X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
נדמה כי הגיעה העת לצמצם את השימוש במקרים של אכיפה פסולה בדוקטרינה האמריקנית של "הגנה מן הצדק", שלא נועדה לטפל ב"אכיפה סלקטיבית"
▪  ▪  ▪

במאמר "משפח רמון", שפרסם פרופ' דניאל פרידמן ימים אחדים לפני מינויו לשר המשפטים, הוא ציין כי "אין בפסק הדין דבר היכול להפיג את הרושם השורר בציבור, כי איש מלבד רמון לא היה עומד לדין על פרשה מעין זו".
בפסק-הדין שבו רמון הורשע נדחתה, כזכור, טענת "הגנה מן הצדק" שרמון העלה, שבה הסתמך בין היתר על הפגמים בהתנהלות המשטרה והפרקליטות. בית המשפט דחה את הטענה, באומרו כי "הפגיעה בהגנת הנאשם לא היתה קיצונית ובוודאי לא 'שערורייתית'". בלי להביע עמדה בשאלה אם מכלול נסיבות עניינו של רמון הצדיקו את הרשעתו, הרי שיש מקום לביקורת על השימוש במקרה זה - כמו במקרים רבים אחרים - במבחן "השערורייתיות", שעליו מבוססת תורת ההגנה מן הצדק.
גם בית-הדין האזורי לעבודה בתל אביב, שביטל לאחרונה כתבי אישום כנגד רשתות שיווק גדולות הפועלות בשבת, מאחר שקיבל את הטענה כי חוק שעות עבודה ומנוחה נאכף באופן סלקטיבי, התבסס על טענת ה"הגנה מן הצדק" שעניינה בהתנהגות פסולה של הרשות שיכולה להוביל לביטול כתב-האישום. טענה זו הועלתה פעמים רבות בעבר על-ידי עסקים שהוגשו נגדם כתבי אישום דומים, אך נדחתה באופן תדיר על-ידי בתי-הדין, משום שלא נמצא שמדובר "בהתנהגות נלוזה ושערורייתית של המדינה" או שהעסקים שהועמדו לדין נבחרו מטעמים פסולים ולא ענייניים.
יש לברך על פסיקתה האמיצה של השופטת אריאלה גילצר-כץ, שמנסה לשים קץ לתופעה הפסולה לפיה מגזרים שלמים חסינים מאכיפת החוק, דבר המהווה לא רק פגיעה בשוויון, אלא אף התערבות בתחרות החופשית ופגיעה כלכלית במעטים שהחוק נאכף כלפיהם. עם זאת, נדמה כי הגיעה העת לצמצם את השימוש במקרים של אכיפה פסולה בדוקטרינה האמריקנית של "הגנה מן הצדק", שלא נועדה לטפל ב"אכיפה סלקטיבית".
הגנה מן הצדק חלה במצב שבו התנהגותה של רשות שלטונית היתה כה חמורה ושערורייתית עד כי נוצר מחסום חוקתי מפני העמדה לדין. התנהגות כזאת אינה חייבת להתבטא בעצם העמדה לדין, אלא יכולה להתייחס גם להתנהגות מכוונת פסולה של המשטרה או הפרקליטות בניהול החקירה או המשפט. בית המשפט העליון קבע, כי הגנה זו תופעל במקרים חריגים ביותר. ואכן, המקרים שבהם התקבלה הטענה הם נדירים, כשבדרך כלל בתי-המשפט ציינו שהתנהגות רשויות האכיפה - הגם שהיא פסולה - אינה כה בלתי-נסבלת עד כדי שהיא מזעזעת את המצפון. גם בפסק-דין בודד, שבו צוין כי עשויות להיות גם נסיבות שאינן נובעות מזדון של הרשויות שיצדיקו הגנה מן הצדק, נכתב כי מקרים כאלה צפויים להיות נדירים ביותר.
לעומת זאת, תורת האכיפה הסלקטיבית מטפלת באכיפה שיסודה בהפעלה שלא כדין של שיקול-הדעת, באופן המביא להבחנה לא ראויה בין מקרים דומים. אכיפה כזו מקוממת משום שהיא פוגעת בשוויון ובציפיות הלגיטימיות של הציבור, אשר אינו למד על הדין מספרי החוקים אלא מהתנהגות רשויות האכיפה. באכיפה כזו יש לעיתים משום יישום רטרואקטיבי של החוק, והיא אף עלולה לגרום לפגיעות כלכליות ופגיעות בתחרות. כל אלה גורמים לפגיעה באמון הציבור במערכת המשפט.
לכן על בית המשפט להתוות קווים שעל-פיהם ייקבע מתי אכיפה חלקית מותרת הופכת לאכיפה סלקטיבית פסולה. אכיפה סלקטיבית עשויה להיפסל ללא קשר לכשרות המניעים של רשויות האכיפה, אלא בשל עצם התוצאה המפלה. אכן, אין זה סביר כי בעוד שמכל שאר רשויות המדינה נדרש לפעול בסבירות, הרי שמרשויות האכיפה יסתפקו בהתנהגות שאינה "שערורייתית". אכיפה סלקטיבית היא פוגענית גם כאשר מקורה בשרירות גרידא.
יש אפוא להבחין בין הגנה מן הצדק, המתייחסת להתנהגות פסולה שאינה נוגעת לעצם ההעמדה לדין ולכן השימוש בה חייב להיות מוגבל ומצומצם, לבין אכיפה סלקטיבית, המתייחסת לעצם אכיפת הדין, שהיחס כלפיה אינו צריך להיות שונה מהיחס כלפי כל פעולה שלטונית פגומה אחרת. היום, יותר מתמיד, על בתי-המשפט להבהיר כי האיסור על אכיפה סלקטיבית הוא מעיקרי הדין, ולא אך "מן הצדק".

ד"ר טמיר היא מרצה במכללת שערי משפט. ספרה "אכיפה סלקטיבית" עומד לצאת לאור.
תאריך:  25/02/2007   |   עודכן:  25/02/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד יוסי דר
מלשון ההערה של השופטת היה ברור, שלא רק הנאשם המסויים ההוא עומד בפניה על הדוכן, אלא כל בני "העדה הזאת", באשר הם, מצטופפים בהמוניהם מול השופטת על דוכן הנאשמים הקטן
ראובן לייב
תושבי אדינבורו, בירת סקוטלנד, מקבלים את הבאים אליהם בפנים מאירות ומציעים להם ברוחב-יד מכל טוב: שפע מעדנים, מופעים בינלאומיים, מוזיאונים יפים והדר היסטורי
איתן גנור
"הממשלה קיבלה החלטה המאריכה את חוק טל. 21 שרים תמכו ושר המשפטים, דניאל פרידמן, נמנע..." (Nfc ,18.2.2006) - אגרוף בפרצופה של הדמוקרטיה, סטירת לחי לזכויות האזרח. כלום יש בושה גדולה מזו?
עו"ד משה גולדבלט
בומבך הוא ההימור העצוב שלי לניצחון בבחירות הקרובות ללשכה, יש לו יכולות בתחום היחצנות, מרץ עסקני ובמיוחד הוא מצטיין בתכונה החשובה של היכולת לשדר אנרגיה, מרץ ורעיונות מבלי לומר כלום, בלי להתחייב לדבר ומבלי להגות ולו רעיון מקורי אחד
ליאת טמנג
העובדים היחידים שמחזירים מלחמה נגד מגמת ההפרטות ומכירת החיסול של נכסי המדינה למרבה במחיר, הם עובדי חברת החשמל. נניח את הביקורת שיש לנו, האזרחים, נגד בכירי חברת החשמל ומשכורתיהם המנופחות וכל הסיפור של חשמל חינם, ונזכור ונתמוך בעובדים הפשוטים שעומלים יום ולילה, במקרים רבים תוך סכנת חיים בכדי לאפשר לכולנו חיים של נוחות ואספקת חשמל סדירה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il