X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
האם נכשלה מדיניות המצור על עזה כאמצעי לחץ על החמאס? השאלה האמיתית היא, האם מלכתחילה היה סיכוי של הצלחה למדיניות הזאת
▪  ▪  ▪
מצרים אינה יכולה ואינה מעוניינת למלא את מקומה של ישראל. מעבר רפיח [צילום: AP]

כאשר פרץ החמאס בליל 22-23 בינואר, את החומה שהפרידה בין רצועת עזה לבין מצרים והמוני פלשתינים נהרו לצד המצרי על-מנת לרכוש מוצרים ולהתבשם מתחושת השחרור, התמונות שהתפרסמו בתקשורת העולמית וההתבטאויות סביב האירוע יצרו את הרושם שמדובר באירוע בעל משמעויות מרחיקות לכת, כמו נפילת חומת ברלין.
התגובות בישראל ביטאו קשת של דעות, החל בתחושה שזהו ניצחון מוחץ של החמאס על מדיניות המצור של ממשלת ישראל, המשך בחששות עמוקים מהמשמעויות הביטחוניות, וכלה בתקווה שזוהי ההזדמנות של ישראל להסיר מעליה את האחריות לרצועת עזה. השאלה היא האם למאורע זה יש אכן השלכות מרחיקות לכת באשר למערכת היחסים שבין ישראל לפלשתינים.
האם פריצת החומה משמעה שנפרץ המצור על עזה? לא כך הוא. המצוקות היסודיות בעזה נובעות מכך שמקורות ההכנסה הצטמצמו מאוד, משום שפועלים וסחורות אינן יוצאות מעזה לשוק העבודה הישראלי או לנמל אשדוד בדרך לשווקים אחרים. עזה גם אינה מקבלת את חלקה היחסי בסיוע הבינלאומי, כל עוד נמשכות הסנקציות נגד ממשלת החמאס. מסיבות אלו שיעור האבטלה ברצועה גדול מאוד, ורוב האוכלוסיה נעזרת בסיוע של אונר"א (סוכנות הסעד לפליטים) וארגונים הומניטאריים אחרים. פריצת החומה הקלה במידה מסוימת על מצוקה נקודתית בעקבות צמצום באספקת דלק ומוצרי צריכה מישראל, בשל החרפת העימות הצבאי עם החמאס בשבועות שקדמו להפלת החומה. אפשר היה להניח שנוכח הרגיעה הביטחונית היחסית (שיגורי רקטות מועטים) שחלה בגזרה העזתית, ישראל הייתה מחדשת ממילא את הספקת המוצרים הבסיסיים.
האם ישראל יכולה לנער חוצנה מעזה ולהסיר מעליה אחריות נוכח פתיחת היציאה מעזה לכיוון מצרים? כדי שהדבר יהיה אפשרי צריכים להתקיים כמה תנאים. ראשית, מצרים צריכה להיות מוכנה לשחק את התפקיד הזה. שנית, מצרים צריכה להיות מסוגלת למלא את התפקיד הזה ושלישית, הקהילה הבינלאומית צריכה להסכים למצב שבו האפשרות להיכנס ולצאת מכיוון מצרים, פוטרת את ישראל מאחריות למתרחש בעזה. ספק רב אם שלושת התנאים האלה מתקיימים.
ראשית, מצרים אינה יכולה להרשות מצב שבו יהיה הגבול בינה לבין רצועת עזה פרוץ לאורך זמן. מבחינתה, הדבר עלול להביא להגברת הקשר עם הקיצונים המוסלמים החמושים עד לעור שיניהם ברצועה, ולגלישה של אי-סדר ביטחוני מהרצועה לסיני, שהוא ממילא אזור ששלטונות מצרים מתקשים לקיים בו שליטה יציבה. לכן מצרים תעשה רק את ההכרח הנחוץ כדי להצטייר כמי שאינה מפקירה את האחים הפלשתינים, והיא כבר נקטה בצעדים המתאימים לחסום את הגבול. אין משמעות הדבר שהחסימה תהיה הרמטית, ויש להניח שהברחות של אמצעי לחימה כמו גם סחורות יימשכו כפי שהיה לפני הפריצה.
שנית, מצרים אינה יכולה למלא את מקומה של ישראל מהרבה בחינות. היא יכולה לשמש מתווך דרכו מובלות סחורות לעזה, אבל היא אינה יכולה לשמש ספק עבודה או שוק לסחורות מעזה משום שהמשק המצרי והמשק העזתי אינם משלימים זה את זה, אלא מתחרים זה בזה וגם בשל העובדה כי יקר יותר לייצא דרך מצרים (הנמלים המצריים רחוקים ויעילותם נמוכה). החמאס אכן הצהיר שברצונו להתנתק מהתלות בישראל ולהשתמש במצרים כתחליף, ומצרים שאין לה רצון להצטייר כמשתתפת במצור הישראלי על הרצועה דנה בבקשות החמאס, אך אין פרוש הדבר שמבחינת העזתים יש הגיון כלכלי בצעד הזה. אם אין אפשרות להכניס סחורות מישראל בגלל צעדים ישראלים ואפשר להכניס אותן ממצרים, אזי וודאי הוא שכל ממשלה בעזה תעשה זאת, אבל אין זה אומר שאפשר לבנות את כלכלת עזה על הבסיס הזה.
ולבסוף, ספק אם הקהילה הבינלאומית תהיה מוכנה לקבל את העובדה שישראל ניתקה לחלוטין מעזה ואין לה כל אחריות עליה, כל עוד ישראל ממשיכה להחזיק בשטחים פלשתינים אחרים בגדה, וממשיכה להשפיע על המתרחש בה דרך השליטה במרחב באווירי ובמרחב הימי שלה ומונעת פתיחת נמל ימי ונמל תעופה שישרתו את הרצועה.
האם נכשלה המדיניות שמטרתה הייתה לקיים לחץ על החמאס באמצעות המצור על עזה? השאלה האמיתית היא האם מלכתחילה היה סיכוי של הצלחה למדיניות הזאת? אפשר לקוות שהלחצים ישאו פרי אם במקביל מציעים לחמאס, בתמורה להפסקת הלחצים, חלופה שיוכל לקבלה.
במקרה של החמאס הוצעו לו שתי דרכים. האחת - להיעלם ולוותר על השלטון ברצועה לטובת ממשלתו של מחמוד עבאס; השנייה - להפסיק להיות חמאס, דהיינו לשנות את תפישתו המדינית לחלוטין ולקבל את שלושת תנאי הקווארטט. לא היה שום סיכוי שהחמאס יקבל את שתי החלופות האלו, ולכן היה צפוי שישבור את הכלים אם על-ידי הסלמה של רמת האלימות או על-ידי ביצוע פעולה דרמטית כמו הפלת החומה. אם לישראל יש כוונה להציע לממשלת החמאס חלופה יותר קבילה עליו, אזי ממשלת החמאס מוכנה מזה זמן לעשות עסקה שבבסיסה הפסקת אש עם ישראל, במטרה לייצב את המצב. ממשלת ישראל צריכה להחליט האם המשך הלחצים - בתקווה הלא מבוססת שהדבר יביא להתמוטטות שלטון החמאס בעזה - עדיף על עסקה מוגבלת עם החמאס.
האירועים בעזה המחישו שוב את ההפרדה שנוצרה בינה לבין הגדה, וכן הם הבליטו את חוסר ההשפעה המוחלט של עבאס וממשלתו על המתרחש בעזה. הם אומנם מנסים להיות שחקן וליצור מצב שבו תוחזר אליהם השליטה במעטפת החיצונית של עזה, דהיינו במעברים לישראל ולמצרים, אך החמאס לא יהיה מוכן לאפשר זאת, במיוחד לאחר שהצליח לקבע את העובדה כי הוא בעל השיח של מצרים בכל הנוגע לגבול עמה.
ייתכן שהאירועים בגבול עם מצרים יצרו הזדמנות לבחון מחדש את תפקידה של הקהילה הבינלאומית במעברים מרצועת עזה. חידוש הנוכחות הבינלאומית ואף הרחבתה יכולים להיות פתרון טוב לכל הגורמים המעוניינים, אך גם בעניין זה ספק אם אפשר לעשות דבר בלי שהחמאס יהיה מעורב ויהיה חלק מההבנות שיאפשרו פעילות בינלאומית זו.

תאריך:  08/02/2008   |   עודכן:  08/02/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
כבדו עלינו חומות עזה
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
הכתבה הבאה
ממליץ על  |  9/02/08 08:00
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יוני בן-מנחם
ארגון החמאס החליט לחדש את פיגועי ההתאבדות בישראל. ישראל חייבת להשיב בדרך היחידה שהוכיחה את עצמה בעבר: חיסולים ממוקדים של ראשי חמאס. פעולה כזו עשויה גם להאיץ את המגעים לשחרורו של גלעד שליט
טובה ספרא
כל דבר הקורה השבוע יהיה בעל משמעות    הכוכבים והשפעתם על הכלכלה, על השווקים ועל הדולר    על-פי המפות ייתכן רצח בעל משמעות או פעולת טרור גדולה בארה"ב באביב
עו"ד יוסי דר
פרופ' דרור התעקש לחנך את הציבור לחשוב נכון, ובכך למעשה הרס את הנכס היקר והחשוב ביותר של ועדת וינוגרד - אמינותה - אותה בנתה בעמל רב
יוסי עבדי
האם אתר Ynet הפך "למסבירן הלאומי" של ישראל?    במקום פרסום מסמכי הסברה, מסרים, תמונות ונתונים, בוחרים באתר משרד החוץ לסכם את האירועים הביטחוניים בכתבות שנלקחו מאתר Ynet באנגלית    נחזור ונדגיש: התעלמות מחידלון ההסברה הישראלי - משמעותה פגיעה בביטחון הלאומי שלנו
נרי אבנרי
הם שונאים את נתניהו    השנאה למנהיג הליכוד מסגירה משהו פי מיליון יותר גרוע: שלילת הלגיטימיות של האזרחים שרוצים את נתניהו בשלטון    אלה נחשבים בעיניהם לאזרחים סוג ב'
רשימות נוספות
INSS  / מי ומי  
שנה למלחמת לבנון השנייה  /  שלמה ברום
השתלטות החמאס על עזה  /  שלמה ברום
על הסכם האחדות הפלשתיני  /  שלמה ברום
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il