X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי   /   מאמרים
השימוש בחקירות האזרחיות והצבאיות לקידום אג'נדות אישיות ופוליטיות מאיים למחוק את ההבדל המהותי בין סוגי הועדות ואת היעילות שלהן ככלי להפקת לקחים מסוגים שונים
▪  ▪  ▪
מאז תום מלחמת לבנון ה- 2 מוצפת התקשורת בידיעות על ועדת הבדיקה הממשלתית, ועדת החקירה הפרלמנטרית של ועדת חוץ וביטחון, חקירת מבקר המדינה וממצאי התחקירים וועדות הבדיקה של צה"ל. בשגרה, יש לברך על מידת תשומת הלב האזרחית המוקדשת לבחינת התנהלותו של הצבא. אולם, השימוש בחקירות האזרחיות והצבאיות לקידום אג'נדות אישיות ופוליטיות מאיים למחוק את ההבדל המהותי בין סוגי הועדות ואת היעילות שלהן ככלי להפקת לקחים מסוגים שונים.
כדי להבין את הסכנה במצב הנוכחי יש לעמוד על תפקידה של כל ועדה. ועדת בדיקה ממשלתית מיועדת לחקור את הסיבות לאירוע דרמטי הנתפס בציבור ככשל או מחדל, להפיק המלצות למניעת הישנותו ולעתים אף להצביע על הנושאים באחריות לאירוע. היא מוקמת אד-הוק, ולפיכך צפוי שחקירתה תארך זמן רב לצורך בירור מעמיק אך הסב סביב נושא אחד. לעומת זאת, מבקר המדינה, וכן מבקר מערכת הביטחון בנוסף אליו, עורכים באופן תדיר ביקורות בצה"ל ובמשרד הביטחון הן בנושאים מערכתיים והן ביחידות ספציפיות. ממצאיהם מיועדים להוות כלי לבקרה עבור הגופים המבוקרים על המתרחש בהם וכן להגביר את השקיפות הציבורית. אם כי ממצאיהם עשויים להוות בסיס לטיפול משמעתי או חקירה פלילית, אין זו המטרה העיקרית. מבחינה זו עיסוקם של גופים אלה במלחמת לבנון ה- 2, נושא אומנם חשיבות אקטואלית, אך אינו מהווה חריגה משגרת עבודתם.
ועדת החקירה הפרלמנטרית הפכה בכנסת הקודמת לכלי מרכזי בידי ועדת החוץ והביטחון כדי להשפיע על המתרחש במערכת הביטחון. מוביל גישה זו הוא היו"ר הקודם של הוועדה, ח"כ ד"ר יובל שטייניץ. בעולם האנגלו-סקסי, זהו נוהג מקובל בוועדות המקבילות בתפקידן לוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. אולם, לרוב מנוהלות החקירות בגישה פחות עוינת ועם פחות יציאה לתקשורת במהלך הדיונים מאשר בוועדת החוץ והביטחון.
בנוסף לכך, נהנות הוועדות המקבילות בפרלמנטרים זרים מסיוע של סגל מומחים נרחב המייעץ לחברי הוועדה בסוגיות מקצועיות. התנהגותם של חברי הכנסת, לצד העדר ייעוץ מקצועי מסגל מומחים נרחב, פגעו באמינות ובמקצועיות של ועדות החקירה של ועדת החוץ והביטחון.
בעוד שממצאי גופים אלה (פרט לדוחות מבקר מערכת הביטחון שחרף מקצועיותם והעמקתם אינם נגישים לציבור) מיועדים לשמש ככלים לפיקוח אזרחי על מערכת הביטחון, סוג החקירה האחרון המוזכר לאחרונה הוא כלי מקצועי פנים צבאי מהמעלה הראשונה - התחקיר.
התחקיר הוא הכלי העיקרי הנתון בידי הצבא לבירור אירועים, בין אם הצלחות או כישלונות, לצורך יצירת מסד הנתונים הדרוש להפקת לקחים. מבקר המדינה הקדיש בעבר שתי ביקורות מקיפות לתחקירי הבט"ש (הביטחון השוטף) בצה"ל שחשפו את הבעייתיות הקיימת בתחום - כדי שתחקיר יהיה יעיל הוא צריך להיות הדרגתי, כשכל דרג מתבסס על תחקיר מקיף שביצע הדרג שמתחתיו, בכל דרג כלל המעורבים צריכים לדבר בכנות ובגילוי לב, יש צורך בהקפדה על שימוש בשפה מקצועית ברורה ומשותפת ושימוש בסטנדרטים מקצועיים מוגדרים המהווים אמת מידה להשוואה מול האירועים בפועל ויש להסתייע באמצעים טכנולוגיים לאיסוף עדויות.
ההפיכה של התחקירים מכלי מקצועי לכלי נוסף לאיתור "אשמים", שממצאיו מוצגים במסיבות עיתונאים מאיימת לפחות על שתי הדרישות הראשונות. כשהמטרה היא להציג לציבור "מה קרה" קשה להאמין שהדרג הצבאי הבכיר ייתן לדרגים הזוטרים למצות את תחקיריהם. כשהמעורבים בקרבות יודעים שתחת מלהגביל את שנאמר בתחקיר ללימוד והפקת לקחים, הוא ישמש להצבעה על "אשמים" בכישלונות, קשה לצפות שידברו בכנות. בדרך זו מאבד צה"ל את הכלי היחיד כמעט המצוי בידיו לצורך יצירת מסד הנתונים הדרוש להפקת הלקחים לקראת המלחמה הבאה.
לאור התנהלותם של יתר גופי החקירה והביקורת, נראה שגם מהם לא ילמד הציבור הישראלי מה השתבש. אולם, ייתכן שהתנהלותן של מערכות השלטון סביב החקירות והוועדות מהווה עדות חזקה יותר מכל לגבי מה שהשתבש בציבוריות הישראלית.
תאריך:  21/11/2006   |   עודכן:  21/11/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מרוב חקירות אין לקחים
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
CORRUPTION starts in JUDICIAL system ל"ת
NAPOLION BONAPARTE  |  21/11/06 18:27
2
סוף כל סוף יש עיתואי תלמיד חכם.
חושי הארכי  |  21/11/06 19:27
3
דון אולמרט נדל"ן&כנופית מושחתי חוות השקמים_קדימה סכנה לדמוקרטיה ל"ת
dracula_il  |  21/11/06 21:29
4
Nevertheless-The responsibles should be ousted-To start with ל"ת
A M Roll  |  21/11/06 21:33
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אליקים העצני
חידוש ההתיישבות, זו התגובה היחידה שעדיין עשויה להרתיע את האויב, והיא גם המענה לריקנות האידיאולוגית ולמצוקה הנפשית המעיקות על העם. התקלפה ונפלה קליפת "שטחים תמורת שלום", חוזר ומבצבץ צבע-היסוד - ארץ ישראל!
יוסף דוריאל
ועדת השופט אור קבעה בבירור מי גרם להתפרעות שבעקבותיה נהרגו 13 הצעירים, אבל את החשבון מגישים לנו
עו"ד יראון פסטינגר
השופטים הינם בני אדם, וחשיפה תקשורתית אינטנסיבית עלולה, באופן טבעי, להשפיע על שיקול דעתם ולערער את עצמאות השפיטה כפי שהתריע לאחרונה השופט (בדימ.) מישאל חשין, בדבריו האמיצים בנוגע לפרשת הנשיא
אדמונד חסין
זה התחיל בבשורה קטנה ומסתיים במבוכה גדולה. האיחוד בין המפד"ל לאיחוד הלאומי, שהיה אמור להיות התקווה המיוחלת למחנה הדתי לאומי, המתנה הגדולה למאות אלפי הכתומים מלאי רוח קרב, הפך במרוצת השנה האחרונה לבבואה הלא סימפטית של המחלוקות שאינן לשם שמים של הציונות הדתית: קו ממלכתי או רדיקאלי, רבני "הקו" או הרב אבינר, מועצת יש"ע או נערי הגבעות
שימי קדוש
במאמרי הקודמים כנגד הליך ההפרטה למעשה של המערכת המשפטית בישראל, הבאתי הן את בית המשפט לעניינים מקומיים והן את מוסד הקובלנה הפלילית הפרטית כדוגמה להפרטה המעשית העוברת לנגד עניינו במערכת המשפט ואין פוצה פה. במאמרי זה, אנסה להרכיב את הצלע השלישית בריבוע קסם ההפרטה האכזרי - מוסד הבוררות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il