X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
160 מיליון דולר [צילום: ג'ון לוכר, AP]
המשמעות של תיאגוד בחברות שונות
מיסוי הטיפול במחלת הסוכרת
היקף ההתערבות של רשות המיסים בהסכמים בין-חברתיים: פסק דינה של השופטת ירדנה סרוסי בעניין מדינגו, אשר מכרה את פעילותה בתחום הסוכרת לחברת Roche

זכות ההתאגדות מהווה אבן יסוד בכלכלה המודרנית ומימושה מהווה את אחד הנדבכים העיקריים בצמיחתו ובהתפתחותו של המשק. יכולתם של אנשי עסקים לאגד פעילויות ספציפיות בתאגידים שונים, תוך שמירה על הגנה משפטית ראויה, מהווה זרז מהותי לנטילת סיכונים הכרחיים לקידום פעילויות עסקיות.
"שמירת המרחק" בין פעילויות עסקיות באמצעות תיאגוד בחברות שונות מובילה, לעיתים, למבנים משפטיים מורכבים. מורכבות זו גדלה - ולעיתים עשרות מונים - כאשר הפעילות חוצה את גבולותיה של מדינה ספציפית ומתרחבת לפעילות בינלאומית. אחד השיקולים הרלוונטיים בבחירת המבנים התאגידיים הוא שיקול המס, בין בתחום המיסוי הישיר, בין בתחום המיסוי העקיף ובין בשילובם. לעיתים, המבנה התאגידי הנבחר עלול להוביל לתאונות מס ולעתים יוביל ליתרונות מס.
פסק הדין שניתן (8.5.22) בבית המשפט המחוזי בת"א בעניין מדינגו בידי השופטת ירדנה סרוסי, עסק בחלק מהשלכות המס האפשריות של הסכמים בין-חברתיים שנכרתים בין חברות קשורות ובהיקף ההתערבות של פקיד השומה בהסכמים אלו. במקרה זה קיבל בית המשפט את עמדתה של מדינגו, לפיה אין בסיס להתערבותו של פקיד השומה בהסכמים הבין-חברתיים.

ברקע הדברים

אלרון תעשיות אלקטרוניות הקימה בשנת 2005 את מדינגו, אשר פיתחה משאבת אינסולין אלחוטית ייחודית עבור חולי סוכרת בשם "סולו". בשנת 2010 רכשה אחת החברות מקבוצת Roche את מניותיה של מדינגו ב-160 מיליון דולר, בתוספת תשלום בסך 19 מיליון דולר לפי אבני דרך מוסכמות, אשר לא כולן הושלמו.
כחצי שנה לאחר רכישת המניות, נחתמו בין מדינגו לבין חברה מקבוצת Roche ארבעה הסכמים בין-חברתיים: (1) הסכם למתן שירותי מחקר ופיתוח, לפיו כל הקניין הרוחני שיפותח החל ממועד ההסכם יימצא בבעלות מלאה ובלעדית של רוש; (2) הסכם למתן שירותי שיווק, תמיכה טכנית, מנהלה וייעוץ ותמיכה בכל הקשור לשימוש בפטנטים; (3) הסכם למתן שירותי ייצור ואריזה לסולו; (4) הסכם רישיון שימוש בקניין הרוחני שמדינגו פיתחה עד לאותה נקודה. תחולת כל ההסכמים הבין-חברתיים הייתה עד 31.12.2013.
בינואר 2012 קיבלו עובדי מדינגו הודעה, לפיה הפעילות בישראל תופסק לא יאוחר מ-31.12.2013, וזאת כתוצאה מתוכנית של Roche לצמצום אתרי פעילות. ואכן, פעילותה העסקית של מדינגו הופסקה במהלך 2013, ובנובמבר 2013 נחתם הסכם בין מדינגו ובין מספר חברות מקבוצת Roche למכירת הקניין הרוחני הישן שלה. מדינגו דיווחה לפקיד השומה, כי מכרה את קניינה הרוחני בתמורה ל-160 מיליון שקל, אך פקיד השומה עפולה לא קיבל את עמדתה, לפיה קניינה הרוחני נמכר בשנת 2013.
לשיטת פקיד השומה, מדינגו העבירה את עיקר הפונקציות, הנכסים והסיכונים (FAR - Functions, Assets, Risks) הקשורים לפעילותה כבר בשנת 2010, והעברה זו מהווה עסקה הונית המתחייבת במס. לטענתו, מאחר שמדובר בעסקה בין צדדים קשורים, ניתן לגזור את שווי ה-FAR מהתמורה ששולמה לאלרון ברכישת המניות, תוך עריכת התאמות שונות. בהתאם קבע פקיד השומה, כי למדינגו הכנסה חייבת בסך 481 מיליון שקל וכי היא חייבת בתשלום מס (קרן) בסך 120 מיליון שקל.

פסק הדין
סרוסי. בחנה שתי שאלות נפרדות

בית המשפט דחה את טענת פקיד השומה, לפיה מדינגו ו-Roche סיכמו ביניהן, כי הפעילות תעבור בהדרגתיות באמצעות הסכם הרישיון, על מנת שלא לשלם את המס בגין מכירת הפעילות במועד הרכישה, אלא רק לאחר שערכו של הקניין הרוחני הישן יישחק. ראשית, לא הובאה לכך כל ראיה. שנית, על מנת שתיווצר "פיקציה" של מתן רישיון כמכירה, מבלי לבחון את נסיבות המקרה ואת ההתנהגות בפועל באופן ספציפי, יש להצביע על הוראה חוקית מפורשת הקובעת זאת או על תנאים המורים כך באופן מובהק

השופטת סרוסי הזכירה, כי המנגנון המקובל להתמודדות עם הסוגיה של עסקות בין צדדים קשורים הוא העיקרון הידוע בשם Arm's length principle. אם העסקה יכולה הייתה להתקיים בין צדדים שאינם קשורים ושאינם בעלי אינטרסים זהים, הרי שמדובר בעסקה בתנאי שוק, ובכך מוסר החשש מקיומה של עסקה שכריתתה ותנאיה מושפעים מהקשר שבין הצדדים. עם זאת, שאלת "סיווגה" של עסקה פלונית (למשל, אם מדובר בהסכם רישיון או בהסכם מכר) רלוונטית לכל עסקה, גם בין צדדים שאינם קשורים. לעיתים החקיקה היא שקובעת "פיקציות" מסוימות לעניין סיווגה של עסקה, מבלי שהדבר תלוי בקיומו של קשר בין הצדדים.
בית המשפט ציין, כי מאחר שההסכמים הבין-חברתיים מהווים עסקה בין צדדים קשורים, יש לבחון, בראי הוראות קווי ההנחיה של OECD (OECD Transfer Pricing Guidelines for Multinational Enterprises and Tax Administrations), האם עצם היות הצדדים קשורים השפיע על אפיון ותמחור העסקה. בנוסף יש לבחון, האם ההסכמים הבין-חברתיים מהווים במהותם מכירה של פעילות מדינגו, אף אם הם היו נעשים בין צדדים שאינם קשורים ואף אם לא נפל כל פגם בהסכמים כשלעצמם ובתמורה שנקבעה בהם.
בהתאם לכך בחנה השופטת סרוסי שתי שאלות נפרדות. הראשונה: האם ההסכמים הבין-חברתיים כשלעצמם, ובמנותק מהיות מדינגו קשורה ל-Roche, מהווים מכירה של הפעילות. השנייה: אף אם אין בהסכמים הבין-חברתיים כשלעצמם כדי להוות מכירה של הפעילות, האם העובדה כי הצדדים קשורים, השפיעה על אפיון ההסכמים כך שיש לראות את ההסכמים כמכירה של הפעילות בין הצדדים. בנוסף ציינה, כי נסיבות המקרה דומות במהותן לנסיבות פסק הדין שנתן שופט בית המשפט המחוזי מרכז שמואל בורנשטיין בעניין ברודקום וכי פסק דינה ימשיך בתלם שנחרש בפרשת ברודקום ובפרשת ג'יטקו.
בפתח התייחסותה לשאלה הראשונה הבהירה השופטת סרוסי, כי אין משמעות לכך שעסקות דומות נעשות גם בין צדדים לא קשורים, משום שגם עסקות מקבילות כאלו בין צדדים לא קשורים יכולות להיחשב כמכירה של פעילות, חלף הסדרה בהסכמי רישיון ומו"פ שונים. אך מחומר הראיות במקרה זה עלה, כי הפעילות במדינגו נמשכה, ואף ביתר שאת, בהתאם לאמור בהסכמים הבין-חברתיים. לפיכך, ההסכמים הבין-חברתיים כשלעצמם אינם מהווים מכירה של הפעילות.
השופטת סרוסי מצאה לנכון לציין, כי העובדה שתוצרי פעילות המו"פ החל משנת 2010 אינם שייכים למדינגו, אינה מלמדת שפעילות המו"פ לא מתבצעת אצלה ותחת אחריותה. אף אם התמורה המשולמת בהתאם להסכמים לא משקפת את שווי פעילות המו"פ ותוצריה, אין בכך ללמד שנמכרה הפעילות, אלא לכל היותר שהתמורה ששולמה איננה משקפת את Arm's length principle. לעומת זאת, כלל הנתונים מלמדים שהקניין הרוחני הישן לא עבר ל-Roche במסגרת הסכם המכירה בשנת 2010.
בית המשפט דחה את טענת פקיד השומה, לפיה מדינגו ו-Roche סיכמו ביניהן, כי הפעילות תעבור בהדרגתיות באמצעות הסכם הרישיון, על-מנת שלא לשלם את המס בגין מכירת הפעילות במועד הרכישה, אלא רק לאחר שערכו של הקניין הרוחני הישן יישחק. ראשית, לא הובאה לכך כל ראיה. שנית, על-מנת שתיווצר "פיקציה" של מתן רישיון כמכירה, מבלי לבחון את נסיבות המקרה ואת ההתנהגות בפועל באופן ספציפי, יש להצביע על הוראה חוקית מפורשת הקובעת זאת או על תנאים המורים כך באופן מובהק. שלישית, אין מחלוקת שלאחר עריכת ההסכמים הבין-חברתיים חל שינוי בפעילותה של מדינגו, לאור החלוקה מחדש של הסיכונים והסיכויים בין הצדדים, כך שלכל היותר ניתן לטעון כנגד שווי התמורה בהסכמים - שאלה שעניינה בתמחור העסקה, ולא בסיווגה.
השאלה השנייה אותה בחן בית המשפט הייתה, אם עובדת היות הצדדים קשורים השפיעה על אפיון ההסכמים כך שיש לראות בהם מכירה של הפעילות. השופטת סרוסי הבהירה, כי בהתאם לקווי ההנחיה של ה-OECD, אין להתערב באפיון העסקה בניגוד להסכמים אלא בנסיבות יוצאות דופן, בהן ההסכמים מופרכים מיסודם, או שהם אינם מאפשרים בשום אופן קביעת מחיר לפי Arm's length principle.
השופטת סרוסי קבעה, כי כל עוד מדינגו ו-Roche פעלו בהתאם להסכמים הבין-חברתיים, שהם מקובלים בתעשיה ובנסיבות העניין קיים היגיון בכריתתם, לא נמצא כל פסול באפיון ההסכמים. כמו-כן, בחינת טענות פקיד השומה לימדה, כי טענותיו מתבססות על סוגיית מחיר העסקה, ולא אפיונה, ופקיד השומה נמנע מלהתייחס ומלטעון לתמחור העסקה. לפיכך, קיבל בית המשפט המחוזי את ערעורה של מדינגו.

לסיום

אין חולק על זכותו של כל נישום לתכנן את עסקיו באופן לגיטימי מיטבי. אין חולק גם על זכותה של רשות המיסים לבחון ולבקר את עסקי הנישום. לאמיתו של דבר, המחוקק וההלכה הפסוקה צעדו מרחק רב והעניקו לרשות המיסים כלים משמעותיים ורחבי היקף כדי לממש את סמכויותיה על-פי דין.
מובן מאליו שכל מקרה נבחן על-פי נסיבותיו הרלוונטיות, אך כשם שיש לקבוע גבולות לתכנון המס הלגיטימי של הנישום, יש לבחון גם את אופן והיקף ההתערבות של רשות המיסים בתכנון פעילותם של נישומים. כך למשל הבהירה השופטת סרוסי בפרשת מדינגו, כי אין די בהעלאת טענות כנגד סיווגם של הסכמים בין-חברתיים ללא אישוש ראייתי מספק, ולו בדרך של הצגתם כבלתי-תואמים את תנאי השוק או את הוראות הדין.
את מדינגו ייצגו עוה"ד דניאל פסרמן, שלמה זידר, שירין גבאי-מצגר ומורן בן-דיין, ואת פקיד שומה עפולה - עוה"ד אריק ליס ושגית כחלון.

עו"ד (חשבונאות וכלכלה) דוד גולדמן הוא ממשרד ד.פוטשבוצקי העוסק בתחום המס.
תאריך:  13/05/2022   |   עודכן:  13/05/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יוסף ויצמן
השופט ניל הנדל מסיים 13 שנים בבית המשפט העליון, בהן בלט לא רק כמי שכתב פסקי דין חשובים ולא היסס להיות במיעוט, אלא גם בבריחתו מן הכבוד ובסבר פנים לכל אדם
עו"ד יוסף ויצמן
פרופ' יובל אלבשן מתאים לניהול הביטוח הלאומי, למרות הצעקות האינטרסנטיות נגד הבחירה בו    מי שנלחם באקדמיה למענם של אזרחים מוחלשים, יעשה זאת גם במוסד הממלכתי המופקד על זכויותיהם
עו"ד צבי שוב, עו"ד עידן בן-עמי
למרות קיומן של סנקציות עונשיות ממשיות על אי-תשלום היטל השבחה, אין בחוק חובה מפורשת לדווח על העסקה לרשות המקומית - וכך יכול להיווצר מצב בו האזרח לא ישלם אותו בתום לב וישא בתוצאות קשות
שרונה מזליאן לוי
עבדול חוסין סרדארי, דיפלומט אירני מוסלמי שחי בפריז, הציל בשואה יותר מ-2,300 יהודים תוך סיכון חייו    לאחר סגירת השגרירות האירנית ב-1941 השתמש בחסכונותיו כדי להציל יהודים    לאחר המהפכה האיסלאמית נושל מנכסיו והוא מת בעוני בגלות ב-1981
עו"ד עופר רשו
התבטאות חריגה של השופט אשר קולה, ראש ההרכב במשפטו החוזר של רומן זדורוב, מחייבת הבהרה מצידו - שכן מדובר בסכנה לא רק להליך הספציפי, אלא בחתירה תחת יסודות המשפט והדמוקרטיה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il