X
יומן ראשי
חדשותתחקירים
כתבותדעות
סיפורים חמיםסקופים
מושגיםספרים
ערוצים
אקטואליהכלכלה ועסקים
משפטסדום ועמורה
משמר המשפטתיירות
בריאותפנאי
תקשורתעיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורהלכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונתמיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עתוידאו News1
פורמיםמשובים
שערים יציגיםלוח אירועים
מינויים חדשיםמוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טוריםבלוגרים נוספים
רשימת כותביםהנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישיםפירמות
מוסדותמפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורתאירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומייםאירועים כלכליים
אירועים מדינייםאירועים משפטיים
אירועים פוליטייםאירועים פליליים
אסונות / פגעי טבעבחירות / מפלגות
יומנים אישייםכינוסים / ועדות
מבקר המדינהכל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
חובה עלינו לנסות ולפענח לא רק מה אנו מעריכים שיקרה, אלא מה האחרים חושבים שעומד לקרות. ניתוח פסיכולוגי של ההמונים הוא בעצם כניסה לראש שלהם. בכל תחום בחיים קיים יתרון משמעותי לצד שביכולתו לנתח את הצעדים הצפויים של האחרים
▪  ▪  ▪

בידי חדרי העסקות בכל השווקים הפיננסיים מידע אותו ניתן לתרגם בזמן אמת למדדים פסיכולוגיים בעלי משמעות שעשויים להקל עלינו המשקיעים בבואנו לקבל החלטות.
בשווקים הפיננסיים ניתוח טכני של מניות, מטבעות וניירות ערך אחרים חשוב, אך יתכן כי ישנם עוד כמה פרמטרים חשובים לא פחות. חובה עלינו לנסות ולפענח לא רק מה אנו מעריכים שיקרה, אלא מה האחרים חושבים שעומד לקרות. ניתוח פסיכולוגי של ההמונים הוא בעצם כניסה לראש שלהם. בכל תחום בחיים קיים יתרון משמעותי לצד שביכולתו לנתח את הצעדים הצפויים של האחרים.
בספרו של ד"ר אלכסנדר אלדר, מומחה לפסיכולוגיה פיננסית:
(visits to sixteen trading rooms-(Entries & Exits , מבקר הכותב בשישה עשר חדרי עסקות בתחומי המסחר השונים בשווקים הפיננסיים. בכל חדר עסקות כזה הוא מראיין איש מפתח שמתאר דרכים שונות מהמקובל של התבוננות בשווקים. כמו כן, מפרט כל אחד מהם עסקה ספציפית שביצע לאור השיטות שפיתח.
פטר טטרניקוב הוא מנהל חדר עסקות במט"ח בשם "רומוס" במוסקבה. טטרניקוב, בן 37, החל לעבוד בחדר העסקות לפני 20 שנה. תחילה היה עוזר במחלקת התמיכה של החברה. בשנת 1999, כאשר אחד הדילרים עזב הוא התבקש להחליפו. כך החל ללמוד את רזי המסחר במט"ח. כעבור 4 שנים, מונה למנהל חדר העסקות, תפקיד הוא ממלא עד היום.
טטרניקוב: "ישיבה ממושכת בחדר העסקות יום אחר יום, שעה אחר שעה, גורמת לך עם השנים להבין כי כמעט כל הסוחרים מתנהגים בצורה דומה, אפילו זהה. הם חוזרים על אותן טעויות פעם אחר פעם. הם מתקשים להשלים עם עסקות מפסידות ומגדילים את החשיפה שלהם עד שחדר העסקות סוגר את עסקותיהם, עקב חוסר בביטחונות. כאשר אנשים מפסידים נטייתם היא להשאיר את העסקה פתוחה וההפסדים גדלים. לעומת זאת עסקות רווחיות נסגרות ברווח קטן" (מרוויחים בכפיות אך מפסידים בדליים). "סוחרים אחרים פותחים עסקה, וכאשר השוק מתנהג הפוך ממה שציפו, לא רק שהם סוגרים עסקה בהפסד אלא עושים מיד עסקה הפוכה הגורמת להפסד נוסף. במידה ולא היו סוגרים את העסקה הראשונה היא היתה מסתיימת ברווח, אך התוצאה לבסוף הפסד כפול. אנשים מתנהגים באופן דומה בכל מקום. כולם נעים יחדיו כמו במפולת שלגים".
"השוק משנה כיוון כאשר רוב הסוחרים מרימים ידיים ונכנעים. סוחרים נותנים הוראות עצירת הפסד בקווי תמיכה או התנגדות מוגדרים מראש. השוק מגיע לנקודות אלה ועובר אותן במספר פיפסים, סוגר את העסקות בהפסד ומשנה כיוון לפי מה שהעריכו בתחילה. לא פעם התפלאתי כיצד זה קורה. השוק אינו יודע היכן ממוקמות הוראות עצירת ההפסד של לקוחותינו. מה שמשתמע מכך הוא שהשינוי בכיוון השוק נובע בד"כ מהוראות דומות שמתבצעות בכל רחבי תבל. זוהי התנהגות אופיינית אוניברסלית."
"כאשר הפסיכולוגיה נכנסת לתמונה, לסכום העסקה אין השפעה על התנהגות הסוחרים. הם מרגישים שהם חייבים לעשות משהו באופן מיידי, עכשיו או לעולם לא. הם עשויים להשתמש בשיטות שונות, אך תחת לחץ, כאשר קווי התמיכה וההתנגדות נבחנים, כולם סוחרים באותה דרך שאינה קשורה לשיטת המסחר שלהם. אם כן הבעיה אינה בשיטת הניתוח הטכני אלא בפסיכולוגיה. כאשר אני מתקשר לחברים בחדרי עסקות שונים ברחבי העולם, וכולם אומרים לי כי לקוחותיהם קנו אירו, אני מבין שהאירו עומד לאבד מערכו, שלא לומר ליפול".
חדר העסקות הנ"ל (בעל אלפי לקוחות) פיתח מדד המבוסס על התנהגות ההמונים. מכיוון שרוב הלקוחות מתנהגים באופן זהה במצבי שוק שונים, ניתן לפתח שיטה המסתמכת על הנתונים הבלעדיים של רצונותיהם. בכל רגע נתון יודעים בחדר העסקות, למשל מה מספר האנשים שקנו אירו נגד דולר, ללא התחשבות בסכום העסקה. קנייה של 10,000 אירו או 1,000,000 אירו אינה שונה מבחינת קבלת ההחלטה של המשקיע.
למשל, אם כרגע 2,000 סוחרים ביצעו עסקה בצמד אירו/דולר אז ניתן לדעת כמה קנו אירו מול דולר או כמה מכרו אירו מול דולר. השיטה שאותה פיתח טטרניקוב אומרת כי במידה והיחס הנ"ל עולה על 70% (מתוך 2,000 סוחרים 1,400 קנו אירו ואילו 600 מכרו אירו) הרי שסוחר צריך לסחור נגד הקהל, כלומר למכור אירו. הוראת קיבוע רווח תינתן במקרה זה כאשר היחס יחזור ל-60% (כאשר מתוך 2,000 סוחרים רק 1,200 יוותרו במצב של רכישת אירו). לעומת זאת הוראת עצירת הפסד תינתן במידה והיחס עולה ל-80% (1600/2000). במצב כזה השיטה מחייבת אותי לחתוך הפסדים.
לסיכום: בידי חדרי העסקות בכל השווקים הפיננסיים מידע אותו ניתן לתרגם בזמן אמת למדדים פסיכולוגיים בעלי משמעות שעשויים להקל עלינו המשקיעים בבואנו לקבל החלטות. אנו מעריכים מה חושבים האנליסטים אך מעניין אותנו יותר מה חושבים המשקיעים. נשמח אם חדרי עסקות בתחומי ההשקעה השונים ירימו את הכפפה וינסו לספק מדדים מעין אלה.
המרכז להשכלה פיננסית הנו מכללה מקצועית ללימודי פיננסיים והשקעות לציבור הרחב, המציידת את בוגריה בידע נרחב, הבנה ויכולת קבלת החלטות וביצוע פעולות בכל הנוגע לעולם שוק ההון וההשקעות.
הכותב הוא מרצה במרכז להשכלה פיננסית מקבוצת מטריקס, מכללה מקצועית ללימודי פיננסיים והשקעות לציבור הרחב, ומומחה למטבע חוץ ולפסיכולוגיה של שווקים פיננסיים.
תאריך:  06/05/2007   |   עודכן:  06/05/2007
מועדון VIPלהצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יפתח סטריק
בעלי ההון פוקדים על הסטודנטים לחזור ללימודים - כנראה שהריטואל הקבוע הסתיים בכישלון נוסף של הסטודנטים
עצמון מינס
סיפור לל"ג בעומר
פרופ' משה שרון
האם ישנה מנהיגות אשר תתחיל להנחיל במדינה ערכי יסוד אחרים המבוססים על אמת ולא על דמיונות שווא אשר השפילו אותה והעמידו את עצם קיומה בסכנה?
הרב חיים נבון
מרכז עדיף על פריימריז כמה מונים. אולי רק מנהיגי המפלגות הגדולות צריכים להיבחר בפריימריז. כל השאר - בשיטה הישנה והרעה, אך הלא נוראה. למה? כי שחיתות עדיפה על פופוליזם
גרשון אקשטיין
הציבור קורא לו ללכת הביתה. אבל רק אולמרט, כדמות שנכוותה אישית משגיאותיו בזמן המלחמה, כמי שמכיר את שהתרחש 'מבפנים' ומוכן באמת ובתמים לתקנן, יוכל להבריא לתקן את הליקויים שנתגלו על-ידי ועדת וינוגרד. עריפת הראשים והסחרור הפוליטי משחקים לידי אויבינו ומה האלטרנטיבה? אין לשפוך את המים אם התינוק. 12 סיבות מדוע אולמרט לא צריך להתפטר כעת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il