X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
"מכירת מניות בחברה פרטית שאינה תעשייתית, שהפכה מניותיה למניות הנסחרות בבורסה, חייבת במס רווחי הון, בעוד שבעלי מניות בחברה תעשייתית הנסחרת בבורסה היו פטורים מתשלום מס רווח הון על הפיכת מניותיהם בחברה התעשייתית לנסחרות בבורסה, או על מכירת מניותיהם לראשונה לאחר רישומן למסחר"
▪  ▪  ▪

מהי "חברה תעשייתית"? מהו הדין החל בעת הפיכת מניות חברה תעשייתית פרטית למניות הנסחרות בבורסה? בחציו הראשון של המאמר שלהלן, נענה על השאלה מהי חברה תעשייתית ומהם מאפייניה. בחציו השני של המאמר, נבחן את היבטי המיסוי החלים בעת הפיכת חברה תעשייתית מפרטית לציבורית.
מהי חברה תעשייתית? הגדרת חברה תעשייתית מופיעה בסעיף 1(2) בחוק עידוד התעשיה (מיסים), תשכ"ט-1969 (להן: "החוק"), והנה כדלקמן – "חברה תושבת ישראל שלפחות 90% מהכנסותיה, בשנת מס, למעט הכנסות ממלווה ביטחון, הם ממפעל תעשייתי שבבעלותה".
הגדרת "מפעל תעשייתי" בסעיף 1(2) לחוק, מלמדנו באופן חלקי בלבד אודות אופייה של חברה תעשייתית: "מפעל תעשייתי בבעלותה של חברה תעשייתית שעיקר פעילותו בשנת מס היא פעילות ייצורית, לעניין זה יראו, בין היתר, את הפעילויות המפורטות בתוספת כפעילויות שאינן ייצוריות".
כדרכו של המחוקק, מלאכתו בהגדרת מונח זה או אחר לוקה בחסר ובמקרה דנן ההגדרה של חברה תעשייתית נותרה מעורפלת. שכן, חברה תעשייתית מוגדרת על-פי אופי "הפעילות הייצורית" שלה, אך כאמור הגדרה לביטוי זה לא מצא לנכון המחוקק לציין בחוק. בע"א 1960/90 פקיד השומה תל אביב 5 נ' חברת רעיונות בע"מ, פ"ד מח(1) 200 בית המשפט העליון לא חסך שבטו במתיחת ביקורת על המחוקק ויצק, כדרכו הוא, תוכן אל תוך מושג זה בדרך של חקיקה שיפוטית.
כבוד השופט חשין סקר את הפסיקה אשר פירשה את המושג "פעילות ייצורית" ועמד על המבחנים העיקריים והמנחים, העוזרים לנו לבחון האם פעילותה של חברה מסוימת הינה ייצורית, המקנה לה מעמד של חברה תעשייתית:
  • מבחן על דרך השלילה – מבחן זה נקבע על-ידי המחוקק בכבודו ובעצמו. לפיו, אותן פעילויות המנויות בתוספת לחוק הינן פעולות שאינן ייצוריות (אריזה, בניה, מסחר, תחבורה, אחסנה, תקשורת, שירותים סניטריים ושירותים אישיים).
  • מבחן "יצירתו של יש מאין מוחשי אחד מיש מוחשי אחר" – מבחן זה נקבע על-ידי ועדת הערר שכוננה מכוח החוק, וכוונתו שפעילותה של החברה התעשייתית בסופו של יום תהפוך חומר גלם למוצר פרודוקטיבי.
  • המבחן הכמותי – מבחן זה נקבע בבג"צ 441/86 מסדה בע"מ נ' פקיד השומה למפעלים גדולים ואח', פ"ד מ(4) 788 לפיו יש לבחון את מספרם וטיבם של שלבי הייצור של המפעל, מספרן וטיבן של המכונות המופעלות במפעל ואת היקף פעילותו הכלכלית של המפעל. לפי מבחן זה, ככל ששלבי הייצור, מספרן וטיבן של המכונות במפעל והיקף פעילותו הכלכלית של המפעל רב יותר, יהיה המפעל ראוי להכרה כמפעל תעשייתי.
  • מבחן היקף שימושו של המוצר המוגמר – מבחן זה מתקשר למבחן השני. לאחר שהחברה הפכה חומר גלם למוצר, עלינו לבחון את היקף השימוש של המוצר המוגמר (ע"א 798/85 פקיד שומה ירושלים נ' חברת ניקוב שירותי מחשב ירושלים (1979) בע"מ, פ"ד מב(4) 162). כוונת מבחן זה הינה, כי אם לאחר ה"פעילות הייצורית" עושה שימוש במוצר לא רק הלקוח שהזמין את המוצר, אלא גם הציבור הרחב, יראו בפעילותה של החברה כפעילות ייצורית.
  • מבחן כלכלי – האם יש וראוי מבחינה כלכלית להכיר במפעל כמפעל תעשייתי? האם הפעילות הייצורית של המפעל משביחה את הערך הכלכלי של החומרים? מטרתו של מבחן זה, היא להעניק זכויות יתר למפעלים יצרניים המקדמים את הפיתוח התעשייתי של המדינה.
מהו המס שחל בעת מכירת מניות בחברה תעשייתית שמניותיה נרשמו למסחר בבורסה? טרם הרפורמה במס (עד ליום 31/12/02) אשר נחקקה במסגרת תיקון 132 לפקודת מס הכנסה, הפיכת מניות חברה פרטית לנסחרות בבורסה היו פטורות ממס.
סעיף 21א' לחוק עידוד התעשיה קבע, כי החיוב במס על-פי סעיף 101 לפקודת מס הכנסה, הקובע כי רישום מניות של חברה בבורסה בישראל ייחשב כמכירת מניות (זולת אם ביקש בעל המניות שרישומן של המניות לא ייחשב כמכירתן, שאז יחוייב הוא במס רק במועד מכירתן לראשונה לאחר רישומן למסחר), ביחס לרווח שנצבר קודם לרישום החברה, לא יחול על רישומן בבורסה של מניות בחברה תעשייתית, אם בעת רישום המניות הוצאו לציבור מניות נוספות שערכן הכולל לפחות שליש מערכן של המניות שנרשמו למסחר. סעיף זה בוטל בתיקון מס' 132 לחוק, אך הוא נשאר תקף לגבי מניות של חברה תעשייתית שנרשמו למסחר לפני תום שנת 1995.
נוכח האמור עולה, כי מכירת מניות בחברה פרטית שאינה תעשייתית, שהפכה מניותיה למניות הנסחרות בבורסה, חייבת במס רווחי הון, בעוד שבעלי מניות בחברה תעשייתית הנסחרת בבורסה היו פטורים מתשלום מס רווח הון על הפיכת מניותיהם בחברה התעשייתית לנסחרות בבורסה, או על מכירת מניותיהם לראשונה לאחר רישומן למסחר.
כאמור, עם הנהגתה של הרפורמה במערכת המס בישראל, בוטל על-ידי המחוקק הפטור שניתן לבעלי מניות בחברה תעשייתית שנרשמה למסחר בבורסה, ולאחריה מכירת מניות החברה התעשייתית חייבת במס רווחי הון. (שיעור המס המקסימאלי בתיקון 147, אשר נכנס לתוקף החל מיום 1.1.2006, הנו 20%)
הוראות הפטור ימשיכו לחול רק באשר למניות בחברה תעשייתית אשר נרשמה למסחר בבורסה לא יאוחר מיום 31.12.95, והבקשה להתיר פרסום תשקיף בגינן הוגשה כדין לרשות לניירות ערך לפני תאריך פרסום חוק הביטול ברשומות (דהיינו לפני יום 7.11.94).

לשאלות, ייעוץ או פגישה נא כתבו ל:
eli-doron@taxlawyers.co.il
הכותבים הינם שותפים במשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון, המתמחה במשפט מסחרי - מיסויי, עסקות נדל"ן והשקעות בארץ ובכל רחבי העולם. למשרד מחלקת משפחה הכוללת כ-5 עורכי דין. למשרד סניפים בתל אביב-ר"ג, חיפה, טבריה. כמו כן למשרדנו סניף בבוקרשט
תאריך:  07/02/2008   |   עודכן:  09/02/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד אלי דורון, עו"ד ורו"ח ירון טיקוצקי
"בפסיקה נחלקו הדעות האם הניירת החשבונאית נכנסת בגדר "נכס" בר זכות עיכבון במובן חוק הקבלנות. ההלכה כיום היא, כי ניירת החשבונאית הינה בגדר נכס"
עמי דור-און
כבר בראשית שנות ה-40 של המאה הקודמת, במהלך מלחמת העולם, עסקו מדעני גרעין גרמנים, בבנייתו ובתפעולו של כור גרעיני שתוכנן להיות הקן שממנו תבקע "פצצת האטום הנאצית", פצצה שאכן בקעה ואף נוסתה. בסופו של דבר לא הצליחו הנאצים לפתח נשק גרעיני לפני בעלות הברית. אילו הצליחו - העולם של היום היה שונה לחלוטין
אליקים העצני
המנתקים הבטיחו שהוצאת הצבא וגירוש המתנחלים יחסכו בחיי אדם, יקלו על צה"ל ויחסכו כסף רב. נוכח המציאות המרה שטפחה על פניהם, מי ייקח אחריות על הקורבנות שנפלו מאז ההינתקות ובגללה?
ענבל בר-און
לא ניתן לשנות תרבות פוליטית בן רגע, וספק אם ניתן לעשות זאת תוך עשורים אפילו, מקום בו ארצות הברית מנשבת אלינו רוחות קפיטליסטיות פר-אקסלנס. מדינה בצרות אינה יכולה להמתין עד שהתרבות הפוליטית תשתנה. היא חייבת אמצעי חזק יותר
איתמר לוין
מאחר שאלוקים הוא רוחני לחלוטין, מדוע יש צורך במשכן ובמקדש פיזיים על-מנת לעובדו? התשובה נעוצה במגבלותיו של האדם הגשמי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il