X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים

רבים טוענים כי בשנת 1992 עת חוקקו שני חוקי היסוד המשמעותיים: חוק יסוד כבוד האדם וחרותו, וחוק יסוד חופש העיסוק, בעצם נוצרה פה מהפכה חוקתית.אין ספק כי שני חוקים אלו קידמו אותנו צעד אחד נוסף לעבר החוקה הכה חסרה וכה מיוחלת, אבל לצד תהליך עיכול "החוקה למעשה", החלה בראשית שנות התשעים מגמה נוגדת - הצהרות לחוד ומציאות לחוד. המדינה השילה מעצמה את עול האחריות הסוציאלית כלפי אזרחיה, הפריטה את כל מה שניתן וגם את מה שלא ניתן. החל מחוק בריאות ממלכתי שהפך את הבריאות למוצר שאיננו נגיש לחלק מהאוכלוסיה, כבר כיום קיימים קשישים או חולים שלא מצליחים לרכוש את כל התרופות להן הם זקוקים על-פי המלצת הרופא, דרך הפיכת החינוך לכמעט פרטי: המדינה מקצה מינימום שעות: יום הלימודים מסתיים בשעה שתיים עשרה על-פי רוב, הכיתות גדושות במעל 40 תלמידים, פחות מקצועות לימוד, פחות שעות רוחב, והרבה יותר תשלומי הורים. ושוב, למי שאין - ילדו יקבל הרבה פחות חינוך. כך גם בהשכלה הגבוהה, שכר לימוד שנתי המגיע לכדי 30,000 ש"ח לשנת לימוד והופך את ההשכלה הגבוהה לעשירים בלבד.
בעשור האחרון ראינו בכאב את פריחתן של עמותות המחלקות מזון לכאלה שאינם מסוגלים להכניס לפיהם שלוש ארוחות ביום, את פריחת בתי התמחוי, ואת הפניית הרעבים לגייאדמקים ולשרי אריסונים על-מנת שיואילו בחסדם להעניק את מה שהמדינה מחויבת לתת לאזרחיה.
על-מנת שיהיה ערך בסיסי לחוק יסוד כבוד האדם וחרותו, חייבים להשלימו על-ידי חקיקת חוק יסוד הזכות לקיום מינימלי. לאדם רעב הנסמך על שולחנו של נדבן - אין כבוד, לילד המגיע לבית הספר ללא כריך - אין כבוד, כמו גם לקשיש הצריך להתלבט אם לקנות לחם או לקנות אנטיביוטיקה כי פשוט נגמר הכסף.
גם במישור הכלכלי ראוי שיהא חוק יסוד הזכות לקיום מינימלי. הכסף שהמדינה תיאלץ להשקיע בתיקון העוולות החברתיות כתוצאה מאי קיום חוק בסיסי זה, בתוספת הכסף האבוד כתוצאה מאחוזי פשיעה עולים (מה לעשות - כל המחקרים האמפירים מראים כי ככל שרמת ההכנסה נמוכה יותר - רמת הפשיעה גדולה יותר, וככל שתיפגע בכבודו של האדם - כך יהא לו פחות מה להפסיד, והחברה תהיה המשלם העיקרי). כל אלה יחדיו יעלו הרבה יותר לקופת המדינה מאשר המשמעות הכלכלית של חוק יסוד זה.
בהצעתי זו, נקטתי בנקודת האיזון המינימלית, שממילא קשה להתקיים מתחתיה:
השכר הממוצע במשק נכון לשנת 2006 הינו כ-7,600 ש"ח, בהצעתי זו אני מציע שכל תא משפחתי יקבל השלמה לעשירית מהשכר הממוצע במשק כפול מספר הנפשות בו, במידה כמובן, שלא הגיעו יחדיו כל חברי התא המשפחתי בכוחות עצמם על-ידי חיבור כלל הכנסותיהם כולל מקיצבאות המדינה, שכר, רנטות, ירושות ועוד.
ובמספרים מוחלטים - משפחה בת 6 נפשות תקבל השלמה עד לסכום של 4,560 ש"ח. אין לי ספק כי גם בסכום שכזה - קשה עד מאוד לחיות בכבוד, אבל מתחת לזה - אנחנו פשוט שומטים את הקרקע מחוק יסוד כבוד האדם וחרותו, והופכים אותו לאות מתה בספר החוקים שלנו.
להלן הצעתי לנוסח חוק יסוד: הזכות לקיום מינימלי, הלוואי שיהיו מספיק מחוקקים שירימו את הכפפה, ומעבר לכל מחלוקות פוליטיות ואיומי סרק של פקידים באוצר וכלכלנים ניאו ליברלים פשוט יחוקקו חוק זה ויפה שעה אחת קודם.

הצעת חוק-יסוד: הזכות לקיום מינימלי

1. עקרונות יסוד
זכויות היסוד של האדם בישראל תהיינה להתקיים בכבוד.
2. מטרה
חוק-יסוד זה, מטרתו להגן על זכותו של אדם לחיות בכבוד, כדי לעגן בחוק-יסוד את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה הדואגת לכל הפרטים החיים בה.
3 שמירה על הקיום הבסיסי של האדם במדינה תרבותית ודמוקרטית:
אין פוגעים בזכותו של אדם לקבל שירותי בריאות, שירותי חינוך עד גיל 18 ושירותי סיעוד.
4. זכותו של אדם לקורת גג:
אין נותנים לאדם באשר הוא, לישון שלא תחת קורת גג ובתנאי תברואה נאותים
5. זכותו של אדם לשלוש ארוחות
כל אדם זכאי לשלוש ארוחות ביום, במידה שעשה כל שביכולתו לממן ארוחות אלו ללא הצלחה, תשלים המדינה את שכרו אם בדרך של קצבה, ואם בדרך של אספקת מזון.
6 . הכנסתו התחתונה של אדם
על-מנת לאפשר לכל אדם לחיות בכבוד, לא תפחת כלל הכנסתו החודשית המצטברת של אדם מסך 10% של ההכנסה הממוצעת במשק, כאשר בסיס החישוב הינו כל הכנסות התא המשפחתי לרבות קיצבאות, רנטות, הכנסות מיגיעה והכנסות מכל מקור אחר, חלקי מספר הנפשות בתא משפחתי זה.
7. פגיעה בזכויות
אין פוגעים בזכויות שלפי חוק-יסוד זה אלא בחוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל, שנועד לתכלית ראויה, ובמידה שאינה עולה על הנדרש או לפי חוק כאמור מכוח הסמכה מפורשת בו.
8. שמירת דינים
אין בחוק-יסוד זה כדי לפגוע בתקפו של דין שהיה קיים ערב תחילתו של חוק-היסוד, אולם על אף האמור בסעיף זה, בתום חמש שנים מיום פרסומו של חוק זה ברשומות, יחול חוק זה על כל הדינים שהיו קיימים לפניכן.
9. תחולה
כל רשות מרשויות השלטון חייבת לכבד את הזכויות שלפי חוק-יסוד זה.
10. יציבות החוק
אין בכוחן של תקנות שעת-חירום לשנות חוק-יסוד זה, להפקיע זמנית את תקפו או לקבוע בו תנאים; ואולם בשעה שקיים במדינה מצב של חרום בתוקף הכרזה לפי סעיף 9 לפקודת סדרי השלטון והמשפט, התש"ח-1948, מותר להתקין תקנות שעת-חירום מכוח הסעיף האמור שיהא בהן כדי לשלול או להגביל זכויות לפי חוק-יסוד זה, ובלבד שהשלילה או ההגבלה יהיו לתכלית ראויה ולתקופה קצובה ובמידה שלא יעלו על הנדרש.

תאריך:  02/12/2006   |   עודכן:  02/12/2006
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הזכות לקיום בכבוד
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
צריך לעשות עצומה
ירון שלו  |  2/12/06 21:08
2
זה נשלח גם לחברי הכנסת? ל"ת
לליב יניב  |  2/12/06 21:21
3
מאמר דמגוגי להחריד
duducohn  |  3/12/06 16:21
4
הבולשביזם לא נח לעולם
ע.ג.1  |  3/12/06 17:43
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
נרי אבנרי
איוש משרות שלא על-פי כישורים, במדינה הנתונה לסכנה קיומית - הוא פשע היסטורי. כלבי השמירה האמונים על האינטרס הציבורי, יודעים מיהו הפושע הראשי. נביחתם הרפה- שלא לומר כשכוש בזנב - היא סוג של שותפות לפשע
יורם דורי
רונן ליבוביץ
משה גפני הוא אחד מוותיקי חברי הכנסת הוא נחשב לרטוריקן מוכשר, עובדה שלא כל כך עוזרת לו להילחם באקטיביזם השיפוטי ובכוחו המתגבר של בג"צ לו הוא מתנגד    בראיון ל-Nfc, מסביר הרב גפני את עמדתו נגד בג"צ כמו גם את פרץ האלימות במגזר החרדי בימים שלפני עצרת הגאווה בירושלים
אריה אבנרי
רוני אלוני סדובניק
עו"ד אורי קידר: השנה נשים דגש על שבירת חוליית הקשר בין הלקוח לסרסור וזה מסתבר-קורה בעיתון, בסלולרי ובאינטרנט, אנחנו השנה נהייה שם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il