X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
ד"ר עדי להט   |  מרכז רפואי שיבא, תל השומר
הסיבה העיקרית להיווצרות הסעיפים הינה עלייה בלחץ בתוך המעי תוך כדי תהליך העיכול רוב הלוקים בסעיפים אינם מודעים כלל לקיומם
▪  ▪  ▪

סעיפים במעי הגס מוגדרים כבליטות דמויות שקיות קטנות ברירית המעי, החודרות את השכבה השרירית המקיפה את המעי. הסעיפים נוצרים באזורי חולשה של דופן המעי - לרוב במקומות בהם חודרים כלי הדם המזינים את רירית המעי. גודלם הממוצע של הסעיפים הינו כ-5-10 מ"מ, אם כי יתכנו סעיפים גדולים יותר. הסעיפים שכיחים ביותר במדינות המערב, ושכיחותם עולה עם הגיל.
מעל גיל 80 ל-65% מהאוכלוסיה הסיבה העיקרית להיווצרות הסעיפים הינה עלייה בלחץ בתוך המעי, תוך כדי תהליך העיכול. אחד הגורמים הראשיים לעלייה זו הינה דיאטה דלת סיבים תזונתיים, השכיחה בעולם המתועש. רוב הלוקים בסעיפים (כ-75%) אינם מודעים כלל לקיומם, והסעיפים אינם גורמים להם לתסמינים כלשהם. אולם ב-25% מהחולים הסעיפים עלולים לגרום לתחלואה משמעותית.
אבחנת הסעיפים נעשית על-ידי בדיקות הדמיה רנטגניות של המעי ( CT, חוקן בריום, קולונוסקופיה וירטואלית), או בבדיקת קולונוסקופיה אנדוסקופית.

מניעה וטיפול

מחקרים תזונתיים רבים הראו על קשר הדוק בין הסיכון ללקות במחלת סעיפים לבין הדיאטה. ככלל, סעיפים (בעיקר אלו הנמצאים בפרות וירקות טריים) מפחיתים באופן משמעותי את הסיכון להתפתחות סעיפים, בעוד שומן בכמות רבה במזון מעלה את הסיכון ללקות בסעיפים.
פעילות גופנית יכולה אף היא להוריד את הסיכון למחלה. גם לאחר שקיימים סעיפים מומלץ לדבוק בעקרונות התזונה המאוזנת ולבצע פעילות גופנית על-מנת למנוע היווצרות סעיפים נוספים. הטיפול בסיבוכים הנובעים מהסעיפים תלוי בחומרת הסיבוך, ומותאם אישית לכל חולה.

סיבוכי מחלת הסעיפים

1. דלקת - הסיבוך הנפוץ ביותר (15%-25% מהחולים) הנובע ממחלת הסעיפים הינו דלקת של סעיף אחד או יותר, הנקראת בשפה הרפואית DIVERTICULITIS. הגורמים לדלקת הינן כפי הנראה שאריות מזון הפוצעות את דופן הסעיף וגורמות לזיהום שלו תוך היווצרות דלקת, נמק של הדופן והתנקבות מיקרו או מקרוסקופית שלה.
תסמיני המחלה העיקריים הינם: כאבי בטן עזים (לרוב בבטן שמאלית תחתונה, האזור בו ממוקמים רוב הסעיפים) וחום. לרוב הזיהום חולף לאחר מספר ימים של טיפול אנטיבוטי, אם כי ייתכנו סיבוכים של התנקבות משמעותית של דופן המעי וזיהום חלל הבטן.
בשל הסכנה לזיהום חלל הבטן מומלץ לפנות לבדיקת רופא בכל מקרה בהם מופיעים התסמינים הנ"ל. לרוב אירוע אחד של זיהום אינו גורר אחריו אירועים נוספים, אולם במקרה של חזרת הדלקת מומלץ ברוב המקרים ניתוח לכריתת האזור הנגוע בסעיפים על-מנת למנוע סיבוכים נוספים. בחלוף הדלקת מומלץ לרוב לעבור בדיקת קולונוסקופיה על-מנת לאפשר סקירה מלאה של המעי הגס ולשלול גורמים נוספים לזיהום.
יש לציין, כי ברוב המקרים לא נהוג לבצע קולונוסקופיה בעת הדלקת החריפה, אולם במקרים בהם חשוב להגיע לאבחנה ודאית על-פי שיקולים רפואיים ניתן לבצע קולונוסקופיה גם בעת שלב הדלקת החריפה ללא עלייה בסיכוני הבדיקה.
2. דימום - הסיבוך השני בשכיחותו הקיים ב-5%-15% מהחולים הינו דימום מדרכי העיכול התחתונות. הדימום לרוב מהיר, אינו כרוך בכאב ועשוי לגרום לאובדן דם רב. ברוב המקרים הדימום נעצר עצמונית. הדימום לרוב נובע מפגיעה בכלי הדם המצוי בבסיס הסעיף. כשליש מהחולים יזדקקו לעירוי דם בשל הדימום. כמובן, במקרה של דמם מסיבי מדרכי העיכול התחתונות יש לפנות מיידית לקבלת עזרה רפואית.
3. סיבוכים נוספים - סיבוכים נוספים כתוצאה ממחלת סעיפים הינם נדירים ביותר. תיתכן חסימת מעי, היווצרות פיסטולות (נצורים) כתוצאה מדלקת ממושכת וכד'. הסיכון ללקות בסיבוכים כתוצאה מסעיפים עולה במעשנים ובחולים המשתמשים במשככי כאבים מסוג אצטאמינופן (אקמול) וכן מסוג NSAID. הסיכון אינו עולה בשימוש באלכוהול או קפאין.

אתר גסטרו שיבא, תל השומר
ד"ר עדי להט, המכון הגסטרואנטרולוגי המרכז הרפואי שיבא, תל השומר
תאריך:  09/09/2007   |   עודכן:  09/09/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מחלת סעיפים במעי הגס
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מחלת הסעיפים
חולה  |  10/09/07 00:05
 
- כשמדברים שטויות
בעילום שם  |  11/09/07 02:35
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוסף דוריאל
יש "פתרון בית-ספר" לתוקפנות הפושעת מעזה, אך קברניטינו מסרבים לראות ולשמוע עליו
יוני בן מנחם
על הממשלה להוריד מסדר יומה התקשורתי את הנושא הסורי. גם על דוברי האופוזיציה להניח לעניין לפי שעה עד שיירגע. דממה תקשורתית תאותת לסורים כי אין בכוונת ישראל לצאת למתקפה וכי היא איננה עוסקת, באמצעות התקשורת, בהכנת דעת הקהל למלחמה עם סוריה בקרוב
עו"ד יוסי דר
רשת גימל הצפונבונית תעצום את עיניה הכחולות ותאטום את אוזניה הוורדרדות, ופשוט לא תשמע את שגיאות ההגיה של הגובים והקיננים
יוסי אחימאיר
ועידה בינלאומית כמוה כטריבונל, בית-דין שדה, שבו ישראל תתייצב מול "כל העולם" כשהיא מתחייבת מראש לקבל כל פסיקה שלו
הווארד גריף
שהפקולטות למשפטים באוניברסיטאות של מדינת ישראל מלאות בפרופסורים ומלומדים משפטיים המצדדים בטיעון הערבי בנוגע ל"כיבוש", והשוטפים את מוחם של תלמידיהם התמימים באותן דעות מזיקות
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il