X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
הימנעות ישראל מכיבוש ארץ ישראל המערבית במלחמת השחרור שיקפה את חששו של דוד בן-גוריון כי הדבר יביא להטלת מלוא סמכות האו"ם למימוש החלטת החלוקה בגבולותיה המקוריים, ובכלל זה שליטה בינלאומית בירושלים
▪  ▪  ▪
[צילום: פלאש 90]
מצפן המציאות
ראש הממשלה הראשון נתן למצפן המציאות את מלוא הקשב, תוך הצבת מצפן החזון כציווי עליון: מחויבות למאבק אינסופי לגאולת ישראל, בציפייה להזדמנות חוזרת.

לאחר מבצע יואב (אוקטובר 1948) הוביל יגאל אלון את המהלך לכיבוש אגפו הדרומי של פרוזדור ירושלים במסגרת "מבצע ההר". בהגיעו לפאתי הכפר חוסאן נדרש לעצור את כוחותיו, למרות שלא היה אויב שיעצרם. בצו פקודה, שהיה לדידם בלתי מובן, עצרו הכוחות במקום שבו ניצב כיום מחסום חוסאן. יישובי גוש-עציון החרבים נותרו מנגד.
מספר חודשים לאחר מכן, עם השלמתו המוצלחת של מבצע עובדה במרץ 1949, פנה אלון, אז מצביא חזית הדרום, במכתב אישי לדוד בן-גוריון. בניתוח אסטרטגי מנומק להפליא המליץ להמשיך את תנופת המלחמה לכיבוש כל מרחבי יהודה ושומרון. "אין צורך בהשכלה צבאית מושלמת כדי לעמוד על מידת הסכנה המתמדת אשר תארוב לשלום ישראל לנוכח כוחות עוינים חזקים בחלק המערבי של ארץ ישראל", כתב והוסיף: "אין לראות את פתרון הגנת הארץ רק על-ידי שיפור טופוגרפי של קו ההגנה שלנו. עלינו לחתור להשגת עומק מתקבל על הדעת, אשר יחד עם עריכה נכונה של הכוח והתבצרות מתאימה, יוכל להוות ערובה מספיקה לביטחון המדינה, גם נגד צבאות העולים בכוחם על צבאות עבר הירדן ועירק". מדוע עצר אפוא בן-גוריון את אלון?
ברוח מצוקת "נטל הכיבוש" שהתפתחה לאחר מלחמת ששת הימים, ייחסו היסטוריונים את עצירת המומנטום ההתקפי להבנתו של בן-גוריון את הקושי הכרוך ב"שליטה על עם אחר". אולם אלון התייחס במכתבו לסוגיה זו והציע לה מענה. דומה שהבלטת שיקול ה"שליטה על עם אחר" משקפת הטיה פוליטית, ואפשר להציע השערה אחרת לצעדו של בן-גוריון: חשש הולך וגובר מפני התערבות בכוח של האו"ם נוכח ההישגים הישראלים בשדה הקרב.
תבונה מעשית
בדיון בממשלה (בדצמבר 1948) על הצעות שליח האו"ם למזה"ת, הרוזן פולקה ברנדוט, אמר בן-גוריון: "משימתי בעצרת האו"ם תהיה לסכל את קבלת הדין וחשבון של ברנדוט ברוב של שני שלישים ולהשאיר ממילא את החלטת כ"ט בנובמבר כיסוד החוקי מבחינה בינלאומית להסדרת ענייני ארץ ישראל... אני עם אלה שלא גרסו שיש סתירה בין תביעת ארץ ישראל המערבית כולה כמדינה יהודית, ובין ההסכמה להקים מדינה בחלק מארץ ישראל המערבית. דרשנו מה שהגיע לנו וקיבלנו מה שיכולנו להשיג, אך מעולם לא הכרזנו שזה המקסימום שלנו. הכרזנו בהדגשה יתרה שזה המינימום שלנו".
כאן טמון ההסבר להתנהלותו של בן-גוריון, הן בעצירת מפקד מחוז ירושלים, משה דיין, מכיבוש העיר העתיקה, והן בעצירת אלון מכיבוש הר חברון. בעת ההיא, לאחר מבצע יואב בדרום ומבצע חירם בגליל, היו בידי מדינת ישראל מרחבים משמעותיים מעבר למה שיועד לה בהחלטת החלוקה של האו"ם. בן-גוריון הבין כי אם יכבוש את כל ארץ ישראל המערבית לא יהיה בכוחה של ישראל לבדה למנוע את הטלת מלוא סמכות האו"ם למימוש החלטת החלוקה בגבולותיה. הוא אף הבין שאם יכבוש צה"ל את כל ירושלים לא תוכל ישראל לעמוד בלחץ לשליטה בינלאומית בעיר, כפי שנקבע בהחלטת האו"ם.
כאן התגלתה הפרגמטיות הבן-גוריונית במיטבה: בתבונתו המעשית נתן ראש הממשלה הראשון למצפן המציאות את מלוא הקשב, תוך כדי גמישות מרבית. מנגד, בכל הקשור למצפן החזון, לא רק שבן-גוריון לא נטשו לרגע, אלא שהציבו כציווי עליון: מחויבות למאבק אינסופי לגאולת ישראל, בציפייה להזדמנות חוזרת.

המאמר התפרסם בישראל היום ב-6.5.19.
הכותב הוא עמית מחקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים. שירת בצה"ל במשך ארבעים ושתיים שנים. פיקד על חיילים בקרבות מול מצרים וסוריה. לשעבר מפקד גיס ומפקד המכללות הצבאיות.
תאריך:  22/05/2019   |   עודכן:  22/05/2019
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדוע לא נכבשו שומרון ויהודה בתש"ח
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
נשמע הגיוני ומנומק אבל
משה מיכאל  |  23/05/19 09:47
2
הזדמנות חוזרת? כשיבוא המשיח ל"ת
קורא ותיק  |  23/05/19 11:08
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות ישראלי-פלשתיני
יוני בן-מנחם
הרש"פ פתחה במערכה מדינית נגד "עסקת המאה" והיא תחרים את הכינוס הכלכלי בבחריין    בשטחים החלו לגבש תוכנית פעולה מעשית נגד "עסקת המאה" שתובא לאישור מוסדות אש"פ, לראשונה מוצע לחוקק חוק הקובע כי כל מגע עם ההתנחלויות יחשב ל"פשע"
דן מרגלית
ההחלטה החד-צדדית של ישראל למנוע מהרשות הפלשתינית כספים שהם שלה בשל המעשה הנואל הגובל בנבלה של אבו מאזן זוהי טעות מהותית
יוסי אחימאיר
בעייתנו העיקרית נמצאת במגרש אחר - במגרש הרעיוני-תודעתי    מערכת החינוך איננה שמה דגש יתר על הטמעת הזכות היהודית הבלעדית לארץ-ישראל, לעומת הערבים שמחנכים דורות של תלמידים על אתוס השיבה ל"פלשתין מן הירדן ועד הים"
אביתר בן-צדף
עוד כמה תגובות קצרות בדרך כלל - בנושאים גדולים כקטנים, שהציקו לי, או עניינו אותי    והפעם - תזמורת העונות, המלחמה הבאה, אינם חלק מאתנו ומרקחת
עידן יוסף
סדנה כלכלית בסוף יוני תעסוק בהגברת השקעות וביוזמות אפשריות בעקבות הסכם שלום עתידי    תתמקד בארבעה נושאים מרכזיים: תשתיות, תעשיה, העצמה והשקעה בהון האנושי ורפורמות ממשלתיות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il