X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מי שמכיר את קו המחשבה של נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש - בעיקר בתחום עבירות המין - אל יתפלא אם הנשיאה תקצץ נתחי זמן הגונים ממרוץ ההתיישנות של מתלוננות "ישנות" נגד קצב, ותקבע שניתן להאשימו בעבירות גם כלפיהן
▪  ▪  ▪

אחת העתירות נגד עסקת הטיעון עם קצב מבקשת לקבוע שתקופת נשיאותו לא תיכלל במניין תקופת ההתיישנות לגבי העבירות שלכאורה התיישנו - כך שניתן יהיה להאשימו גם בהן.
חוק יסוד נשיא המדינה קובע כך: "נשיא המדינה לא יובא לדין פלילי; התקופה שבה נמנעת, מכוח סעיף זה, הבאתו של נשיא המדינה לדין בשל עבירה, לא תבוא במנין תקופת ההתיישנות של אותה עבירה".
מתברר שסעיף חסינות דומה מופיע גם בחוק חסינות חברי הכנסת, והסוגייה נדונה בעבר בבג"צ בעניינו של חבר הכנסת המנוח אבנר שאקי (בג"צ 6972/96).
בג"צ דחה אז את העתירה שלא להביא את תקופת החברות בכנסת במניין תקופת ההתיישנות, וזאת בנימוק שהמילים "מכוח סעיף זה" המופיעות בחוק דורשות שיתקיים קשר סיבתי בין אי ההעמדה לדין לבין החסינות.
ולענייננו, העובדה שקצב לא הועמד לדין אינה נובעת מחסינותו, אלא מכך שעד לפני כשנה איש לא התלונן נגדו, לא התקיימה חקירה וכמובן שגם לא הוכן כתב אישום.
אבל נשאלת עתה השאלה, כיצד להחיל על העבירות שבהן חשוד קצב את דיני ההתיישנות הרגילים שבחוק סדר הדין הפלילי, וזאת גם אם נקבל שנשיאותו לא קטעה את מרוץ ההתיישנות.
חוק סדר הדין הפלילי קובע שמרוץ ההתיישנות נקטע, בין היתר, עם פתיחת חקירה. אלא שבעניינו של קצב החקירה החלה, כידוע, רק לפני כשנה, כלומר לאחר תום תקופת ההתיישנות, כביכול, של חלק מהעבירות שבהן הוא נחשד.
אלא שנשאלת השאלה מה קורה למרוץ ההתיישנות כאשר חקירה אינה נפתחת מהסיבה שהקרבן אינו מגיש תלונה? כך למשל, נניח שתוקף, שפגע בקרבן, מאיים עליו שלא יגיש תלונה על כך. ברור שבמצב כזה - התקופה שבה הקרבן נתון לאיום לא תבוא במניין תקופת ההתיישנות של עבירת התקיפה.
בהקשר זה אומר בג"צ בפסק הדין הנ"ל, שהוא פסק דין מנחה בסוגיית ההתיישנות: "קטיעת מרוץ ההתיישנות, או השהייתו, מוצדקת בראש ובראשונה כאשר הנאשם עושה מעשים המשמיטים את הקרקע מתחת לנימוקי ההתיישנות... שהרי אין החברה מוחלת למי שמסכל את ההליכים הפליליים נגדו".
וכאן אנחנו מגיעים לשאלת השאלות: במקרה של עבירות מין, כיצד יש להתייחס אל התקופה שבה הקרבן נמנע מלהתלונן במשטרה על עבירת המין שבוצעה בו?
כך למשל נניח שקרבן עבירת מין חושש להתלונן, וזאת - לא משום שהתוקף מאיים עליו מפורשות שלא יתלונן, אלא משום שהסיטואציה בכללותה מאיימת.
והסיטואציה כה מאיימת - עד שהיא משתקת את הקרבן מחשש לדבר רע שיאונה לו מצד התוקף (או מקורביו) למקרה שיתלונן, ורק אירוע כלשהו - למשל תלונות של קרבנות נוספים או ירידת התוקף מכוחו וגדולתו - מפיג את החשש של הקרבן, ואז הוא אוזר אומץ ומתלונן.
ויודגש כי כשהמדובר בעבירות מין, קיומה של הסיטואציה המאיימת הזו היא מן המפורסמות ממש, שהרי אנחנו עדים שוב ושוב לאורך השנים - לרבות במקרה של קצב - כיצד הסיטואציה המאיימת הזו מתממשת עם הגשת התלונה ופתיחת החקירה, והופכת את חיי המתלוננות לגהינום.
בשורה התחתונה: השאלה היא האם ניתן להכיר במצבים מיוחדים, שבהם התקופה שבה קרבן לעבירת מין נמנע מלהגיש תלונה - תקופה זו לא תבוא במניין ההתיישנות?
ובשולי העניין עולה שאלה נוספת: האם הרציונל המונח בבסיס דיני ההתיישנות אינו מחייב להבחין בין מי שביצע עבירה חד-פעמית שהתיישנה, לבין מי שביצע סדרה של עבירות מאותו סוג - כאשר חלקן כבר התיישן וחלקן טרם?
ובמילים אחרות, האם יהיה זה ראוי - מבחינת תכלית דיני ההתיישנות - לקטוע את השרשרת ולהפריד בין העבירות שכבר התיישנו לבין אלה שטרם התיישנו?
בג"צ, בפסק הדין הנ"ל, מצטט בהקשר זה את פרופ' פלר בספרו "יסודות בדיני עונשין", וכך הוא אומר: "חלוף הזמן בלא שהעושה חזר לסורו - וזה צריך להיות, כמובן, תנאי להתיישנות - אף ללא טיפול עונשי, מהווה סימן שמימוש האחריות הפלילית התייתר והאחריות עצמה טעונה מחילה".
עיננו הרואות: התנאי הברור והמודגש להתיישנות כאן הוא שהעבריין לא חזר לסורו. ולענייננו, התנאי להתיישנות הוא שאין המדובר בעבריין סידרתי.
ועוד קובע בג"צ בהקשר זה - תוך ציטוט מפסק דין ישן של השופט זילברג: "העניין הציבורי שיש לחברה במוסד ההתיישנות הוא... הצורך החיוני בשיכחת העבר. הציבור, כמוהו כפרט היחיד, אינו רוצה לחסות לעולם ועד בצל הזכרונות של עוונות ראשונים. רוצה הוא להשתחרר פעם מן הזכרון המעיק של החטא הקדמון".
ברור ש"העניין הציבורי" המוזכר כאן מתייחס לעבירה שהתיישנה, ולא לשרשרת של עבירות מאותו סוג, שזנבה אומנם נמצא בחיק העבר הרחוק, אבל ראשה מגיע אל העבר הקרוב מאוד.
כך או כך, מי שמכיר את קו המחשבה של נשיאת בית המשפט העליון דורית ביניש - בעיקר בתחום עבירות המין - אל יתפלא אם הנשיאה תקצץ נתחי זמן הגונים ממרוץ ההתיישנות של מתלוננות "ישנות" נגד קצב, ותקבע שניתן להאשימו בעבירות גם כלפיהן.
הרושם הברור הוא, שביניש עומדת לכתוב כאן את פסק הדין החשוב ביותר בקריירה השיפוטית שלה - פסק דין שתהיה בו, בין היתר, פריצת דרך בסוגיית ההתיישנות של עבירות המין.

המאמר מתפרסם בבלוג של עו"ד יוסי דר
תאריך:  30/07/2007   |   עודכן:  30/07/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם העבירות של קצב התיישנו?
תגובות  [ 19 ] מוצגות  [ 18 ]  כתוב תגובה 
1
סעיף 14 לחוק יסוד נשיא המדינה
וודקה גורבצ'וב  |  30/07/07 13:43
 
- ביטול ההתיישנות בעת כהונתו
ב.ק.  |  31/07/07 16:35
2
מעשי הקלון של קצב
מיכל  |  30/07/07 14:57
 
- חזקת החפות עומדת לכל אדם
גם למשה קצב  |  30/07/07 17:00
 
- ככלב השב אל קיאו חוזרים ושוב
צער בעלי חיים  |  30/07/07 17:28
 
- תגובה ל"צער בעלי חיים"
יחצ"ן בתשלום עצמי  |  30/07/07 20:02
 
- ישרתו את החלומות הרטובים שלך! ל"ת
דלתות פתוחות  |  31/07/07 08:46
3
בעניין הקצב
אליעם  |  30/07/07 15:48
4
הנשיאה בייניש
מוצא "פרנקית"  |  30/07/07 17:10
 
- עוד לא היה משפט. מנין לך שהיה ל"ת
כאן פשע סדרתי?  |  30/07/07 20:04
 
- הוצא את ראשך מן החול
מוצא "פרנקית"  |  30/07/07 23:53
 
- באמת כדאי לעיין בחומר הראיות
מנחם שטראוס  |  1/08/07 21:13
 
- תגובה
מוצא "פרנקית"  |  1/08/07 22:17
 
- מה היו עושים בארצות ערב
גבריאל  |  2/08/07 07:36
5
פנינה של מאמר למדני! ל"ת
ארוין  |  30/07/07 17:34
6
תגובה ליחצ"ן
צער בעלי חיים  |  30/07/07 22:38
7
מאמר מאיר עיניים - שווה הפצה
רן ח  |  30/07/07 23:08
8
מאמרו של עו"ד דר
גד  |  4/08/07 02:30
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עודד יפה
יועץ הגינון עודד יפה מפרט את הפעולות שמומלץ להקדים ולבצע בגינה עד לתחילת שנת השמיטה - בראש השנה הקרוב
יונתן מלמד
על-מנת לשרוד בתקופות קשות ובודאי שעל-מנת להמשיך ולצמוח, על התעשיה להיות מסוגלת לספק את מוצריה באיכות גבוהה, במחיר תחרותי ובזמנים קצרים
קובי לירז
האיסלאם הפונדמנטליסטי, שמכאן ואילך אני ממליץ לקרוא לו הפאשיזם האיסלאמי הוא תנועה פוליטית ולא זרם דתי, ועלינו להלחם בו כפי שנלחמים בכל תנועה פוליטית הקוראת לטוטליטריזם
ניר בן לביא
נמצא כי מוכרי רעיונות משתמשים בשלושה סוגי ידע כאשר הם חושפים את הרעיון להנהלה הבכירה
אורי הייטנר
הגיוס לצה"ל משקף את הגישה הערכית לתרומה למדינה ולחברה הישראלית של כל אדם החי בתוכנו
רשימות נוספות
טיוטת כתב האישום נגד קצב  /  רותי אברהם
לעת עתה לא שללה הכנסת את זכויותיו של קצב  /  רונן ליבוביץ
הפתעה: צו על תנאי בעסקת קצב  /  רותי אברהם
המונולוג - כיצד לתפור תיק  /  עו"ד יוסי דר
על חיים ומשה  /  אפרי הלפרין
בבקשה אל תאכזבו אותי!  /  דיאן טייכר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il