X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
עברו התקופות שאזרחים בכל מקום בעולם האמינו אמונה עיוורת במנהיגים. כיום, הם רוצים להיות בטוחים שהם לא מוסרים את חייהם לשווא. הדור הזה לא פחות טוב מדורו של מר בן ישי או דורי. נהפוך הוא. הם רק רוצים לדעת ולהיות בטוחים שהם מוסרים את נפשם למען ביטחון ישראל ולא למען גחמות חסרות כל שחר
▪  ▪  ▪

לעתים קרובות קורה שעיתונאים רציניים, בדרך כלל, כותבים דברים שיש בהם כדי להרגיז או, לחילופין, כדי לקבל "מחיאות כפיים" מטוקבקיסטים חמי מזג.
לפני מספר חודשים הופיע מאמר ביקורת קשה למדי של העיתונאי רון בן ישי המלין על ההתרפסות ועל השפיפות הקומה של המדינה מול המשפחות השכולות.
מאמרו החדש של מר בן ישי, "ביבבות לא תעשה לך מלחמה" [Ynet, 13.07.2007], יוצא העיתונאי המכובד נגד הקלות הבלתי נסבלת של צה"ל המתחשב יתר על המידה ב"ילדים במדים". ומה מהות הטרונייה? פחות הסתערויות, יותר דאגה לחיי החיילים, ויתר התחשבות במשפחות השכולות. כל אלה, כמובן, בהקשר למלחמת לבנון השנייה.
על-פי המידע שבידי מר ישי, גם הדרגים הנמוכים יותר בצבא לא פעלו כפי שצריך, אפילו גילו מידה גדולה של פחדנות. סיבות רבות לתופעה הזו, אך "הסיבה היותר חשובה והקריטית היא שינוי בערכי הלחימה בצה"ל, כתוצאה משינוי ערכים כללי בחברה הישראלית. הקרבת הנפש של יחידים למען הקיום והביטחון הקולקטיבי של כלל אזרחי המדינה כבר אינה מובנת מאליה כפי שהיתה בעבר".
במאמר שכתב לפני זמן רב שכותרתו "לא לוועדת חקירה אלא לוועדת תרבות", צוין על-ידי כותב שורות אלה, שללא שינוי מהותי בתרבות הישראלית, אין סיכוי, ולו הקלוש ביותר, לשנות את המצב. אגב, כדרכם בקודש, ב-Ynet סירבו לפרסם את הכתבה.
החברה הישראלית השתנתה פלאים. אותו רובד חברתי שנשא בנטל המלחמות נשבר תחת העומס שהוטל עליו במשך השנים. אותם "ילדים" קלטו מסרים הרסניים דוגמת פראיירים, טיפשים וכד'. בזמן שהם עשו את המוטל עליהם, רבים מאוד לא נשאו בנטל הביטחון. זאת ועוד; בזמן שאותו שליש מן החברה התגייס לצבא, בין אם במילואים ובין אם בסדיר, אחרים עשו לביתם ולמשפחתם. כיום, חוסנם של אלה שבמשך דורות רבים היו בחוד החנית של הצבא, נפגע, ומתחילים להדיר את רגליהם מן המחויבות למדינה. הם מביטים אל השכנים שבבית המשותף, שברובם לא משרתים ודבר לא קורה להם; הם חוזרים לאוניברסיטאות ומגלים שאין שום התחשבות בהם; רבים חוזרים למקומות עבודתם ומוצאים על שולחנם מכתבי פיטורין; ויש אחרים שגם למקומות העבודה לא יכולים לחזור, כי פשוט אין להם. ומה מצפה מר בן ישי, שכל אלה יקריבו את חייהם עבור אידיאלים שפסו מן העולם?
ויש עוד סיבה: כאשר החיילים והקצינים הזוטרים מביטים אל ההנהגה, הפוליטית והצבאית, הם מתחילים לשאול שאלות קשות. האם זו המדינה שפיללנו לה? האם זו החברה שרצינו לבנותה? הם מביטים מעלה ורואים פוליטיקה קטנה, כאוס שלטוני. ואז הם שואלים האם באמת הנהגה כזו יכולה להצביע על כיוונים? האם מר בן ישי מבקש שאנשים יאמינו למפקדים הבכירים ולמנהיגים הפוליטיים כאשר ברור שהם בעצמם לא יודעים מהו הכיוון?
מלחמת לבנון השנייה גילתה לנו דברים שהיו ידועים מזה שנים רבות. מדוע מר בן ישי לא יצא במתקפה רבתי, לפני המלחמה, על כל אותם פגמים שהיו ידועים לו? מדוע לא התראה בנו שעלול להתרגש אסון אם לא נתעשת מהר מן האשליות שחיינו בהן? אולי גם התנהגות כזו של עיתונאים ומבקרים אחרים, היא חלק מן התרבות של "בוכים ויורים"!
ולסיום, דוגמה פשוטה, אישית משהו. ביום האחרון למלחמה, כידוע למר בן ישי, נהרגו כמה עשרות חיילים שכן הסתערו, ללא חשש, אלא שהיעד לא היה נכון. בין אלה היה גם בנו של חבר אישי. אין צורך להסביר מה עובר על הורים שכולים, לכן גם כדאי להפסיק את המנטרה הבזויה הזו. אותו חבר, אב שכול כאמור, מתנדב במקום בנו שנפל באותה היחידה שבנו שירת בה. המון שאלות עולות בראשו, אך דבר אחד ברור: המשפחה השכולה לא מתבכיינת, אלא חיה את חייה ההרוסים בשקט. דוגמאות כאלה יש רבות.
עברו התקופות שאזרחים בכל מקום בעולם האמינו אמונה עיוורת במנהיגים. כיום, הם רוצים להיות בטוחים שהם לא מוסרים את חייהם לשווא. הדור הזה לא פחות טוב מדורו של מר בן ישי או דורי. נהפוך הוא. הם רק רוצים לדעת ולהיות בטוחים שהם מוסרים את נפשם למען ביטחון ישראל ולא למען גחמות חסרות כל שחר. פעם היו צועקים: אוונטי פופולו, וכולם היו מתייצבים, ללא שאלות. היום רוצים גם תשובות.

המאמר כמובן לא יפורסם על – ידי Ynet, כרגיל.
הכותב הוא הוא היסטוריון ומתמחה בביטחון לאומי.
תאריך:  15/07/2007   |   עודכן:  15/07/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אוונטי פופולו
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
למה לא יפורסם ב-YNET?
למה  |  15/07/07 12:07
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
דניאל בלוך
אין שום סיבה כלכלית ומעשית לשנות את מבנה רשתות הרדיו הקיים. הדבר רק יפגע במאזינים. אין כל תחליף סביר לשידורי הרדיו לא בתחום האקטואליה, לא בסוגות המוזיקה השונות ולא בתחומי העיון, ההשכלה וסיפוק הצרכים השידוריים של קבוצות מיעוט ושכבות האוכלוסיה השונות
אורי דורי
במצב שבו ממשלות ישראל המתחלפות חדשות לבקרים מחוייבות להחלטות טקטיות בכל הקשור בסכסוך הדמים בין מדינת ישראל לשכניה, שינוי סדר היום הנשיאותי צריך לקבל צביון של גישור בין קצוות החברה הישראלית השסועה במאבקים פנימיים
צבי גיל
הדגש על יכולתו של הפרט לתרום, הוא מנוף חשוב ביותר להעלאת הרמה המוסרית והערכית שלנו. זהו נתיב מועיל לצאת מדרך המהמורות של הייאוש
רפי לאופרט
המלצות ועדת ליפקין-שחק חסרות משמעות מעשית, כיוון שאם ראש הממשלה יסרב לשתף פעולה - כל ההמלצות יעלו אבק במגירות שבהן נשכחו המלצות רבות קודמות
מיכל גולן
פרס הבטיח שלא יעסוק בנושאים שנויים במחלוקת, אך מתוכניותיו לימים הקרובים כבר ניתן להבין כי הבטחות לחוד ומציאות לחוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il