X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
במאמר במעריב הראה פרופ' אמנון רובינשטיין כיצד מתעלמים מחובת הגילוי הנאות
▪  ▪  ▪

לפרופסור אמנון רובינשטיין טור שבועי ב"מוסף שבת" של מעריב, ובו הוא כותב את דעתו בענייני דיומא. אינני יודע האם בכך הוא נעשה "עיתונאי", והאם הוא חבר באגודת העיתונאים, אך לדעתי אין ספק בכך שהכללים הבסיסיים של האתיקה העיתונאית חלים גם על כותבי מאמרים כמוהו. ואפילו יאמר מי כי אין הדבר כך, וכי בכתבו מאמר הוא פטור מאותם כללים - ברור כי העיתון עצמו מחויב בהם.
אילו כתב רובינשטיין כי פלוני שלח ידו בכספים לא-לו ומעל בהם, היה על העורך לדרוש כי, לכל הפחות, תינתן לאותו פלוני זכות התגובה. זוהי הגינות בסיסית, ללא ספק. כך גם כאשר על הכותב מוטלת החובה לגלות "גילוי נאות", כי לו-עצמו מעורבות אישית בנושא הכתבה או המאמר. קוראיו של עיתון הגון סמוכים ובטוחים, כי העיתון וכותביו יקפידו על כללים חשובים אלה, ששמירתם היא תנאי לאמינות העיתון.
במאמרו "משבר משפטי", בגליון השבת האחרון (8.6.07), כותב רובינשטיין על בעיות הקשורות למינוי השופטים בישראל ועל הבעיה של ביטול חוקים ע"י בית המשפט. בעיה זו התעוררה לאחרונה ביתר חריפות, לנוכח תוצאותיהם המצטברות של שני חוקי-יסוד (חוק היסוד בדבר כבוד האדם וחירותו וחוק היסוד בדבר חופש העיסוק), שרובינשטיין טוען כי הוא היה יוזמם (לא אתווכח כאן עם קביעתו זו).
בתוך כך מספר רובינשטיין לקוראים על "ועדת זמיר, שעסקה במינוי שופטים", כלשונו, ומשום-מה אינו מציין כי אותה ועדה הוקמה ע"י הוועדה לבחירת שופטים, מקרב חבריה, לקביעת סדרי פעולתה, ולא כוועדה עצמאית שהוקמה כדי לאכוף "מבחוץ" על הוועדה לבחירת שופטים סדרי עבודה - דבר שלדעתי התבקש, חרף קביעת החוק כי הוועדה עצמה קובעת את סדרי פעולתה. הרי לא היתה זו שאלה טכנית בלבד, האם הוועדה תשב בשעות הבוקר או גם בערב, במליאת חבריה או בוועדות משנה, או האם בראיונות ישאלו את המועמדים שאלות משפטיות בלבד או גם שאלות בעניינים ערכיים. השאלה היתה ערכית מאין כמוה, כפי שרובינשטיין עצמו כותב באותו מאמר: מאחר שאותם חוקי-יסוד הקנו לבית המשפט, לפחות במשתמע, את הכוח לבטל חוקים, "היה צורך להתאים את הרכב בית המשפט למטרה זו, שכן מדובר בשיפוט ערכי של חוקי הכנסת ובמהותה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".
רובינשטיין אינו רואה, אף לא בדיעבד, שום פסול ביומרה להשיג מטרה כה חשובה וערכית, ולקביעת ממצאים ומסקנות כה חשובים וגורליים, בדרך של מינוי ועדה פנימית ע"י חברי הוועדה לבחירת שופטים, במקום לקיים דיון ציבורי מכריע על כך במוקדי הדיון החשובים: באקדמיה, בעיתונות ובעיקר בכנסת. ומה לנו כי נלין, כאשר בית המשפט העליון עצמו אינו נרתע מלייחס לעצמו סמכות לקבוע קביעות ערכיות חשובות, שהסמכות לקבען אינה בידיו אלא בידי המחוקק, כלומר הכנסת?
רובינשטיין ממשיך במתן שבחים לאותה "ועדת זמיר". הוא כותב כי היא דחתה "בצדק" רעיון א', אך קיבלה רעיון ב' (אף זאת "בצדק", על-פי המשתמע מהדברים). ואותה ועדת זמיר כתבה את דברי הסיכום שלה "בלשונה הזהירה", כניסוחו. רובינשטיין, המשבח את המלצתה של "ועדת זמיר" ליישם את "עיקרון השיקוף" במינוי שופטים, מביע צערו על שאותו עיקרון טרם יושם כראוי במינויים לבית המשפט העליון.
הקורא רואה בעיני רוחו את הטקס לחלוקת פרס ישראל לוועדות שהצטיינו בפעולתן, ובפרס הראשון זכתה "ועדת זמיר". על הבמה עומד שר החינוך והתרבות, ואולי לימים גם נשיא המדינה, פרופסור אמנון רובינשטיין, שאליו מתקרבים שלושת חברי "ועדת זמיר" כדי לקבל מידיו את תעודות ההוקרה ואולי גם את מעטפות השיקים.
אך אבוי, לא שלושה מתקרבים אלא רק שניים. חבר השופטים הנרגש מתלחש והמבוכה בו ניכרת לעין, ולאחר דקות אחדות של התרוצצות מודיע המנחה כי הענקת הפרס נדחתה.
ומדוע? משום שפרופסור אמנון רובינשטיין, המחויב כאמור לעיל בהגינות עיתונאית בסיסית, שכח את חובתו זו או אף בחר במתכוון להתעלם ממנה. הוא נמנע מלציין במאמרו כי באותה ועדה, שאת המלצותיה שיבח ואף הביע צער על שלא יושמו כראוי, היה הוא-עצמו חבר (לצד השופט-(בדימ.) יצחק זמיר ועו"ד יורי גיא-רון).
אני מקווה שכתפו של הפרופסור אמנון רובינשטיין עדיין שלימה, ולא התפוקקה ממטח טפיחות השכם שהמטיר על הוועדה שבה היה חבר. צנוע שכמותו.
אי-גילוי זה מבשר אולי עידן עיתונאי חדש והתהפכות נוספת שד"ר עזריאל קרליבך ז"ל, מייסד מעריב, נאלץ להתהפך בקברו למראה מנהגי עיתונו כיום. למן העלגות הלשונית השופעת ועד הבורות וגסות הרוח המבצבצות ובוקעות מדפי העיתון.
ואם מעריב ואמנון רובינשטיין לא יפרסמו חיש-מהר התנצלות והסבר לאותה הימנעות מהגילוי הנאות, מן הראוי שמועצת העיתונות תדון בכך ותעניש את הראויים לעונש. למרבה הצער, מועצת העיתונות, בניגוד לבית המשפט העליון, אינה יכולה לנכס לעצמה סמכויות שהמחוקק לא העניק לה, ולכן אינה יכולה לשלוח למאסר עורכי עיתונים וכותבי מאמרים שמעלו באמון קוראיהם.

תאריך:  10/06/2007   |   עודכן:  10/06/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
גילוי לא-נאות
תגובות  [ 6 ] מוצגות  [ 6 ]  כתוב תגובה 
1
הוועדה למינוי שופטים היא
יודעת דבר מבפנים  |  10/06/07 13:54
2
לשקר אין רגליים, אבל
מרק טווין  |  10/06/07 15:45
3
בן, אבל ברוטוס, איש כבוד הוא.. ל"ת
הניה  |  10/06/07 18:25
4
מועצת העיתונות-קלאמפאדי!!!!
יוסף אליהו  |  10/06/07 23:23
5
רובינשטיין הוא מהאוליגרכיה
פנחס  |  11/06/07 00:10
6
ועל מניעי המחבר שלא מונה בעצמו
לקוח כועס  |  11/06/07 01:04
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
פנחס לבקוביץ
במדינה יהודית ודמוקרטית אין שוויון מלא בכל התחומים. וכיוון שמדינת ישראל היא ביתו הלאומי של עם ישראל, לכן דרושה חקיקה מפורשת המעדיפה בתחומים מוגדרים היטב את הישראלי על בני עמים אחרים וביחוד על הפלשתינים
אריק באך
מזוז תוקף את פרידמן על שהוא מציע להעביר את השליטה הבלעדית למינוי התובע הכללי של מדינת ישראל לידי הפוליטיקאים החשודים בפלילים    פרידמן תוקף את השיטה הקיימת כי היא מאפשרת לנשיאת בית המשפט העליון, שגם היא ואף בעלה מסובכים בחשדות חמורים ומבוססים לפלילים, לקבוע מי יהיה פרקליט החצר מטעמה בתפקיד התובע הכללי ותופר התיקים של המדינה    שניהם צודקים כל כך, ולכן שניהם טועים כל כך
יצחק ג'קי אדרי
ואנחנו שנחשבנו לעם הספר הפכנו ברבות הימים לעם של Home Page מקליקים באינטרנט, קוראים כותרות וממשיכים הלאה, רצים במרוץ מטורף בחיים מותחים את מחוגי השעון מעבר לחוקים ושוכחים שכל אדם מרגע היוולדו כותב את ספר חייו
אריק באך
כתומך נלהב של רפורמות פרידמן להפחתת השחיתות במערכת המשפט, אני מוצא את עצמי במצב מביך של אכזבה, תדהמה, ועלבון    הגורמים הפוליטיים, הן מהכנסת והן הפוליטיקאים שבבית המשפט העליון, הם חשודים בפלילים עם ראיות נגדם ולא רק לכאורה, ועל כן פסולים מלקחת חלק כלשהו במינוי פרקליט המדינה
אליקים העצני
במלאת 40 שנה למלחמת ששת הימים ניתן למצוא בתקשורת כל מיני סיכומים - מה עשה לנו הניצחון הזה בתחום המדיני, הכלכלי, החברתי ומה לא    בשום מקום לא תמצאו את העיקר, את עצם העניין - את א"י האבודה שזכינו בה בהיסח הדעת
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il