X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
X
יומן ראשי  /  מאמרים
בעבר ביססנו את דרישתנו לגבול סופי על הרצון ל'גבולות בטוחים ומוכרים', הדרישה הזו נעלמה לחלוטין מסל הטיעונים של ממשלת ישראל
▪  ▪  ▪

הפעילות החינוכית בכיתת לימוד היא פעילות רוויית תקשורת: תקשורת בין המורה לתלמידים, תקשורת בין התלמידים לבין עצמם, תקשורת בין הסביבה הלימודית לתלמידים וכיוצא באלו. התקשורת נעשית באמצעות שפות מסוגים שונים - שפה מילולית, שפת הגוף ושפת סימנים (מי שיודע מצביע...). השפה, כל שפה, היא אמצעי להעברת מסרים באמצעות קודים הידועים לכל מי שמכיר את השפה.
בכל שפה קיימים מטבעות לשון וביטויים שאין להבינם כפשוטם. צה"ל הוא בית יוצר פורה ביותר לביטויים שחלקם הפכו לנחלת כל דוברי העברית וחלקם נשארו בתחומי הלשון הצבאית. מערכוני הגששים היו גם הם מקור לא אכזב לביטויים ואף מבתי הספר שלנו יצאו ביטויים המבטאים סיטואציות שלא מובנות למי שלא עבר דרך מערכת החינוך הישראלית.
עולים חדשים ולא כל כך חדשים, אלה שלא גדלו בתוך השפה העברית, מתקשים לעתים להבין על מה צוחקים צברינו כאשר הביטוי שגרם לצחוק נשמע תמים למדי או אפילו בכלל לא שייך. נסו, למשל, להגיד לתייר ששאל לדעתכם אם כדאי לבקר במקום מסוים: "חבל על הזמן" ואחר כך תתפלאו לשמוע מדוע ויתר התייר על הביקור...
גם לשפה הדיפלומטית יש קודים משלה ולעתים משתמשים הדיפלומטים בביטויים 'מעודנים' המכסים על הביטוי והכוונה האמיתיים. לאחר מלחמת ששת הימים ועד כמעט סוף שנות השמונים רווחו בשיח הבינלאומי שני ביטויים שמאחריהם הסתתר כל הויכוח שבין ישראל למדינות ערב. שני ביטויים אלו היו "שלום צודק ובר קיימא" ו- "גבולות בטוחים ומוכרים".
"שלום צודק ובר קיימא" היתה הדרישה האולטימטיבית של מדינות ערב וערביי השטחים. כן, הם רוצים שלום אולם השלום המיוחל בין ישראל למדינות ערב צריך להיות צודק. שלום צודק פירושו שלום המבוסס על צדק למי שמגיע לו, קרי הפליטים שברחו מארץ ישראל במלחמת העצמאות ובמלחמת ששת הימים. צדק פירושו החזרת הזכויות המלאות - בתים, רכוש, שטחים שנכבשו במלחמה ורק עם החזרתם יהפוך השלום להיות 'בר קיימא' (Just and everlasting peace). הביטוי "שלום צודק ובר קיימא" היה למעשה קוד לדרישה לזכות השיבה.
גם למדינת ישראל היה ביטוי שהיה הבסיס לעמדת ישראל בכל מגעיה הבינלאומיים - "גבולות בטוחים ומוכרים" (Secured and recognized borders). כיוון שעד מלחמת ששת הימים גבול ישראל היה למעשה גבול שביתת הנשק, גבול לא טבעי וקשה להגנה, חשבה מדינת ישראל של אחרי מלחמת ששת הימים שהעולם יבין ויקבל את דרישתה לגבול מוכר ובר הגנה, לאמור, גבול סופי, מוכר ככזה על-ידי הקהילייה הבינלאומית ובר הגנה, כלומר בעל תוואי טבעי ניתן להגנה בכוחות צבא רגילים.
הביטוי היה קוד של העמדה שגיבשה מדינת ישראל: איננו חוזרים לגבולות 67. קובעי מדיניות ההסברה של מדינת ישראל חשבו שהמשפט הזה יתפוס ויסביר את עמדת ישראל בצורה טובה וחזרו עליו בכל מקום ובכל מצב.
ברור ששני הביטויים, שני הרצונות של שני הצדדים, סתרו זה את זה. קיומו של האחד היה ביטולו של השני ויחד עם זה בכל חומר ההסברה שמדינת ישראל פרסמה במשך שנים הופיע בצורה זו או אחרת המשפט 'מדינת ישראל שואפת לגבולות בטוחים ומוכרים במסגרת הסכם שלום' שהיווה את הבסיס לעמדת ישראל. המדינה זנחה לחלוטין כל טיעון של זכות היסטורית ביחס לשטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים והשתמשה בו אך ורק ביחס לירושלים.
רבים ראו בהחלטה על ההינתקות מרצועת עזה וצפון השומרון רק צעד ראשון בחזרה לגבול הקו הירוק. פירורי המידע המגיע אלינו משולחן המשא-ומתן עם הפלשתינים מצביעים על נכונות כמעט מוחלטת לחזרה לגבולות 67. אם בעבר ביססנו את דרישתנו לגבול סופי על הרצון ל'גבולות בטוחים ומוכרים', הדרישה הזו נעלמה לחלוטין מסל הטיעונים של ממשלת ישראל.
יתרה מזו, בשיח הבינלאומי המתקיים היום בין ישראל לארה"ב, בין ישראל למדינות אירופה ובודאי בשיח (שלא) מתקיים בין ישראל למדינות ערב שלא לדבר על המשא-ומתן הנוכחי עם הפלשתינים, הטיעון ההיסטורי והדתי לא נזכר כלל. העובדה שרעיון החזרה המלאה לגבולות 67 מוצא את הציבור בישראל אדיש, מצביעה על אובדן דרך, ייאוש והתפרקות מן האתוס הלאומי והציוני.
נדמה שהמושגים 'הינתקות' מבית המדרש השרוני ו'התכנסות' מבית המדרש האולמרטי, הפכו גם הם לקוד שפירושו 'חוזרים לגבולות 67' המחליף את הקוד הקודם של 'גבולות בטוחים ומוכרים'.
בסוגריים נוסיף עוד שההסברה הישראלית הפסיקה את השימוש במשפט הקוד 'גבולות בטוחים ומוכרים' כאשר יוסי ביילין שימש כסגן שר החוץ תחת שמעון פרס ופירק את מחלקת האינפורמציה של משרד החוץ ואסר אפילו את הפצת חומר ההסברה שהיה במלאי. ההסברה הישראלית משדרת בלבול ואבדן דרך בזמן שההסברה הפלשתינית ממשיכה בהצלחה מרשימה להפיץ את מסריה ברחבי העולם.
מומחי שיווק ופרסומאים יודעים שהדרך הטובה ביותר להעביר מידע לקהל יעד הוא על-ידי חזרה מתמדת על רעיון ועל משפטי מפתח. עלינו להקשיב רק לפרסומות ברדיו או בטלוויזיה כדי לראות את העיקרון הזה בפעולה. דומה שבהסברת עמדותינו בחו"ל נעשו כמה שגיאות קרדינאליות. האחת זניחה מוחלטת של הטיעון על זכותנו ה'טבעית וההיסטורית' ביחס לשטחי ארץ ישראל ששוחררו במלחמת ששת הימים והפסקת הדרישה ל'גבולות בטוחים ומוכרים'. שגיאה נוספת היתה התעלמות מומחי ההסברה שלנו מכלל ההסברה הבסיסי שאסור להחליף סיסמא קליטה ותופסת במהלך מסע הסברה. את המחיר אנחנו משלמים היום בהשתלטות הנרטיב הפלשתיני על המו"מ.
את תלמידי במכללת ליפשיץ אני מלמד שאל לו למורה לשנות מסרים באמצע תהליך הוראה כי כל שינוי מבלבל את התלמידים ופוגע במעמדו של המורה. ועוד אני מלמד אותם שמסר, גם אם הוא קוד המכסה על כוונה נסתרת, צריך להיות פשוט ומובן, ושצריך לחזור עליו ללא לאות עד קליטתו המלאה.

ד"ר דב גולדפלם הוא מרצה בכיר לחינוך במכללת ליפשיץ.
תאריך:  18/10/2007   |   עודכן:  18/10/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדברים בקודים
תגובות  [ 3 ] מוצגות  [ 3 ]  כתוב תגובה 
1
השמאל הישראלי וויתר על המדינה
ע.ג1  |  18/10/07 19:11
2
אתה מלמד אך אינך מחנך
נפתלי אור-נר  |  20/10/07 16:02
3
מורים מחליפים / ממלאי מקום
יאשה  |  21/10/07 09:24
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
לילי קופצקי, אסירת אושוויץ ומזכירתם של ראשי מחנה ההשמדה לשעבר, הקדישה את כל חייה לאיתור הפושעים ולהחדרת תודעת השואה לנוער
יוסי עבדי
אגף ההסברה של משרד החוץ נכשל בתפקידו, כך מודה המנכ"ל לשעבר, רון פרושאור    הנימוק: "סיבות תקציביות"    אם כך פני הדברים, ראוי אפוא לסגור את אגף זה ולהפריט לאלתר את מערך ההסברה הישראלי
ד"ר יובל ברנדשטטר
ליברמן מוכיח שוב ושוב כי את קולות הבוחרים קיבל מתוך בורות, או גניבת הדעת
עו"ד ירון טיקוצקי, עו"ד אלי דורון
לעניין התנהגותו של הבנק קבעה השופטת, כי זו "תמוהה ביותר. היא גובלת ברשלנות קשה ביותר-הן בעצם העמדת ההלוואה בלי רישום משכון ובלי קבלת התחייבות לרישום משכנתא מטעם למנהל מקרקעי ישראל והן בעצם אי רישום המשכון משך כמעט 9 שנים נוספות"
איתמר לוין
לוט העדיף את סדום על פני אברהם והביט על פוריות הארץ במקום על מעללי תושביה. וזהו הלקח לכל מי שמזניח את המוסר לטובת העושר ומקריב את עשיית הטוב על מזבח האופורטוניזם
רשימות נוספות
סמ"ר בן כובאני נהרג ברצועה  /  איציק וולף
ח"כ צרצור: לרב עובדיה יש עמדות קיצוניות  /  יהונתן דחוח-הלוי
בכיר בחמאס: לא שולל מו"מ  /  יהונתן דחוח-הלוי
חמאס מפיץ דיס-אינפורמציה  /  יהונתן דחוח-הלוי
אפס מול 6205  /  יוסי אחימאיר
ראשית ננסה ואז נבטח  /  אהרון רול
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il