X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
מתבקשת השאלה האם ילד בן 18 אינו מוכן מבחינה נפשית לפתוח את תיק האימוץ שלו מצד אחד, כאשר מצד שני הוא מספיק בוגר, מוכן ופנוי נפשית על-מנת ללכת לצבא?
▪  ▪  ▪

כיום, חוק אימוץ ילדים, התשמ"א - 1981. מאפשר לילדים מאומצים כמו גם להורים ביולגים שילדיהם נמסרו לאימוץ (כרצונם או בניגוד לרצונם), לפתוח את תיק האימוץ שלהם אולם, על-פי החוק רק ילד שהגיע לגיל 18 יכול לפתוח את תיק האימוץ הממשלתי ובפתיחתו ימסרו לו מעט פרטים, בהם, נסיבות הימסרותו לאימוץ, מידע על הוריו הביולוגיים כולל פרטים מזהים, תמונות או מכתבים. במידה והילד מעוניין לפגשם ילווה בעובדת סוציאלית בהליך זה, אך חשוב לציין כי לא ניתן לחייב הורה ביולוגי לפגוש את הילד שמסר לאימוץ. תיקי האימוץ נשמרים בין השאר בכדי למנוע מקרים של גילויי עריות שלא מדעת בין ילדים מאומצים לקרובי משפחתם הביולוגית.
המומחים חלוקים בדעתם בנוגע לכדאיות פתיחת תיק האימוץ, כמו גם בנוגע לשלב בו כדאי לפתחו, הדרך המתאימה לפתיחתו וכיוצב', כאשר הרצון המשותף לכולם הוא מציאת "המתכון" אשר ימזער ככל האפשר את הנזקים הנגרמים לילד המאומץ בתהליך זה.
בעניין זה ממש הונחה לאחרונה על שולחן הכנסת הצעת החוק של ח"כ אפי איתם, צבי הנדל ואליהו גבאי- הצעת חוק אימוץ ילדים (תיקון- עיון בפנקס הרישום והתרת גילוי תקשורתי), התשס"ח 2008.
הצעת החוק נולדה משום שלדעת מציעי החוק הליך פתיחת התיק מתבצע לעתים בגיל 18, בו הילדים נתונים ללחצים רבים כגון מבחני בגרות, הוצאת רשיון נהיגה, והליך ההתגייסות לצבא, שלב בו כל האנרגיות של הילדים מופנות לכיוונים רבים אחרים.
בנוסף, לאחר פתיחת תיק האימוץ לילדים המאומצים בעיית זהות מורכבת וקושי בתרגום המצב החדש בין שתי משפחות - המשפחה המאמצת לצד המשפחה הביולוגית. היכולת לתרגם מצב חדש בזמן לחוץ זה הינה מורכבת וקשה, אשר על כן מציעים ח"כ לדחות את הליך החשיפה של הילד המאומץ עד לגיל 21, כך שיקל עליו לעבור את התהליך במוכנות מרבית.
כמו כן, על-פי הצעת החוק, תינתן אפשרות לפתוח את תיק האימוץ בגיל 18. במצב זה המאומץ יוכל לעיין בפנקס בכפוף לשיקול דעת פקיד הסעד כקבוע היום, ופקיד הסעד יבקש לפני החלטתו את עמדת ההורים המאמצים אשר תוגש לו בהתאם לכללים שיקבע שר הרווחה והשירותים החברתיים.
נראה כי מטרת מציעי החוק היא להקל נפשית על הליך פתיחת תיק האימוץ, אולם הצעה זו, כך אנו סבורים, הינה אבסורדית, וסותרת את ההגיון שבגיל המינימום (גיל 18) כפי שנקבע בחוקים רבים אחרים. ונסביר. על-פי הצעת החוק במלאת 18 שנה נמצא המאומץ בתקופה מלחיצה ומלאת חידושים דיה אשר אין להוסיף עליה עומס בפתיחת תיק האימוץ.
מתבקשת השאלה האם ילד בן 18 אינו מוכן מבחינה נפשית לפתוח את תיק האימוץ שלו מצד אחד, כאשר מצד שני הוא מספיק בוגר, מוכן ופנוי נפשית על-מנת ללכת לצבא? להגן על מדינתו ולעתים אף לראות את חבריו נהרגים?
האם הוא בוגר דיו על-מנת לקבל רישיון נהיגה, זכות הצבעה לכנסת או לשתות אלכוהול? עוד נזכיר כי ע"פ חוק החולה הנוטה למות יכול חולה סופני מעל גיל 17 (ואף לעתים מגיל 16) להחליט כי אינו רוצה לקבל טיפול רפואי יותר - האם להחלטה שכזו הוא בוגר דיו?! ועל כך נאמר "מה הועילו חכמים בתקנתם?!".
אכן יש בידי התיקונים המוצעים ניסיון להקל על הליך פתיחת תיק האימוץ ולקבוע הגבלות מסוימות בהליך זה אשר בכוונתם להטיב עם המאומץ ולהפוך חוויה זו לזהירה יותר, אולם הצעת החוק אינה מיישרת קו עם החובות והזכויות אותן מקבל על עצמו כל ילד בן 18 במדינת ישראל. מחלקת דיני המשפחה במשרד דורון טיקוצקי מאמינה כי יש צדק בקידום ההליך והעלתו לסדר היום הציבורי.
אולם היינו מציעים לשנות את הצעת החוק, לפיה, ההורים המאמצים הם אלו שיוכלו לדחות את הליך פתיחת התיק לגיל 21 שנים, בהיוועצות עם עובד סוציאלי, אם לדעתם במקרה הספציפי ולאור היכרותם עם הילד דרוש עיכוב שכזה. אולם, איננו מסכימים כי עומס החוויות אשר מביא עמו גיל 18 אכן מונע מילד מאומץ לפתוח את תיקו.
בנוסף לכל האמור, בחלקה השני של הצעת החוק, יש לדעתנו כיוון חיובי, עת היא מבקשת להביא אל הציבור את נקודת מבטם החיובית של ההורים על התהליך, ככאלו החווים את תהליך האימוץ, מתוך מטרה לקדמו ולהעלותו לסדר היום הציבורי. במצב החוקי הקיים כיום אין אפשרות להורים מאמצים להביא בפני הציבור בצורה גלויה את החשיבות והיופי שבתהליך האימוץ.
דווקא מאלו המתנסים בתהליך זה והיכולים להסבירו בצורה הטובה ביותר, נמנעת האפשרות לתאר את החשיבות העצומה הקיימת בתהליך האימוץ, לילד המאומץ כפרט ולחברה כולה.
ההצעה האמורה, מבקשת לשנות את המצב הקיים ולאפשר זאת, לאחר שהילד המאומץ כבר נחשף לתיק האימוץ שלו. אין ספק כי יש מקום לבוא ולהתיר להורים המאמצים, בשלב שלאחר העיון בפנקס, להביא בפני הציבור את נקודת מבטם החיובית על התהליך, ככאלו החיים את תהליך האימוץ, מתוך מטרה לקדמו ולהעלותו לסדר היום הציבורי.

הכותבים הינם שותפים במשרד דורון, טיקוצקי, עמיר, מזרחי - עורכי דין ונוטריון, המתמחה במשפט מסחרי ומיסויי.
תאריך:  09/04/2008   |   עודכן:  09/04/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
באומץ מול תיק האימוץ
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
ומה עם זכויות ההורים הביולוגים
מהם נחטפו הילדים?  |  10/04/08 01:10
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
שמואל קופר
אהרן ברק, האדמו"ר החילוני של כת האליטות המושחתת של מדינת ת"א, יוצא להגנת הגבאית שלו, דורית ביניש, שאינה יכולה לעמוד מול פרידמן
ד"ר מוטי גולן
לעתים, המחלות משמשות כ"תמרור אזהרה" וכ"אור אדום" לאדם כדי לעשות "חשבון נפש" ולתקן את מעשיו, הליכותיו ומידותיו
איתמר לוין
דיני הטומאה והטהרה אינם מובנים לנו, אך דווקא משום כך הם חלק בלתי נפרד מתהליך ההתקרבות אל הקדוש ברוך הוא
עו"ד יוסי דר
אם קצב חושב שפרקליטיו יוכלו "לטחון" את המתלוננות על דוכן העדים כדי להגיע לחקר האמת, הוא עלול למצוא בית משפט שהחליט להיות אב ופטרון על נפשן המיוסרת, ולהגן עליהן מפני הרעה הזאת
עו"ד אירית רייכמן
ידועים בציבור הינם איש ואישה אשר חיים יחד חיי אישות ללא נישואין ומנהלים משק בית משותף. תנאי לכך כי יוכרו כידועים בציבור הינה שיתוף כלכלי וגמירות דעת של בני הזוג לשיתוף שתשתכלל מאורח חייהם המשותף כידועים בציבור
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il