X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
תוכנות הקוד הפתוח נמצאות על דרך המלך לכבוש את העולם ואפשר להניח שבעתיד הלא רחוק הן תכבושנה אותו אין שום דגם כלכלי שיאפשר לתוכנות קוד חופשי לשרוד כתוכנות קוד חופשי - כותבי התוכנות צריכים לחיות
▪  ▪  ▪
www.areshumor.com

תוכנות הקוד הפתוח עומדות לכבוש את העולם. כך, לכל הפחות, מספרים לנו. אבל המהפכה המובטחת הזו היא מהפכת שווא. למעשה, מדובר באנטי-מהפכה מובהקת.
מצבן של תוכנות קוד חופשי מעולם לא היה טוב יותר. אפאצ‘י, תוכנת שרת פופולרית בקוד חופשי, שולטת בכשישים אחוז מהשוק. דפדפנים חופשיים כמו פייר-פוקס הצליחו לכרסם בשלטונו של אינטרנט אקספלורר בתחום הגלישה; ערכת תוכנות המשרד אופן-אופיס מטפסת בהדרגה מעלה; כמוה כמערכת־ההפעלה הפתוחה לינוקס.
השאלה המתבקשת והטבעית היא: כמה זמן תימשך המגמה והאם ייתכן שבעתיד הלא רחוק יכבשו תוכנות קוד פתוח את עולם התוכנה, ידיחו את התוכנות הקנייניות ממקומן ויצרו ”דה-קומודיטיזציה“, כלומר, מצב שבו תוכנות יחדלו מלהיות מוצר מסחרי עצמאי, ויהפכו לתוספות חינם המצורפות למערכת-ההפעלה או מוצעות כתוספים או תוכנות חינם הניתנות להורדה מהאינטרנט.
את תוכנות הקוד הפתוח ניתן לחלק לשלוש קבוצות עיקריות: קומץ תוכנות ומערכות גדולות ומצליחות; מקבץ תוכנות לא גדול שיש להן יומרה להצליח, אבל אין להן ממש הוכחות לכך; ושפע עצום של פרויקטים של קוד פתוח, הנעים בטווח שבין זנבות קוד לא מקושרים לתוכנות מתקדמות הנמצאות בשלב ניסויים נצחי (המכונה אלפא או בטא).
התוכנות הגדולות והמצליחות נתמכות כולן על-ידי חברות גדולות. את עיקר הקוד כותבים ומתחזקים קומץ קטן של מתכנתים, שלרוב אינם עובדי החברות התומכות הגדולות, אך משכורתם משולמת על-ידי אותן חברות. הקוד נכתב ומתוחזק בפרויקטים כאלו באופן דומה לאופן בו קוד נכתב בפרויקטי תוכנה קנייניים, כאשר ה“פתיחות“ של התוכנות מתבטאת בעיקר בהפצת קוד המקור באופן חופשי ואפשרות תאורטית להצטרף לכותבי התוכנה.
מקבץ התוכנות הפתוחות שיש להן יומרה להצליח הן בדרך כלל תוכנות שמתכנתיהם העיקריים אינם שכירים של חברות גדולות, והפרויקט סובל מבעיות שונות - לרוב, מבניות - המונעות הפיכתו למוצר בשל, דמוי מוצר מדף קנייני כלשהו. תוכנות אלו, בדומה לתוכנות הקטנות והניסיוניות, נכתבות במקרים רבים על-ידי מתכנתים בתחילת דרכם או על-ידי מתכנתים מנוסים העוסקים בפרויקטים כאלו כתחביב לשעות הפנאי.
מאפיין מובהק אחר של תוכנות קוד פתוח הוא היעדר החדשנות שלהן. כמעט כל תוכנות הקוד הפתוח הגדולות והבינוניות הן מוצרי ”גם-אני“ - תוכנות שהן חיקוי לתוכנות קנייניות קיימות. למאפיין זה יש סיבות שונות, החל בהיעדר דמיון, עבור בשאפתנות יתר (נכתוב את קוטל-פוטושופ!), וכלה בהכוונה התקצובית של חברות השירותים והחומרה הגדולות, שפשוט אינן מממנות פרויקטים שאין אפשרות להפיק מהם תועלת מוכחת. הסיבה העיקרית, עם זאת, היא שיוצרי תוכנות שיש בהן חדשנות מהותית נוטים הרבה פחות מאחרים לשתף ברעיונותיהם המקוריים את העולם כולו ומעדיפים, במקום, לנסות לצאת נשכרים מרעיונותיהם בעצמם.
את הדגם הכלכלי של תוכנות הקוד החופשי העיקריות ניתן לכנות קנייני-למחצה או קנייני-בעקיפין. הקוד אומנם פתוח לכל ואיש אינו הבעלים של הקוד, אך בפועל הפרויקטים הם זן של פרויקט המפותח ב“מיקוד-חוץ“ זול עבור חברות חומרה ושירותים גדולות, כשייעודו העיקרי הוא לתמוך או לחזק את מקור ההכנסה העיקרי (והקנייני) של אותן חברות. הפרויקטים גם לא מוצעים באופן ”חופשי“ או ”חינם“ - עלותם מגולמת בעלות החומרה או השירותים שמעניקות אותן חברות גדולות. במובן זה, מה שמתרחש עם תוכנות הקוד החופשי העיקריות דומה למה שמתרחש במקביל במיקרוסופט: גם אצל יצרנית התוכנה הגדולה ביותר יש מגמה הולכת ומעצימה של ”קישור“ בין חומרה לתוכנה ו“דה-קומודיטיזציה“ של התוכנה. אנחנו נמשיך לשלם עבור ”חלונות“ ו“אופיס,“ אך העלות תגולם באופן מלא בחומרה ובשירותים. במלים אחרות, אף אחד לא ישלם עבור שום דבר, חוץ מהכל.
פרויקט קוד חופשי אינו יכול לשרוד בלי שהכותבים שלו יהפכו לשכירים
הפיכתן של תוכנות הקוד החופשי לקנייניות-בעקיפין היא תהליך בלתי נמנע, הנובע מעובדה פשוטה אחת: אין שום דגם כלכלי שיאפשר לתוכנות קוד חופשי לשרוד כתוכנות קוד חופשי. העובדה הבסיסית ביותר היא שכותבי התוכנות צריכים לחיות. כדי לחיות, הם צריכים למצוא עבודה כמתכנתים. אף פרויקט קוד חופשי רציני אינו יכול לשרוד, לפיכך, בלי שהכותבים העיקריים שלו יהפכו לשכירים או פרויקטורים של חברה קיימת; או בלי לשנות את אופיו של הפרויקט באופן משמעותי, כך שהוא יחדל בפועל להיות פרויקט קוד חופשי.
תוכנות הקוד הפתוח נמצאות על דרך המלך לכבוש את העולם. אפשר להניח שבעתיד הלא רחוק הן תכבושנה אותו. על אם הדרך, יהיה קשה יותר ויותר להבחין בינם לבין התוכנות הקנייניות הגדולות. שני סוגי התוכנות ישולבו בחבילה סמויה ומגולמת אחת של בינוניות מוחלטת, בתוך מחיר החומרה. למזלנו, את התוכנות החשובות באמת, אלו שמקדמות את עולם התוכנה קדימה, ימשיכו לכתוב אלו שאינם נמנים עם אלו או עם אלו - כותבי התוכנות הקנייניות הקטנות.

תאריך:  28/02/2007   |   עודכן:  28/02/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מנחם ברוד
מתוך בורות ושטחיות רבים אינם מבינים כלל את סיפור המגילה. האומנם אנו חוגגים בפורים טבח ללא הבחנה שעשו היהודים בשכניהם הגויים החפים מפשע?
יואב יצחק
טרטמן שיקרה. אין לה תואר שני ולא תואר ראשון מבר-אילן; טרטמן נהגה כפי שנהגה השופטת עדנה ארבל. גם היא שיקרה כשטענה שיש לה תואר שני במשפטים מאוניברסיטת בר-אילן. אלא שטרטמן תעוף הביתה; ארבל תמשיך לשפוט...
עמי עצמון
הצעת שר המשפטים, להגדיר מחדש את סמכויות בית המשפט העליון, מעוררת סערה. נראה כי בדיקת המציאות השיפוטית הלכה למעשה תגלה כי מדובר בהצעת חוק המתפרצת לדלת פתוחה
חנה אלונים
ההתנסויות החוזרות ונשנות שעובר התינוק באירועי האכלה בחודשים הראשונים לחייו מתרחשים 5-6 פעמים ביום, שמהוות הזדמנויות ללמידה של וויסות מנגנונים שונים
איתן גנור
מדינת ישראל מוציאה מדי שנה עשרות מיליוני שקלים למימון שירותים שונים למי שנשאו בעבר בתפקידים רמים כמו ראש ממשלה, נשיא המדינה ועוד. מדוע? מילא, מימון למי שפרש ועיסוקו הוא פילנתרופי בנושאים חברתיים, אך מדוע מממן הציבור אנשי עסקים או פוליטיקאים פעילים?
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il