X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
לסייג את ההגבלות [צילום: יגאל יששכרוב]
הפרדס נעלם, ההתניה נשארה
מה קורה כאשר בצוואה נכללות הוראות שהיו נכונות לשעתן, אך איבדו את משמעותן כעבור שנים ואף מגבילות את השימוש בנכס? ניסוח קפדני מראש הוא חיוני, ומן הראוי גם לאפשר פרשנות תכליתית של אותן הוראות
צבי שוב עורך דין שוב ושות', משרד עורכי דין
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב

לפני כמעט חמישים שנה כתב אביה של פלונית צוואה. להלן שתיים מהוראותיה: "1) "הפרדס יועבר על שם ילדַי אולם פירות הפרדס יועברו לאמי". 9) ל זמן שאמי בחיים וכל זמן שאשתי בחיים אסור לילדי למכור את הפרדס אלא בהסכמתם המפורשת בכתב". סעיף 9 נרשם כך בלשכת רישום המקרקעין: "קיימת הגבלה לפי סעיף 9 לצוואה". לימים, התוצאה הייתה שכאשר באה פלונית למכור במסגרת פירוק שיתוף את המקרקעין, שכבר מזמן יועדו לבנייה ולא ניצב עליהם אפילו עץ אחד, עדיין רבצה ההערה על זכויותיה והיוותה עננה כבדה על עסקת המכר באופן שהייתה עלולה לסכל אותה.
הערות כאלו, המגבילות את השימוש בנכס ומסייגות את מכירתו, אינן חריגות בצוואות או בהסכמים ואף שכיחות מאוד. אותן הערות נועדו כדי שאנשים המעוניינים לחלק את הנדל"ן שבבעלותם, יוכלו לכלכל את צעדיהם ולהשפיע על עתיד הנכסים לעוד שנים רבות, בין אם על-ידי מתן מתנה ללא תמורה בחייהם, ובין אם על-ידי צוואה לאחר מותם. במאמר זה ניגע בתניות בצוואה המגבילות את השימוש או את המכירה של נדל"ן, נבחן את פרשנותה של הוראה כזו במסגרת הליך פירוק שיתוף ונציג את החשיבות הגדולה בהתאמת ההגבלות שנרשמות בצוואה לתרחישים צופים פני עתיד ולמציאות משתנה.
עקרון-על בדיני הירושה הוא הגשמת רצונו הכן והאמיתי של המצווה. משום כך, המצווה רשאי להגדיר תנאים, לחייב יורש לבצע פעולות מסוימות ואף למנוע פעולות אחרות. אולם, מה קורה כאשר אותן תניות אינן עולות בקנה אחד עם המציאות?
בחזרה לסיפור בו פתחנו, מצד אחד הוראות הצוואה ברורות - לא ניתן למכור את המקרקעין ללא הסכמת אמו ואשתו של המנוח. מצד שני, אפשרות סבירה היא שהמנוח התכוון לסייג את אותה הגבלה רק למצבים בהם המכירה היא רצונית, כלומר: ממוכר מרצון לקונה מרצון, ולא התכוון לסכל מכירה שהיא כפויה תחת הליך של פירוק שיתוף. מה עושים?
דומה להליך פשיטת רגל
בתיק פש"ר 1474/91 נדונה שאלה דומה. שם התבקש בית המשפט לבטל החלטה אשר התירה לנאמן בפשיטת הרגל למכור את זכויותיה של החייבת בפרדס, שקיבלה בירושה מאביה ועליו קיים סייג אשר התנה את מכירת הנכס או העברתו בהסכמה בכתב של אמה. בית המשפט קבע: "עניין בחיוב אובליגטורי פרי צוואה, אשר תוקפו אינו אלא כלפי מכירה מרצון, ואין הוא יכול לסכל מכר כפוי, הנעשה על-פי דין... לפיכך, ולאור הוראות חוק הירושה המעדיף פירוש המקיים צוואה (או תניה בתוכה) על פני פירוש שהיה גוזר עליה בטלות, מן הדין, בנסיבות המקרה דנן, לפרש כי רצון אביה המנוח של החייבת היה להסדיר את 'כללי המשחק' ביחס לנכס במסגרת היחסים הפנימיים בין בני משפחתו, ולא לנסות ולסכל הליכי חדלות פירעון, אם אחד מהיורשים יקלע אליהם". בנוסף קבע בית המשפט, כי עם כל הכבוד הראוי לרצונו של המוריש, אין מקום לפרש תניה כזו כחלה גם במקרה של מכירה כפויה.
יפים הדברים גם בענייננו. כידוע, פירוק שיתוף הוא הליך כפוי שכן הוא נכפה על אותו שותף במקרקעין על-ידי שותפו ונובע מהוראות חוק המקרקעין, לפיהן זכותו של כל שותף במקרקעין לדרוש בכל עת את פירוק השיתוף. בכל מקרה, מובן שמכר בפירוק שיתוף אינו משקף מכר מרצון לאותו צד שההליך נכפה עליו. ומכאן, שבדומה להליך פשיטת רגל, אותה הגבלה לפי סעיף 9 לצוואה איננה יכולה לסכל את המכר שעתיד לקרות ואין מקום לפרש אותה כחלה בהליך של מכירה בפירוק שיתוף. אולם, ניתן רק לדמיין שהדברים היו כה קלים וברורים. לצערנו, הדברים כלל לא פשוטים וכדי להגיע לקביעה זו, ככל הנראה היה צריך לנהל הליך משפטי במשך מספר שנים, מה שהיה בסופו של דבר גורם לעיכוב המכר במקרה הטוב וסיכולו במקרה הרע.
כזכור, אחת מהוראות הצוואה של המנוח התנתה את השימוש של פלונית בפרדס בכך שפירותיו יועברו לאמו של המנוח. על פניו, בתקופה בה נרשמה הצוואה, לפני שנים רבות, הוראה זו הייתה הגיונית וסבירה. אולם לימים, כבר לא היה פרדס וההערה לכאורה מתרוקנת מתוכן. ההערה בצוואה נשארה חיה וקיימת, אבל המהות השתנתה.
כיצד לנסח את ההתניות
שתי הדוגמאות, האחת לגבי הגבלת המכירה של הפרדס והשנייה לגבי השימוש בפירותיו, מדגימות של החשיבות העצומה של התאמת ההגבלות שנרשמות בצוואה ואף בהענקת מתנה ללא תמורה, לתרחישים צופים פני עתיד ולמציאות משתנה. לכן, יש להקפיד מראש על הניסוח, כך שאותן הגבלות יכללו מנגנונים עתידיים ויתייחסו למקרים שונים ומגוונים המבטאים את המהות האמיתית של רצון המוריש. יש לחשוב על תרחישים אפשריים ולנסות לתת מענה לכולם.
לדוגמה, אם המוריש מעוניין לרשום הגבלה על נדל"ן, כדאי לסייג אותה לתרחישים מסוימים, לאנשים מסוימים, לבדוק את האפשרות לתחום אותה בזמן ועוד. יש להיות זהירים במגבלות שמנסחים ולבדוק האם הן יעמדו במבחן השנים. כמו במקרה של פלונית, אם ההגבלה קשורה למכירת הנכס, יש להתייחס לשאלה האם ההגבלה חלה רק במכירה של מוכר מרצון לקונה מרצון ולפרט את המהות שלה, באופן שלא ישאיר מקום לשאלות ופרשנות גם שנים אחרי.
אנו סבורים, כי יש להגדיל את היקף שיקול הדעת שניתן לרשם המקרקעין, על-מנת שיוכל להסיר או לתקן ממרשם המקרקעין הערות הרשומות על זכויותיהם של בעלי הזכויות. זאת, במקום לנהל הליכים משפטיים אשר יימשכו שנים רבות וייגרמו לבזבוז משאבים, גם של מערכת המשפט וגם של בעלי הזכויות. יש להסתכל על המהות האמיתית לשמן נרשמו התניה או ההערה ולא על צורתן הטכנית.

הכותבים הם ממשרד צבי שוב העוסק בתחום הנדל"ן.
תאריך:  02/08/2022   |   עודכן:  02/08/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד דוד גולדמן
פסק דינו של בית המשפט המחוזי בעניין השירותים שמעניקה חברת הגשמה קוסמי בחנויות הדיוטי פרי, הוא בעל משמעות רוחבית בתחום הסבוך של מע"מ בעסקות מול תושבי חוץ
עו"ד צבי שוב, אדוה לנקרי-ישראלי
ייפוי כל מתמשך מעניק שליטה כעת על שיתרחש אם בעתיד לא יוכל האדם לנהל בעצמו את ענייניו    חשוב במיוחד לכלול בו הוראות בנוגע לניהול נכסי המקרקעין שבבעלותו
עידן יוסף
אם יתפטרו הח"כים הנורווגים, המצב לא ייפתר, שהרי במקומם ייכנסו לכנסת הבאים אחריהם ברשימה. אבל גם התפטרות השרים אינה יכולה לפתור את המצב הסבוך
יאיר גולן
השותפות היהודית-ערבית שיצרנו בממשלה הזו היא אירוע פורץ דרך. אין לך רשות להרוס, אין לך מנדט לחבל בעתיד של כולנו
עידן יוסף
מצעדי גאווה הם הפגנות פוליטיות אך לא זה מה שמונע מעיתונאים להשיל מעל עצמם נורמות עיתונאיות ולדווח עליהם כמו שבערוץ 14 מסקרים את צעדת הדגלים ביום ירושלים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il