X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בכנס הרצליה (ינואר 2006) העריך הרמטכ''ל שהחמאס לא יעלה לשלטון, שלא תקום קואליציה ערבית נגד ישראל, ושהסכנה הקיומית הולכת ודועכת - כעת מזהיר צה"ל מהיווצרות איום קיומי למדינת ישראל, ומהקמתה מחדש של חזית מזרחית - האם מערכת הביטחון ערכה תחקיר ובדק בית לבחון היכן שגתה ומי אמור לשאת באחריות לקריסתה של הקונספציה?
▪  ▪  ▪

אמיר אורן, מבכירי הכתבים במישור הביטחוני, מפרסם ב"הארץ" (6 בנובמבר 2006) את הנחות העבודה של צה"ל כפי שהתגבשו לאחר סדרת דיונים במטה הכללי. עיקרי הנחות אלה הינן:
סבירות להתלקחות מלחמתית בזירה הצפונית - יוזמה של סוריה או חיזבאללה, בנפרד או במשותף ובתמיכת איראן, לפתוח במעשי איבה. סכנתה של יוזמה כזו צפויה בשנתיים הקרובות והיא עלולה להגיע לשיאה בחודשי אביב-קיץ 2007.
אפשרות להקמתה מחדש של החזית המזרחית - החלטה של ארה"ב להסיג את עיקר הכוח האמריקאי מעיראק, נקבע בהערכת המצב, תחייב מעקב אחר השתלבותה של עיראק בחזית מזרחית מחודשת עם סוריה ואיראן.
המטה הכללי של צה"ל רואה אפוא בטווח הנראה לעין היווצרות נסיבות מדיניות וצבאיות העלולות להציב איום קיומי למדינת ישראל, גם בתרחיש בו מצרים וירדן ממשיכות לדבוק בהסכם השלום ומצליחות לשמור על יציבות משטרן. הערכה זו מחייבת היערכות חירום מידית בתחום הביטחוני ושינוי סדרי העדיפויות בתחום הלאומי. צעדים ראשונים שכבר ננקטו כוללים: תימשך ההצטיידות בטנקי המרכבה, יפותח מענה לרקטות לטווח קצר ובינוני, תורחב תקופת האימונים של חיילי המילואים ובוטלה ההחלטה לקצר את שרות הסדיר.
על רקע ההערכה הביטחונית המחמירה ראוי לבחון אם הערכות המצב הקודמות של צה"ל חזו את התפתחות האיום האסטרטגי מבעוד מועד, על כל חומרתו, על מנת לתת התרעה בזמן לדרג המדיני. את נקודת ההתייחסות החשובה לעניין זה ניתן למצוא בכנס הרצליה (24-21 בינואר 2006) בו הציגה מערכת הביטחון בין שאר הגורמים את הערכת המצב הביטחונית ארוכת הטווח.
בנאומו בכנס הרצליה (22 בינואר 2006) הציג הרמטכ"ל, רא"ל דן חלוץ, את ההערכות הבאות:
א. "אני לא רואה איך החמאס ינצח (בבחירות לפרלמנט הפלשתיני) והפת"ח ייתן להם לקחת את השלטון".
ב. "אין אפשרות לקואליציה ערבית נגד ישראל, ואין אף מדינה באזור שיכולה לנצח את ישראל".
ג. "אין ספק שתחושת האיום הקיומי הולכת ודועכת".
ד. "אין ספק שיש לבחון מחדש את סדר העדיפויות הלאומי... יש להבין שאנחנו חלק גדול מהחברה ויש לנו אחריות לא רק לקבל אלא גם לתת, ולעשות עם פחות... צה"ל מצליח להתמודד בהצלחה עם האתגרים שמציבים הקיצוצים".
הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל משה (בוגי) יעלון מסביר את הפער בהערכות המצב בקשר ההדוק מדי בין הצבא לפוליטיקה ובניסיון של ראשיו לחלות את פני הדרג המדיני. בראיון לארי שביט ב"הארץ" (14 בספטמבר 2006) הגדיר יעלון את הנאום האופטימי של חלוץ כ"הצגת לא אמת לתושבי ישראל" וכניסיון ליצור "תקווה מדומה שהתגלתה כאשליה". ובמילים קשות קבע יעלון: "הציבו בפני עם ישראל עגל זהב ועוד עגל זהב במקום לומר לו את האמת. צמרת צה"ל הייתה שותפה לכך".
דברי יעלון ובעיקר השוני הקיצוני בהערכות המצב של הרמטכ"ל בזמן כל כך קצר צריך לעורר שאלות נוקבות. האומנם מסוף ינואר 2006 ועד אוקטובר 2006 השתנו מגמות היסוד במזרח התיכון מקצה עד קצה? האם דווקא הניצחון הישראלי במערכה נגד חיזבאללה (האירוע הביטחוני המשמעותי של השנה) דווקא הוא הרע כל כך את מצבה האסטרטגי של ישראל? מדוע גורמי ההערכה והתכנון האסטרטגי לא התריעו בפני הרמטכ"ל (ואולי התריעו ודעתם לא התקבלה) על הצורך להיערך בדחיפות לתרחיש סביר של היווצרות חזית מזרחית אסלאמית? האם מערכת הביטחון ערכה תחקיר ובדק בית לבחון היכן שגתה ומי אמור לשאת באחריות לקריסתה של הקונספציה?
המערכת הפוליטית בישראל חולה ועל כך אין עוררין. אסור שתחלואיה יחלחלו לתוך הצבא ויטו האת הערכת המצב הלאומית משיקולים פוליטיים אד הוק. קיים אפוא הכרח להקים חיץ ברור באמצעות תקופת צינון ארוכה בין הצבא לפוליטיקה, ובכך להקטין ככל האפשר את התלות המסוכנת בפוליטיקאים המקשה על הבעת דעות עצמאיות ו"דעה אחרת" הקוראת תיגר על קונפורמיזם משתק.

המאמר התפרסם בבלוג הפורום האסטרטגי של המרכז הירושלמי (www.jcpa.org.il)
תאריך:  07/11/2006   |   עודכן:  07/11/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שוב קרסה הקונספציה
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
המערכת הפוליטת חולה המערכת הבטחונית חולה...
נחום שחף  |  7/11/06 15:44
2
יותר גרוע. איך "לאר ידעה" מערכת הבטחון מה שבני בן ה-3 ידע?
@@מ.ל.@@  |  7/11/06 15:46
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אדמונד חסין
תרבות הטראש עדיין לא הכחידה את הזיקה הרחבה למסורת, ובכל זאת, סביר להניח שילדים חילוניים מכירים את גלילאו יותר מאשר את ר' יוסי הגלילי. אדמונד חסין מפנה אצבע מאשימה למערכת החינוך
ראובן ימרום
יהל זמיר
במדינת ישראל יש בעצם שתי ממשלות - הממשלה המוכרת לכולנו, וגם ממשלה נוספת וחבויה - ממשלת פקידי האוצר    הממשלה השנייה הוקמה מכוח "חוק שלטון האוצר", הידוע גם בשם "חוק ההסדרים"
אריה אבנרי
אני מכיר לא רק את ההתנהגות שלך אלא גם את שפת הגוף המדומה שלך    התקפתך המבוימת, בראיון ליאיר לפיד, על מבקר המדינה, היתה מעשה בזוי של נחקר סידרתי שמנסה להטיל רפש על חוקריו    אינך מסוגל להתמודד עם אומץ ליבו, יושרו ונחישותו של המבקר
אלירן דה-מאיו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il