X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  מאמרים
המשק האמריקני עדיין גדול ומשפיע על הכלכלה העולמית אך מדובר ב"בועה" כלכלית המשבר האמיתי של איבוד ההגמוניה של הדולר טרם הגיע לנקודת השפל מתקיים ויכוח בין כלכלנים בעולם, המחזקים את האפשרות של חוסר יכולת למנוע את התרסקות המשק האמריקני שתוביל לשפל עולמי
▪  ▪  ▪
"נייר חסר כל ערך" [צילום: AP]

אומרים שכאשר אמריקה מתעטשת, העולם מקבל דלקת ריאות. האמנם?
שלושה אירועים מהותיים קרו ב-20 השנים האחרונות המצביעים על כך, כי כאשר המזרח מתהפך במיטת חוליו, ארה"ב עוברת לטיפול נמרץ.
הראשון, החל עם הכרזתו של ראש ממשלת סין בשנת 1978 על מעבר לכלכלת שוק מתוכננת.
השני, בשנת 1989 כאשר התפרקות ברית המועצות הובילה מהלך כלכלי ענק משוק קומוניסטי לשוק קפיטליסטי.
האירוע השלישי היה כאשר בשנת 1991 עברו מכלכלה סוציאליסטית בירוקרטית לכלכל שוק תחרותי.
אירועים מהפכניים ומשמעותיים אלו היוו קטליזאטור צמיחה צרכנית אדיר, במדינות בהן כמות התושבים מהווה פקטור היכול לשנות מפות כלכליות עולמיות. הבעיה היא שכאשר בטווח פרק זמן קצר יחסית של כשני עשורים, אם אוכלוסיית העולם המושתתת על רמת צריכה מערבית גדלה, הדבר מחייב עלייה בתשומות חומרי גלם, עובדים, שינוי ושיפור תהליכי יצור ופתרון של בעיית הגידול המהיר בצריכה של מדינות אלו.
המשק האמריקני עדיין גדול ומשפיע על הכלכלה העולמית, וכיום כתר המובילות הכלכלית הפיננסית בעולם, וכן קביעת רמת הצריכה המערבית נמצאים לרגלי ארה"ב. ברקע של השפל המתמשך והפיחות ביוקרתו ובערכו של הדולר האמריקני, מתקיים ויכוח בין הכלכלנים בעולם סביב כלכלת ארצות הברית, המחזקים את האפשרות של חוסר יכולת למנוע את "פשיטת הרגל" של ארצות הברית והתרסקות המשק האמריקני שתוביל לשפל עולמי, בדומה ל-1929.
הדפסת הדולרים והגרעון השוטף האמריקני
כיום, קצב הצמיחה בארה"ב יורד ויש חשש כי יחצה את המספר המביש של 0 אחוזי צמיחה לכיוון השלילי. הכלכלה האמריקנית נמצאת בגרעון שוטף בהיקף של 2.5 מיליארד דולר ליום, או במונחים שנתיים - קרוב ל-800 מיליארד דולר; סכום כמעט בלתי נתפס, שעיקר מקורו בגרעון הסחר עם סין והודו, אך גם עם מדינות אירופה. ביום שהאמריקנים יפחיתו את הקניות מסין, אולי נראה האטה מסוימת גם שם וירידה בגרעון האמריקני. חוב זה הולך ותופח בקצב מסחרר גם בגלל מדיניות חוץ שאפתנית ומיליטריסטית הגוזלת משאבים פיננסיים אדירים, לצד תפישת עולם כלכלית שמרנית.
כאשר המשק האמריקני מניע את כלכלת העולם וצריך לפתור את בעיית הגרעון המצטבר, מתבצעת הדפסת דולרים בלתי מרוסנת בסכומי עתק של אגרות חוב. למדיניות כלכלית זו השפעה גלובלית עצומה. מהי משמעותה של התנהלות פיננסית זו של ארצות הברית?
בעבר, יכלה מדינה להדפיס כסף עד לכמות הזהב המצויה במחסניה. אולם כאשר מדינות העולם התנתקו מההסתמכות על הזהב, הוסרו הרסנים על כמות הדפסת המטבע וכל מדינה יכלה להדפיס שטרות של המטבע שלה כרצונה. התפתחות זו הקלה במיוחד על הממשל האמריקני, גרמה לזריחת הדולר בשמי העולם, המטבע שלו נהנה ממוניטין בינלאומי איתן והוכר בכל העולם, ולכן, יכול היה להדפיס עוד ועוד דולרים.
פיחות מעמד הדולר העולמי
בעולם בו הדולר האמריקני מקובל בכל העולם כמטבע הנהנה מיוקרה חוצת גלובוס וקובע את המחירים העולמיים של מרבית הסחורות, חומרי הגלם וכמובן חבית הנפט - במקום להצטבר בתוך המשק ולגרום להגדלת הייצור בתוך ארצות הברית - הדולרים העודפים מוצאים את דרכם למזרח הרחוק ובעיקר לסין, אך גם לארצות מפותחות אחרות דוגמת השוק האירופי, אוסטרליה וקנדה. הדולרים הללו יוצרים במקומות אלו את הביקוש לייצור סחורות המשווקות חזרה לחופי אמריקה. במקביל, חלק מעודף ההכנסות הדולריות העצום שמצטבר במדינות המייצרות לארצות הברית, מופנה לרכישת מוצרים אחרים בשוק הבינלאומי, דוגמת נשק, מכונות ייצור, נפט ועוד. ובסופו של התהליך, הדפסת הכסף מניעה כיום את הכלכלה העולמית.
בצורה זו, הציבור האמריקני נהנה משפעו של הכסף המודפס ללא הרף, ומצוי תחת האשליה כי כלכלת ארה"ב במצב מצויין, כמו גם המטבע האלמותי כי אחרי הכול, נתוני הצמיחה של המשק האמריקני די מרשימים - 5 אחוזים בשנה. עם זאת, מדובר ב"בועה" כלכלית, המוזנת מפריחה. מה תהיה המשמעות של עלייה בצריכה במדינות אלו? כל אלו הובילו את מובילי הדיעה הפיננסית בעולם כמו הבנקים המרכזיים מחוץ לארה"ב, לצמצם את אחזקתם במטבע האמריקני.
הסברה היא כי מדובר במשבר בו השלב החמור הפיננסי עבר, אולם המשבר האמיתי של איבוד ההגמוניה של המטבע האמריקני טרם חלף וטרם הגיע לנקודת השפל.
סין ותפקידה במשבר
סין הפכה בשנים האחרונות לגורם יצרני דומיננטי בעיקר בגלל הפרשי העלויות העצומים, וארה"ב הפכה בשנים האחרונות ממשק יצרני אוטרקי המקיים את עצמו, לכלכלה התלויה ביצור של סין בעיקר, הודו קוריאה ושאר זרים. בפועל, מדובר בפושטת רגל אדירה, עם רמת חובות המטפסים לסכום האגדי של כמעט 10 טריליון - 10,000 מיליארד דולר, שהוא הגדול בעולם. מצב זה של הדפסת כסף היסטרית, אי ייצור עצמי שיכול למנוע גרעון, רמת צריכה מהגבוהות בעולם, משבר נפט, משבר סאבפריים, בורסה מתנדנדת ועוד מריעין המביאים את השוק לאינפלציה, יכולות להניב תוצאות גרועות ביותר לדולר ולארה"ב.
המכה הקשה ביותר עשויה לבוא דווקא מכיוון אלו שארה"ב תורמת לצמיחתן, והיא סין. לסין רזרבות דולריות גדולות של כטריליון דולר, ועל-מנת למנוע הפסדים בגין צניחת ערך הדולר, היא כבר הודיעה כי בכוונתה לגוון בעתיד את הרכב העודפים שברשותם, להתנתק מההצמדה המיתולוגית לדולר ולהמירם למטבעות אחרים דוגמת היורו. רוסיה גם כן שיחררה הצהרות דומות, והגדילה לעשות אירן, שהודיעה שהדולר אינו אלא פיסת נייר עלוב. גם מדינות אופ"ק טוענות שהשחיקה במטבע תרמה גם היא לעלית מחירי חבית הנפט, ורמזה לא אחת שהיא שוקלת להמיר את מחיר חבית הנפט מדולר למטבע אחר.
קשה להעריך מתי יממשו ענקיות אלו את איומן להמרת המטבע המקובל העולמי מדולר ל"אחר" אולם כשזה ייעשה, זה יוביל לאסון פיננסי ולהתפוצצות ה"בועה" הדולרית. לכולם ברור שהדרך למשבר כלכלי כבר נסללה והתהליך איננו הפיך והשאלה היא האם זו תהיה נפילה רכה או התרסקות גלובלית.
פרדוקס הצמיחה הסינית
אם נתבונן במפת האוכלוסין העולמית, אנו רואים שארה"ב היום היא הזנב מבחינת מספר התושבים כמעצמה, למרות שכיום היא נותנת את הטון הכלכלי מבחינת כמויות צריכה והסדרי המוסדות הפיננסיים העולמיים.
סביר להניח כי לא רחוק היום בו סין "תסגור" את הפער ההתפתחותי ותדביק את רמת הצריכה האמריקנית. כך עשוי לקרות בשלבים יותר מאוחרים גם עם הודו. מה תהיה המשמעות של עלייה בצריכה במדינות אלו? קיים כאן פרדוקס ומה שנקרא "משחק סכום אפס": כל עלייה ברמת החיים במזרח, תגרור ירידה ברמת החיים המערבית. הכיצד?
מדינות המערב וארה"ב בראשן, מעוניינות בהעלאת רמת החיים במה שמוגדר מדינות מתפתחות כמו סין והודו, ומעודדות את כניסתן למעגל הכלכלה המודרנית החופשית. כמו גם, עידוד ברית המועצות לשעבר לעבור מכלכלה קומוניסטית לכלכלה חופשית. מצד שני, סגירת פערים אלו יגרמו לכך שצריכת המשאבים תעלה מעריכית, ותגרור את העולם המערבי המדושן לקטסטרופה כלכלית מהסיבות העיקריות הבאות:
1. עליה בתלות ביצור של מדינות המזרח.
2. עליה בצריכת משאבי טבע מתכלים כמו דגה, יערות ועצים, חיטה ותירס שחלקם משמש כתחליף לנפט ונגזרותיו.
3. מחסור בפיתוח תחליפים לנפט היקר ואיתו הנצחת התלות באופ"ק
4. שמירת רמת החיים של המערב
הדואליות תביא לזינוק בביקושים העולמיים, עליית מחירים עם במזרח וגם במערב, הצרכן האמריקני ישלם יותר על מוצרים מסין, הגרעון של ארה"ב לא יקטן כתוצאה מהתלות ביצור חיצוני למדינה, האינפלציה והירידה בערך הדולר יביאו למימוש האיום של הסינים להינתקות מההצמדה לדולר.
אז כבר לא תהיה שאלה האם המיתון בארה"ב יעמיק, אלא כמה זמן ייקח עד שסין תכתיב מה יהיה המטבע העולמי הבא.

תאריך:  14/04/2008   |   עודכן:  14/04/2008
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
האם ארה"ב תוכתר כ"מובילה הכלכלית העולמית"?
תגובות  [ 25 ] מוצגות  [ 25 ]  כתוב תגובה 
1
להתחיל ללמד מנדרינית כבר בעממי ל"ת
דרורי  |  14/04/08 21:31
2
דליה צודקת
מ.ר.  |  14/04/08 21:35
3
GREAT VIEW AND STATMENT ל"ת
IRVINE  |  14/04/08 21:57
4
כתבה מאלפת דליה ! החכמתי ! ל"ת
הלני היפה  |  14/04/08 22:55
5
כתבה חכמה. ל"ת
נקודה.  |  14/04/08 23:05
6
כתבה בעלת משקל
רון גבעתי  |  14/04/08 23:07
7
כתבה מענינת
אבי זיק  |  14/04/08 23:16
8
USA - leading the world
GDG  |  15/04/08 01:37
9
הניתוח לוקה בכשל הבנה שגרתי
ביקורת בונה  |  15/04/08 04:37
 
- ארה"ב בדעיכה מזמן וזה ברור
ביקורת בונה יותר  |  15/04/08 10:33
10
סין-תקוות גדולות מדי?
שמואל ר.  |  15/04/08 08:51
11
ניתוח מבריק ומעולה
ד"ר ליאור ט.  |  15/04/08 10:27
12
זווית מעט שונה שפותחת צוהר חדש
MATI A  |  15/04/08 10:47
13
כלכלה עולמית במשבר
מעריץ  |  15/04/08 12:28
 
- צודק. וגם אני מעריץ... ל"ת
אלישע. י  |  16/04/08 01:09
14
ניתוח מעניין
ר.א.  |  15/04/08 12:36
15
When will the Dollar drop?
Ofir from London  |  15/04/08 13:35
16
כתבה ענקית, מקצועית וקולעת
אלישע. י  |  16/04/08 01:03
17
אני משתחווה להברקות במאמר
מעריץ לנצח מהסגל  |  16/04/08 01:16
18
מאיפה כמות הידע והשכל שלך ?
מסגל הפקוטה  |  16/04/08 01:20
19
briliant essay, 1 word missing
easy  |  16/04/08 06:08
20
מאמר גאוני
מקורי  |  16/04/08 22:50
21
כרגיל, כתבה מבריקה ל"ת
שירה  |  18/04/08 02:23
22
כתבה ברמה אחרת. מ ע ו ל ה
דייויד כ  |  21/04/08 20:52
23
כפיים ושאפו! חשיבה מבריקה ל"ת
שייקה  |  2/05/08 21:38
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עו"ד ניר הורנשטיין
רשות המיסים הודיעה כי תערער על הפסיקה לביהמ"ש העליון ועד לקבלת פסק דין עליון לא תיישמו    יש כדי להחמיר את הפער האדיר ממילא בין כוחו של השלטון לבין כוחו של האזרח הקטן    מומלץ: בכל מקרה לדרוש את ההחזר למען הכרה עתידית בהוצאות
צבי גיל
במערכת הבחירות לכנסת לאחר המהפך הפוליטי של 1977, הוציאה מפלגת העבודה ספרון קטן שעל עטיפתו היה כתוב: כל הישגי שר האוצר, שמחה ארליך. עשרות דפים שהכיל הספרון היו ריקים    על משקל חידוד זה אפשר לומר כי העיתונות כיום היא מלאה בדפוס, אך כמעט ריקה מתכנים רציניים מהימנים. אשר למדיה האלקטרונית - גם היא מראה ומשמיעה מהדורות גדושות באוויר
איתן גנור
מערכת המשפט, התקשורת והציבור עסוקים הדיון אם במעשיו לכאורה של הנשיא לשעבר קצב יש או אין קלון    המושג קלון בחקיקה והשימוש בו אינו אלא עיוות המאפשר לאנשי ציבור שהורשעו בפלילים להיות משוחררים מחלק של משמעויות העונש    זהו הליך מפלה שצריך להימחק מספר החוקים
הרב יעקב הלוי
במדינה יהודית, מתן זכויות שוות לכל אדם ללא הבדל דת, ומתן זכויות יסוד של חופש הדת ליהודים כמו לבני דתות אחרות, היו צריכים להיות אבני המסד של התנהלות המדינת והעומדים בראשה בכל הקשור להר הבית    מתברר כי אין הדבר כך, ובהר הבית מתקיימת אפליה גזענית כעורה וחשוכה, שכמוה לא נודעה בכל מדינה אחרת בעולם
איתי הל-אור
טיפול בהתנגדות דומה לטיפול באמצעות מסאג': בתחילה מוצאים את הנקודה הכואבת, מרככים אותה ואז לוחצים עליה, כדי שתיעלם
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il