שונים בתחומי החקלאות וכל נציג ממשלה מתהדר בה עת ביקוריו בגולה אך לא רק שהיא אינה זוכה להתייחסות ראויה בקרב מקבלי ההחלטות, נהפוך הוא    ואם לא יהיה שינוי לא תהיה חקלאות בישראל
יאיר נתיב
יש להתנגד לקיצור תקופת הצינון לראשי מערכת הביטחון    חברי כנסת ושרי הביטחון לא חייבים להיות אנשים עם רקע ביטחוני    שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ הביא את כיפת ברזל בלי להיות רמטכ"ל    אנו זקוקים למנהיגות שיכולה לקבל החלטות אסטרטגיות רחבות ומהותיות, כאלו שבאמת ישפיעו על עתידה של מדינת ישראל
ד"ר רבקה שפק ליסק
אני בעד פתרון של 2 מדינות והייתי משתכנעת שאבו מאזן היה בדרך להסכם אתך לו בעקבות ההצהרה שנתת לתקשורת אבו מאזן היה מאשר שאכן זה היה המצב    אבל, אבו מאזן שתק ונתן לך לעשות לו יחסי ציבור
רפי לאופרט
אין רגולציה אידאלית ואין דרך להבטיח טוהר מידות מספיק רק באמצעות רגולציה    ניהול רציונלי ואפקטיבי של המשק הוא ניהול שמצמצם פיתויים, מקצר דרכים, מזהה היטב צמתי החלטה ומאיר באור בוהק את האחראים הראשיים לכל תהליך מהותי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il