X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
בסיטואציה של תשלום עתידי וירידה דראסטית בשער הדולר - המשמעות המעשית היא תשלום מס על תמורה גבוהה בהרבה מזו שנתקבלה בפועל, בלא אפשרות לתיקון השומה והפחתתה בהתאם לנסיבות בפועל
▪  ▪  ▪

כתוצאה מן הירידה החדה בשער הדולר, חוזי רכישה הנקובים בדולרים מניבים תמורה שקלית נמוכה משמעותית מזו שנצפתה ביום ההסכם, וכתוצאה מכך משולמים מסי מקרקעין בשיעור אפקטיבי גבוה מדי. התופעה מתרחשת במקרים נוספים של חוסר ודאות בגובה התמורה העתידית. דומנו כי הנושא דורש חשיבה מחודשת.
על פי הדין כיום, המועד הקובע לצורך חישוב מיסי המקרקעין הינו מועד חתימת החוזה. זהו הדין אף אם החוזה מותנה עדיין בהליך סופי של בדיקה שרק בסיומו יהפוך מחייב (closing), ואף אם מדובר בחוזה עם תנאי מתלה אשר עלול לעבור זמן רב (ואפילו שנים) עד אשר יתקיים (הלכת אלדר שרון). כתוצאה מכך, מקום בו החוזה נקוב בדולרים (כמקובל בתחום הנדל"ן), מתורגמת תמורה זו לשקלים לפי השער ביום החוזה - ומכאן נגזרים מס השבח, מס הרכישה ומס המכירה (ככל שחל). בסיטואציה של תשלום עתידי וירידה דראסטית בשער הדולר - המשמעות המעשית היא תשלום מס על תמורה גבוהה בהרבה מזו שנתקבלה בפועל, בלא אפשרות לתיקון השומה והפחתתה בהתאם לנסיבות בפועל.
בעבר הצבענו על הבעייתיות הקיימת בהקשר זה גם במקרים נוספים הכרוכים בחוסר ודאות כגון חוזים המותנים בשינוי יעוד, ומקרקעין הנמכרים בעסקת קומבינציה או עסקת תמורות. אמנם - המצב הנוכחי יכול לשחק גם לטובת הצדדים לעסקה ככל שהתמורה העתידית שתתקבל גבוהה מזו שהוערכה בחוזה, ואולם חוסר הוודאות הינו נושא שבהחלט דורש מחשבה.
לאחרונה, הועלה הנושא אגב אורחא בפה"ד בעניין עופר מירצקי (ו"ע 1415/07). פה"ד עסק בסיטואציה שבה יזמים מכרו קרקע בשנת 1999, תוך שהותירו בידם זכות לקבל אחוזי בנייה נוספים ככל שיחול שינוי תב"ע. התב"ע שונתה ב-2004 ובעקבותיה מכרו היזמים את הזכויות הנוספות וטענו כי מועד רכישתן הינו מועד שינוי התב"ע ולא מועד הרכישה המקורי של הקרקע.
ועדת הערר (בפ"ד שנכתב ע"י רו"ח צבי פרידמן) דחתה את טענות העוררים, וקבעה שזכויות הבניה יוחסו לקרקע שנמכרה ועל כן ניתן לראות במהלך כמכירה לשיעורין. מבלי להיכנס לנימוקי פה"ד ולנסיבות בהן יחול ולא יחול, מעניין ניתוחו של חבר הועדה עו"ד ושמאי דן מרגליות - הבוחן מה היה המצב אילו כבר בהסכם משנת 1999 הייתה נקבעת מכירה מוחלטת של הקרקע כולל זכויות בניה עתידיות שטרם אושרו.
במצב כזה, סבור מרגליות, לא היה מנהל מיסוי מקרקעין יכול לשום בעתיד תמורה נוספת, כיוון שיום המכירה הוא יום החוזה. כמו כן, מצביע מרגליות על כך שבחוזים המותנים בשינוי יעוד קיימות שתי גישות במיסוי מקרקעין: האחת - לשום את הקרקע לפי יעוד חקלאי בתוספת ערך מסויים הנובעת מן הציפיה לשינוי ייעוד, או - לשום את הקרקע לפי יעוד לבנייה או תעשיה (אף שטרם אושר) תוך הפחתה בגין שיהוי, היטלים, פיתוח וכו'. שתי הדרכים לוקות בחסר לגישתו.
לפיכך, קורא מרגליות למחוקק לשקול את תיקון החוק: "נראה לי כי במקרים בהם לא ניתן לקבוע ליום המכירה הרגיל - יום החוזה, את השווי, היה זה מן הראוי ליתן בידי המשיב סמכות לחשב את המס ביום בו התגבשו הזכויות הרלוונטיות... לפיכך מן הראוי לשקול לתקן את החקיקה הקיימת באופן כזה שהיא תותאם למצבים חריגים בהם יום המכירה השגרתי - יום החוזה - אינו הולם, כיוון שהוא מקפח את אופן החישוב הכלכלי הנכון לצרכי מס."
אכן, גם אנו סבורים שיש ממש בדברים, ויש לשקול מעבר למיסוי כלכלי יותר - בין בדרך של תיקון השומה המקורית במקרים המתאימים (בהתאם לתמורה שנתקבלה בפועל) ובין אם במקרים מסוימים בדרך של דחיית מועד העסקה למועד בו תהיה ודאות יחסית בתמורה. הפתרון השני שהוזכר (דחיית יום המכירה) הינו נושא הנבחן גם בימים אלה ע"י רשות המיסים, ובעטיו לא הוארכה הוראת השעה של סעיף 19(4) לחוק שאפשרה דחיית מועד במקרה ספציפי של עסקת קומבינציה. אנו מברכים על החשיבה המחודשת בנושא וממתינים לתוצאותיה.

תאריך:  25/03/2008   |   עודכן:  25/03/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השפעות פיחות הדולר על עסקאות נדל"ן
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אמנון שוורץ
יש לעדכן את הבנקים מראש לגבי התפתחויות חדשות בעסק ולא להעמידם בפני עובדה מוגמרת    צרור עצות ללקוחות הבנקים
עו"ד אלי דורון, עו"ד ירון טיקוצקי
ניתן לקוות כי שיתוף הפעולה של ארגוני המילואים יחד עם שדולת המילואים בכנסת, אשר הרימו את הכפפה, והניחו על שולחן הכנסת מספר הצעות חוק שעניינן הטבות לאנשי המילואים, אכן יניב תוצאות שיביאו לשינוי
עו"ד יצחק גאגולה
יש לזכור כי לאור הלכת "אפרופים" האומר לענייננו, כי לשון הצוואה תתפרש בהתאם ובנסיבות ה"פרשנות התכליתית" - ישנן חשיבות ואחראיות רבה לעורך הצוואה לעשותה באופן שיוכל להתמודד עם בעיות פרשניות אשר יכולות לצוץ בבוא העת
עו"ד משה גולדבלט
עדיף לדחות את מינוי שופטי בית המשפט העליון בשנה ובמקומם למנות עוד שלושה שופטים לכהונה בפועל בבית המשפט העליון על-מנת להרחיב את מעגל המועמדים שכיהנו שם כשופטים בפועל
ד"ר שרה ברסלרמן
שלב ה"קן המתרוקן" מתרחש לרוב כשבני הזוג נמצאים סביב העשור החמישי לחייהם - תקופת גיל המלווה באתגרים אישיים המתקשרים לעתים למה שמכונה "גיל המעבר"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il