X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   מאמרים
לכאורה הפערים בין החמאס לפתח קרובים יותר מתמיד לגישור - ולא היא, חמאס נכונה לתהליך "דמוקרטי", רק כל עוד הוא יכול להביא למימוש היעד ההדרגתי של השתלטות על הרשות הפלשתינית ואש"ף "חומת מגן" בעזה תשרת בפועל לא רק את האינטרסים הביטחוניים של ישראל אלא גם תעצור את מעגל הדמים בתוך הרש"פ ומשום כך על הקהילה הבינלאומית לתמוך בה.
▪  ▪  ▪
במצרים נמשכים בימים אלה מגעי התיווך שמנהלת מצרים בין הארגונים הפלשתינים השונים במטרה להגיע ליישום "הסכם מכה" בין החמאס לפתח ומניעת גלישה לעימותים אלימים בין הארגונים. הפגישות בדרג בכיר בין דרגי ההנהגה של הארגונים הפלשתינים אמורות להיערך בקהיר במחצית השנייה של חודש יוני 2007, ועד אז מכינים הצדדים, בהדרכתה של מצרים, מסמכי עמדה שיהוו בסיס למו"מ.
מצרים העבירה לצדדים (אל-חיאת, 4 ביוני 2007) טיוטת הצעה הכוללת "עקרונות ומכאניזם להפסקת הלחימה הפנימית בין חמאס לפתח". הטיוטא מציינת את העקרונות הבאים: שותפות פוליטית אמיתית על בסיס ממשלת האחדות הלאומית, התחייבות לפתרון חילוקי דעות בהידברות ולא בשימוש בכוח, ביצוע ההסכמים הקודמים (הסכם מכה), איסור הקמת עמדות או הצבת חמושים ברחובות והקמת גוף פיקוח לוודא את ביצוע ההסכם ע"י שני הצדדים.
בחינת עמדות החמאס והפתח, כפי שהוצגו בראיונות של מוסא אסו מרזוק (סגן מנהיג החמאס) וסמיר משרהאווי (בכיר בפתח) לעיתון "אל-אהראם" בתחילת החודש, מגלה כי אין הבדל משמעותי בין עמדות החמאס והפתח וגם לא בהשוואה להצעת התיווך המצרית. הן אבו מרזוק והן משרהאווי הביעו תמיכה במסמך ההסכמה הלאומית (הסכם האסירים), בשותפות פוליטית, בקבלת עיקרון הבחירות כמכריע, באיחוד מנגנוני הביטחון כגוף לאומי, ברפורמה באש"ף לשם הפעלתו מחדש, בהקמת ועדת פיקוח לבקרה על יישום ההסכם ובדיון בין הארגונים הפלשתינים על "ניהול ההתנגדות".
לאור זאת, נראה לכאורה כאילו הפערים בין החמאס לפתח קרובים יותר מתמיד לגישור בשיחות קהיר וכך גם שאלת ההגעה להסכם יציב. ולא היא. בסיס ההסכמות דומה מילולית, אך מבטא תפיסה שונה בתכלית. חמאס נכונה לתהליך "דמוקרטי", כל עוד הוא יכול להביא למימוש היעד ההדרגתי של השתלטות על הרשות הפלשתינית ואש"ף. זו תמצית הפשרה שאותה תנועת החמאס מוכנה לקבל כל עוד היא איננה יכולה בכוח צבאי להכריע במהירות וביעילות את הפתח. כל מנגנון פיקוח לא יהיה יעיל כאשר אחד הצדדים רואה בתהליך ה"דמוקרטי" מסלול בלתי הפיך בדרך להקמת שלטון דיקטטורי איסלאמי שיבטל את הדמוקרטיה מיסודה.
שיחות קהיר הן בבחינת הסדרת הפוגה זמנית והפרדת כוחות ל"תהדיאה" פנימית, כפי שהיא מוגדרת ע"י שני הצדדים. הווה אומר: הפסקת אש זמנית בהחלט. מנגנוני הפיקוח הנידונים בין הצדדים הוכיחו עצמם כבלתי אפקטיביים בסבבי העימות הקודמים בין הפתח לחמאס. המעורבות המצרית לא מנעה את חידוש הלחימה וגם ההצעה להסתמך על מערכת המשפט הפלשתינית כבורר שווה כקליפת השום. התובע הכללי ומערכת המשפט הפלשתינית חסרי כל השפעה של ממש על המערכת הפוליטית ובוודאי בסכסוכים בין ארגוני הטרור.
מזווית ההתבוננות הישראלית, המערכת הפלשתינית נמצאת בתהליך של שינוי ומאבקים פנימיים שאינם מאפשרים קבלת החלטות בעלות תוקף במישור הלאומי. ממשלת השיתוק הלאומי הפלשתינית ותקיעת היתד של ארגוני טרור המזוהים עם אל-קאעידה מגבירים את הסכנה להתפרצות מחודשת של מלחמת אחים העלולה להתדרדר לכדי אנרכיה מוחלטת, בדומה למצב בימים אלה במחנות הפליטים נהר אל-בארד ועין אל-חילווה שבלבנון.
ישראל אינה יכולה לנהוג כבת יענה נוכח המתרחש בגבולה הדרומי. היא מעורבת בעל כורחה במצב ברצועת עזה עקב הטרור היומיומי והיא הגורם היחיד, אשר כתוצאה מהאינטרסים הביטחוניים יכולה לחלץ את הפלשתינים ממעגל האלימות והטרור הפנימי אליו הם הולכים ונגררים. לכך, קרי למבצע "חומת מגן" ברצועת עזה, תידרש בראש ובראשונה הסכמה בינלאומית רחבה וגם לא פחות חשוב הסכמה שבשתיקה מצד המדינות הערביות המרכזיות.
Author
פרשן, חוקר | דוא"ל
סא"ל (במיל). מזרחן וחוקר טרור ותנועות אסאלמיות קיצוניות במזה"ת ובצפון אמריקה. חוקר בכיר במרכז הירושלמי לענייני ציבור ומדינה. שותף בחברת Orient Research Group, המספקת מידע וייעוץ אסטרטגי.
תאריך:  06/06/2007   |   עודכן:  06/06/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
פיוס לקראת עימות
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
שיהרגו אחד את השני
להמריץ אותם  |  6/06/07 19:23
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמי דור-און
אם ייבחר פרס לנשיא ישראל הוא ייצג בעיקר את עצמו ואת עמדותיו ולא בהכרח את עמדות ישראל; הוא יטוס ויטייל ברחבי העולם ויהפוך להיות "ראש ממשלה חלופי-עולמי"; הנשיא פרס יהיה העונש הציבורי של ראש הממשלה אולמרט, עונש שממנו יוכל להשתחרר רק רק אם וכאשר, על-פי החלטת בורא עולם, ייקרא פרס לישיבת התייעצות של מעלה וייאסף אל אבותיו
גיא רפאלי
לא יעזרו אלף הפגנות "מושחתים נמאסתם" - אם לא נשנה את המערכת הם לא ייגמרו - אולי רק יתחלפו. במילים אחרות: שינוי המשטר המדיני הוא הכרחי
לאסט דיאט
אדם רזה ואדם שמן שונים לגמרי בהתנהגות הטבעית שלהם בהקשר לאוכל    כדי לטפל בגורם המנטלי, יש לפתח התניות ואוטומטים אחרים כמו של אדם רזה - לפתח "מוח רזה"
עו"ד חיים קליר
המבוטח, מסגר ורתך במקצועו, חלה בסרטן. חברת הביטוח הכירה בזכותו לקבל תגמולי ביטוח תחת הכיסוי לאובדן כושר עבודה מלא. אולם כעבור ארבע שנים, דרשה ממנו לעבוד מחצית משרה בעבודה אחרת והפסיקה את תשלום התגמולים. השופטת הדסה אסיף, מבית משפט השלום בחדרה, יוצאת בפסק דין רגיש, חכם ואמיץ
מנחם ברוד
יש מי שתמיד יסבירו לך למה אי-אפשר ולמה זה מסובך. ויש מי שעיניהם נעוצות ביעד, והם אינם מניחים למכשולים לעצור את ההתקדמות לעבר המטרה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il