X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מאמר העוסק בפגיעה בפרטיות ביחסי בנק-לקוח, בעקבות פרשת הרמטכ"ל דן חלוץ
▪  ▪  ▪

החשיפה העיתונאית בדבר פניית הרמטכ"ל לבנק, שעות ספורות לאחר חטיפת שני החיילים ללבנון, לשם מכירת כל תיק ניירות הערך שלו, גרמה לגלים תקשורתיים ניכרים.
הידיעה ידעה לספר בדייקנות מופלאה את שעת פנייתו לבנק, את זהות הסניף בו מנהל הוא את חשבונו, ואת שווי תיק ניירות הערך שלו במועד הבקשה למכירתו.
מבלי להתייחס לידיעה מבחינה ערכית-לאומית, ברור בעליל כי פרסומה גרם לפגיעה חמורה בפרטיותו, ולפריצה חמורה בחומת הסודיות הבנקאית.
במאמרנו זה נתמקד בשאלות המשפטיות הנובעות מהפרסום, ואשר מן הראוי שאף הן יעמדו לדיון ציבורי:
א. הפגיעה בזכות לפרטיות.
ב. משמעות השגת המידע תוך הפרה לכאורה של חובת סודיות הבנק, שגרמה לפגיעה אנושה ונזיקית בפרטיות הרמטכ"ל.
הזכות לפרטיות הינה עיקרון בסיסי, אשר הוכר גם כזכות יסוד בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. אין צורך להכביר מילים נשגבות על זכות בסיסית זו. עם כל ה"עליהום" על הרמטכ"ל (וכאמור מבלי להתייחס לפעולתו מבחינה ערכית), יש לזכור כי אף הוא אדם, בעל זכות לפרטיות, וחובה על כל אזרח להלחם בפגיעה בפרטיות זו. היום זה הוא, מחר זה אתה.
חובת הסודיות של בנק
מעבר לפגיעה בפרטיות, הידיעה שפורסמה מהווה סיבה לדאגה בפגיעה החמורה בסודיות הבנקאית - הליבה של יחסי האמון שבין הלקוח לבנק.
הכיצד אדם הנותן הוראה לבנקאי שלו בקשר לרכושו בבנק, מגלה יום אחד כי כל הציבור שותף להוראות שנתן? האם פרסום חושפני זה עלול להיות נחלת חלקו של כל אחד מאיתנו?
אמנם חובת הסודיות של בנק כלפי לקוחותיו איננה חובה מוחלטת, אלא יחסית. הפסיקה הכירה כי לחובת הסודיות של בנק יש חריגים, כגון: כשהבנק מבקש להגן על עצמו, כשהגלוי נובע מחובה שבדין, מקום שהגילוי נעשה מכח הסמכתו המפורשת או מכללא של הלקוח, וכן אף כשקיימת חובה לגלות לציבור.
על פניו, בנסיבות המקרה הנדון, אין מקום לחריגים, ונראה כי נפרצה פרצה חמורה בחובת הסודיות של הבנק כלפי לקוחותיו.
לא רק זאת: פרסום פרטים מדויקים ומלאים של מכירת תיק ניירות הערך, יוצרת הנחה סבירה כי מר שרוני - כתב מעריב שעשה מלאכתו שלו נאמנה וחשף פרשייה זו - ראה את הוראת המכירה (באישור טלפוני) עצמה, או תיעוד בנקאי אחר לעסקה זו.
חובת הסודיות של הבנק מעוגנת בחקיקה ובפסיקה ענפה, ואין לה עוררין. לכאורה, פרסום הידיעה מהווה הפרת חובת הסודיות הבנקאית מכוח שלושת אלו:-
א. פקודת הבנקאות, 1941, סעיף 15א. שכותרתו: "סודיות", אוסר על בנקאי לגלות ידיעה שנמסרה לו ולא להראות מסמך שהוגש לו לפי פקודה זו. הפקודה קובעת סנקציה פלילית(שנת מאסר) וכן קנס כספי למפר ההוראה.
ב. חוק הגנת הפרטיות, התשמ"א-1981, הקובע את האיסור הבסיסי לפגיעה בפרטיות של הזולת, ובהגדרת אופן הפגיעה בפרטיות, מציג חלופות שונות, מהן כמה הניתנות ליישום בענייננו, כגון:
• הפרה של חובת סודיות שנקבעה בדין לגבי ענייניו הפרטיים של אדם;
• הפרה של חובת סודיות לגבי ענייניו הפרטיים של אדם, שנקבעה בהסכם מפורש או משתמע;
• שימוש בידיעה על ענייניו הפרטיים של אדם או מסירתה לאחר, שלא למטרה שלשמה נמסרה;
נציין, כי הפרת הוראות חוק הגנת הפרטיות מהווה עוולה אזרחית (פיצוי כספי), וכן סנקציה פלילית (מאסר).
ג. חוק העונשין התשל"ז-1977, הקובע בסעיף 496 את עיקרון הסודיות המקצועית.
כידוע, בידי הבנקים מאגר מידע עצום. השימוש בו שלא לטובת ענייניו של הלקוח, מעורר שאלות קשות בסוגית הזכות לפרטיות ולצנעת הפרט, וליחסי האמון של הציבור במערכת הבנקאית.
יפים לעניין זה דבריו של כב' השופט א' גולדברג שפסק:
" מוסכם על הכל כי מוטלת על הבנק חובת סודיות לגבי ענייניו של לקוחו. חובת הסודיות עולה מעצם טיבו של החוזה שבין הבנק והלקוח, ומאופיה של מערכת היחסים שביניהם. עניינו של הלקוח כי פעולותיו הכספיות ומצבו הכלכלי לא יהיו נחלת הכלל, ונותן הוא את אמונו בבנק, כי לא ייתן להם פומבי. המערכת הבנקאית מושתתת על יחסי אמון וחובת סודיות ... בלעדי אלה לא תיכון, ונמצא אז נפגע גם האינטרס הלאומי-כלכלי בקיומה של מערכת זאת. אינטרס ציבורי זה הוא שנותן ייחוד לחובת הסודיות הבנקאית ...". (רע"א 1917/92, סקולר נ' ג'רבי, פ"ד מז(5), 764).
נדגיש, כי המשמעות המשפטית לפרסום המידע הסודי חמורה עוד יותר: המידע הבנקאי מרוכז במערכת מידע ממוחשבת. המחוקק הכיר, ובצדק רב, בסיכון היתר הקיים בניצול מידע ממאגר מידע ממוחשב. לפיכך, נקבע בחוק הגנת הפרטיות פרק מיוחד ביחס לכך, ובו הוראות מחמירות ביותר ביחס ל"דליפת" מידע ממאגר מידע ממוחשב.
החוק מגדיר נתונים על מצב כלכלי של אדם כ"מידע רגיש", ומורה על אחריות בעל מאגר מידע, המחזיק במאגר מידע או מנהל מאגר מידע, כאחראי לאבטחת המידע שבמאגר המידע.
בהתאם להוראות פרק זה, הסנקציה על "דליפת" המידע ממאגר המידע הממוחשב אינה רק כספית-נזיקית, אלא אף פלילית - חמורה במיוחד: 5 שנות מאסר.
נוסיף ונציין, כי, על פניו, פרסום הפרשייה מהווה אף עוולה אזרחית, כמו גם עבירה פלילית לפי חוק איסור לשון הרע.
נראה, כי הכתב, מר שרוני, חוסה במסגרת הגנות החוק לפרסום זה, שאמיתותו הוכחה ע"י הרמטכ"ל עצמו, וזאת מכוח העניין הציבורי שיש לפרסום. ברם, ספק אם הגנה זו תעמוד לבנק או למי מעובדיו שיקבע כי הפר את הוראות החוק.
הצגנו, בתמצית, את השאלות המשפטיות המתעוררות עקב פרסום הידיעה. לאן הן יובילו, וכיצד יפעלו הגופים המעורבים? האם הבנק יפעל לבירור המדליף שבין כתליו וימצה עמו מלוא חומרת הדין, ע"מ למנוע תופעות אלו בעתיד?
האם עתידים אנו להתבשר על חקירה משטרתית לאיתור המדליף בבנק?האם הרמטכ"ל ימצה זכויותיו המשפטיות להיפרע על נזקיו עקב הפרסום השלילי? האם רשם מאגרי המידע יפעל להגשת תביעות כנגד מנהל/בעל מאגר המידע הבנקאי?
ימים יגידו!

מאמר זה מיועד למידע כללי וראשוני בלבד, ואינו מיועד בשום מקרה לשמש כייעוץ משפטי ו/או כתחליף לייעוץ משפטי לכל מקרה ונסיבותיו. הדברים נכונים למועד כתיבתם בלבד ונכונותם עלולה להשתנות מעת לעת.
משרד עו"ד ונוטריון זילברפלד אבי עוסק במשפט אזרחי - מסחרי מעל לעשרים שנה, ומתמחה בדיני בנקאות.
עו"ד זילברפלד הינו מחבר הספר "אחריות אישית בתאגיד והרמת המסך: דין, פסיקה ופרקטיקה", בהוצאת "בורסי".
תאריך:  16/08/2006   |   עודכן:  16/08/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
סודיות בנקאית והפרתה
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
יישר כוח על כתבה חשובה ביותר
תוכי יוסי  |  16/08/06 17:09
2
מי המדליף? מה מניעיו? מה אומר הבנק? ל"ת
הניה  |  16/08/06 17:50
3
צריך להחרים את בנק לאומי ל"ת
מחר זה יקרה גם לנו  |  17/08/06 05:13
4
חלוץ צריך לתבוע את בנק לאומי
אזרח אכפתי  |  17/08/06 05:17
5
לתבוע את בנק לאומי למען יראו ויראו
אביב 59  |  17/08/06 14:00
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יצחק בם
אכן, המעשה שבו הודה הרמטכ"ל אינו עולה לכדי עבירה פלילית. עם זאת, מכירת מניות ביום פתיחת המלחמה על-ידי מי ששותף להחלטות המשפיעות על ערך המניות הינה מעשה בלתי ראוי. אי אפשר לרוץ למכור מניות לפני המפולת ומיד אח"כ לשלוח חיילים למות ולתרום בכך למפולת
אלעזר לוין
גם אם מכר את המניות ביום רגיל, ללא מלחמה, היה בכך כדי להצביע על אופיו של דן חלוץ: אדם הנתפס במהירות לבהלה    האם זה האיש הדרוש לנו כדי לעמוד בראש צה"ל?    חוץ מזה: אם האמין שצה"ל ינצח, מדוע מכר מניות ולא קנה?
גורי גרוסמן
בג'ונגל המזרח התיכוני שבו אנו חיים חלילה לנו מלמעוד, משום שחיות הטרף כשהן מריחות דם, הן מסתערות על החלש וקורעות אותו לגזרים
ד"ר אברהם בן-עזרא
תנאי נוסף שצריך להיכלל במצב החדש שלאחר המלחמה הנוכחית הוא, כי החיזבאללה לא יוכל להתחמש בשנים הבאות, כפי שהתחמש בשש השנים שחלפו
אריה דרוקמן
צה"ל, בעיני, הוא גורם מסורבל מאוד ואינני מתפלא על רוב התקלות שמתגלות. לפעמים נדמה לי שפעילותו של צה"ל בנויה על מרכיב מהותי של ניסים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il