X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מבקר המדינה לא העביר את ממצאיו בנושא מינוי מקורבים וקרובי משפחה לבדיקת היועץ המשפטי אז השר פואד בן-אליעזר יכול להיות רגוע רק אולמרט יחקר רק צחי הנגבי הועמד לדין
▪  ▪  ▪
הנגבי. הועמד לדין

פרק מרכזי בדוח מבקר המדינה האחרון הוקדש לנושא מינוי מקורבים וקרובי משפחה לתפקידים שונים בתאגידים ציבוריים /ממשלתיים. התופעה אינה חדשה. יש לה גוונים שונים. לעתים היא נקראת גם מינויים פוליטיים. מבקרי המדינה נהגו להקדיש לה מקום נכבד בדוחות השנתיים שלהם. כך נאמר בנושא בדוח האחרון:
"מינוי קרובי משפחה רבים בגוף ציבורי עלול ליצור תלות וניגוד עניינים המקלקלים את השורה. יתר על כן, הוא עלול ליצור קבוצות גדולות של עובדים קרובי משפחה בעמדות כוח, ודבר זה עלול לפגוע בתפקוד הארגון, בניהולו ובקופה הציבורית עד כדי חשש לפגיעה בטוהר המידות. העסקת קרובי משפחה רבים פוגעת גם בחובת הייצוג ההולם של קבוצות אוכלוסיה שאינן מיוצגות, החלה על גופים ציבוריים..."
במשרד מבקר המדינה יודעים לחקור, ולגבש ממצאים. יודעים גם לכתוב. סוגיית המינויים הבלתי תקינים נבדקה בשמונה תאגידים: רשות שדות התעופה, רכבת ישראל, נמל חיפה, דואר ישראל, חברת החשמל, מקורות, וחברת תשתיות נפט ואנרגיה.
"הביקורת העלתה שיעור גבוה של קרובי משפחה בתאגידים שנבדקו. שיעור כזה עלול להביא ליחסי כפיפות בין קרובים, לניגוד עניינים בפעילותם וליצירת קבוצות גדולות של עובדים קרובי משפחה בעלי עמדות כוח, שביכולתן לפגוע בניהולו התקין של אותו גוף. העדפת העסקה של קרובים בתאגיד ציבורי פוגעת בעקרון שוויון ההזדמנויות ומונעת ייצוג הולם בעבודה לכל קבוצות האוכלוסיה וכן פוגעת באמון הציבור ברשויות ובחובת הנאמנות שלהן כלפי הציבור." (מתוך הדוח).
אחוז המינויים ההבלתי תקינים מתרחב, ומגיע לאחוזים ניכרים ממצבת כוח האדם החברות הללו. יש בהן ששיעור בני המשפחה מגיע עד לכדי 40% ממצבת כוח האדם. בחברת החשמל פחות, "רק" קרוב ל-25%...
מדוע אני מזכיר דווקא את חברת החשמל? מפני שמבקר המדינה עצמו מוצא לנכון לציין לגנאי ובחריפות את חלקו של שר התשתיות הלאומיות בנימין (פואד) בן-אליעזר (פעם קראו לכך שר האנרגיה) הממונה מתוקף תפקידו גם על חברת החשמל בתהליך הפסול. כך הוא אומר (המבקר):
"בביקורת נמצא כי שר התשתיות הלאומיות, מר בנימין בן-אליעזר, הפנה בשנים 2005-2006 כ-100 פניות - במישרין או בעקיפין - לחברת החשמל בבקשה שתסייע לקדם עניינים הנוגעים להעסקת עובדים מסוימים בחברה. רוב הפניות לחברת החשמל הופנו באמצעות מנהלת לשכתו. 15 מן הפניות הללו הופנו לחברת החשמל לאחר שחברי מרכז מפלגת העבודה פנו לשר בבקשה שיסייע לקדם עניינים הנוגעים לבני משפחתם או לאנשים אחרים, והן נעשו בניגוד להנחיה שפרסם היועץ המשפטי לממשלה בנדון. שתיים מ-15 הפניות נגעו להעסקתם של עובדים חברי מרכז מפלגת העבודה שחברת החשמל קיבלה לעבודה בשנים האמורות. מעורבות פרטנית של השר או מי שפועל מטעמו בעניינים אלה עלולה לפגוע בחובת הנאמנות שלו כלפי הציבור."
אז אחרי שחוקרי משרד מבקר המדינה מצאו את מה שמצאו, ואחרי שבכירי המשרד ומבקר המדינה בראשם מצאו כי מדובר בתופעה בלתי תקינה, פוגעת ומזיקה ובחרו את כל המילים הקשות לתאר את השלילה שבכך, ואחרי שמבקר המדינה מחליט להפנות אצבע מאשימה כלפי השר בן-אליעזר, נשאלת השאלה מה עשה המבקר אחרי שכתב. על פניו נראה ששום דבר לא עשה (אם ישנן פעולות שנעשו על-ידי מבקר המדינה בהקשר הזה והציבור אינו מודע להם -מדוע אין המבקר מפרסמם אותן).
העתונאי רביב דרוקר כותב בבלוג שלו בעניין זה כי: "טיוטת דוח המבקר על המינויים של פואד בן-אליעזר בחברת חשמל כללה החלטה להעביר את הדוח לעיונו של היועץ המשפטי לממשלה. במילים אחרות, אני, המבקר, חושב שיש כאן חשד לעבירות פליליות ואתה, היועץ, תחליט. פואד נלחם בעזרת עורכי דין (נבות תל צור וחיים כהן). גם ההחלטה הזאת נעלמה מהדוח הסופי."
יוצא כי מבקר המדינה מעביר ליועץ המשפטי לממשלה ממצאים נגד ראש הממשלה בחשד לביצוע עבירה פלילית משום שמצא כי בהנחייתו (של רה"מ) בוצעו לכאורה מספר מינויים של מקורבים ברשות לעסקים קטנים, בניגוד לנהלים. השר לשעבר צחי הנגבי, עומד עתה לדין באשמה דומה, וגם עניינו הוא תולדה של בדיקה שנערכה על-ידי מבקר המדינה (קודמו בתפקיד של המבקר הנוכחי).
אז מה קרה כאן. מדוע נגד אולמרט והנגבי מקבל היועץ המשפטי לממשלה ממבקר המדינה ממצאים שלדעת המבקר יש בהם חשש לעבירה פלילית, [ועל כן היועץ המשפטי לממשלה מחויב לבחון אותם ולדווח מה העלה] ואילו נגד השר פואד בן-אליעזר לא נמצאו ממצאים המחייבים העברה ליועץ המשפטי לממשלה. הרי המבקר בעצמו אומר שיש במעשים הללו לכאורה חשש לפגיעה בחובת הנאמנות לציבור, פגיעה לכאורה בעקרון שוויון ההזדמנויות, ואפילו חשש לפגיעה בטוהר המידות?
אגב, באחרונה פורסם באתר זה כי עמותת אומ"ץ פנתה ליועץ המשפטי לממשלה בדרישה כי יורה על חקירת משטרה נגד השר בן-אליעזר בנושא המינויים שנחשפו בדוח המבקר... אבל, אילו המבקר עצמו היה מעביר את החומר ליועץ המשפטי במסגרת הוראת החוק המאפשרת לו לעשות זאת, אם נתגלו בביקורת ממצאים שיש בהם חשש לעבירה פלילית , היתה פניית העמותה מתייתרת...
על פניו נראה שאין הבדל בין הפעילות של אולמרט והנגבי לבין זו של פואד בנושא. ההבדל הוא בהתנהלות מבקר המדינה. אם אומנם פעילותו של בן-אליעזר בהמלצות למנות 100 "מקורבים" לתפקידים בחברת החשמל פחותה בחומרתה מזו של השניים האחרים, מדוע לציינו לגנאי בשמו בדוח הביקורת?
יש הסבורים כי המבקר התעייף ממלחמותיו, אם כך הוא חבל. ההסבר השני [והפחות סביר] הוא כי מכיוון שמטה חברת החשמל הוא בצפון[בחיפה], והמבקר הנכחי בא משם אזי יש לו יחס מיוחד, סלחני, לליקויים בנושאים שהמוקד שלהם הוא באזור הצפון. כך או אחרת השאלה מחייבת מענה, משום שלעת הזו המסר העולה מדוח הביקורת הוא של "הרמת ידיים" והשלמה עם תופעה שלילית.
מילה לסיום: חלף כמעט חודש מאז פורסם דוח מבקר המדינה. לבד מיום יומיים, לא התעורר בכלל דיון ציבורי בסוגייה. בוודאי שלא בעניין פעילות השר. בכל זאת נראה שהנושא הן במישור העקרוני והן במישור המעשי חשוב, אבל מכיוון שאין עוסקים בו הוא מסווג תחת הכותרת "לא מעניין".

פורסם גם באתר המחבר.
תאריך:  11/12/2007   |   עודכן:  11/12/2007
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מינוי מקורבים" - נושא חשוב ולא מעניין
תגובות  [ 11 ] מוצגות  [ 11 ]  כתוב תגובה 
1
ניחוש ?
אלמוני  |  11/12/07 17:47
2
האם גם המבקר מקבל
אחד תם  |  11/12/07 18:46
3
רק צחי הנגבי יכול
א ר  |  11/12/07 18:54
4
צחי הנגבי אינו שר בממשלה
מנחם רבוי  |  11/12/07 19:47
5
מינוי קרובים במשרד המשפטים ל"ת
לא נבדק? למה?  |  11/12/07 21:20
6
אומ"ץ צודקת והמבקר שפן
מבקר ריק מתוכן  |  11/12/07 21:29
 
- ורק המניעים של אולמרט טהורים ל"ת
קידי  |  12/12/07 08:02
7
זה ציד גולגולות ולא מבקר.
אחד החבר'ה.  |  11/12/07 22:14
8
זמזום הדבורה
ע. סובול  |  11/12/07 22:19
9
פניית אומץ למזוז
א.ל. רמת-גן  |  11/12/07 22:40
10
למי שזה עדיין לא ברור
מיכאל ב, ירושלים  |  12/12/07 08:00
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ראובן לייב
אז נכון שבירת בריטניה נותרה, עדיין, יקרה לכיס הישראלי, אבל ב"סיילים" של סוף העונה, לקראת השנה האזרחית החדשה, המחירים יורדים עד ל-70 אחוז. ויש עוד הרבה פיתויים אחרים
לאה כהן
אהרון רול
שדרים ברשתות הטלוויזיה הממלכתיות והפרטיות לוקחים את התקנון לידיהם, מצפצפים בראש טלוויזיה על המוסכמות ומפרשים את החדשות למאזיניהם
אפרי הלפרין
אנו עוסקים הרבה בביקורת על השלטון. ראש הממשלה לא ראוי, יו"ר הכנסת לא מתאימה, הנשיא פוליטיקאי, נשיאת בית המשפט העליון המתאימה בספק לתפקידה, שלטון מושחת ולא יעיל. אבל קיימת שאלה מרכזית נוספת, והיא, האם אנחנו מבצעים את תפקידנו, האם אנחנו לא פשלונרים כמוהם?
יהונתן דחוח-הלוי
כישלון המאמצים להשיג לגיטימציה בינלאומית והמשך המצור הכלכלי והמדיני על עזה, מעוררים מצוקה בקרב החמאס, אשר מעלה מחדש את יוזמת ה"הודנה", במטרה להחליש את הלגיטימציה הציבורית בישראל לפעולה צבאית בעזה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il