המלצות הוועדה הבין-משרדית בנוגע לחוזים אשר הופרו בשל משבר הקורונה, מגבירות יותר מתמיד את הצורך במציאת דרכים לפתרון סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט. מערכת המשפט עלולה לקרוס תחת עומס התביעות בטענה להפרות חוזים המוניות במהלך המשבר, בנימוק של "כוח עליון", וחלופות מהירות ויעילות יותר יכולות לסייע.
המונח "כוח עליון" מקושר לאירוע שהתרחש בהפתעה גמורה. עולם המשפט הכיר בכך שהתרחשות מפתיעה ובלתי צפויה, עשויה לשחרר צד לחוזה מהתחייבויותיו, מבלי שיוטלו עליו סנקציות. בעת משבר הקורונה, החלו לצוץ באופן טבעי סכסוכים דוגמת אי-יכולת לעמוד בתשלום ועד בית, קושי בתשלום שכר הדירה וכדומה. צוות בין-משרדי בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, ארז קמיניץ, דן בשאלה האם מדובר בכוח עליון, ותשובתו היא שלילית.
על-פי הדוח, "משבר הקורונה הביא עמו נסיבות חריגות ונדירות למדי ועל כן, קשה לטעון שלא מתקיים בענייננו תנאי אי-הצפייה הקבוע בסעיף ל-18 חוק החוזים". זהו הסעיף העוסק בכוח עליון, ומאפשר להכיר בו בהתקיים התנאים הבאים: מפר החוזה לא ידע על-אודות נסיבות שקרו אחרי כריתת החוזה; מפר החוזה לא יכול היה לצפות מראש נסיבות אלה וגם לא למנוע אותן; קיום החוזה הוא בלתי אפשרי או שונה באופן יסודי ממה שהוסכם עליו בין הצדדים.
עם זאת, תנאי אי-הצפייה הוא רק אחד מתוך שלושת התנאים המצטברים. בנוסף לכך, על הטוען לסיכול החוזה מחמת נסיבות של כוח עליון להראות, שלא היה באפשרותו למנוע את השפעת הנסיבות הלא-צפויות על קיום החוזה. במילים אחרות: לא די בכך שפרצה מגיפה, אלא על מפר החוזה מוטל להוכיח שלא הייתה לו כל דרך לקיים את החוזה תחת המגיפה. ואם בכך לא די, הרי שהתנאי השלישי שעל מפר החוזה לעמוד בו, הוא להוכיח, כי לא זו בלבד שקיום החוזה תחת הנסיבות הלא-צפויות הפך ל"לא כלכלי" או ל"קשה מנשוא", אלא שהפך ל"בלתי אפשרי, בלתי חוקי, או שונה באופן יסודי מהמוסכם".
על-פי מחברי הדוח, "מומלץ לצדדים לקיים מו"מ
בתום לב, שבמסגרתו ראוי, כי ייעשה כל מאמץ להתאים את החוזה לנסיבות המשתנות". אמירה זו מבורכת, נוכח העובדה שהליכים משפטיים דורשים משאבים רבים, ובעיקר זמן וכסף. בנוסף, תהליכים משפטיים חשופים בעיני כל, ולכן מידע רגיש על ההתנהלות העסקית של הצדדים עלול לדלוף החוצה. בנוסף, מערכת המשפט עלולה לקרוס נוכח המלצת הדוח - וכך עלולים הצדדים המסוכסכים לבזבז תקופה ארוכה בבתי המשפט.
תביעה היא הליך ממושך, אשר עלול להותיר את הצדדים בחוסר ודאות פיננסי למשך תקופה ארוכה. יתרה מזאת: על-פי העמדה הרשמית של משרד המשפטים - ישנו סיכוי גדול, כי בית המשפט לא יתייחס ככוח עליון להפרות חוזה שנגרמו בגלל הקורונה. עובדה זו מחזקת את הצורך בפתרון מהיר של הסכסוך מחוץ לכותלי בית המשפט.
הליך בוררות עשוי להיות הפתרון המושלם, במקום לחפש סעד בבית המשפט. באמצעות הליך גישור מקצועי, עם מומחים בתחומים רבים ושופטים בדימוס, ניתן לקצר הליכים, להתרחק מבית המשפט ומהפיכת התיק לחשוף לציבור, ובעיקר לחסוך כסף וזמן רב. בימים בהם הקורונה עדיין כאן ומשרד המשפטים מתנגד להגדרתה ככוח עליון - ישנן חלופות היכולות לסייע לצדדים.